Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΚΟΝΤΟΝΙΑΔΑ – ΡΑΨΩΔΙΑ I’ (ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ ΟΠΩΣ ΚΑΡΤΕΣΙΟΣ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΚΟΝΤΟΝΙΑΔΑ – ΡΑΨΩΔΙΑ I
(ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ ΟΠΩΣ ΚΑΡΤΕΣΙΟΣ)

Οι «μεγάλοι άνδρες» έμειναν στην Ιστορία εξ’ αιτίας όσων χρεώθηκαν ή πιστώθηκαν στ’ όνομα τους. Κάποιοι απ’ αυτούς άφησαν το σημάδι τους και εξ’ αιτίας κάποιου φυσιογνωμικού χαρακτηριστικού, κάποιου τικ ή κάποιας χαρακτηριστικής δραστηριότητας η οποία έμεινε ως «υπογραφή» τους. Έτσι η Κλεοπάτρα εκτός από το «πολιτικό» μυαλό της έμεινε στην Ιστορία για την μύτη της. Ο Ναπολέων έμεινε στην Ιστορία τόσο για τους πολέμους που διεξήγαγε όσο και για το ύψος του αλλά και επειδή συχνά-πυκνά έβαζε το χέρι στο στήθος σαν να ξυνόταν. Ο Καρτέσιος επειδή όντας φιλόσοφος του καρφώθηκε στο κεφάλι η ιδέα ότι «αν σκέφτομαι (και το συνειδητοποιώ) τότε υπάρχω».

Πλέον στην χορεία των όσων άφησαν το σημάδι τους στην Ιστορία (ελάχιστους από τους οποίους αναφέραμε παραπάνω) συγκαταλέγεται και ο Σταύρος Κοντονής. Ο (υπο)Υπουργός Αθλητισμού θα μείνει στην Ιστορία κυρίως για το έργο του υπέρ της καθάρσεως του Ελληνικού Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου (έφτασε να συγκρουστεί με UEFA & FIFA) και επειδή έστειλε στον Εισαγγελέα τα πορίσματα του οικονομικού ελέγχου των Ομοσπονδιών.

Δευτερευόντως θα μείνει στην Ιστορία για την καταπολέμηση της βίας, την εισαγωγή (για δεύτερη φορά) του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και την λειτουργία επιτέλους του τουρνικέ. Λίγοι ωστόσο έχουν μέχρι τώρα εκτιμήσει ενέργειες του κου Κοντονή όπως η συνεχής επιβολή προστίμων σε ομάδες για επεισόδια και οι αποφάσεις του για αναβολές αγωνιστικών ή παιχνιδιών (ακόμα και για τους αγώνες χωρίς θεατές ως συλλογική τιμωρία).

Η επιβολή προστίμων σε ομάδες που έχουν ήδη τιμωρηθεί από την διοργανώτρια αρχή για επεισόδια των οπαδών τους είναι η πλέον ευφυής του σύλληψη, αφού εκτός της ηθικής ικανοποίησης που του δίνει (επιτέλους κάποιος επιβάλλει την «σωστή» τιμωρία) γεμίζει και το ταμείο (όταν πληρώνονται) του Υπουργείου. Ωστόσο τίποτα δεν είναι τόσο αναζωογονητικό όσο η άσκηση της εξουσίας, ειδικά όταν αυτή είναι απόλυτη. Όταν ο άλλος (ομάδες) είναι στην απόλυτη διάθεση σου τίποτα δεν είναι πιο μεθυστικό από το να κάνεις ότι εσύ επιθυμείς. Τίποτα δεν τονώνει τον εγωισμό κάνοντας σε να φουσκώνεις σαν παγώνι που επιδεικνύει τα προσόντα του για να ζευγαρώσει.

Εκτός της επιβολής προστίμων άσκηση της απόλυτης (υπο)Υπουργικής εξουσίας αποτελεί και η αναβολή αγώνων (Τελικός Κυπέλλου), αγωνιστικών και η διενέργεια αγώνων σε άδειες εξέδρες. Η απόφαση αναβολής ενός αγώνα ή μιάς αγωνιστικής δεν είναι κάτι απλό. Χρειάζεται τεκμηρίωση (όπως άλλωστε και το πρόστιμο, αλλά σε μεγαλύτερο βαθμό) επειδή μπορεί να προσβληθεί δικαστικά.

Για την δικαιολόγηση μιάς απόφασης αναβολής είναι ζωτικής σημασίας η ύπαρξη επαρκούς αιτιολόγησης. Η αιτιολόγηση δεν χρειάζεται να βασίζεται σε στέρεα γεγονότα, αρκεί να πιθανολογείται ότι κάτι μπορεί (υπάρχει αυξημένη πιθανότητα) να πάει στραβά. Τώρα αν στον καθημερινό άνθρωπο η αιτιολόγηση μιάς τέτοιας απόφασης φανεί ότι είναι για γέλια και για κλάματα, αυτό ουδόλως επηρεάζει τους νομικούς που θα την χειριστούν δικαστικά. Είπαμε πως για να είναι εντάξει η απόφαση το μόνο που απαιτείται είναι η πιθανολόγηση των επεισοδίων σε συνδυασμό με την αντίστοιχη αστυνομική ανεπάρκεια για την καταστολή τους.

