Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΚΟΝΤΟΝΙΑΔΑ - ΡΑΨΩΔΙΑ Λ’ (ΚΟΝΤΟΝΗΣ ΟΠΩΣ ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΚΟΝΤΟΝΙΑΔΑ - ΡΑΨΩΔΙΑ Λ’
(ΚΟΝΤΟΝΗΣ ΟΠΩΣ ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ)

Το σημαντικότερο στους τουριστικούς προορισμούς είναι -εκτός από την διατήρηση των αξιοθεάτων και του περιβάλλοντος τους- το επίπεδο των προσφερομένων υπηρεσιών. Όσο πιο προσωπική (άμεση) η σχέση παρόχου των υπηρεσιών με τον πελάτη (τουρίστα στην περίπτωση μας) τόσο περισσότερες οι πιθανότητες να παρατηρηθεί το φαινόμενο του rebound. Με τον όρο αυτό εννοούμε την επιστροφή (σε μερικές περιπτώσεις πάνω από μια φορά) του ικανοποιημένου τουρίστα στον προορισμό που αυτός πέρασε καλά.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα μπορεί να νοηθεί στο σύνολο της σαν τουριστικός προορισμός, δυνητικά η συμπεριφορά καθενός μας μπορεί να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά την γνώμη και την στάση του τουρίστα/επισκέπτη. Επιπρόσθετα για τους Έλληνες κάθε «ξένος» ήταν σημαντικό πρόσωπο ήδη από την Αρχαιότητα. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από την απόδοση στον Δία του επιθέτου «ξένιος», το οποίο αποτελεί την ρίζα των λέξεων «φιλόξεν(ι)ος» και «φιλοξενία».

Τα τελευταία χρόνια οι αφίξεις τουριστών ακολουθούν σταθερά ανοδική πορεία. Την τάση αυτή επεδίωξε να συνεχίσει και η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προσπαθώντας με την πολιτική της να μεταβάλει την Ελλάδα σε «θεματικό πάρκο» τύπου Αργεντινής δεκαετίας ’90 και μετά. Σκοπός της ήταν να το επισκέπτονται οι πολίτες των άλλων χωρών της Ε.Ε. και βλέποντας πως περνάμε να παραδειγματίζονται από εμάς έτσι ώστε να μην κάνουν αυτοί τις ίδιες επιλογές (παράδειγμα προς αποφυγήν). Επειδή όμως το σχέδιο πέτυχε μόνο μερικώς έπρεπε να βρεθεί μια άλλη λύση.

Τότε ήταν που ένας έξυπνος και φιλόπονος κυβερνητικός βουλευτής ο εκ Ζακύνθου ορμώμενος (και εκλεγόμενος) Σταύρος Κοντονής συνέλαβε το πλέον πανούργο σχέδιο προσέλκυσης τουριστών. Κατανόησε νωρίς (σε σχέση με τους συντρόφους του) την ανάγκη προσέλκυσης περισσότερο εύπορων τουριστών σε σχέση μ’ αυτούς που τριγυρίζουν την Χώρα μ’ ένα σακίδιο στην πλάτη και μοιράζονται μισό καρπούζι τα τέσσερα άτομα. Έπρεπε να στραφούμε στον «συνεδριακό» τουρισμό όπου και τα λεφτά είναι περισσότερα. Ένα από τα «όπλα» της Ελλάδας στον τομέα αυτό είναι ότι στην Χώρα μας «δουλειά» και «διασκέδαση» είναι αξεχώριστα. Έτσι στην περίπτωση μας ο επισκέπτης δεν χρειάζεται να επιλέξει μεταξύ business or pleasure, αφού εύκολα μπορεί να επιλέξει και τα δύο (and) αντί το ένα απ τα δύο.

Όμως η σχετική διαφημιστική καμπάνια είναι μακροχρόνια και δεν αποδίδει άμεσα αποτελέσματα. Έτσι ο Σταύρος μηχανεύτηκε κάτι ακόμα. Έπρεπε να προκαλέσει το διεθνές ενδιαφέρον έτσι ώστε η Χώρα μας ν’ αυξήσει το μερίδιο της στον συνεδριακό τουρισμό. Αντί ως άλλος Γ. Κωνσταντίνου να σεργιανά ως κράχτης «ψαρεύοντας» τα ναυτάκια τα ζουμπουρλούδικα του 6ου στόλου (είναι και «Αριστερός» άλλωστε) ο (υπο)Υπουργός Αθλητισμού σκέφτηκε να θέσει από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του σαν στόχο την «κάθαρση» της Ε.Π.Ο.

