Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΑΝΟΥΔΗΣ – ΜΕΡΟΣ 12ο (ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΗΝΑ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΑΝΟΥΔΗΣ – ΜΕΡΟΣ 12ο
(ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΗΝΑ)

Πιστοί στο εβδομαδιαίο μας ραντεβού δημοσιεύουμε σήμερα από το βιβλίο-βιογραφία του Κυριάκου Χήνα για τον Κωνσταντίνο Σπανούδη την 12η συνέχεια. Το σημερινό απόσπασμα αφορά το ταξίδι του Κ. Σπανούδη στο Λονδίνο για την διεκδίκηση των δικαίων του Ελληνισμού. Για το κείμενο σε pdf πατήστε εδώ αλλιώς συνεχίστε παρακάτω την ανάγνωση.

Ακολουθούν οι σύνδεσμοι ανά ενότητα:

1ο. ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΤΑΡΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 24 - Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ Α.Ε.Κ.
2ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΑΝΟΥΔΗΣ - Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΤΗΣ Α.Ε.Κ.
3ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΑΝΟΥΔΗΣ - Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΡΟΟΔΟΣ»
4ο. ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Κ. ΣΠΑΝΟΥΔΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΙΩΑΚΕΙΜ Γ'
5ο. Η ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΠΑΝΟΥΔΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

6ο. Η ΑΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΙΚ. ΣΠΑΝΟΥΔΗ
7ο. Ο Κ. ΣΠΑΝΟΥΔΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1922
8ο. Η ΠΡΟΦΗΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΙΩΑΚΕΙΜ Γ' ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΤΟΥΡΚΟΥΣ
9ο. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΙΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ
10ο. Ο Κ. ΣΠΑΝΟΥΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ (1919)
11ο. ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ

«Απόσπασμα από το βιβλίο (σελ. 53-54) του φιλόλογου – ιστορικού Κυριάκου Χήνα,
για τον Κωνσταντίνο Σπανούδη»

ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ, ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Ελάχιστα γνωστό είναι το ταξίδι τον Σπανούδη, στο Λονδίνο, τον Μάρτιο του 1921. Ο «Παγκόσμιος Σύνδεσμος περί Φιλίας του Κόσμου διά των Εκκλησιών» (The World Allίance of Promoting Ιnternatiοnal Frίendshίp thrοugh the Churches) αφιέρωσε ειδική εκδήλωση, σε μια συνέλευση των μελών του, για να τιμήσει τον Τοποτηρητή του Οικουμενικού Θρόνου, Μητροπολίτη Προύσας Δωρόθεο, επειδή δέχθηκε την εκλογή του, στη θέση του αντιπροέδρου του Συνδέσμου. Πρόκειται για μια οργάνωση, με καλόπιστες προθέσεις, που ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1914, στην Κωνσταντία της Ελβετίας, με την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίού Πολέμου και είχε καταφέρει να ενώσει αρκετούς προτεσταντικούς και ορθόδοξους φορείς, στο πρόταγμα της παγκόσμιας ειρήνης, σύμφωνα με τη διδασκαλία του Χριστού.

Το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως είχε ευνοϊκή προδιάθεση, γιατί, από το 1902, ο Ιωακείμ Γ' είχε εκφραστεί υπέρ της διαχριστιανικής προσέγγισης. Με Πατριαρχική Εγκύκλιο, προς αδελφές ορθόδοξες εκκλησίες (1902), επικεντρώνεται στις σχέσεις, με τις δυτικές εκκλησίες (Κυρίως τούς Προτεστάντες), γύρω από το ερώτημα και τις πιθανότητες μελλοντικής χριστιανικής ενότητας, ακόμη και με τούς Παλαιοκαθολικούς (πρόκειται για όσους αποσχίστηκαν, από την παπική εκκλησία, το 1870, διαφωνώντας με το Αλάθητο του Πάπα ). Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απάντησε, ότι δεν είναι κατάλληλες οι περιστάσεις, για την 'Ενωση, ενώ το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και η Εκκλησία της Ρωσίας έθεσαν, ως προϋπόθεση, να σταματήσουν οι Δυτικοί τις προκλητικές προσπάθειες προσηλυτισμού των ορθόδοξων.