Έτσι ο κυρ-Σταύρος αποφάσισε ν’ αναβάλει (μ’ όσα αυτό συνεπάγεται) την έναρξη του Πρωταθλήματος εξ’ αιτίας της συμπερίληψης στον πίνακα διαιτησίας διαιτητών τα ονόματα των οποίων εμπλέκονται σε εκκρεμείς δικαστικά υποθέσεις. Ο (υπο)Υπουργός πιθανολογεί ότι οι οπαδοί των γηπεδούχων (αφού απαγορεύεται η μετακίνηση οπαδών) θα εξεγερθούν εξ’ αιτίας κάποιων σφυριγμάτων και θα «κάνουν καλοκαιρινό» το γήπεδο που χρησιμοποιεί ως έδρα η ομάδα τους. Προφανώς για ν’ αποφασίσει ο κυρ-Σταύρος την αναβολή της έναρξης του Πρωταθλήματος είναι πεπεισμένος για την ανικανότητα της Αστυνομίας (η οποία λαμβάνει για την «προστασία» που παρέχει ποσοστό από τις εισπράξεις) να κάνει την δουλειά της. Προφανώς είναι επίσης βέβαιος για την ανικανότητα των ομάδων να περιφρουρήσουν τους εντός έδρας αγώνες τους.

Ένας σκεπτόμενος πολίτης (ακριβώς το αντίθετο απ’ ότι επιδιώκει η σημερινή κυβέρνηση) θ’ αναρωτιόταν γιατί να διοργανώνεται καν ένα Πρωτάθλημα όταν είναι προφανές ότι κανείς δεν κάνει την δουλειά που είναι ταγμένος να κάνει, εκτός από τις ομάδες όταν εισπράττουν το αντίτιμο των εισιτηρίων. Ωστόσο ο (υπο)Υπουργός δεν δίνει δεκάρα για τους σκεπτόμενους πολίτες, τουλάχιστον όχι όσο μπορεί να επικαλείται πιθανούς κινδύνους για να κάνει την δουλειά του.

Εκτός όμως από την ανικανότητα όσων εμπλέκονται στην διοργάνωση και την ομαλή διεξαγωγή του Πρωταθλήματος η αιτία της αναβολής της έναρξης του φέρνει στο προσκήνιο ένα σοβαρότερο ζήτημα˙ το ζήτημα της συνεννόησης. Όχι πολύ καιρό πριν ο Π.Α.Ο. εκδήλωσε πρωτοβουλία συνεννόησης με την Ε.Π.Ο. για το θέμα της διαιτησίας. Η κίνηση του αυτή έτυχε της αποδοκιμασίας από την πλευρά του Π.Α.Ο.Κ. και της Α.Ε.Κ. με το προσχηματικό κατά την γνώμη μας επιχείρημα ότι δεν έπρεπε να υπάρξει καμία συνεννόηση με την συγκεκριμένη Ε.Π.Ο. Παρά την καταδίκη/αποδοκιμασία της πρωτοβουλίας του Π.Α.Ο. οι άλλοι δύο της Αντιπολίτευσης δεν απάντησαν στο εύλογο επιχείρημα του Π.Α.Ο. πώς η αλλαγή της Διοίκησης της Ε.Π.Ο. και της σύνθεσης των οργάνων της θα γίνει (αν τελικά κατορθωθεί) στα μέσα Οκτώβρη όταν το Πρωτάθλημα θα διανύει τον δεύτερο μήνα του, οπότε η συνεννόηση για ζητήματα όπως η διαιτησία ακόμα και μ’ αυτή την Ε.Π.Ο. είναι μονόδρομος. Άλλωστε εδώ κάθονται στο ίδιο τραπέζι διαπραγματεύσεων αντίπαλοι που τρέφουν απύθμενο μίσος ο ένας για τον άλλο.

Βλέπουμε λοιπόν ότι η συγκεκριμένη κρίση η οποία απειλεί την διεξαγωγή του Πρωταθλήματος θα μπορούσε αν όχι να έχει αποφευχθεί να έχει τουλάχιστον αντιμετωπιστεί νωρίτερα προλαμβάνοντας ενδεχομένως όλα τα προβλήματα που τώρα θα προκύψουν. Προβλήματα τα οποία έχουν να κάνουν τόσο με τις ημερομηνίες όσο και με την αγωνιστική κατάσταση της Εθνικής Ομάδας η οποία τα τελευταία χρόνια πάει από το κακό στο χειρότερο. Είναι πραγματικά κρίμα κι άδικο να βλέπει κανείς να χάνονται ευκαιρίες ν’ αλλάξει έστω και σταδιακά η κατάσταση στο Επαγγελματικό μας Ποδόσφαιρο μόνο και μόνο επειδή κάποιοι θέλουν να φανούν ασυμβίβαστοι και ακέραιοι.    

