Font Size

SCREEN

Cpanel

ΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ, Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ Ο «ΥΓΙΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ» (ΠΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΕΤΕ;)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ, Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ Ο «ΥΓΙΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ»
(ΠΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΕΤΕ;)

Τίποτα δεν είναι σημαντικότερο για μια επιχείρηση από τις «Ταμειακές Ροές» (Cash Flow). Δηλαδή, τα λεφτά που αυτή εκτιμά ότι θα εισπράξει σε συνάρτηση με αυτά που θα χρειαστεί να πληρώσει για τις υποχρεώσεις της. Η πρόβλεψη (η οποία αναθεωρείται αναλόγως των εξελίξεων) γίνεται σε εβδομαδιαία, μηνιαία και ανά τρίμηνο. Στην κατάρτιση των «Ταμειακών Ροών» μεγάλη σημασία έχουν οι εισροές (έσοδα) από συμβόλαια στην εκπλήρωση των οποίων μπορεί να υπολογίζει η επιχείρηση. Στην περίπτωση των Π.Α.Ε. τέτοια συμβόλαια είναι τα χορηγικά και τα τηλεοπτικά. Αυτά τα τελευταία είναι στην επικαιρότητα των ημερών (όπως, άλλωστε, και κάθε Καλοκαίρι).

Η διαπραγμάτευση του ζητήματος των τηλεοπτικών συμβολαίων είναι σοβαρή για ν’ αναλωνόμαστε σε χαζομάρες και κρίσιμη για την τύχη του Ελληνικού Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου, αλλά σε κάθε περίπτωση ΔΕΝ μπορεί να ξεπερνά τα όρια μέσα στα οποία λειτουργεί η «αγορά» (ακόμα και στην περίπτωση που τα λεφτά τα δίνει έμμεσα το Κράτος).

Διαβάσαμε τις προηγούμενες μέρες ρεπορτάζ που αφορά τα τηλεοπτικά συμβόλαια των ομάδων που μέχρι τώρα τα παιχνίδια τους ΔΕΝ ενδιαφέρουν κάποιο τηλεοπτικό κανάλι. Από τη μια η ερυθρόλευκη ιστοσελίδα www.to10.gr μας ενημερώνει (σχολιάζοντας τες παράλληλα) για κάποιες από τις ατάκες στο Δ.Σ. της SUPER LEAGUE (βλέπε εδώ), και από την άλλη η εξυγιαντική ιστοσελίδα μας ενημερώνει για το κοινό μέτωπο επτά ομάδων (με Π.Α.Ο. & «Γαύρο του Βορρά» ως μπροστάρηδες) για τα τηλεοπτικά δικαιώματα (βλέπε εδώ).

Αντιγράφοντας τις ατάκες από την ανάρτηση του www.to10.gr θα σχολιάσουμε μόνο τις παραγράφους που έχουμε υπογραμμίσει με έντονο μαύρο

  • «Το τηλεοπτικό συμβόλαιο ήταν πάντα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και πολύ περισσότερο σήμερα, σε συνθήκες πανδημίας και απαγόρευσης εισόδου των θεατών στα γήπεδα, η βασική πηγή χρηματοδότησης τους για να διασφαλίζεται ένα μίνιμουμ ανταγωνισμού».

Ασχολίαστο.

  • «Αυτή τη στιγμή έξι – εφτά ομάδες είναι στον αέρα, δεν διαθέτουν τηλεοπτικό συμβόλαιο και δεν γνωρίζουν αν θα συνάψουν πριν την έναρξη του πρωταθλήματος».

Ασχολίαστο.

  • «Η κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων είναι η μόνη οδός που διασφαλίζει ένα ισχυρό ανταποδοτικά συμβόλαιο και μια δίκαιη σχετικά κατανομή των εσόδων με βάση συγκεκριμένα αγωνιστικά και ευρύτερα χαρακτηριστικά των ομάδων».

Σωστό. Όταν λέμε «κεντρική διαχείριση» προφανώς δεν εννοούμε ότι όλες οι ομάδες της κατηγορίας (καθεμιά ξεχωριστά) έχουν υπογράψει με το ίδιο κανάλι. Εννοούμε ότι όλες οι ομάδες της κατηγορίας έχουν εκχωρήσει στην Λίγκα το δικαίωμα αυτή κατ’ αρχάς να υπογράψει μ’ ένα κανάλι και στη συνέχεια να επιμερίσει με συγκεκριμένα κριτήρια τα έσοδα στις ομάδες (ενδεχομένως πριμοδοτώντας τις «μικρομεσαίες» σε σχέση με τις «μεγάλες»).  

  • «Έως το 2017 η Λίγκα λειτουργούσε με βάση την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Την  διέρρηξε ο ΠΑΟΚ, όταν ξεκίνησε να συνομιλεί μόνος του με την ΕΡΤ, με ενδιάμεσους τον γίγαντα Δρόσο και τον τιτανοτεράστιο Βασιλειάδη, με σκοπό να κλείσει, για τον εαυτό του, συμβόλαιο τριετούς διάρκειας αντί τριάντα εκατομμυρίων (30.000.000) ευρώ, εγγράφοντας τους υπόλοιπους εκεί που δεν πιάνει μελάνι».

Αυτή η παράγραφος μας προβλημάτισε ιδιαιτέρως γιατί ο εκπρόσωπος της ομάδας του Πειραιά φαίνεται να τα έχει λίγο χαμένα όσον αφορά την προϊστορία της SUPER LEAGUE. Η SUPER LEAGUE ιδρύθηκε την σεζόν 2006-2007 και μέχρι την περίοδο 2008-2009 όντως υπήρχε «κεντρική τηλεοπτική διαχείριση». Γιατί το Καλοκαίρι του 2009 η «κεντρική τηλεοπτική διαχείριση» «έσπασε» όταν η ομάδα του Πειραιά και η Ξάνθη («συνεταιράκια» τότε) υπέγραψαν για δύο χρόνια (2009-2011) με την Ε.Ρ.Τ. Οπότε, αυτό που ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος του «γνήσιου Γαύρου» είναι αναληθές (ή ψευδές αν προτιμάτε) μιας και η «κεντρική τηλεοπτική διαχείριση» είχε «σπάσει» με δική τους ευθύνη για δύο συνεχείς σεζόν.

  • «Είναι καλόν πράγμα όλες οι ομάδες, που θα πάρουν μέρος στο πρωτάθλημα της περιόδου 2020/2021, να διαθέτουν τηλεοπτικό συμβόλαιο σε ισχύ και εξ αυτού να έχουν αποδεδειγμένη συναλλακτική δυνατότητα, άρα καλύτερες προϋποθέσεις ανταγωνισμού».

Προφανώς και είναι «καλόν πράγμα» όλες οι ομάδες να διαθέτουν τηλεοπτικό συμβόλαιο και μάλιστα «καλό» για να έχουν «καλύτερες προϋποθέσεις ανταγωνισμού». Και αυτό θα συνέβαινε αν η Λίγκα είχε ήδη «κεντρική τηλεοπτική διαχείριση» την οποία «έσπασε» η ομάδα του Ιβάν με το αποτυχημένο PAOK TV. Ωστόσο, μέχρι να υπάρξει «κεντρική τηλεοπτική διαχείριση» υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιες ομάδες να μην βρίσκουν «τηλεοπτική στέγη» γιατί πολύ απλά ΔΕΝ ενδιαφέρουν τον κόσμο τόσο όσο οι υπόλοιπες.

  • «Η COSMOTE δεν ασχολείται με το πρωτάθλημα παρόλες τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν. Δεν επιθυμεί να εμπλακεί. Ο μόνος παίκτης από την αγορά είναι η NOVA, ενώ για την ΕΡΤ θεωρείται δεδομένη η κυβερνητική παρέμβαση υπέρ της προοπτικής να αποκτήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα όσων ομάδων είναι χωρίς συμβόλαιο. Θα ήταν καλό να δούμε στη διάρκεια του πρωταθλήματος, αφού ξεκινήσουμε με τη NOVA και την ΕΡΤ, την πιθανότητα να δημιουργήσουμε μια LIGA TV σε ανταγωνιστικό πλαίσιο, για να εκμεταλλευόμαστε μόνοι μας το προϊόν».

Η συγκεκριμένη παράγραφος είναι όλο το «ζουμί» της συζήτησης. Κατ’ αρχάς εκτός των ιδιωτικών καναλιών που ΔΕΝ ασχολούνται με το Πρωτάθλημα (εδώ δεν ασχολήθηκε το OPEN TV του Σαββίδη με την ίδια του την ομάδα) ΔΕΝ ασχολείται και η COSMOTE. Συνεπώς, τους (απο)μένουν η NOVA και η Ε.Ρ.Τ. Αλλά η NOVA δεν ενδιαφέρεται για όλες τις ομάδες. Το πολύ-πολύ να τους δώσει μια τιμή για ΟΛΟ το Πρωτάθλημα («κεντρική διαχείριση»).

