Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΑΝΟΥΔΗΣ – ΜΕΡΟΣ 6ο (ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΗΝΑ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΑΝΟΥΔΗΣ – ΜΕΡΟΣ 6ο
(ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΗΝΑ)

Πιστοί στο εβδομαδιαίο μας ραντεβού δημοσιεύουμε σήμερα από το βιβλίο-βιογραφία του Κυριάκου Χήνα για τον Κωνσταντίνο Σπανούδη την 6η συνέχεια. Το σημερινό απόσπασμα αφορά την απέλαση του Κ. Σπανούδη από την Κωνσταντινούπολη το 1912. Για το κείμενο σε pdf πατήστε εδώ αλλιώς συνεχίστε παρακάτω την ανάγνωση.

Ακολουθούν οι σύνδεσμοι ανά ενότητα:

1ο. ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΤΑΡΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 24 - Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ Α.Ε.Κ.
2ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΑΝΟΥΔΗΣ - Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΤΗΣ Α.Ε.Κ.
3ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΑΝΟΥΔΗΣ - Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΡΟΟΔΟΣ»
4ο. ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Κ. ΣΠΑΝΟΥΔΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΙΩΑΚΕΙΜ Γ'
5ο. Η ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΠΑΝΟΥΔΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

“Απόσπασμα από το βιβλίο (σελ. 33-35) του φιλόλογου – ιστορικού Κυριάκου Χήνα,
για τον Κωνσταντίνο Σπανούδη”

 Η ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ
ΤΟΥ ΣΠΑΝΟΥΔΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

ΑΠΕΛΑΣΗ (1912)

Το 1912, οι Νεότουρκοι έχουν πλέον ξιφουλκήσει, κατά των ξένων μειονοτήτων και οδηγούνται σε αυστηρά μέτρα διώξεων. Τη χρονιά αυτή, αποφασίζεται η απέλαση, από την Πόλη, του Σπανούδη και του Σταύρου Βουτυρά της εφημερίδας “Νεολόγος", δηλαδή, δύο δημοσιογράφων, που δεν απέκρυπταν τις εύψυχες διαμαρτυρίες τους, για τη διαβίωση των ομογενών. Ως πρόσχημα, αναφέρεται, ότι έχουν ξένη υπηκοότητα (πράγματι, ο Σπανούδης είχε ελληνική υπηκοότητα) και προσπαθούν να εγείρουν διχαστικές ψυχώσεις, μέσα στο οθωμανικό κράτος. Η Σία Αναγνωστοπούλου παρατηρεί, ότι η απέλαση έγινε, μετά τη δημοσίευση άρθρων, κατά την προεκλογική περίοδο, μέσα από τα οποία καλούνται οι Ρωμιοί να καταψηφίσουν το κόμμα της “Ένωσης και Πρόδου".

Σε πρωτοσέλιδα άρθρα στην "Πρόοδο”, ο Σπανούδης υπογράμμιζε με γενναιοψυχία δυσλειτουργίες του κράτους, όπως την εσφαλμένη διοικητική διαίρεση νομών και επαρχιών, το κλείσιμο σχολών και τη φυλάκιση δασκάλων στη Θεσσαλονίκη, την επιμήκυνση της στρατιωτικής θητείας (3 χρόνια στο στρατό, 5 στο Ναυτικό), το έλλειμμα άνω των 6 εκατομμυρίων, σε προϋπολογισμό 32 εκατ. λιρών, τη βιαιότητα και τις υπερβασίες των κυβερνητικών αρχών στη Μακεδονία, τον αποκλεισμό και μποϋκοτάζ των ελληνικών εμπορευμάτων και ατμόπλοιων στην Πόλη, την υποχρεωτική τουρκική υπηκοότητα, σε δασκάλους των σχολείων, τις ρυθμίσεις υπέρ της βουλγαρικής Εξαρχίας, σε εκκλησίες της Μακεδονίας, την τουρκική πολιτική, στο μέγα θέμα της φλεγόμενης Κρήτης.

Παράλληλα, ζητά από τον υπουργό Στρατιωτικών, Σεφκέτ πασά, να διευκολύνει τους χριστιανούς στρατευμένους, στις πασχαλινές εορτές, ιδιαίτερους κοιτωνισμούς ή χωριστούς λόχους, την παρουσία τακτικών ιερέων, στα τάγματα, την εκγύμναση των νεοσύλλεκτων, από ελληνομαθείς ή Έλληνες βαθμοφόρους (13 Μαρτίου 1910) και πολλά άλλα. Χαρακτηριστικός είναι ο έπαινός του, στους ομογενείς, για τα συλλαλητήριά τους, εναντίον της κυβέρνησης, για το κλείσιμο εκκλησιών και την παράδοσή τους, σε αιρετικούς και σχισματικούς, όπως και οι έπαινοι στον γενναιόψυχο βουλευτή του Οθωμανικού Κοινοβουλίου, Γεώργιο Μπούσιο, για τις πατριωτικές διεκδικήσεις του.

Συχνά, μάλιστα, αναδημοσίευε καυστικά αντιτουρκικά σχόλια ευρωπαϊκών εφημερίδων, όπως των λονδέζικων "Τάιμς" : "Εφόσον οι Τούρκοι δεν επιστρέψουν εις τα οροπέδια της Ανατολής, η Ευρώπη δεν θα δυνηθή να απολαύσει μόνιμης και διαρκούς ειρήνης. Αναμενόμενη ήταν, λοιπόν, η απέλαση δύο δημοσιογράφων, που αρνούνταν να φιμώσουν την ελευθεροφροσύνη τους.

Διαβάζουμε στην εφημερίδα της Πόλης "Σάλπιγξ" : "Πανηγυρική, όντως, υπήρξε η προπομπή του αναχωρήσαντος εις Αθήνας διευθυντού της "Προόδου" και αγαπητού ημών φίλου, κ. Κωνσταντίνου Σπανούδη. Κόσμος πολύς και εκλεκτός, από της 9ης ώρας π.μ. συνέρρευσεν εις το Αυστριακόν ατμόπλοιον "Μπαρόν Μπεκ", με προφανή επί του προσώπου πάντων ζωγραφιζομένην την συγκίνησιν, συζητών τα της απελάσεως του συναδέλφου. Η εφημερίδα εντάσσει την απέλαση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να φιμώσει την αντιπολίτευση, ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών.

Η “Σάλπιγξ” καταγράφει και σχόλιο της οθωμανικής εφημερίδας "Τανίν", που απηχούσε τις απόψεις των Νεότουρκων : "Δόθηκε το απαιτούμενο διαβατήριο, σε κάποιους Έλληνες δημοσιογράφους, οι οποίοι, εδώ και πολλά χρόνια, με μεγάλη προσοχή και επιμέλεια εκπλήρωσαν, χωρίς να φοβηθούν από τίποτε, το καθήκον να ενσπείρουν διχόνοιες, μεταξύ των οθωμανικών φυλών, εξαντληθείσας επιτέλους της ανοχής της Κυβερνήσεως. Αν και η απόφαση αυτή της Κυβερνήσεως άργησε, κάπως, θεωρούμε σωστό, όμως, να τη συγχαρούμε".

Η εφημερίδα “Τερτζουμάν" έγραφε : “Οι εφημερίδες, Νεολόγος και Πρόοδος εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Ελλάδος και διαφθείρουν τους Έλληνες συμπολίτες, ειδικά, στο θέμα της Κρήτης και της Εκκλησίας". Η ίδια εφημερίδα είχε εκφράσει, παλαιότερα, την απορία : "Πότε, επιτέλους, ο Άναξ και η Κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσουν το νόμιμο δικαίωμα να παύσουν τον Πατριάρχη", αντιμετωπίζοντας τους μύδρους του Σπανούδη, ο οποίος απαντησε, ότι ο Πατριάρχης τάσσεται με σύνεση υπέρ του Συντάγματος και των νόμιμων προνομίων των ορθοδόξων.

Η " Σάλπιγξ " παραθέτει επίσης σχόλιο της εφημερίδας "Λεβάντ Εράλ" της Πόλης : "Η χρήση της βίας ενσπείρει ίσως το φόβο, ουδέποτε, όμως, επιτυγχάνει την αφοσίωση. Αυτή είναι η μόνη Αρχή, που πρέπει να καθοδηγεί μια κυβέρνηση, που σέβεται την αποστολή της. Επίσης, αρκετές ευρωπαϊκές εφημερίδες στηλίτευσαν την απέλαση και την απέδωσαν σε καθοριστική παρέμβαση του τουρκικού Κομιτάτου "Ένωση και Πρόοδος”, το οποίο είναι η πολιτική έκφραση της σωβινιστικής πτέρυγας των Νεότουρκων.

Η απέλαση αίρεται και ο Σπανούδης επιστρέφει στην Πόλη, την ίδια χρονιά, αποφεύγοντας, για λίγο διάστημα, τα επιθετικά σχόλια, στην εφημερίδα του, όπως για το σφοδρό διωγμό, που οδήγησε στην προσφυγιά των Ελλήνων, από τον κόλπο του Αδραμυττίου, του Δικελί, της Περγάμου και της Φώκαιας, το 1914.

28 Μάη 2022
«πουθενάδες».

Διαβάστηκε 355 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΑΝΟΥΔΗΣ – ΜΕΡΟΣ 6ο (ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΗΝΑ)