Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΕΝΩ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Η ΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΡΩΗΝ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΕΣ ΝΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΟΥΝ, ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟΥΣ ΟΙΚΤΙΡΟΥΝ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΓΚΙΝΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑΝ (Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΛΙΜΑΤΟΣ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΕΝΩ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Η ΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΡΩΗΝ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΕΣ ΝΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΟΥΝ, ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟΥΣ ΟΙΚΤΙΡΟΥΝ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΓΚΙΝΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑΝ
(Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΛΙΜΑΤΟΣ)

Έστω ότι έχεις αποφοιτήσει από την σχολή εμποροπλοιάρχων και πιάνεις δουλειά ως κυβερνήτης σε υπερωκεάνιο το οποίο κάποτε είχε γνωρίσει μεγάλες δόξες και η ιδιοκτησία του οποίου είχε αλλάξει αρκετές φορές. Όταν ανέλαβες κυβερνήτης εξαιτίας αμέλειας σου (παραήσουν σίγουρος για τις δυνατότητες σου) ρίχνεις το πλοίο σε διερχόμενο παγόβουνο. Μετά το ατυχές (μη σκόπιμο;) συμβάν καταρρέεις ψυχολογικά και παίρνεις την μόνη απόφαση που δεν θα έπρεπε να πάρεις σ’ εκείνη την συγκεκριμένη περίσταση. Βάζεις όπισθεν τις μηχανές και αποκολλάς το πλοίο από το παγόβουνο, δίνοντας την ευκαιρία στο νερό να πλημμυρίσει το εσωτερικό του.

Επειδή η τύχη ήταν με το μέρος σου κατάφερες να σωθείς (επιβιώσεις) του ναυαγίου που επακολούθησε και να διεκπεραιωθείς στη στεριά μαζί με όλους τους επιβάτες, οι οποίοι όμως έχασαν όλα τους τα υπάρχοντα η αξία των οποίων φυσικά ποικίλλει ανάλογα με την θέση στην οποία ταξίδευαν (άρα και το εισιτήριο που είχαν την δυνατότητα να πληρώσουν). Για κάποιους από αυτούς τα λιγοστά τους υπάρχοντα ήταν ότι είχαν και δεν είχαν και σε κάποιες περιπτώσεις το γεγονός ότι αυτοί επέζησαν πάμφτωχοι έμοιαζε χειρότερο από τον θάνατο από τον οποίον γλύτωσαν.

Μετά από κάμποσο καιρό ανακρίσεων και καταθέσεων ήρθε η ώρα του Ναυτοδικείου από την απόφαση του οποίου θα εξαρτώνταν οι αποζημιώσεις των επιβατών και της ναυτιλιακής εταιρείας. Σε απόλυτα νούμερα ο μεγάλος χαμένος ήταν η ναυτιλιακή εταιρεία, της οποίας το πολυτελέστατο πλοίο κατέληξε στον βυθό της θάλασσας προσφέροντας την βάση για την δημιουργία ενός μεγαλειώδους σε μέγεθος υφάλου μετά από μερικά χρόνια. Φυσικά ο μεγάλος πρωταγωνιστής στην δίκη του Ναυτοδικείου ήταν (όπως και αναμενόταν) ο κυβερνήτης.          

Την περίοδο αμέσως μετά το ατύχημα υπήρξε πλήθος δημοσιευμάτων τόσο σχετικά με τις ευθύνες του πληρώματος του υπερωκεάνιου (και ειδικά του κυβερνήτη) όσο και για τον πόνο που προκάλεσε η απώλεια του ίδιου του πλοίου. Εξαιτίας όμως της γραφειοκρατίας και κάποιων νομικίστικων τεχνασμάτων των εμπλεκομένων στην δίκη, η έναρξη της καθυστέρησε αρκετά για ν’ αρχίσει να μειώνεται ο πόνος από την απώλεια του πλοίου και ταυτόχρονα ν’ αρχίσουν να εμφανίζονται δειλά-δειλά κείμενα συμπαράστασης στον κυβερνήτη (είναι άδικο να πληρώσει αυτός για το ναυάγιο). Το πλοίο το ίδιο ήταν κάποιας ηλικίας και είχε πολλά προβλήματα (τα οποία κατ’ άλλους ήταν έτσι κι’ αλλιώς μοιραία, ενώ για κάποιους άλλους ήταν αντιμετωπίσιμα αν το επιθυμούσε η πλοιοκτήτρια εταιρεία και ήταν πρόθυμη να πληρώσει για την αποκατάσταση/επιδιόρθωση τους).

Κάποια στιγμή η πρώτη από μια σειρά δίκες ήταν έτοιμη να ξεκινήσει, σημαίνοντας έτσι την έναρξη μιάς μακράς νομικής διαδικασίας. Τότε ένα δημοσίευμα το οποίο αναπαρήχθη στη στιγμή έκανε λόγο και για την εμπλοκή της ιδιοκτησίας της ναυτιλιακής εταιρείας εξαιτίας της κατάθεσης του κυβερνήτη. Υποτίθεται ότι ο κυβερνήτης είχε «κελαηδήσει» πως η ιδιοκτησία της εταιρείας ήταν ενήμερη της ανεπάρκειας του και πώς την δουλειά την πήρε εξαιτίας του κύκλου των γνωριμιών του που έφταναν μέχρι τους ιδιοκτήτες της εταιρείας. Όλα αυτά ισχυριζόταν ότι μπορούσε να τ’ αποδείξει με ντοκουμέντα, καθιστώντας έτσι τους εργοδότες του συνυπεύθυνους των πράξεων του.    

Η δίκη αυτή ήταν σημαντική -σε ηθικό τουλάχιστον επίπεδο- και για τους επιβάτες του βυθισμένου λόγω ανικανότητας(;) πλοίου (την στιγμή που κάποιοι δεν απέκλειαν την εγκληματική ενέργεια εκ μέρους της ιδιοκτήτριας εταιρείας). Ήταν όμως σημαντική και για έναν ακόμη λόγο. Θ’ αποτελούσε το πρόκριμα για μια σειρά παρόμοιων μελλοντικών δικών.      

Ευτυχώς(;) για κάποιους από τους εμπλεκόμενους μετά το ναυάγιο ναυπηγήθηκε σε χρόνο ρεκόρ καινούριο πλοίο το οποίο όταν ολοκληρωνόταν εντελώς αναμενόταν να είναι πιο πολυτελές απ’ όσο ήταν ποτέ το προηγούμενο και να μην έχει τα προβλήματα που αντιμετώπιζε το προηγούμενο. Μπήκε στην ίδια γραμμή και θα έκανε ακριβώς τα ίδια δρομολόγια (και περισσότερα) με το προηγούμενο.

Έστω τώρα ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν μια παραβολή την οποία σκόπιμα διάρθρωσε κάποιος έτσι ώστε να ταιριάζει με το καταστροφικό τέλος της πρώην Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ. Στην περίπτωση αυτή το υπερωκεάνιο θ’ αντιστοιχούσε στην πρώην Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ., οι επιβάτες του στους εργαζόμενους, τους παίκτες και γενικά σε κάθε μορφής συναλλασσόμενο μ’ αυτήν, η ιδιοκτησία της ναυτιλιακής εταιρείας στους Παππά, Νοτιά και ο κυβερνήτης στους Θανόπουλο, Αδαμίδη και Δημητρέλλο. Με εξαίρεση τον τελευταίο ο οποίος ήταν αυτός τα χέρια του οποίου έβαλαν την ταφόπλακα στην πρώην Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ. τα λόγια συμπόνιας θα μπορούσαν να είχαν γραφτεί και για τους άλλους δύο.

Ωστόσο τις τελευταίες μέρες και εν αναμονή της έναρξης της δίκης για την μη απόδοση του Φ.Π.Α. στην οποία θα βρεθούν κατηγορούμενοι πλήν του Αδαμίδη και οι Παππάς και Νοτιάς υπήρξε ένα δημοσίευμα (το οποίο και αναπαρήχθη) το οποίο εξέφραζε την απορία για το γεγονός ότι Παππάς και Νοτιάς είναι συγκατηγορούμενοι του Αδαμίδη παρ’ ότι δεν είχαν δικαίωμα υπογραφής στην εταιρεία. Για να μην μείνουν με την απορία αποφασίσαμε να τους την λύσουμε δίνοντας τους ένα παράδειγμα:

Έστω ότι οι Παππάς και Νοτιάς είναι αντίστοιχα ο Λογιστής και ο ιδιοκτήτης μιας εταιρείας. Ο Παππάς δίνει λεφτά στον Αδαμίδη (το παιδί για όλες τις δουλειές και ειδικά τις εξωτερικές) για να πληρώσει κάποιους λογαριασμούς. Επειδή του έχει εμπιστοσύνη αμέσως μόλις του δίνει τα λεφτά από το Ταμείο πραγματοποιεί και τις εγγραφές με τις οποίες εξοφλεί στα βιβλία της εταιρείας τις σχετικές οφειλές. Όταν αργότερα επιστρέφει ο Αδαμίδης δεν του ζητά ούτε τις αποδείξεις πληρωμής (οι οποίες θα έπρεπε να είναι μαζί με τους λογαριασμούς ή πάνω σ’ αυτούς), Ούτε του ζητά απόδοση λογαριασμού. Μετά από τα παραπάνω σας φαίνεται να έχει οποιαδήποτε ευθύνη είτε ο Παππάς (Λογιστής) είτε ο Νοτιάς (ιδιοκτήτης) επειδή κανείς τους δεν έλενξε τον Αδαμίδη;

Τώρα σχετικά με σχόλια όπως αυτό εμείς το μόνο που έχουμε να σχολιάσουμε είναι ότι θα θέλαμε ο σχολιαστής να μας λύσει την απορία: «Αν είναι άδικο να πάει ο Αδαμίδης φυλακή για την Α.Ε.Κ., τότε γιατί είναι δίκαιο να πάει;». Μήπως θα ήταν δίκαιο να πάει γιατί σε συνεργασία με τον Μαρινάκη πληρώθηκε ο ίδιος και όχι η Α.Ε.Κ. για να φύγουν Τζιμπούρ και Μανωλάς όπως έφυγαν και να πάνε στον Πειραιά; Οι Γαύροι σε συζητήσεις τους περηφανεύονται ότι του έδωσαν εξαψήφιο ποσό για τον σκοπό αυτό. Είναι αυτό αρκετό για να πάει ο Αδαμίδης φυλακή για το διάστημα που ήταν στην διοίκηση της Α.Ε.Κ.;

 

Υ.Γ. Αντί ο Αδαμίδης να προσπαθεί να συγκεντρώσει τα 200 χιλιάρικα της εγγύησης από τους πρώην μετόχους της πρώην Π.Α.Ε., μήπως να πάει να τα ζητήσει κατευθείαν από την ENIC στο Λονδίνο;

 

4 Μάη 2015
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 2795 φορές

 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΕΝΩ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Η ΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΡΩΗΝ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΕΣ ΝΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΟΥΝ, ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟΥΣ ΟΙΚΤΙΡΟΥΝ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΓΚΙΝΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑΝ (Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΛΙΜΑΤΟΣ)