Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΣΕ ΠΑΟΚΤΖΗ; (ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΣΤΗΝ INSPORTS I.K.E.)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΣΕ ΠΑΟΚΤΖΗ;
(ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΣΤΗΝ
INSPORTS I.K.E.)

Ο. Γ. Σεφέρης όντας άνεργος καθόταν και συλλογιόταν στην Cava dei Tireni έγραψε τον «Τελευταίο Σταθμό». Σήμερα, στον «καιρό της καραντίνας» έχουμε πολύ χρόνο για ν’ ασχολούμαστε με σενάρια υπαρκτά και μη. Ένα απ’ αυτά (το οποίο με βάση τα γραφόμενα φαίνεται αρκετά πιθανό) προερχόμενο από τα ερυθρόλευκα «γιουσουφάκια» (τα οποία όταν είναι για τους άλλους κάνουν ρεπορτάζ) μας ενημερώνει για την «κανονική» πώληση της Ξάνθης. «Κανονική» γιατί η μεταβίβαση των μετοχών από την ΒΙΑΜΑΡ Α.Ε. στην INSPORTS Ι.Κ.Ε. ήταν μόνο ένας ελιγμός. Ένας ελιγμός τη σκοπιμότητα του οποίου μπορούμε πλέον να καταλάβουμε.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το δημοσίευμα η Ξάνθη πρόκειται να πουληθεί στους αδερφούς Μπίκα οι οποίοι με αιχμή την βιομηχανία κρέατος έχουν δημιουργήσει ένα όμιλο τεσσάρων επιχειρήσεων (για περισσότερα βλέπε εδώ).

Για την ήδη υπάρχουσα σχέση των αδερφών Μπίκα με τον «Γαύρο του Βορρά» καλά θα κάνετε να διαβάσετε το δημοσίευμα. Ένα δημοσίευμα, το οποίο εμάς τουλάχιστο μας έλυσε στον μεγαλύτερο βαθμό την απορία γιατί οι μοναδικοί μέτοχοι της ΒΙΑΜΑΡ δημιούργησαν την INSPORTS I.K.E. όπως επίσης και το ιδιαιτέρως χαμηλό τίμημα της μεταβίβασης αυτής.

Όπως είχαμε σημειώσει σε προηγούμενο κείμενο μας (βλέπε εδώ) η ΒΙΑΜΑΡ με την απόφαση της να πουλήσει έναντι μόνο 150.000 Ευρώ τις μετοχές της Π.Α.Ε. Ξάνθης «χάρισε» τα περισσότερα από τα λεφτά που είχε βάλει στην Π.Α.Ε. Επειδή, όμως, ιδιοκτήτες τόσο στην ΒΙΑΜΑΡ όσο και στην INSPORTS είναι τα ίδια άτομα η ζημιά δεν αποδεικνυόταν. Προφανώς, και υπήρχε τουλάχιστον ένας φορολογικής φύσης λόγος γι’ αυτό που έκαναν.

Εν’ όψη της επικείμενης(;) πώλησης της Π.Α.Ε. Ξάνθης ο πλέον προφανής λόγος είναι η πληρωμή μικρότερης προκαταβολής Φόρου Εισοδήματος που πληρώνουν για τα πρώτα 3 χρόνια τα νεο-ιδρυόμενα Νομικά Πρόσωπα. Η μείωση είναι της τάξης του 50% και προβλέπεται από το άρθρο 70 παρ. 3 του Ν. 4172/2013:

«Τα ποσοστά των προηγούμενων παραγράφων μειώνονται κατά πενήντα τοις εκατό (50) για τα νέα νομικά πρόσωπα κατά τα τρία (3) πρώτα οικονομικά έτη από τη δήλωση έναρξης εργασιών τους. Η μείωση αυτή δεν εφαρμόζεται για τα νομικά πρόσωπα που προέρχονται από μετατροπή ή συγχώνευση άλλων επιχειρήσεων με βάση τις διατάξεις οποιουδήποτε νόμου.»    

Αυτή φυσικά είναι η ταμειακή διάσταση τους ζητήματος. Γιατί από άποψη φορολόγησης των κερδών που θα προκύψουν από την πώληση τόσο η INSPORTS (ως Ι.Κ.Ε.) όσο και η ΒΙΑΜΑΡ θα φορολογηθούν το ίδιο (με 24% όπως προβλέπει το άρθρο 25 του Ν. 4646/2019).

Όλα τα υπόλοιπα που έχουν ακουστεί φαίνονται να είναι πλέον (όπως και ήταν αρχικά) «ιστορίες για αγρίους» από ανθρώπους που είτε δεν είχαν ιδέα είτε δεν ήθελαν ν’ αποκαλύψουν την επικείμενη(;) πώληση της Ξάνθης. Μένει να δούμε αν το δημοσίευμα επιβεβαιωθεί (αν και σίγουρα υπάρχει το σχετικό υπόβαθρο).

23 Μάρτη 2020
«πανταχού παρόντες».

Διαβάστηκε 2925 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΣΕ ΠΑΟΚΤΖΗ; (ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΣΤΗΝ INSPORTS I.K.E.)