Η πρόκληση ήταν καλά μελετημένη και η αντίδραση δεν άργησε καθόλου. Όπως είχε υπολογίσει ο πανούργος (υπο)Υπουργός η Διοίκηση της Ε.Π.Ο. κατάπιε αμάσητο όλο το δόλωμα και αντέδρασε όπως συνήθως «καρφώνοντας» την κυβέρνηση σε UEFA & FIFA. Ακόμη όμως και τότε η επιτυχία δεν ήταν εξασφαλισμένη, καθώς στο παρελθόν έφτανε η αποστολή μιας επιστολής ή ενός fax από την Νιόν της Ελβετίας ή το πολύ-πολύ η αποστολή ενός υψηλόβαθμου για να τακτοποιηθεί το ζήτημα. Όχι ο Κοντονής ήθελε πολύ περισσότερα απ’ αυτό.

Έτσι όταν ως άλλος Ηρακλέας ξεκίνησε την προσπάθεια κάθαρσης του Ελληνικού Ποδοσφαίρου πήγε αυτός στην έδρα της UEFA υπολογίζοντας πως οι αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου από ευγένεια θα του ανταπέδιδαν την επίσκεψη (φέρνοντας και κανένα δώρο). Όντας πανούργος ο (υπο)Υπουργός δεν βιάστηκε να τελειώσει την «κάθαρση». Την είχε άλλωστε προγραμματίσει σε δόσεις έτσι ώστε ν’ απαιτηθούν περισσότερες από μια επισκέψεις των κλιμακίων της UEFA & της FIFA. Με τον τρόπο αυτό μια επίσκεψη στην Ελλάδα δήθεν για «δουλειές» έγινε must για τα στελέχη των δύο συνομοσπονδιών. Θα ήταν τρελός κάποιος να μην θέλει να έρθει σ’ ένα μέρος που συνδυάζονται μοναδικά «δουλειά» και «διασκέδαση». Το μόνο ζήτημα ήταν ένας από τα κλιμάκια να μιλά μεν καλά Ελληνικά, αλλά να μην είναι Ελλαδίτης. Ευτυχώς που παντού εκτός από έναν Έλληνα υπάρχει και ένας Κύπριος ο οποίος και έσωσε την κατάσταση γιατί αν περιμέναμε από τ’ Αγγλικά των ΣΥ.ΡΙΖ.Αίων σωθήκαμε.     

Ακόμη όμως και αν τα λεφτά που αφήνουν τα κλιμάκια της UEFA & της FIFA δεν είναι πολλά (όχι τουλάχιστον όσα χρειαζόμαστε) η «διαφήμιση» που μας κάνουν είναι ανυπολόγιστη. Εξάπτουν την περιέργεια των υπολοίπων για το τι στην ευχή συμβαίνει σ’ αυτή την Χώρα και πηγαινοέρχονται συνεχώς τα στελέχη των δύο συνομοσπονδιών κάνοντας την διαδρομή Νιόν-Αθήνα κάτι σαν το Κολιάτσου-Παγκράτι.

Δεν ξέρω ποια θα είναι τ’ αποτελέσματα στον «συνεδριακό» τουρισμό της τακτικής που ακολούθησε (και συνεχίζει ν’ ακολουθεί) ο Σταύρος Κοντονής, αλλά τουλάχιστον ο ίδιος μετά από τόσες «φιλοξενίες» των αντιπροσωπειών UEFA & FIFA δεν θα έχει επαγγελματικό πρόβλημα˙ καθώς όπως και να το κάνουμε είναι σαν να έμαθε ένα νέο επάγγελμα. Και το καλύτερο απ’ όλα είναι ότι δεν χρειάστηκε ούτε στην Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων ούτε σε ιδιωτικό Ι.Ε.Κ. να φοιτήσει.

Γι’ αυτό σας λέω. Όσον αφορά την «φιλοξενία» ο Σταύρος Κοντονής είναι σήμερα το ίδιο σαν να λέμε «Ξένιος Ζεύς». Όνομα και πράμα.  

ΡΑΨΩΔΙΑ Α', ΡΑΨΩΔΙΑ Β', ΡΑΨΩΔΙΑ Γ', ΡΑΨΩΔΙΑ Δ', ΡΑΨΩΔΙΑ Ε', ΡΑΨΩΔΙΑ Ζ', ΡΑΨΩΔΙΑ Η', ΡΑΨΩΔΙΑ Θ', ΡΑΨΩΔΙΑ Ι', ΡΑΨΩΔΙΑ Κ'    

 

2 Αυγούστου 2016
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 3711 φορές

 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΚΟΝΤΟΝΙΑΔΑ - ΡΑΨΩΔΙΑ Λ’ (ΚΟΝΤΟΝΗΣ ΟΠΩΣ ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ)