Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΠΕΡΙ ΤΗΣ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΑΤΑΞΙΩΣΗΣ» ΚΑΙ «ΞΕΦΤΙΛΑΣ» ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΑΙΡΕΣΗΣ («ΟΥΚ ΕΝ ΤΟ ΠΟΛΛΩ ΤΟ ΕΥ»)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΠΕΡΙ ΤΗΣ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΑΤΑΞΙΩΣΗΣ» ΚΑΙ «ΞΕΦΤΙΛΑΣ» ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΑΙΡΕΣΗΣ
(«ΟΥΚ ΕΝ ΤΟ ΠΟΛΛΩ ΤΟ ΕΥ»)

Υπάρχει ένα κείμενο η δημοσίευση του οποίου προκάλεσε την μεγαλύτερη επίδραση στην κοινοβουλευτική Ιστορία του τόπου μας. Ήταν όταν ο Χαρίλαος Τρικούπης αναρωτιόνταν «Τις πταίει;». Από εκείνη τη στιγμή ο Βασιλιάς ήταν «υποχρεωμένος» να διορίζει Πρωθυπουργό τον αρχηγό του πλειοψηφούντος κόμματος. Η αρχή αυτή τηρήθηκε πιστά μ’ εξαίρεση τον διορισμό του Μεταξά το 1936. Από τότε ως σήμερα πολλές φορές έχει χρησιμοποιηθεί ο ίδιος τίτλος απ’ όσους αναζητούν τους υπεύθυνους για μια «καταστροφή». Κάπως έτσι στο www.sdna.gr αναρωτιούνται «Ποιος έστειλε την Ελλάδα στην Γ’ εθνική της Ευρώπης;».

Αλλά για να φτάσουμε στο σημείο ν’ αναρωτηθούμε πρέπει πρώτα να έχουμε διαπιστώσει την απώλεια (βλέπε εδώ). Γνωρίζουμε, όμως, πως οι δημοσιογράφοι σκόπιμα είναι περισσότερο δραματικοί (γιατί αλλιώς δεν θα πουλούσαν) απ’ όσο πρέπει. Γι’ αυτό και εμείς θα «βάλουμε τα πράγματα στη σειρά».

Τον παλιό καιρό, που λέτε, η UEFA διοργάνωνε 3 διοργανώσεις:

  • Το Κύπελλο Πρωταθλητριών, στο οποίο συμμετείχαν μόνο οι Πρωταθλήτριες ομάδες,
  • το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, στο οποίο συμμετείχαν οι επόμενες δύο-τρεις μετά την Πρωταθλήτρια ομάδες και
  • το Κύπελλο Κυπελλούχων, στο οποίο μετείχαν οι Κυπελλούχες των χωρών τους και στην περίπτωση που κάποιες είχαν κερδίσει τη συμμετοχή τους στα δύο προηγούμενα μετείχε η φιναλίστ του Τελικού.

Το Καλοκαίρι διεξαγόταν και μια μίνι διοργάνωση (Κύπελλο ΡΑΠΑΝ) μέσω της οποίας δινόταν το δικαίωμα συμμετοχής στο ΟΥΕΦΑ. Στην ουσία οι διοργανώσεις της UEFA ήταν τρείς. Προφανώς, η δυναμικότητα του Κυπέλλου Κυπελλούχων ήταν σημαντικά μειωμένη έναντι των άλλων δύο οπότε και για να μην το παίρνει συνέχει η Τσέλσι (ή κάποια Ισπανική ομάδα) συγχωνεύθηκε με το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ οπότε μας προέκυψε το EYROPA.

Το κακό με την μνήμη είναι πως εκτός του ότι είναι επιλεκτική όσο περνά ο καιρός ξεθωριάζει. Έτσι ένας οπαδός που γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ίσως να θεωρεί ότι η Ελλάδα ήταν ανέκαθεν στην «Ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ελίτ» και πως όταν δεν συμμετείχε με 6 ομάδες (ναι το κάναμε και αυτό) είχε πάντα τουλάχιστον 5 «Ευρωπαϊκά εισιτήρια». Έτσι για να κάνει τα ταξιδάκια του ο Αστέρας Τρίπολης, η Ξάνθη και ο Ατρόμητος.

Η συζήτηση για τις ευθύνες περί ευθυνών για την «κατρακύλα στην Γ’ Εθνική της Ευρώπης» και παρά τα όποια «λογικά» επιχειρήματα προβάλλονται σχετικά είναι ηλίθια για δύο λόγους:

  • Ο πρώτος αφορά τον αφορισμό πως αν ο «γνήσιος Γαύρος» δεν έστηνε το σύμπαν για να βγαίνει μονίμως πρώτος πως και οι Π.Α.Ο., Α.Ε.Κ. και «Γαύρος του Βορρά» θα τα είχαν πάει καλύτερα με τα λεφτά των ομίλων του CL.
  • Ο δεύτερος έχει να κάνει με τους βαθμούς που συγκέντρωσε κάθε ομάδα ανά έτος συμμετοχής της.

Όσον αφορά τον πρώτο έχω να παρατηρήσω πως το κλεμμένο από την Α.Ε.Κ. πρωτάθλημα του 2008 -που θα της έδινε το δικαίωμα κατευθείαν συμμετοχής στους ομίλους του CL- ΔΕΝ σημαίνει πως εκείνη θα χρησιμοποιούσε «σωστά» τα παραπάνω Ευρωπαϊκά της έσοδα. Άρα, εκ των υστέρων ΔΕΝ μπορούμε να βγάλουμε κανένα σίγουρο συμπέρασμα στο οποίο να βασίσουμε την υπόλοιπη συζήτηση.

