Font Size

SCREEN

Cpanel

ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΡΑΒΙΑ, ΜΕΓΑΛΕΣ ΦΟΥΡΤΟΥΝΕΣ (ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ» ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ;)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΡΑΒΙΑ, ΜΕΓΑΛΕΣ ΦΟΥΡΤΟΥΝΕΣ
(ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ» ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ;)

Αρχές Σεπτέμβρη σχολιάζαμε μ’ αυτό το κείμενο την σημασία του Μέσι για την Μπαρτσελόνα όσο αφορά τα Έσοδα της ως Π.Α.Ε. (δηλαδή, ως επιχείρηση). Στα μέσα Νοέμβρη με αυτό το κείμενο γινόταν προσπάθεια ν’ αποτιμηθούν οι επιπτώσεις από την παραμονή (μέχρι να φύγει) του Μέσι στην Μπαρτσελόνα μετά την εκδίωξη του Προέδρου της καθώς οι επιπτώσεις από το σοκ της αποχώρησης του (τίποτα δεν είναι, άλλωστε, παντοτινό). Μια μέρα πριν το δεύτερο κείμενο μας ο Κώστας Μπράτσος στο www.contra.gr δημοσίευσε αυτή την ανάλυση με βάση την ανακοίνωση των Αποτελεσμάτων της Μπάρτσα για την σεζόν 2019-2020 (βλέπε εδώ). Η ανάλυση-παρουσίαση είναι τόσο ενδελεχής (με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία) που δεν χρειάζεται (εκτός μιας παρατήρησης που ακολουθεί) κανέναν περαιτέρω σχολιασμό και σας προτείνουμε να την διαβάσετε πριν προχωρήσετε στο δικό μας κείμενο.

Ένα κείμενο που γράφεται με αφορμή την ανάλυση-παρουσίαση από τον Κ. Μπράτσο του Ισολογισμού της Μπαρτσελόνα. Απλώς πρέπει να κάνουμε μία παρατήρηση.

Η πρώτη αφορά το τμήμα «Οι οφειλές που βουλιάζουν το καράβι» ο κύριος Μπράτσος (αντιγράφοντας την ανακοίνωσ της Μπάρτσα) συμψηφίζει με το ποσό των συνολικών Χρεών ποσό 109 εκ. Ευρώ το οποίο αφορά σε επένδυση ανακαίνισης τόσο του γηπέδου όσο και άλλων εγκαταστάσεων. Αντί να οφείλει τα 109 εκ. η Μπαρτσελόνα στα συνεργεία που έκαναν τις δουλειές τα οφείλει στις τράπεζες με τα λεφτά των οποίων τα πλήρωσε. Το γεγονός ότι αυτό το ποσό αφορά «επενδύσεις» -οι οποίες θ’ αποσβεστούν μέσω της τμηματικής τους χρέωσης στα ετήσια Έξοδα μειώνοντας τα Κέρδη (αν δεν υπάρχουν Κέρδη η απόσβεση της επένδυσης μπορεί να μην έχει πρακτικό νόημα- δεν μας δίνει το δικαίωμα να το συμψηφίσουμε μειώνοντας τα Χρέη. Κάθε άλλο. Ωστόσο, επειδή συνολικά το ποσό είναι σχετικά «μικρό» για την ώρα δεν έχει κάποια ιδιαίτερη επίδραση στη συνολική εικόνα της Π.Α.Ε. Μπαρτσελόνα.

Με βάση τον Ισολογισμό της Χρήσης 2018-2019 (βλέπε εδώ) τα συνολικά Χρέη της Μπαρτσελόνα δίνονται από τον επόμενο πίνακα (τα ποσά δίνονται σε χιλιάδες Ευρώ):

ΣΥΝΟΛΟ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΠΟΣΟ
ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 16.208
ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ 511.737
ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟΣ ΑΝΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟΣ ΦΟΡΟΣ 608
ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ 10.673
ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 3.234
ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ 11.944
ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ 493.634
ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ 178.353
ΣΥΝΟΛΟ 1.226.391

Στους τρείς πίνακες που ακολουθούν αναλύονται στον μεν πρώτο οι «Μακροπρόθεσμες Υποχρεώσεις» και στους επόμενους δύο οι «Τρέχουσες».