Καταλήγουμε έτσι στην Κρατική Ε.Ρ.Τ. η οποία είναι για τον Ελληνικό Επαγγελματικό Αθλητισμό ότι η Δ.Ε.Η. για όλους μας («προμηθευτής τελευταίου καταφυγίου»). Ωστόσο, το ενδιαφέρον της παραγράφου δεν είναι ότι η Ε.Ρ.Τ. θα «στεγάσει» όσες δεν βρουν συμβόλαιο στην NOVA. Το ενδιαφέρον είναι ότι σκέφτονται να δημιουργήσουν την LIGA TV! Νομίζουν, προφανώς, ότι η LIGA TV θα έχει συνολικά τηλεοπτικά έσοδα που -τουλάχιστον- θα ισούνται με αυτά της NOVA και της Ε.Ρ.Τ.!! Τόσο αισιόδοξοι είναι. Μπράβο τους!!!    

  • «Είμαι σε συνεννόηση με ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος για να διερευνήσω την πιθανότητα η ΕΡΤ να πάρει μέρος στη διαδικασία απόκτησης τηλεοπτικών δικαιωμάτων των ομάδων που δεν θα βρουν συμβόλαιο στην ιδιωτική αγορά».

Ασχολίαστο.

  • «Ζητώ, να αποφασίσουμε τώρα ότι, αν όλες οι ομάδες δεν διαθέτουν ενεργή και ικανοποιητική (;) σύμβαση τηλεοπτικών δικαιωμάτων, δεν θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα».

Με αυτή την ανεδαφική πρόταση έγινε προσπάθεια να εκβιαστεί η «αλληλεγγύη» των ομάδων της Α’ Εθνικής κατηγορίας. Αλήθεια, τι σημαίνει για κάθε ομάδα το «ικανοποιητική σύμβαση τηλεοπτικών δικαιωμάτων»; Είναι δυνατόν μια ομάδα να δηλώνει συμμετοχή στην κατηγορία και να μην εγκρίνει την προκήρυξη του Πρωταθλήματος (η οποία είναι πανομοιότυπη με την προηγούμενη);

Επί της ουσίας τα πράγματα στο τηλεοπτικό τοπίο για το Ελληνικό Επαγγελματικό Ποδόσφαιρο ΔΕΝ είναι καθόλου καλά. Αφήνοντας στην άκρη ανεδαφικές ιδέες για μια LIGA TV (την οποία κανείς άλλος δεν σκέφτηκε;) μια πρόταση της NOVA για «κεντρική τηλεοπτική διαχείριση» (δηλαδή για όλο το Πρωτάθλημα) ΔΕΝ θα είναι μεγαλύτερη από το σύνολο που τώρα δίνει για όσες ομάδες έχουν υπογράψει μαζί της. Κάτι που σημαίνει ότι οι «μεγάλες» ομάδες θα πρέπει να «ματώσουν» οικονομικά για λογαριασμό των «μικρότερων». Γιατί πολύ απλά για ένα ιδιωτικό κανάλι τα παιχνίδια μιας ομάδας όπως η Λαμία έχουν κάποια αξία μόνο όταν αυτή αντιμετωπίζει τους «μεγάλους». Για ένα κανάλι όπως η NOVA το Λαμία-Παναιτωλικός έχει ελάχιστο ενδιαφέρον και γι’ αυτό η οικονομική της προσφορά στην Λαμία για όλα τα παιχνίδια της θα είναι λίγο μεγαλύτερη από εκείνη που θα λάμβανε για τα παιχνίδια της Λαμίας με Α.Ε.Κ., Π.Α.Ο., «Γαύρο του Βορρά» και «γνήσιο Γαύρο». Εκτός αν η NOVA λάβει μια μεγάλη χορηγία από μια μεγάλη στοιχηματική εταιρεία (π.χ. Ο.Π.Α.Π.) ούτως ώστε να καλύψει μέρος της προσφοράς που θα κάνει στις «μικρές» ομάδες.

Στο κάτω-κάτω στην «ελεύθερη τηλεοπτική αγορά» υπάρχει και η επιλογή κάποιες ομάδες που δεν είναι «εμπορικές» να ΜΗΝ βρουν «τηλεοπτική στέγη». Αναγνωρίζοντας αυτή την κατάσταση και το ενδεχόμενο να μείνουν κάποιες Π.Α.Ε. ξεκρέμαστες οι ποδοσφαιρο-παράγοντες μας καταφεύγουν στον «τελευταίο προμηθευτή καταφυγίου», δηλαδή την Ε.Ρ.Τ.  

10 Αυγούστου 2020
«πανταχού παρόντες».

Διαβάστηκε 2031 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ, Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ Ο «ΥΓΙΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ» (ΠΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΕΤΕ;)