Όσον αφορά τον δεύτερο η επίκληση των αριθμών δεν μας λέει τίποτα σχετικά με την ποιότητα (και τη δυσκολία) των ομάδων που αντιμετώπισαν οι ομάδες μας. Για παράδειγμα όταν η Ελλάδα ήταν στην 8η θέση της κατάταξης της UEFA δεν σήμαινε πως η πέμπτη και έκτη ομάδα μας θα προκρινόταν σίγουρα αν αντιμετώπιζε μια ομάδα της 10ης στην κατάταξη χώρας. Βέβαια, μακροπρόθεσμα η ιστορία που αφηγούνται οι αριθμοί έχει κάποιο κύρος▪ αλλά όχι πάντα.

Από κει και πέρα ΔΕΝ θυμάμαι να έχουμε κατακτήσει ποτέ είτε το Κύπελλο Κυπελλούχων, είτε το ΟΥΕΦΑ για να «σνομπάρουμε» την «Γ’ Εθνική της Ευρώπης» τώρα και να οικτίρουμε τους εαυτούς μας για την συμμετοχή μας σ’ αυτή. Στον βαθμό δε που στην «Γ’ Εθνική της Ευρώπης» θα μετέχουν ομάδες και από τις πιο πάνω χώρες και οι βαθμοί για τις νίκες και τις ισοπαλίες θα είναι οι ίδιοι, τότε το άμεσο αποτέλεσμα θα είναι οι ομάδες μας ν’ αγωνίζονται με πιο «ισοδύναμες» τους. με τον τρόπο αυτό θα είναι ευκολότερο να «δυναμώσουν» στην κατάταξη της UEFA.

Ωστόσο, το πραγματικά εξοργιστικό έχει να κάνει με τον θρήνο και οδυρμό σχετικά με το ένα λιγότερο «Ευρωπαϊκό εισιτήριο». Είναι εξοργιστικό γιατί αγνοεί (σκόπιμα;) δύο παραμέτρους.

  • Η μια αφορά την Αρχαία Ελληνική Σοφία που χαρακτηρίζει την Ιστορία μας που επιγραμματικά μας σώζεται μεταξύ άλλων με φράσεις όπως: «Ουκ εν τω πολλώ το ευ» & «Ου πόσοι, αλλά πού».
  • Η άλλη αφορά την πράξη της διαίρεσης με την οποία υπολογίζονται οι Εθνικές βαθμολογίες στην κατάταξη της UEFA.

Όσον αφορά την πρώτη παράμετρο (και σε άμεση συνάρτηση με την δεύτερη) πρέπει να έχουμε υπ’ όψη πως αν το Πρωτάθλημα μας ΔΕΝ δυναμώσει πολύ οικονομικά όσο περισσότερες ομάδες έχουμε στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα ΔΕΝ σημαίνει πως θα έχουμε και καλύτερη κατάταξη. Γιατί προφανώς στο σημερινό Πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής ο Ατρόμητος, η Ξάνθη, ο Αστέρας Τρίπολης και ο Ο.Φ.Η. (μ’ εξαίρεση ίσως τον Άρη) ΔΕΝ είναι σε τέτοια κατάσταση για να κάνουν κάτι στην Ευρώπη που θα βοηθήσει ουσιαστικά την Ελλάδα. Για τον λόγο διάβασε αμέσως μετά.

Δεδομένου ότι κάθε χώρα δεν μετέχει με τον ίδιο αριθμό ομάδων για να είναι η κατάταξη αντικειμενική σε κάθε αγωνιστική προστίθενται οι βαθμοί των ομάδων κάθε χώρας και διαιρούνται με το σύνολο των ομάδων που είχαν δικαίωμα συμμετοχής. Το πηλίκο προστίθεται στην προηγούμενη βαθμολογία της χώρας. Έτσι, όσο νωρίτερα αποκλειστεί π.χ. ο πέμπτος εκπρόσωπος μας τόσο μεγαλύτερη η ζημιά αφού οι υπόλοιποι θα πρέπει να φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα για να μην πέσουμε θέση (ή θέσεις). Από την άλλη αν τα «Ευρωπαϊκά εισιτήρια» είναι τόσα όσα οι «BIG 4» (τρομάρα τους) αυτό σημαίνει πως στην Ευρώπη θα μετέχουν οι τέσσερις πιο δυνατές ομάδες φέρνοντας το μέγιστο των βαθμών που μπορούν με την δυναμικότητα τους να πάρουν και δίνοντας σχετικά γρήγορα το δικαίωμα στην πέμπτη και έκτη δυνατότερη ομάδα να παίξει στην Ευρώπη. Με τον τρόπο αυτό στο παρελθόν φτάσαμε στην πρώτη οκτάδα της κατάταξης της UEFA. Όλα τα υπόλοιπα που γράφονται και λέγονται είναι σκέτη καταστροφολογία. Και αυτό είναι ευκολότερο να το καταλάβετε αν συνειδητοποιήσετε πως τα καρποφόρα δέντρα τα κλαδεύουμε για να συνεχίσουν να καρποφορούν.  

Στο κάτω-κάτω το Ελληνικό Ποδόσφαιρο δεν είναι καλύτερο από αυτό της Ελβετίας (στην οποία προσφεύγουμε για το δίκιο μας) που είναι σε ακόμη χειρότερη θέση. Έτσι δεν είναι;

18 Αυγούστου 2020
«πανταχού παρόντες».

Διαβάστηκε 2063 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΠΕΡΙ ΤΗΣ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΑΤΑΞΙΩΣΗΣ» ΚΑΙ «ΞΕΦΤΙΛΑΣ» ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΑΙΡΕΣΗΣ («ΟΥΚ ΕΝ ΤΟ ΠΟΛΛΩ ΤΟ ΕΥ»)