Font Size

SCREEN

Cpanel

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ VS ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (ΟΤΑΝ Ο ΜΑΝΩΛΙΟΥΔΑΚΗΣ & Η LIVE SPORT ΓΡΑΦΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ Π.Α.Ο.)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ VS ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
(ΟΤΑΝ Ο ΜΑΝΩΛΙΟΥΔΑΚΗΣ & Η
LIVE SPORT ΓΡΑΦΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ Π.Α.Ο.)

Πολλά πράγματα φαίνονται εκ πρώτης όψεως «λογικά», όμως ΔΕΝ είναι πάντα έτσι. Ειδικά όταν για το θέμα που σκέφτεσαι ή αρθρογραφείς/επιχειρηματολογείς έχει δικούς του συγκεκριμένους κανόνες τους οποίους ΔΕΝ ξέρεις καλά ή αγνοείς. Για παράδειγμα στην άλγεβρα οι αριθμοί είναι μόνο αριθμοί και μπορείς ακολουθώντας τους κανόνες των τεσσάρων πράξεων να προσθέτεις, αφαιρείς, πολλαπλασιάζεις ή να διαιρείς όποιους και όσους θέλεις απ’ αυτούς. Στην Λογιστική όμως όταν κάνεις πράξεις θα πρέπει αυτές να περιλαμβάνουν αριθμούς σχετικούς μεταξύ τους (π.χ. προσθέτεις ή αφαιρείς Χρέη με Χρέη). Από τα πολλά που γράφτηκαν για τα οικονομικά του Π.Α.Ο. δύο κείμενα με λάθη λογικής υπέπεσαν στην αντίληψη μας. Τα λάθη αυτά οδηγούν αντίστοιχα σε λανθασμένα συμπεράσματα (τα οποία λόγω της τραγικής οικονομικής κατάστασης του Π.Α.Ο. δεν είναι «καταδικαστικά».

Τα κατά Μανωλιουδάκη Χρέη του Π.Α.Ο.

Το πρώτο χρονικά κείμενο είναι του Κ. Μανωλιουδάκη (βλέπε εδώ). Για να μην χαθούμε στα νούμερα θ’ ακολουθήσουμε τον ίδιο με τον Μανωλιουδάκη δρόμο. Ξεκινάμε από το σημείο Α της ανάλυσης του. Εκεί μας πληροφορεί ότι τα Χρέη του Π.Α.Ο. είναι 47 εκ. εκ των οποίων τα 35 εκ. «διακανονισμένα» και τα υπόλοιπα (12 εκ.) αφορούν δάνειο για την εξόφληση του οποίου έχουν εκχωρηθεί τα τηλεοπτικά έσοδα (εφ’ όσον ο Π.Α.Ο. παίζει στην Α’ Εθνική μέχρι την λήξη του συμβολαίου).

Στο σημείο αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι:

  • «διακανονισμένα Χρέη» σημαίνει μόνο ότι η Διοίκηση είναι σε θέση να γνωρίζει πόσα μετρητά χρειάζεται και πότε για να είναι εντάξει με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.
  • Τα υπόλοιπα 12 εκ. για τα οποία έχουν εκχωρηθεί τα τηλεοπτικά έσοδα θα συνεχίζουν να συνυπολογίζονται στα Χρέη μειούμενα σταδιακά μέχρι την ολοσχερή εξόφληση τους. Με τον δανεισμό εξασφαλίστηκε η εξόφληση κάποιων χρεών, αλλά καθώς αυτά τα λεφτά ΔΕΝ προήλθαν από την δραστηριότητα της ίδιας της εταιρείας εμφανίζεται στα Χρέη (το ίδιο ισχύει και για τις Α.Μ.Κ.).

Συνεπώς τα Συνολικά Χρέη του Π.Α.Ο. είναι 47 εκ. Άλλωστε αντίστοιχος αριθμός (τότε ήταν στα 44 εκ.) προκύπτει και από τον Ισολογισμό 2015-2016 που παρουσιάσαμε εδώ. Ο Μανωλιουδάκης σημειώνει στο σημείο αυτό ότι η τυχόν Ζημιά της τρέχουσας Χρήσης (αν ΔΕΝ έχει διαλυθεί ως τον Ιούνη) θα προστεθεί στα Χρέη.

