Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΤΡΙΧΕΣ ΣΤΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ (ΑΠΟ ΜΟΥΣΤΑΚΙ ΟΜΩΣ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΤΡΙΧΕΣ ΣΤΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ
(ΑΠΟ ΜΟΥΣΤΑΚΙ ΟΜΩΣ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ)

Κάθε κυβέρνηση υποτίθεται ότι εκλέγεται για να εφαρμόσει το πρόγραμμα της το οποίο και θεωρητικά τουλάχιστον αντικατοπτρίζει την ιδεολογία της. Βέβαια τις περισσότερες φορές -κυρίως λόγω των συνθηκών- δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί κάποια ριζικά διαφορετική πολιτική. Έτσι συνήθως ακολουθείται η ίδια διαχειριστική πολιτική με κάποιους ανέξοδους (τις περισσότερες φορές) εξωραϊσμούς για το θεαθήναι.

Κάποιες όμως φορές υπάρχει σοβαρή δικαιολογία γι’ αυτή την τακτική, κυρίως όταν προκύπτουν έκτακτες καταστάσεις στο διάστημα που η νέα κυβέρνηση αναλαμβάνει τα καθήκοντα της και δεν έχει βρεί ακόμα «τα πατήματα της». Στις περιπτώσεις αυτές η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα (που ανασύρει από το «οπλοστάσιο» της προηγούμενης) τα οποία φαίνονται να είναι σκληρά αλλά στην ουσία δεν προβληματίζουν ούτε φοβίζουν τους παραβάτες (και συνεπώς δεν παράγουν αποτέλεσμα).

Έτσι και στην περίπτωση των επεισοδίων που σημάδεψαν το παιχνίδι της «Λεωφόρου» η αντίδραση της κυβέρνησης κινήθηκε μεταξύ του λαϊκισμού και της υπευθυνότητας (με σαφή τάση προς τον λαϊκισμό).

Ανασύρθηκαν μέτρα τα οποία έχουν από χρόνια ψηφιστεί και των οποίων η εφαρμογή είχε ανασταλεί. Ξαφνικά ανακαλύφθηκε η (κρυφή) γοητεία του «ηλεκτρονικού εισιτηρίου» (το οποίο υποτίθεται ότι θα εφαρμοζόταν από την επόμενη περίοδο) και της μετατροπής των συνδέσμων οπαδών σε «Λέσχες». Βέβαια το «ηλεκτρονικό εισιτήριο» είναι κάτι παραπάνω από το τουρνικέ στα γήπεδα και το κόστος εγκατάστασης του, όπως και οι «Λέσχες» μπορεί να προσφέρουν τον απαραίτητο εξωραϊσμό στο Ελληνικό Ποδόσφαιρο αλλά δεν αποτελούν την λύση για τις παθογένειες του.

Φτάσαμε στο σημείο παίκτες, δημοσιογράφοι (με και χωρίς εισαγωγικά) και οπαδοί να «παίρνουν στο ψιλό» την αναβολή (άρα και τον Υφυπουργό) κάνοντας ξεκάθαρο ότι εμπιστεύονται λίγο (ή και καθόλου) την πολιτική ηγεσία και την δυνατότητα της να λάβει τα κατάλληλα μέτρα. Το χειρότερο είναι πως προεξοφλούν ήδη την αδυναμία και την αβουλία της κυβέρνησης να καταπιαστεί στα σοβαρά με το πρόβλημα, θεωρώντας πως τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν είναι άτολμα (ασπιρίνες για τον καρκίνο) και προσχηματικά (για να κρύψουν την έλλειψη τόλμης και βούλησης).

Βέβαια ο νέος Υφυπουργός Αθλητισμού Στ. Κοντονής εμφανίζεται να έχει την λεκτική τουλάχιστον στήριξη όλων των «μεγάλων» του Ελληνικού Ποδοσφαίρου με τελευταία χρονικά προσθήκη αυτή της Α.Ε.Κ. Ωστόσο η Α.Ε.Κ. αν και αναφέρεται με τη δήλωση της στον Υφυπουργό ελπίζει βάσιμα μόνο στην Γ.Γ.Α. Μη ξεχνάμε άλλωστε και την τελευταία φράση του Κ.Κ. στα «σφηνάκια» του πρίν από λίγες μόνο μέρες όταν προσπάθησε ν’ αποκαταστήσει «επαφή» με τον νέο Γ.Γ.Α. τον οποίο όταν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ήταν στην αντιπολίτευση τον είχε τόσο αυτός όσο και κάποιοι άλλοι στοχοποιήσει για πολλά μόνο και μόνο γιατί «έτσι έπρεπε». Βέβαια απέφυγε τις υπερβολές (δεν έβαλε πολύ σάλιο) αλλά η «κυβίστηση» ήταν σαφής (ειδικά σε όσους θυμούνται ή γνωρίζουν το παρελθόν).