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΟΣΟ
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΜΟΛΟΓΑ 197.385
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ 61.488
ΧΡΕΗ ΣΕ ΟΜΑΔΕΣ 181.287
ΧΡΕΗ ΣΕ ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ 70.503
ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ 1.074
ΣΥΝΟΛΟ 511.737
   
   
ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΥΠΟΧΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΟΣΟ
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΜΟΛΟΓΑ 1.143
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ 10.792
ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ 9
ΣΥΝΟΛΟ 11.944
   
   
ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΟΣΟ
ΣΕ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ 106.271
ΣΕ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΟΜΙΛΟΥΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ 307
ΣΕ ΠΙΣΤΩΤΕΣ 25.609
ΣΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΕΣ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ 3.523
ΣΕ ΟΜΑΔΕΣ 79.455
ΣΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ 160.875
ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ 3.116
ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ 113.870
ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΠΕΛΑΤΩΝ 608
ΣΥΝΟΛΟ 493.634

Ακολουθούν δύο πίνακες του «Κυκλοφορούντος Ενεργητικού» (Απαιτήσεις+Ταμείο) και της ανάλυσης των «Εμπορικών και άλλων Απαιτήσεων».

ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ ΠΟΣΟ
ΕΜΠΟΡΕΤΜΑΤΑ 3.484
ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ 233.207
ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 2.312
ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ 5.326
ΤΑΜΕΙΟ 158.362
ΣΥΝΟΛΟ 402.691
   
   
ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΟΣΟ
ΑΠΟ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ 175
ΑΠΟ ΟΜΙΛΟΥΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ 574
ΑΠΟ ΟΜΑΔΕΣ 85.915
ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΧΡΕΩΣΤΕΣ 73.353
ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ 67.922
ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΣΕ ΜΗ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ 265
ΑΠΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ 2.678
ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ 2.162
ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΣΕ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ 163
ΣΥΝΟΛΟ 233.207

Τέλος δίνεται ένας ακόμη πίνακας με το αποτέλεσμα που προκύπτει από τον συμψηφισμό των Απαιτήσεων και των Υποχρεώσεων της Μπαρτσελόνα με τις ομάδες.

ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΚΑΘΑΡΑ ΧΡΕΗ ΣΕ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΣΟ
ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΜΑΔΕΣ 85.915
ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ ΣΕ ΟΜΑΔΕΣ 181.287
ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΧΡΕΗ ΣΕ ΟΜΑΔΕΣ 79.455
ΣΥΝΟΛΟ -174.827

Από τον τελευταίο αυτό πίνακα προκύπτει ότι ακόμη και να εισπράξει όλες τις απαιτήσεις της από τις άλλες ομάδες η Μπάρτσα θα χρωστά ακόμη 175 εκ. Ευρώ.

Η «Κατάσταση Ταμειακών Ροών» (βλέπε εδώ) αποδεικνύει πως χωρίς τα δανεικά και την έκδοση ομολόγων ΔΕΝ έβαινε η χρονιά για την Μπαρτσελόνα.

Μια ενδιαφέρουσα παράμετρος προκύπτει από το πόρισμα του Ορκωτού Ελεγκτή (βλέπε εδώ), ο οποίος σημειώνει τα εξής δύο ευρήματα του (σελ. 2 του pdf):

  • Το πρώτο είναι πως η Μπαρτσελόνα έχει εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις τόσο με παίκτες όσο και φορολογικές εκκρεμότητες από Τακτικό Έλεγχο της Εφορίας των οποίων ο αντίκτυπος στο μέλλον δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί σήμερα. Ο Ελεγκτής σημειώνει πως η Διοίκηση έχει λάβει τ’ απαραίτητα μέτρα κάνοντας τις προβλέψεις (μειώνοντας ισόποσα τα Κέρδη) που θεωρεί πιθανόν να χρειαστούν.
  • Το δεύτερο αφορά την αξία των συμβολαίων των παικτών, τα οποία η Μπαρτσελόνα έχει στα βιβλία της στις ονομαστικές τιμές που αυτά αναγράφουν και όχι σ’ αυτές που θα είχαν την ημέρα σύνταξης του Ισολογισμού. Τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς επιβάλλουν την επιμέτρηση των συμβολαίων των παικτών στις τρέχουσες και όχι τις ονομαστικές τιμές. Αυτό που υπονοείται από τον Ορκωτό Ελεγκτή είναι πως θα έπρεπε τα συμβόλαια να εμφανίζονται σε κάπως μικρότερη αξία με την διαφορά να επιβαρύνει τα Κέρδη.  

