Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

Η ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΕΛΛΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΟ (ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙΣ ΠΙΣΤΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΟΥ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΕΛΛΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΟ
(ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙΣ ΠΙΣΤΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΟΥ)

Έχουν γραφτεί τόσα (και έχουν ειπωθεί ακόμα περισσότερα) απ’ όλους μας για τους λόγους που προσλήφθηκε ο Δέλλας στην θέση του προπονητή που δεν χρειάζεται να γραφτεί ή να ειπωθεί κάτι ακόμα. Γνωρίζουμε (αλλά και μπορούμε να φανταστούμε) όλοι μας πόσο άσχημη είναι η κατάσταση στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Είναι όμως άλλο να γνωρίζειες (ή και να φαντάζεσαι) και άλλο να το διαπιστώνεις μέσα από τα κείμενα άλλων όπως αυτό. Ειδικότερα πρέπει να σταθεί κάποιος στην τρίτη και δεύτερη παράγραφο πρίν το τέλος.

Για να μην μπερδέυεστε τις αντιγράφουμε εδώ:

«Το θέμα της ΑΕΚ δεν είναι ο Δέλλας. Ούτε ο Λυμπερόπουλος ήταν. Ούτε ο Ζήκος. Το θέμα της ΑΕΚ είναι ότι εννοεί να κάνει ποδόσφαιρο στο 2015, με στελέχη που λειτούργησαν επιτυχώς στα 90s. Η ΑΕΚ (είναι σαν ακροβάτης που) πατάει σε δύο βάρκες. Με τον πρώτο κυματισμό, οι βάρκες θ’ απομακρυνθούν. Τα πόδια θ’ ανοίξουν, σ’ ένα μάταιο σπαγκάτο. Ο επίδοξος ισορροπιστής θα πέσει, αναπόφευκτα, στο νερό.

Είναι γλυκύτατο να θέλει κανείς, αντί να ξεχνά ή ν’ απαξιώνει, ν’ ανταμείβει το παρελθόν του. Δώσε, λοιπόν, ένα VIP διαρκείας. ‘Η ένα ρόλο ambassador. ‘Η ένα ρόλο συντονιστή δράσεων των παλαιμάχων. ‘Η, ακόμη-ακόμη, τον ρόλο του επίτιμου προέδρου. ‘Η τέλος πάντων πάρε το παιδί εκείνου που επιθυμείς να τιμήσεις, στην επιχείρησή σου. Η δουλειά του σήμερα, ωστόσο, είναι για να την τρέχουν οι άνθρωποι του σήμερα.».

Δεδομένης της υπογραφής του Αλέξη Σπυρόπουλου και της πορείας του στον χώρο της αθλητικής δημοσιογραφίας δεν πιστεύουμε ότι θα υπάρξει κάποιος να του καταλογίσει όσα θα καταλόγιζε σ’ εμάς για παράδειγμα να γράφαμε τα ίδια. Το ζήτημα όπως γράφει (και) ο Σπυρόπουλος δεν είναι το πρόσωπο του προπονητή, αλλά το οργανωτικό και διοικητικό σύστημα που τον υποστηρίζει. Δεν υπάρχουν μεγάλες στρατιωτικές επιτυχίες χωρίς την υποστηρικτική δουλειά των «βοηθητικών» (είτε μιλάμε για τις γυναίκες της Πίνδου, είτε για «Γιωτάδες»). Ο Αλέξανδρος θα έμενε στην Ιστορία ως Μέγας μ_λ_κ_ς αν δεν είχε οργανώσει τέτοιο δίκτυο επιμελητείας που ακόμη και σήμερα είναι επίζηλο.

Με τα προηγούμενα θέλουμε να πούμε ότι μετά την απόλυση Δέλλα και την πρόσληψη κανονικού για τα δεδομένα της Α.Ε.Κ. προπονητή θα πρέπει η διοίκηση της Π.Α.Ε. (και ειδικά όσοι σχετίζονται άμεσα με το τεχνικό επιτελείο και τους παίκτες) ν’ αλλάξει ρόλο. Πρέπει να δώσουν χώρο και χρόνο στον νέο προπονητή για να φτιάξει αυτό που έχει στο μυαλό του. Εκτός όμως από χώρο και χρόνο θα πρέπει να του παράσχουν και τα μέσα, τα οποία στην περίπτωση μας είναι περισσότερο τα λεφτά για μεταγραφές παρά οι τεχνικές εγκαταστάσεις.