Αν το καλοεξετάσουμε η απόφαση αναβολής μιας αγωνιστικής του Πρωταθλήματος θα έπρεπε ν’ αποτελεί «ανάθεμα» για την Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ. γιατί πολύ απλά αποδεικνύει την αποτυχία της πολιτικής της. Αποδεικνύει ότι παρά το ηλεκτρονικό εισιτήριο, την μάχη ενάντια στην βία, τα μεγάλα πρόστιμα που βάζει ο (υπο)Υπουργός στις ομάδες ως συνυπεύθυνες (γιατί δεν ελέγχουν τους «οργανωμένους στρατούς» τους) το ξέσπασμα επεισοδίων εξ’ αιτίας ενός «ύποπτου» σφυρίγματος είναι περισσότερο πιθανό από πριν. Προφανώς αυτό συμβαίνει εξ’ αιτίας της μεγαλύτερης καχυποψίας την οποία τροφοδότησε μεταξύ άλλων και η παρούσα Κυβέρνηση και ειδικότερα ο Σταύρος Κοντονής.

Ποιο όμως είναι το «ύποπτο» σφύριγμα; Είναι μήπως το σφύριγμα που δεν αρέσει στην εξέδρα γιατί κόβει μια επίθεση της ομάδας; Είναι μήπως ένα πέναλτυ που δεν δόθηκε και για το οποίο η εξέδρα ξεσηκώθηκε; Είναι ένα επιθετικό φάουλ που δεν δόθηκε και εξ’ αιτίας του η ομαδάρα μας έφαγε γκόλ; Είναι όλα τα παραπάνω;

Επιπρόσθετα αν τα παραπάνω σφυρίγματα τα δώσει (ή δεν τα δώσει) διαιτητής τ’ όνομα του οποίου εμπλέκεται στις υπό διερεύνηση υποθέσεις του Επαγγελματικού μας Ποδοσφαίρου είναι «ύποπτα» και αν τα δώσει (ή δεν τα δώσει) διαιτητής του οποίου τ’ όνομα δεν έχει ακουστεί για κακό είναι απλά «διαιτητικά λάθη απ’ αυτά που γίνονται σε κάθε αγώνα»; Ή μήπως τα σφυρίγματα είναι «ύποπτα» απ’ όπου και αν προέρχονται μόνο και μόνο επειδή στην Ε.Π.Ο. βρίσκεται μια Διοίκηση ελεγχόμενη από τον Γαύρο; Αν αλλάξουν τα κόζα αυτού του είδους τα σφυρίγματα θα είναι σκόπιμα ή θα είναι τότε απλά «διαιτητικά λάθη απ’ αυτά που γίνονται σε κάθε αγώνα»; Προφανώς η απάντηση στα ερωτήματα αυτά δεν είναι καθόλου απλή, ενώ ταυτόχρονα είναι κεφαλαιώδους σημασίας ειδικά για την τύχη της ετερόκλητης (όπως και να το κάνουμε) συμμαχίας των Π.Α.Ο., Π.Α.Ο.Κ. & Α.Ε.Κ.    

Κοντολογίς ο Σταύρος Κοντονής έγινε πλέον ισάξιος του Καρτέσιου. Στους αιώνες που θ’ ακολουθήσουν μέχρι την εξαφάνιση του Ανθρώπινου είδους δίπλα στο «σκέφτομαι, άρα υπάρχω» θα προστεθεί και το «βάζω πρόστιμα και αναβάλω αγώνες, άρα υπάρχω». Δεν είναι δα και μικρό πράγμα αυτό έτσι δεν είναι;  

 

Y.Γ. Αλέξη Τσίπρα συμφωνείς μ' όσα κάνει (αλλά και μ' όσα δεν κάνει) ο Κοντονής;

 

ΡΑΨΩΔΙΑ Α', ΡΑΨΩΔΙΑ Β', ΡΑΨΩΔΙΑ Γ', ΡΑΨΩΔΙΑ Δ', ΡΑΨΩΔΙΑ Ε', ΡΑΨΩΔΙΑ Ζ', ΡΑΨΩΔΙΑ Η', ΡΑΨΩΔΙΑ Θ'

 

19 Αυγούστου 2016
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 3871 φορές

 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΚΟΝΤΟΝΙΑΔΑ – ΡΑΨΩΔΙΑ I’ (ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ ΟΠΩΣ ΚΑΡΤΕΣΙΟΣ)