Τέλος από τις συνοδευτικές του Ισολογισμού πληροφορίες δεν προκύπτει κάποια εκχώρηση Εσόδων στις τράπεζες προκειμένου αυτές να εξασφαλίσουν την εξόφληση των απαιτήσεων τους. Στην περίπτωση που υπήρχαν τέτοιες εκχωρήσεις η Διοίκηση της εταιρείας δεν θα μπορούσε στον σχεδιασμό της να υπολογίζει στα λεφτά αυτά (τα οποία θα πήγαιναν κατευθείαν για την εξόφληση παλαιών της οφειλών.

Αφού, λοιπόν, έχετε ήδη διαβάσει το άρθρο του Κ. Μπράτσου και τις παραπάνω παρατηρήσεις ας προχωρήσουμε στο προκείμενο που υποδηλώνεται από τον υπότιτλο μας. Με τον υπότιτλο αναρωτιόμαστε ποια ομάδα από τις «μεγάλες» του Ευρωπαϊκού Ποδοσφαίρου (θα) είναι ο «αδύναμος κρίκος» του. Ψάχνουμε, δηλαδή, να δούμε από ποια ομάδα θ’ αρχίσει το ξήλωμα του Ευρωπαϊκού Ποδοσφαίρου όπως το ξέρουμε μέχρι σήμερα. Από την διατύπωση προκύπτει πως θεωρούμε ότι ήδη υπάρχει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα για τις «μεγάλες» Ευρωπαϊκές ομάδες, το οποίο η «πανδημία του κορονοϊού» απλά μεγεθύνει.

Στις «μεγάλες» Ευρωπαϊκές ομάδες όσο η UEFA «κάνει τα στραβά μάτια» αναλισκόμενη στην επιβολή προστίμων και οι συνθήκες είναι «ομαλές» (προ «πανδημίας») η οικονομική τους κατάσταση είναι κρίσιμη αλλά ελεγχόμενη. Τώρα με τον κορονοϊό η κατάσταση τους χειροτερεύει γιατί οι χορηγοί ακόμη και αν σήμερα είναι συνεπείς τα επόμενα χρόνια λόγω της μείωσης των πωλήσεων τους δεν θα μπορούν να πληρώνουν τα ίδια λεφτά. Επιπλέον, όσες ομάδες όπως η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα έχουν σχέδια ανακαίνισης των γηπέδων τους ίσως να χρειαστεί να τ’ αναβάλουν για κάμποσο καιρό.

Πρακτικά, το ζήτημα που τίθεται είναι ποια θα είναι η πρώτη ομάδα που θ’ αθετήσει την έγκαιρη εξόφληση των υποχρεώσεων της. Δεδομένου ότι όλοι συναλλάσσονται μ’ όλους η αθέτηση των υποχρεώσεων μιας μόνο «μεγάλης» ομάδας αφενός μεν είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει ένα ντόμινο αντίστοιχων αθετήσεων, αφετέρου δε θα θέσει την UEFA μπροστά στο δίλημμα της «χαλάρωσης» ή και κατάργησης για μια περίοδο του Financial Fair Play ή στη συνέχιση της εφαρμογής του με ότι αυτό συνεπάγεται. Στην περίπτωση που αυτό συνεχίσει να εφαρμόζεται τότε οι ομάδες που θα έχουν το πρόβλημα θα κληθούν ν’ αποφασίσουν αν θα καταρρεύσουν οικονομικά ή αν θα ξεπουλήσουν τους πλέον ακριβούς παίκτες τους.

Φυσικά, υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο οι ομάδες που έχουν απαιτήσεις από άλλες «μεγάλες» ομάδες που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομικά θέση να μην τις πιέσουν οικονομικά φοβούμενες ότι πιθανή κατάρρευση τους θα οδηγήσει σε υποβάθμιση του προϊόντος των διοργανώσεων της UEFA και άρα και σε απώλεια Εσόδων τους. το μόνο σίγουρο είναι πως (και) λόγω του κορονοϊού τίθεται (ή πρέπει να τεθεί στο τραπέζι) το ζήτημα του πληθωρισμού στις τιμές αγοραπωλησίας των παικτών. Αξίζουν πραγματικά τόσα πολλά λεφτά; Την απάντηση θα την δώσει όπως πάντα η ίδια η ζωή (πραγματικότητα).

28 Νοέμβρη 2020
«πανταχού παρών 1».

    

Διαβάστηκε 1978 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΡΑΒΙΑ, ΜΕΓΑΛΕΣ ΦΟΥΡΤΟΥΝΕΣ (ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ» ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ;)