Έτσι τώρα η διοίκηση της Π.Α.Ε. έχει δύο δύσκολες για την Ελληνική πραγματικότητα προκλήσεις:

  • Να στηρίξει την νέα της επιλογή για την θέση του προπονητή παρέχοντας του τις συνθήκες και τα μέσα για την επιτυχία του.
  • Να μείνει πιστή στην επιλογή της για τόσο χρονικό διάστημα όσο είναι απαραίτητο για να κριθεί χωρίς βιασύνη ο νέος (κανονικός) προπονητής.

Αντί επιλόγου θα θέλαμε να κάνουμε ένα σχόλιο σχετικά με τα όσα ακούσαμε το βράδυ της Τρίτης 20 Οκτώβρη 2015 από τον Άκη Γεωργίου στο ρεπορτάζ της Α.Ε.Κ. στο ραδιοσταθμό SPORT24 103,3. Ο ρεπόρτερ της Α.Ε.Κ. ανέφερε ότι στο παρελθόν η Α.Ε.Κ. σε δυο περιπτώσεις είχε συμφωνήσει με αντίστοιχους προπονητές για την αντικατάσταση του Δέλλα. Η δεύτερη που από χρονικής άποψης είναι πιο πρόσφατη ήταν το καλοκαίρι όταν και σύμφωνα με το ρεπορτάζ η Α.Ε.Κ. φέρεται να είχε συμφωνήσει με τον Τιμούρ Κετσπάγια. Αυτή η κατ’ αρχήν απόφαση η οποία όμως δεν προχώρησε μπορεί να κρίνει (και κρίνει ως ένα βαθμό) την επιτυχία από την αποτυχία για τη φετινή χρονιά τόσο σε αγωνιστικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο (μη ξεχνάμε ότι για να μπούμε στην παράλληλη αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου πρέπει μεταξύ άλλων να έχουμε για τρείς συνεχόμενες χρήσεις κέρδη).  

Είναι προβληματικό να διαγιγνώσκει η διοίκηση εγκαίρως την ανεπάρκεια ενός από τους βασικότερους συνεργάτες της, να λαμβάνει την σωστή απόφαση για την περίσταση (αντικατάσταση) και μετά (λανθασμένα) ν’ αποφασίζει να του δώσει άλλη μια ευκαιρία, την στιγμή μάλιστα που η ομάδα θ’ αγωνίζεται στο υψηλότερο επίπεδο και άρα οι απαιτήσεις θα είναι διαφορετικές. Τι παραπάνω ανέμενε η διοίκηση ν’ αποδώσει ο Δέλλας ως προπονητής το οποίο δεν το είχε δείξει στα δύο προηγούμενα χρόνια;

Ο χρόνος που χάθηκε σε συνδυασμό με τις επιλογές που έκανε ο Δέλλας (αυτό όσοι και αν θέλουν το πιστεύουν) διαμορφώνουν (εκτός απροόπτου) την τύχη της Α.Ε.Κ. στο φετινό Πρωτάθλημα. Σίγουρα θα ήταν όλα διαφορετικά (πιθανότατα καλύτερα) αν ο νέος προπονητής είχε χρόνο να δουλέψει όπως αυτός επιθυμεί με την ομάδα. Το ζήτημα δεν είναι αν η ανάλυση μιας κατάστασης (η οποία οδήγησε και σ’ ανάλογη απόφαση) ήταν σωστή ή λάθος. Το ζήτημα είναι να έχει ακολουθηθεί η σωστή διαδικασία από τη στιγμή που διαγνώσθηκε το πρόβλημα (ακόμη και αν η διάγνωση ήταν λάθος). Και απ’ ότι βλέπουμε στην περίπτωση μας αυτό δεν έγινε. Αυτά προς γνώση και συμμόρφωση για το μέλλον.

Αντί επιλόγου οφείλουμε ένα σχόλιο σχετικά με την ανακοίνωση του Δέλλα μετά την απόλυση του (ή την εξώθηση σε παραίτηση όπως λέει ο ίδιος). Κατ' αρχάς μια δήλωση του για το θέμα ήταν απολύτως απαραίτητη. Επίσης πρέπει να σημειώσουμε πως ποτέ δεν υπάρχει η σωστή στιγμή για μια τέτοια δήλωση. Πάντα κάτι θα επηρεαστεί απ' όσα γραφτούν (ή απ' αυτά που δεν γραφτούν). Συνεπώς καλύτερα είναι να βγαίνει εκείνη την στιγμή προκειμένου έτσι να υπάρχει η αναγκαία εκτόνωση και από κει και πέρα η ομάδα (και η εταιρεία) ν' ακολουθεί τον δρόμο της.

Σχετικά με την ίδια την ανακοίνωση (βλέπε εδώ) καλύτερα να μην έβγαινε καθόλου. Δεν έχει νόημα ν' αναδέρει όσα αναφέρει και στο τέλος να τους ευχαριστεί όλους. Δηλαδή τόσο καιρό δεν είχε πρόβλημα με κανένα και τίποτα στην Π.Α.Ε.; Είτε είχε και το αποσιωπεί, είτε το πρόβλημα ήταν εκείνος τόσο ως χαρακτήρας (κλειστός και με κολλήματα) όσο και ως προπονητής (ανεπαρκής). Εκτός και αν ο Μπάγεβιτς δεν ανήκει ούτε στους συνεργάτες του ούτε και στην διοίκηση, οπότε και δεν περιλαμβάνεται στις ευχαριστίες του Δέλλα. Μακάρι κάποτε όλοι όσοι αποχώρησαν το τελευταίο διάστημα να μιλήσουν ξεκάθαρα προκειμένου να μάθουμε γιατί η Α.Ε.Κ. τρώει τα παιδιά της. 

 

Υ.Γ.1. Καλά τα συστήματα και η φιλοσοφία κάθε προπονητή αλλά η βασική αρχή σε όλες τις δουλειές είναι ότι δουλεύουμε μ’ ότι έχουμε και προσπαθούμε για το καλύτερο. Στα ομαδικά αθλήματα όπως και στον στρατό (αλλά και οπουδήποτε εμπλέκονται ομάδες ατόμων) το βασικό είναι η διατήρηση της ψυχολογίας (ηθικού) σε όσο γίνεται υψηλότερο επίπεδο. Αν αυτό σημαίνει ότι ελλείψει καλύτερου έμψυχου υλικού πρέπει να ταμπουρωθείς ταμπουρώνεσαι, αν δε έχεις στην διάθεση σου και κανένα λεωφορείο για να παρκάρεις μπροστά στο τέρμα ακόμα καλύτερα. Επίσης κάθε προπονητής πρέπει να έχει στο μυαλό του: «ότι δε σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό».      

Υ.Γ.2. Δεν μας το βγάζει κανείς από το μυαλό ότι η επαναχρησιμοποίηση Νικολαϊδη στα διοικητικά της Α.Ε.Κ. είναι πολύ κοντά (επί θύραις θα λέγαμε). Από άποψη συγκυρίας δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από την ανακοίνωση της επιστροφής του «κοντού» ταυτόχρονα με την πρόσληψη του νέου προπονητή. Μην αιφνιδιαστείτε λοιπόν αν συμβούν τα πράγματα όπως τα γράφουμε τώρα. Σε μια τέτοια περίπτωση θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πως θα εξελιχθούν οι διαπροσωπικές σχέσεις των Μπάγεβιτς και Νικολαϊδη. Αλλά γι’ αυτά έχουμε ακόμα καιρό (αν και όταν προκύψουν), γιατί στην Ελλάδα τίποτα δεν είναι μονιμότερο του προσωρινού.  

 

26 Οκτώβρη 2015
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 4137 φορές

 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο Η ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΕΛΛΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΟ (ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙΣ ΠΙΣΤΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΟΥ)