Font Size

SCREEN

Cpanel

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ «ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟ» ΤΟΥ ΑΥΓΕΝΑΚΗ (ΟΤΙ ΤΟΥ ΦΑΝΕΙ ΤΟΥ ΛΟΛΟΣΤΕΦΑΝΗ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ «ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟ» ΤΟΥ ΑΥΓΕΝΑΚΗ
(ΟΤΙ ΤΟΥ ΦΑΝΕΙ ΤΟΥ ΛΟΛΟΣΤΕΦΑΝΗ)

Μέχρι και την εμφάνιση του Λευτέρη Αυγενάκη θεωρούσαμε (λανθασμένα όπως αποδεικνύεται) πως δεν υπήρχε περίπτωση να υπάρξει άλλος πλην του Κοντονή που να μας βγάζει περιπαικτική διάθεση. Όμως, Ο Λευτέρης νικά κατά κράτος τον Κοντονή ο οποίος αποδείχτηκε και καλύτερος υπηρέτης των συμφερόντων των ιδιοκτητών Π.Α.Ε. και πιο σοβαρός στη λειτουργία του ως Υφυπουργός Αθλητισμού. Δεν είναι ότι ο Αυγενάκης κάθε 15 μέρες φέρνει μια τροπολογία στη Βουλή. Όχι δεν είναι αυτό. Είναι οι φαεινές ιδέες που κατά περιόδους έχει και ειλικρινά του προτείνω να τις πατεντάρει μη τυχόν και του τις «κλέψει» ο Σεφερλής για το «Δελφινάριο» το επόμενο Καλοκαίρι. Το τελευταίο «πνευματικό τέκνο» του Υφυπουργού Αθλητισμού ήταν ένας νέος «Αθλητικός Νόμος» ο οποίος τροποποιεί τον Ν. 2725/1999 σε λίγα σχετικά αλλά σημαντικά σημεία.

Τα πρώτα 8 άρθρα του Ν. 4809/2021 αφορούν την Ε.Ε.Α. Προφανώς στο Υφυπουργείο έκριναν πως ο σχετικός νόμος του Βασιλειάδη που ήταν αφιερωμένος στην κωδικοποίηση των διατάξεων που αφορούν την Ε.Ε.Α. δεν ήταν αρκετός. Ωστόσο, ο νέος νόμος ΔΕΝ καταργεί ρητά τον νόμο του Βασιλειάδη, αλλά απλά τροποποιεί τον Ν. 2725/1999. Υποτίθεται πως ως νεότερος υπερισχύει αυτού που ψήφισε το 2019 η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Από την άλλη ο νόμος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν αναφερόταν σε κανένα από τα αντίστοιχα άρθρα του Ν. 2725/1999 δίνοντας την εντύπωση ότι τον καταργεί. Τώρα πως γίνεται η Ν.Δ. καταργώντας έναν νόμο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να «ανασταίνει» τις αντίστοιχες διατάξεις του Ν. 2725/1999 (τις οποίες και τροποποιεί) που είχαν καταργήσει οι προηγούμενοι, αυτό ας σας το εξηγήσει κάποιος νομικός.

Οκτώ άρθρα (9-16) έχει αφιερώσει ο Λευτέρης στην «Ολιστική Μελέτη» της UEFA και την εφαρμογή της. Προφανώς, το αυτοδιοίκητο της Ομοσπονδίας δεν αρκεί και έτσι προκειμένου να εφαρμοστούν οι αναγκαίες για το Ελληνικό Ποδόσφαιρο μεταρρυθμίσεις κρίθηκε απαραίτητη η νομοθετική παρέμβαση της Κυβέρνησης.

Εκεί, όμως, που ο Λευτέρης δίνει ρέστα είναι το άρθρο 20 του νομοθετήματος του. Σύμφωνα μ’ αυτό τα ελάχιστα όρια του Μ.Κ. σε Α’ & Β’ Εθνική Κατηγορία (SUPER LEAGUE 1 & 2) αυξάνονται και για τη μεν πρώτη από 350 ανεβαίνουν σε 700 χιλ. Ευρώ, ενώ για τη δεύτερη από 100 σε 350 χιλ.!!! Η αύξηση του Μ.Κ. (αν είναι μικρότερο από το όριο που θέτει ο νόμος) πρέπει να έχει συντελεστεί 10 ημερολογιακές ημέρες πριν την έναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων της ομάδας αλλιώς αυτή αποβάλλεται από το πρωτάθλημα.

Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα παραπάνω στο άρθρο 4 παρ. 3 ο Λευτέρης έχει θέσει στην Ε.Ε.Α. προθεσμία 15 ημερολογιακών ημερών πριν την έναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων κάθε κατηγορίας προκειμένου αυτή να εκδίδει τα πιστοποιητικά συμμετοχής. Τώρα πως γίνεται να εκδίδονται πιστοποιητικά με αστερίσκο αφού ΔΕΝ θα έχει παρέλθει η προθεσμία αύξησης του Μ.Κ. αυτό να σας το εξηγήσει ο Αυγενάκης. Ειρήσθω εν παρόδω ότι η προθεσμία των 15 ημερών έχει τεθεί από την πρώτη νομοθέτηση περί Ε.Ε.Α. και σπανίως αυτή (τα τελευταία χρόνια σίγουρα όχι) την τήρησε.

Πρακτικά, ο Λευτέρης αναγκάζει ομάδες της Γ’ Εθνικής (FOOTBALL LEAGUE) που είχαν ελάχιστο Μ.Κ. τα 30 χιλ. Ευρώ να πάνε στα 350 χιλιάρικα. Αυτά τα 320 χιλιάδες Ευρώ (αν τα βρουν) επιβαρύνονται και με 1% (αστείο ποσό τα 3.200 μπροστά στα 320.000 Ευρώ) ως Φόρο Συγκέντρωσης Κεφαλαίου.

Ειλικρινά δεν γνωρίζω τι από τα δύο είναι χειρότερο (και τραγελαφικότερο)∙ το γεγονός ότι οι ομάδες που θα συμμετάσχουν στο νέο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής θα πρέπει να βρουν τα λεφτά που λείπουν σε καθεμιά τους προκειμένου να πιάσουν το όριο ή ότι η Κυβέρνηση σε λιγότερο από 2 χρόνια έχει νομοθετήσει σχετικά 2 φορές (τα σχετικά ελάχιστα Μ.Κ. επί ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ήταν 350 χιλ. για την SUPER LEAGUE, 100 χιλ. για την SUPER LEAGUE 2 & 30 χιλ. για την FOOTBALL LEAGUE); Τόσο πολύ καλυτέρευσαν οι οικονομικές συνθήκες εν μέσω της «πανδημίας του κορονοϊού» και χωρίς έσοδα από εισιτήρια;

Η μόνη λογική πίσω από την τεραστίων διαστάσεων για τα δεδομένα του Ελληνικού Ποδοσφαίρου αύξηση των ελαχίστων ορίων είναι η επιθυμία να λιγοστέψουν τα «κανόνια» και τα Χρέη των ομάδων να πληρώνονται έγκαιρα. Ωστόσο, μια τέτοιου είδους επιθυμία είναι πάνω και πέρα τόσο από την παρούσα οικονομική πραγματικότητα όσο και από την λειτουργία των Α.Ε. (και γενικά κάθε επιχείρησης). Κάθε επιχειρηματίας έχει την εντύπωση πως αν σήμερα αυξήσει τα μελλοντικά Χρέη της επιχείρησης του θ’ αυξήσει και την πιθανότητα (και δυνατότητα) της να έχει μεγαλύτερα Κέρδη (ή να γίνει κερδοφόρα). Τώρα, αν τις περισσότερες φορές ειδικά στον χώρο του «Επαγγελματικού Αθλητισμού» αυτό δεν συμβαίνει, δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Η μόνη λύση θα ήταν με νόμο να επιβληθεί ένας φόρος 1-2% επί του Τζίρου της προηγούμενης χρονιάς ο οποίος να πληρώνεται πριν την έναρξη του αντίστοιχου πρωταθλήματος. Τα λεφτά που θα συγκεντρώνονταν από κάθε ομάδα θα χρησιμοποιούνταν για την εξόφληση παλαιών Χρεών της σε δικούς της παίκτες ή θα παρέμεναν ως αποθεματικό για περίπτωση ανάγκης. Τώρα, στο μόνο που μπορούν να ελπίζουν όσοι έχουν απαιτήσεις είναι η κατάπτωση υπέρ τους της εγγυητικής αν και εφόσον το εγκρίνει η Ε.Ε.Α.

Συμπερασματικά, θεωρώ πως το συγκεκριμένο νομοθέτημα ειδικά όσον αφορά την αύξηση των ελαχίστων ορίων του Μ.Κ. στις δύο «επαγγλματικές κατηγορίες» ήταν άκαιρο και άχρηστο. Η εφαρμογή του στην πράξη προβλέπω ότι θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θα λύσει.

Υ.Γ. Η αύξηση του Μ.Κ. μπορεί να είναι και «εικονική». Για παράδειγμα η ανταλλαγή Χρεών με μετοχές (μετοχοποίηση) είναι από λογιστικής άποψης αύξηση ΧΩΡΙΣ να μπουν λεφτά στο Ταμείο (αυτά είτε είχαν μπει στο παρελθόν, είτε δεν εκταμιεύτηκαν ποτέ για να πληρωθούν τ’ αντίστοιχα Χρέη). Τελικά, αυτό που μετρά (ή θα έπρεπε να μετρά) ΔΕΝ είναι το Μ.Κ. αλλά πόσα λεφτά υπάρχουν στο Ταμείο και πόσες από τις Απαιτήσεις (π.χ. τηλεοπτικό συμβόλαιο) είναι «σίγουρες».

23 Ιούνη 2021
«πουθενάς 1».

Διαβάστηκε 222 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ «ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟ» ΤΟΥ ΑΥΓΕΝΑΚΗ (ΟΤΙ ΤΟΥ ΦΑΝΕΙ ΤΟΥ ΛΟΛΟΣΤΕΦΑΝΗ)