Η οργάνωση διαλύθηκε το 1948, λόγω της επικράτησης άλλων παρόμοιων κινήσεων, όπως η Οργάνωση Ζωής και Εργασίας (1925) και η Οργάνωση Πίστης και Τάξεως (1927).

Ο Σπανούδης συμμετείχε υπό διπλή ιδιότητα και σκοπό. Από τη μια, ως προσωπικότητα που εκπροσωπεί το πατριαρχικό περιβάλλον και αναδεικνύει τη διεθνή εμβέλειά του, από την άλλη, ως μέλος της «Εθνικής Άμυνας», για να προβάλει τα εθνικά δίκαια, σε μια αξιόλογη βρετανική ομήγυρη. Επρόκειτο, μάλιστα, για μια χρονική περίοδο, κατά την οποία είχε ανακοπεί η ελληνική στρατιωτική προέλαση, στο Μέτωπο της Μικράς Ασίας και είχε αρχίσει να διαφαίνεται κίνδυνος, για τη διπλωματική απομόνωση της Ελλάδος, μετά την εκλογική ήττα του Βενιζέλου και την επάνοδο τον βασιλιά Κωνσταντίνου (υπό τη σφοδρή αντίθεση των Μεγάλων Δυνάμεων). Τον Φεβρουάριο 1921, στη Συνδιάσκεψη του Λονδίνου, διαφαινόταν, ήδη, η προσέγγιση της Γαλλίας και της Ιταλίας, με τον Κεμάλ, με συμφωνίες, για την παροχή οπλισμού.

Στη μεγάλη αίθουσα του Sion College, στις 4/17 Μαρτίου 1921, υπό την τιμητική προεδρία του Αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρυ, ο Σύνδεσμος απέστειλε ευχαριστίες, στον τιμώμενο (ο οποίος παρέμεινε στο ξενοδοχείο, λόγω αιφνίδιας επιβάρυνσης της υγείας του και απεβίωσε, την επόμενη ημέρα), για τη συνεργασία του, στο ζήτημα της διεθνούς ειρήνης και συναδέλφωσης. Παρέστησαν, επίσης, ο Γραμματέας του Συνδέσμου, σερ Ντίκινσον, Άγγλοι κληρικοί και επιφανείς προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων και ο Κ. Σπανούδης, Π. Καραθεοδωρής, Κ. Κωνσταντινίδης, Λ. Ιασωνίδης, Κ. Μαζαράκης. Με τον Μητροπολίτη Δωρόθεο, η οικογένεια Σπανούδη διατηρούσε σχέσεις συνεργασίας και αμοιβαίας εκτίμησης.

Η συμμετοχή της ελληνικής αντιπροσωπείας είχε, τουλάχιστον, τρία θετικά αποτελέσματα: Πρώτο, μια δημοσιευμένη και προβεβλημένη υποστήριξη στα ελληνικά δίκαια, ιδίως από τον πρωθιερέα της Αγγλικανικής Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρυ, Randafl και τον Επίσκοπο Gore, οι οποίοι χαρακτήρισαν ως ντροπή την ολιγωρία της Δύσης, απέναντι στούς καταδιωκόμενους χριστιανούς της Μικράς Ασίας. Δεύτερο, μπορεί ο Παγκόσμιος Σύνδεσμος να μην είχε πολιτειακή ή πολιτική δύναμη, για να αλλάξει τούς διπλωματικούς συσχετισμούς, αλλά, μετά το Παγκόσμιο Συνέδριο του Συνδέσμου (Γενεύη, 15 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή του καθηγητή Εμμ. Λουκαρά) έστειλε ομόφωνο ψήφισμα, στην Κοινωνία των Εθνών, υποστηρίζοντας την Ελλάδα. Τρίτο, η ελληνική παρουσία, στο Λονδίνο, ανατροφοδότησε, στην Αγγλία, τη συζήτηση, για τους διωγμούς χριστιανών, στην Ανατολή.

09 Ιούλη 2022
«πουθενάδες».

Διαβάστηκε 275 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΑΝΟΥΔΗΣ – ΜΕΡΟΣ 12ο (ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΗΝΑ)