Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΤΑΝ Η NOVA ΒΓΑΙΝΕΙ ΟΦ-ΣΑΙΝΤ (Ο ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ NOVA ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΟΤΑΝ Η NOVA ΒΓΑΙΝΕΙ ΟΦ-ΣΑΙΝΤ
(Ο ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ
NOVA ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ)

Τον Απρίλη του 2015 στα πλαίσια της παρουσίασης των δεδομένων στον χώρο του Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου είχαμε ανεβάσει μεταξύ άλλων δύο άρθρα στα οποία γινόταν λόγος για την μεγάλη οικονομική σημασία των χορηγιών του Ο.Π.Α.Π. και της NOVA. Πρώτο χρονολογικά (και αυτό που άνοιξε την σειρά) ήταν αυτό στο οποίο γινόταν λόγος για την χορηγία του Ο.Π.Α.Π. (βλέπε εδώ). Δεύτερο ήταν αυτό στο οποίο γινόταν λόγος για την χορηγία της NOVA (βλέπε εδώ).

Με τα κείμενα μας εκείνα διαπιστώναμε την ευθύνη των δύο αποκλειστικών χρηματοδοτών του Ελληνικού Ποδοσφαίρου σχετικά με τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του. Με τα κείμενα εκείνα τους καλούσαμε ν’ αναλάβουν στην πράξη τις ευθύνες τους και να πιέσουν για τις απαραίτητες αλλαγές. Από το σημείο όμως αυτό ως την «ωμή» απαίτηση της NOVA για αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής του Πρωταθλήματος υπάρχει μεγάλη διαφορά.

Η NOVA επιδιώκει (σύμφωνα με το ρεπορτάζ) την μείωση των ομάδων και την ανάδειξη του Πρωταθλητή από τα πλέι οφ. Όσο λογικές και αυτονόητες αν φαίνονται οι επιδιώξεις αυτές, άλλο τόσο λάθος ήταν ο τρόπος με τον οποίο η NOVA προσπάθησε να επιτύχει την εφαρμογή τους. Στο κάτω-κάτω η μείωση του αριθμού των ομάδων στρέφεται εναντίον των συμφερόντων κάποιων από αυτές (ειδικά όσων δεν έχουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια ή/και εδρεύουν σε περιοχές με μικρό πληθυσμό), οι οποίες ως διοργανώτρια αρχή θα πρέπει να την εγκρίνουν.

Προκειμένου να πείσεις κάποιον να κάνει κάτι το οποίο εκ πρώτης φαίνεται ότι ΔΕΝ τον συμφέρει, πρέπει να του αποδείξεις με ατράνταχτα επιχειρήματα (αριθμούς) ότι τελικά είναι προς το συμφέρον του. Εφ’ όσον λοιπόν η NOVA επιθυμούσε να πείσει την διοργανώτρια αρχή (δηλαδή τις ομάδες) για την αναγκαιότητα των αλλαγών που προτείνει θα έπρεπε να προσκομίσει στη SUPER LEAGUE μια οικονομοτεχνική μελέτη.

Μια μελέτη από την οποία θα προέκυπταν αβίαστα τα (μεγαλύτερα σε σχέση με σήμερα) οφέλη για τις ομάδες που θα ήταν ικανές να παραμείνουν στην κατηγορία. Η μελέτη αυτή αν και θα πληρωνόταν από την NOVA θα έπρεπε να είναι όσο πιό αντικειμενική γίνεται. Εξυπακούεται ότι οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο διεξαγωγής του Πρωταθλήματος σε σχέση το παρόν έχει επιπτώσεις και στο επίπεδο του ανταγωνισμού.

Αν για παράδειγμα γίνονταν αποδεκτές οι προτάσεις της NOVA αυτό θα σήμαινε πως οι μικρομεσαίες ομάδες θα έπρεπε ν’ ανταγωνίζονται σκληρότερα μεταξύ τους για το ποιά θα μείνει στην κατηγορία (όπου θα είχε και αυξημένα έσοδα). Βέβαια τα τελευταία χρόνια και κυρίως (αν και όχι αποκλειστικά) εξ’ αιτίας της Ύφεσης η πτώση από την SUPER LEAGUE καθοριζόταν από το αν ο ιδιοκτήτης της ομάδας είχε αρκετά λεφτά (προστιθέμενα στα εκτιμώμενα έσοδα) για να την κρατήσει στην κατηγορία.

Η υιοθέτηση όμως των προτάσεων για μείωση των ομάδων ενδέχεται να βλάψει τα συμφέροντα της «παράγκας» η οποία συναλλάσσεται με τις ομάδες και τις βοηθά να μείνουν εξωαγωνιστικά στην κατηγορία. Με δύο (ή περισσότερες) θέσεις λιγότερες δυσκολεύει η «εξυπηρέτηση» (ρουσφέτι) των πελατών, αναγκάζοντας την «παράγκα» (εφ’ όσον συνεχίσει να υφίσταται) να κάνει κάποιες δύσκολες επιλογές (με ποιούς θα πάει και ποιούς θ’ αφήσει).    

Συμπερασματικά, δεν φτάνει να έχεις δίκιο σε όσα ζητάς αν δεν το διεκδικείς σωστά. Αν δεν μπορείς να καταθέσεις μαζί με τις προτάσεις/επιδιώξεις σου και τ’ απαραίτητα στοιχεία που αποδεικνύουν την ορθότητα των προτάσεων/επιδιώξεων σου. Δυστυχώς για το Ελληνικό Επαγγελματικό Ποδόσφαιρο η NOVA υπέπεσε σε διπλό σφάλμα:

  • Αφ’ ενός άργησε να κατανοήσει τον κεντρικό ρόλο της στην λειτουργία του Επαγγελματικού μας Ποδοσφαίρου.
  • Αφ’ ετέρου όταν αποφάσισε να το κάνει, το έκανε πρόχειρα (ερασιτεχνικά) βγαίνοντας από μόνη της οφ-σάιντ. Κάτι το οποίο είναι επιεικώς απαράδεκτο για ένα κανάλι που ασχολείται με τον Αθλητισμό και ειδικότερα με το ποδόσφαιρο για τόσα χρόνια.

Ελπίζουμε η Διοίκηση της NOVA να σοβαρευτεί λίγο περισσότερο γιατί αν συνεχίσει έτσι το μόνο που θα καταφέρει είναι να έρθει σε σύγκρουση με την SUPER LEAGUE οδηγώντας την κατάσταση στ’ άκρα. Εκτός αν αυτό επιδιώκει για τους δικούς της λόγους.

 

Υ.Γ. Η ευθύνη είναι κυρίως (αν όχι αποκλειστικά) της NOVA. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι η NOVA είχε στα χέρια της μια οικονομοτεχνική μελέτη αυτή δεν θα έπρεπε να κρατείται μυστική, αλλά θα έπρεπε να δοθεί στην δημοσιότητα. Άλλωστε είναι ευκολότερο να επιτευχθούν οι αναγκαίες αλλαγές μέσω (και) της σωστής πίεσης (την οποία θα παρέχει ο ενημερωμένος οπαδός) παρά χωρίς αυτή.

 

16 Ιούλη 2016
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 4622 φορές

Σχετικά Άρθρα