Font Size

SCREEN

Cpanel

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ. ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ 2018-2019 (ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΚΤΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 72)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ. ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ 2018-2019
(ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΚΤΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 72)

Ο Μάρτης τα τελευταία χρόνια είναι παραδοσιακά ο μήνας δημοσίευσης των Ισολογισμών των Π.Α.Ε. έχουμε ήδη δημοσιεύσει αυτούς των «γνήσιου Γαύρου» και Π.Α.Ο. Πέρυσι τέτοιο καιρό και η Α.Ε.Κ. είχε δημοσιεύσει τον Ισολογισμό της. Δυστυχώς, φέτος δεν έχουμε μεν τον ίδιο τον Ισολογισμό, ωστόσο έχουμε κάποιες σχετικές πληροφορίες (βλέπε εδώ). Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Α.Ε.Κ. εξ’ αιτίας της εισόδου της στους ομίλους του CL πραγματοποίησε για δεύτερη συνεχή Χρήση Κέρδη 7,75 εκ. Ευρώ. Αγνοώντας όλα τα υπόλοιπα στοιχεία του δημοσιεύματος θα σχολιάσουμε την πραγματοποίηση των Κερδών και τις επιταγές του Ν. 2725/1999.

Σύμφωνα με τον Ισολογισμό Χρήσης 2017-2018 η Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ. μετά τα Κέρδη που είχε εξ’ αιτίας της πορείας της στο EUROPA είχε όσο αφορά τους μετόχους της Συνολικές Ζημιές 6.615.116,12 Ευρώ. Αυτό σημαίνει πως για να μπορεί να έχει τη δυνατότητα να μοιράσει μέρισμα στους μετόχους της (και την Ερασιτεχνική) έπρεπε να υπερκαλύψει αυτό το ποσό (και να μοιράσει το υπερβάλλον). Δεδομένων των Κερδών 7,75 εκ. προκύπτει ένα ποσό λίγο πάνω από 1 εκ. Ευρώ.

Στο ποσό αυτό, όμως, με βάση τον «Αθλητικό Νόμο» (και συγκεκριμένα το άρθρο 72) θα έπρεπε να υπολογιστεί Αποθεματικό σε ποσοστό 10%. Το ίδιο θα έπρεπε να γίνει και στην πρώτη Χρήση της νέας Π.Α.Ε. (όταν έπαιζε στην Β’ Εθνική) οπότε και πραγματοποίησε Κέρδη, αλλά δεν έγινε. Το ερώτημα είναι αν εκεί στην Π.Α.Ε. το Λογιστήριο αλλά και ο Ορκωτός Ελεγκτής της έκαναν την δουλειά τους και εφάρμοσαν τον νόμο, κάτι που θα το μάθουμε οριστικά με την δημοσίευση του Ισολογισμού.

Αντί επιλόγου δημοσιεύουμε το άρθρο 72 παρ. 1 από την διατύπωση του οποίου προκύπτει η υποχρεωτικότητα του σχηματισμού Αποθεματικού και μάλιστα ανεξαρτήτως του ύψους του σε σχέση με το Μετοχικό Κεφάλαιο:

«Το ποσό που αφαιρείται κατά εταιρική χρήση, από τα καθαρά κέρδη της εταιρείας για τη δημιουργία τακτικού αποθεματικού ανέρχεται τουλάχιστον σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) των κερδών. Η υποχρέωση για τη δημιουργία αυτού του αποθεματικού υφίσταται ανεξάρτητα του ύψους του αποθεματικού σε σχέση με το κεφάλαιο της εταιρείας.»

01 Απρίλη 2020
«πανταχού παρόντες».

Διαβάστηκε 3054 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ. ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ 2018-2019 (ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΚΤΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 72)