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι Ζημιά μπορεί να προκύψει από πολλές αιτίες, από τις οποίες ΔΕΝ επιβαρύνουν όλες τα Χρέη. Για παράδειγμα η «κοινή συναινέσει» αποδέσμευση ενός ποδοσφαιριστή με μεγάλο συμβόλαιο ο οποίος δεν αντικαθίσταται από παίκτη μ’ άλλο ανάλογο, επιβαρύνει τ’ αποτελέσματα. Έτσι σε μια εταιρεία που οριακά βγάζει τα Έξοδα της η παραπάνω απόφαση δημιουργεί Ζημιές ΧΩΡΙΣ ν’ αυξάνει τις υποχρεώσεις (αφού ο παίκτης δεν θα πληρωθεί για το εναπομείναν διάστημα). Έτσι για να πούμε με βεβαιότητα αυτό που γράφει ο Μανωλιουδάκης θα πρέπει να έχουμε γνώση ΠΩΣ προέκυψε η Ζημιά.

Στο σημείο Β ο Μανωλιουδάκης ασχολείται με τα «Ταμειακά». Μας πληροφορεί ότι για να «βγεί η χρονιά» χρειάζονται συνολικά 27 εκ. Απ’ αυτά τα 17 εκ. αφορούν την τρέχουσα Χρήση (Λειτουργικά Έξοδα + Κόστος ποδοσφαιρικού τμήματος). Τα υπόλοιπα 10 εκ. αφορούν διακανονισμούς Χρεών του παρελθόντος.

Άρα, αν τα Έσοδα φτάσουν για να καλύψουν τα τρέχοντα Έξοδα, τότε τα 10 ππου αφορούν τα Χρέη του παρελθόντος θα μειώσουν ισόποσα τα Συνολικά Χρέη. Συνεπώς τα Συνολικά Χρέη στο τέλος της χρονιάς θα είναι στα 37 εκ.

Τα Έσοδα στην Χρήση 2015-2016 ήταν 13 εκ. και αν ΔΕΝ μειώθηκαν στην Χρήση 2016-2017 μαζί με τα 3 εκ. από τις πωλήσεις Μπέρκ και Ζέκα φτάνουν τα 16 εκ., δηλαδή τσίμα-τσίμα για τα τρέχοντα Έξοδα). Βέβαια, για να επαληθευτεί αυτός ο συλλογισμός θα πρέπει η Π.Α.Ε. να εισπράξει ΟΛΑ της τα Έσοδα μέσα στην Χρήση.

(Σημείωση: Τυχόν χρήματα από δωρεές κ.λ.π. ΔΕΝ είναι Έσοδα. Έσοδο είναι μόνον ότι προκύπτει από την δραστηριότητα της εταιρείας. Ωστόσο, δεν είναι τελείως λάθος από οπαδικής άποψης καθώς με τα χρήματα αυτά εξοφλούνται Χρέη).

Όσα διαβάσαμε ως τώρα στο κείμενο του Κ. Μανωλιουδάκη ΔΕΝ μπορούσαν να μας προϊδεάσουν για τον Αρμαγεδώνα που συναντάμε στο σημείο Δ. στο σημείο αηυτό βρίσκουμε το άθροισμα:

Συνολικό Χρέος + Μελλοντικές Υποχρεώσεις/Άνοιγμα + Ζημιά(;) τρέχουσας Χρήσης

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

  • Συνολικό Χρέος: 47 εκ.
  • Μελλοντικές Υποχρεώσεις/Άνοιγμα: 30 εκ.
  • Ζημιά(;) τρέχουσας Χρήσης: ακόμα απροσδιόριστη.
  • Τελικό -κατά Μανωλιουδάκη- αποτέλεσμα πάνω από 77 εκ. Ευρώ.

Όσοι προσέξατε τα προηγούμενα αντιλαμβάνεστε ότι οι «Μελλοντικές Υποχρεώσεις» ύψους 30 εκ. ΔΕΝ προκύπτουν από πουθενά. ΔΕΝ τις έχει αναφέρει ο Μανωλιουδάκης πουθενά πρίν. Το ποσό είναι τελείως αυθαίρετο. Η μόνη πιθανή εξήγηση είναι να έχει προσθέσει τα λεφτά που απαιτούνται για να βγεί η φετινή χρονιά προσαυξημένα κατά 3 εκ.

Ακόμη όμως κι έτσι υπάρχει και λάθος «λογικής», καθώς όταν μιλάμε για Συνολικό Χρέος σημαίνει ότι έχουμε συμπεριλάβει τα πάντα. Αν για παράδειγμα δεχθούμε πως ο Π.Α.Ο. έχει τον ίδιο Τζίρο με την Χρήση 2015-2016 (δηλαδή 13 εκ.) και ΔΕΝ εισπράξει έναντι αυτών ούτε δεκάρα για να πληρώσει τα τρέχοντα Έξοδα του, τότε το Συνολικό Χρέος στο τέλος Ιούνη του 2017 θα είναι 47 + 17 (μπάτζετ 2017-2018) εκ. Δηλαδή 64 εκ. Ευρώ.

Όσον αφορά τα Έσοδα (ύψος και πηγές τους) σας παραπέμπουμε στον αντίστοιχο πίνακα του Ισολογισμού της Χρήσης 2015-2016 (ή εναλλακτικά της παρουσίασης του από εμάς). Το φλέγον για τον Παναθηναϊκό ζήτημα είναι πόσα από αυτά θα έχει εισπράξει μέχρι το τέλος Ιούνη.

Τα Συνολικά Έσοδα σε σχέση με τα Χρέη του Π.Α.Ο. από το 2012-2013 ως σήμερα κατά την LIVE SPORT.

Το συγκεκριμένο κείμενο (βλέπε εδώ) είναι από πολλές απόψεις ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Πριν αναφερθούμε στην ουσία πρέπει πάλι να σημειώσουμε ότι τα λεφτά από τις Α.Μ.Κ. ΔΕΝ είναι Έσοδα. Τα Έσοδα (Τζίρος) είναι οι πωλήσεις της Π.Α.Ε. και σχετίζονται με την δραστηριότητα της. Μόνον από την άποψη της αποπληρωμής των Χρεών είναι επιτρεπτό να τα συνυπολογίζουμε.

Πάμε τώρα στην ουσία. Σύμφωνα με την LIVE SPORT το σύνολο των χρημάτων που μπήκαν στο ταμείο της Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. από το 2012-2013 ως πέρισυ είναι κάτι παραπάνω από 151 εκ. Όλα αυτά με βάση όσα έχει υπ’ όψη του ο συντάκτης της εφημερίδας. Τι σημαίνει όμως αυτό;

Για να βγάλετε συμπέρασμα κάνουμε την παρακάτω ανάλυση:

  • Αφού ο Π.Α.Ο. έχει Συνολικά Χρέη 47 εκ. και το σύνολο των χρημάτων που μπήκαν στο Ταμείο του την «περίοδο Αλαφούζου» είναι 151 εκ. αυτό ΔΕΝ σημαίνει (όπως θα μπορούσε να υποθέσει ένας οπαδός) ότι τα Συνολικά Έξοδα της ίδιας περιόδου είναι 198 εκ. (47 + 151). Αυτό θα ίσχυε αν η Π.Α.Ε. ξεκινούσε το 2012-2013 με ΜΗΔΕΝ χρέη. Αυτό, όμως, ΔΕΝ ισχύει καθώς ο Αλαφούζος παρέλαβε 36.156.536 Ευρώ Χρέη τα οποία και θα πρέπει να συμψηφιστούν. Άρα τα Συνολικά Έξοδα της «περιόδου Αλαφούζου» είναι 198 – 36 (τα Χρέη που παρέλαβε) = 162 εκ. Το γιατί είναι έτσι εξηγείται παρακάτω.
  • Αφού το Συνολικά Έσοδα (όπως τα υπολογίζει η εφημερίδα) είναι 151 εκ. εκ των οποίων τα 42,5 από Α.Μ.Κ., τα Λειτουργικά Έσοδα της «περιόδου Αλαφούζου» είναι 108,5 εκ. στα οποία πρέπει να προστεθεί και το Συνολικό Χρέος της Π.Α.Ε. ύψους 47 εκ. Ευρώ όπως επίσης και ο «κουμπαράς» 6,5 εκ (βλέπε αμέσως μετά). Έτσι το σύνολο των Εξόδων είναι 162 εκ. Ευρώ.
  • Τα Χρέη που παρέλαβε ο Αλαφούζος ήταν 36 εκ. και το συνολικό ποσό των Α.Μ.Κ. 42,5 εκ. Αυτό σημαίνει ότι με τα λεφτά αυτά ο Αλαφούζος όχι μόνο μηδένιζε το χρέος της προηγούμενης περιόδου αλλά είχε και «κουμπαρά» 6,5 εκ. Ευρώ, τα οποία προφανώς χρησιμοποιήθηκαν για την εξόφληση Χρεών.

Συνεπώς, το ερώτημα που τίθεται ΔΕΝ αφορά το που πήγαν αυτά τα λεφτά. Προφανώς κάποιοι που πέρασαν την «περίοδο Αλαφούζου» «έφαγαν με χρυσά κουτάλια». Το ερώτημα που χρίζει απάντησης είναι αν όλη αυτή η κακοδιοίκηση ήταν σκόπιμη ή οφείλεται σε ανικανότητα.

 

30 Σεπτέμβρη 2017
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 6127 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ VS ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (ΟΤΑΝ Ο ΜΑΝΩΛΙΟΥΔΑΚΗΣ & Η LIVE SPORT ΓΡΑΦΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ Π.Α.Ο.)