Επανερχόμενοι στα δύο μέτρα που επιθυμεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. (τα οποία όμως είχε νομοθετήσει η Ν.Δ. το 2005 και το 2008 αντίστοιχα) πρέπει να κάνουμε δύο μόνο σημειώσεις.

Το «ηλεκτρονικό εισιτήριο» (Ν. 3372/2005 άρθρο 1 παρ. 1 & 2) δεν είναι μόνο το τουρνικέ και η ηλεκτρονική έκδοση του εισιτηρίου. Το «ηλεκτρονικό εισιτήριο» είναι το σύνολο του μηχανισμού καταγραφής και παρακολούθησης των θεατών ενός αγώνα. Η καταγραφή/παρακολούθηση ξεκινά από την στιγμή της αγόράς του εισιτηρίου στο οποίο θα καταγράφονται τα στοιχεία του θεατή (για την «διευκόλυνση» της συναλλαγής θα έχει εκδοθεί η «κάρτα φιλάθλου»). Συνεχίζεται με την «ακύρωση» του εισιτηρίου στο τουρνικέ για να ολοκληρωθεί από την παρακολούθηση της συμπεριφοράς του από το σύστημα των καμερών εντός της θύρας. Πλέον μέσω του συστήματος αυτού θα είναι σε θέση να ταυτοποιηθεί η παρουσία κάποιου όχι μόνο στην θύρα αλλά και σε συγκεκριμένη θέση (κάτι που τώρα μπορεί να γίνει μόνο με τα διαρκείας).

Η μετατροπή των «Συνδέσμων Φιλάθλων/Οπαδών» σε «Λέσχες» που προβλέπεται από τον Ν. 3708/2008 δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα και κυρίως αυτό της βίας. Το μόνο που θα κάνει θα είναι να νομιμοποιήσει τις τιμωρίες των ομάδων για την συμπεριφορά των οπαδών τους. Έτσι κι αλλιώς με τον Ν. 3057/2002 (άρθρα 3 & 4) που είχε ψηφίσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. οι Π.Α.Ε. είχαν -μέσω της αναγνώρισης που παρείχαν στους «Συνδέσμους Φιλάθλων/Οπαδών»- καταστεί συνυπεύθυνες για τις πράξεις των μελών των Συνδέσμων. Η μετατροπή, λοιπόν, των «Συνδέσμων Φιλάθλων/Οπαδών» σε «Λέσχες» το μόνο που θα πετύχει στην παρούσα συγκυρία θα είναι εκτός της ωραιοποίησης (μέσω της αλλαγής του ονόματος) της κατάστασης, τον σφιχτότερο (και με τον νόμο) εναγκαλισμό των οπαδών με την ιδιοκτησία των ομάδων (και την νομιμοποίηση των οικονομικών σχέσεων κάποιων από αυτούς με την ιδιοκτησία των ομάδων).

Η βία στα γήπεδα (αλλά και αλλού) είτε έχει κοινωνικο-οικονομικά αίτια όπως το άγχος που προκαλείται από την ανεργία και τις κακοπληρωμένες δουλειές και τον κοινωνικό αποκλεισμό που έρχεται ως επακόλουθο, είτε είναι «κατά παραγγελία». Προφανώς ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι σήμερα δεν υπάρχουν κοινωνικά και οικονομικά αίτια για την εκδήλωση της βίας (οπότε και θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι όλες οι εκδηλώσεις της είναι «κατά παραγγελία»). Άρα η σκοπιμότητα πίσω από την μετατροπή των «Συνδέσμων Φιλάθλων/Οπαδών» σε «Λέσχες» (στην παρούσα συγκυρία και χωρίς επανεξέταση του πλαισίου λειτουργίας των «Λεσχών» που ήδη έχει ψηφιστεί από το 2008) αποσκοπεί στο να κρυφτεί κάτω από το χαλί το ζήτημα της βίας στα γήπεδα. Με την μετατροπή των «Συνδέσμων» σε «Λέσχες» το πρόβλημα της αντιμετώπισης της βίας στα γήπεδα παύει να είναι Κρατικό και γίνεται Ιδιωτικό (των Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε.). Το Κράτος κρατά για τον εαυτό του το δικαίωμα της επιβολής των ποινών (και των προστίμων) και μπορεί να ισχυριστεί (λαϊκιστικά εννοείται) ότι έκανε από την πλευρά του ότι ήταν δυνατόν να γίνει. Αφήστε που τώρα που έχουμε και «Αριστερή κυβέρνηση» τα πράγματα (στα λόγια τουλάχιστον) είναι ευκολότερα, αφού μόνο και μόνο με τον ισχυρισμό ότι η βία στα γήπεδα είναι προϊόν του «επαγγελματικού αθλητισμού» και ειδικά του ποδοσφαίρου (το οποίο είναι και το «όπιο του λαού») και «καθάρισε» η κυβέρνηση μια και καλή (τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο). Ελπίζουμε με τις θέσεις της αλλά κυρίως με τις πράξεις της η κυβέρνηση να μας διαψεύσει και να μην επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη της Κασσάνδρας σύμφωνα με την οποία τώρα που έχουμε «Αριστερή κυβέρνηση» η «πάλη των τάξεων» βαίνει προς κατάργηση και η βία δεν έχει κοινωνικά και οικονομικά αίτια απλώς και μόνον επειδή άλλαξε η κυβέρνηση. Άλλωστε η προσπάθεια εξωραϊσμού της πραγματικότητας με την χρήση ουδέτερων και παραπλανητικών όρων και λέξεων που ήδη επιχειρείται στην οικονομία δεν είναι δυνατόν να ξεγελάσει κανέναν (όπως και δεν ξεγελά άλλωστε) παρά μόνον όσους θέλουν να πείσουν τους εαυτούς τους (τη συνείδηση τους) ότι δεν προδώσανε τις θέσεις και υποσχέσεις τους.

Το Ελληνικό Ποδόσφαιρο δεν έχει ανάγκη από Δον Κιχώτες (και τους Δον Κιχωτισμούς τους). Έχει ανάγκη από ανθρώπους οι οποίοι απέχοντας συνειδητά από κάθε λαϊκιστική προσέγγιση θ’ αφιερώνουν ποιοτικό χρόνο για να συλλογιστούν σχετικά με την συνολική κατάσταση του Ελληνικού Ποδοσφαίρου (και μετά να λάβουν τις αποφάσεις τους). Τότε μόνον θα είναι σε θέση να κατανοήσουν πως αν δεν ρυθμιστεί δημοκρατικά και με διαφάνεια το οικονομικό και ελεγκτικό πλαίσιο λειτουργίας των Α.Α.Ε. δεν πρόκειται να βελτιωθεί σημαντικά η κατάσταση. Επειδή κάποιοι ενδέχεται ν’ αναρωτηθούν «πόσος» είναι ο ποιοτικός χρόνος που πρέπει ν’ αφιερώσει κάποιος στο ζήτημα, η απάντηση είναι μάλλον απλή (αν και δηκτική, κάτι για το οποίο δεν ευθυνόμαστε εμείς): «όσος απαιτείται για να φροντίσει ο Στ. Κοντονής το μούσι και (ειδικά) το μουστάκι του».  

 

Υ.Γ. Ο ένας από τους δύο συλληφθέντες για τα επεισόδια στην «Λεωφόρο» κατηγορείται για κακούργημα με βάση τον «νόμο περί κουκούλας» (βλέπε εδώ). Για τον νόμο αυτό ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ως αντιπολίτευση ήταν καυστικός και επικριτικός. Δεδομένου όμως ότι τώρα είναι στην εξουσία δεν θα εκπλαγούμε όχι μόνο να μην τον καταργήσουν αλλά και να τον καταστήσουν ένα από τα σημαντικότερα «όπλα» για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα. Στο κάτω-κάτω για τους «άλλους» κουκουλοφόρους δεν χρειάζεται να εφαρμοστεί, αφού για να εφαρμοστεί πρέπει πρώτα να υπάρχουν συλλήψεις.

 

02 Μάρτη 2015.
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 7696 φορές

 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Τα Σχόλιά Μας Κείμενα Παρατηρητηρίου ΤΡΙΧΕΣ ΣΤΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ (ΑΠΟ ΜΟΥΣΤΑΚΙ ΟΜΩΣ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ)