Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΑΝΟΥΔΗΣ – ΜΕΡΟΣ 22ο (ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΗΝΑ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΑΝΟΥΔΗΣ – ΜΕΡΟΣ 22ο
(ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΗΝΑ)

Πιστοί στο εβδομαδιαίο μας ραντεβού δημοσιεύουμε σήμερα από το βιβλίο-βιογραφία του Κυριάκου Χήνα για τον Κωνσταντίνο Σπανούδη την 22η συνέχεια. Το σημερινό απόσπασμα αφορά την Προεδρία του Κ. Σπανούδη για την περίοδο 1928-1930. Για το κείμενο σε pdf πατήστε εδώ αλλιώς συνεχίστε παρακάτω την ανάγνωση.

 

Ακολουθούν οι σύνδεσμοι ανά ενότητα:

1ο. ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΤΑΡΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 24 - Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ Α.Ε.Κ.
2ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΑΝΟΥΔΗΣ - Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΤΗΣ Α.Ε.Κ.
3ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΑΝΟΥΔΗΣ - Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΡΟΟΔΟΣ»
4ο. ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Κ. ΣΠΑΝΟΥΔΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΙΩΑΚΕΙΜ Γ'
5ο. Η ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΠΑΝΟΥΔΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

6ο. Η ΑΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΙΚ. ΣΠΑΝΟΥΔΗ
7ο. Ο Κ. ΣΠΑΝΟΥΔΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1922
8ο. Η ΠΡΟΦΗΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΙΩΑΚΕΙΜ Γ' ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΤΟΥΡΚΟΥΣ
9ο. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΙΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ
10ο. Ο Κ. ΣΠΑΝΟΥΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ (1919)
11ο. ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ
12ο. ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
13ο. Η ΖΩΗ ΤΟΥ Κ. ΣΠΑΝΟΥΔΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
14ο. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ Κ. ΣΠΑΝΟΥΔΗ
15ο. ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 1932 
16ο. ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ Κ. ΣΠΑΝΟΥΔΗ
17ο. ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΠΑΝΟΥΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ (1933)
18ο. ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΠΑΝΟΥΔΗ

19ο. ΟΙ ΘΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΣΠΑΝΟΥΔΗ - Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ Α.Ε.Κ.
20ο. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ Κ. ΣΠΑΝΟΥΔΗ - ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ Α.Ε.Κ.
21ο. Η Α.Ε.Κ. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΣΠΑΝΟΥΔΗ (1924-1927)


«Απόσπασμα από το βιβλίο (σελ. 95-98) του φιλόλογου – ιστορικού Κυριάκου Χήνα,
για τον Κωνσταντίνο Σπανούδη»

 Η Α.Ε.Κ. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΣΠΑΝΟΥΔΗ

1928

Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, η Α.Ε.Κ. ήταν τιμωρημένη, μαζί με τον Π.Α.Ο. και τον Ο.Σ.Φ.Π., λόγω της ρηξικέλευθης δημιουργίας του Π.Ο.Κ. και δεν συμμετέχει.

Στο πρώτο επίσημο πρωτάθλημα Ελλάδος, στο μπάσκετ, με νικητή τον Πανελλήνιο, η Α.Ε.Κ. συμμετείχε, μαζί με άλλες έξι ομάδες, αφού προηγουμένως, είχε αναδειχθεί πρωταθλήτρια Αττικής, κερδίζοντας, μεταξύ άλλων, την Νήαρ Ήστ, με 25-22, τον Πανιώνιο, με 38-10 και, στον τελικό (15 Ιανουαρίου 1928), τον Εθνικό, με 20-12. Καταγράφεται ότι, σε έναν αγώνα, για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα (20 Απριλίου 1928), ηττήθηκε, από τον Ηρακλή, με 33-6. Είναι γνωστή η σημαντική αγωνιστική ισχύς των ομάδων της Θεσσαλονίκης, εκείνη την περίοδο. Η βασική πεντάδα απαρτιζόταν από τους: Συμεωνίδη, Τακρίδη, Αμπατζόγλου, Ηλιάσκο και Κλιλιάν.

Στους Ολυμπιακούς αγώνες του Άμστερνταμ (1928), ο Βασίλης Σταυρινός συμμετέχει, στα 400μ. με νέο πανελλήνιο ρεκόρ 52.2/5 (κατατάσσεται στην 40η θέση, στο αγώνισμα) και στα 800μ. με 2'7"40. Συμμετέχει και στα 800μ. όπου κατέλαβε την 46η θέση. Ο Γρηγόρης Γεωργακόπουλος δεν κατάφερε να τερματίσει, στα 1.500μ.Ξεκίνησε με φρενήρη ρυθμό και ήταν πρώτος, μέχρι τα 300μ. με αποτέλεσμα να εξαντληθεί και να εγκαταλείψει, στα 800 περίπου μέτρα. Ακολούθησε διαξιφισμός του Σπανούδη, με τον Γερμανό προπονητή της Εθνικής, Γκέλντελ, για τις ευθύνες της αποτυχίας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι, κατά την άποψη βετεράνων του στίβου, εκείνη την εποχή, οι ομάδες πλήρωναν τα έξοδα, για τη συμμετοχή αθλητών τους, σε Ολυμπιακούς αγώνες.

Σε έρευνα του σημαντικού παράγοντα του στίβου Δημήτρη Δάλλα, για τους έξι Έλληνες καλύτερους αθλητές, σε κάθε αγώνισμα, συμπεριλαμβάνονται από την Α.Ε.Κ., μεταξύ άλλων, οι: Σταυρινός, στα 400μ. (στη θέση 1), Γεωργακόπουλος, στα 1.500μ. (στη θέση 2), η ομάδα της Α.Ε.Κ., στα 4Χ400μ. (στη θέση 2), Σταυρινός, στα 800μ. (στη θέση 3), ενώ η Α.Ε.Κ. παίρνει την 6η θέση, στη συνολική βαθμολογία, με 23 βαθμούς.

Στους Πανελλήνιους αγώνες του 1928 ο Γεωργακόπουλος παίρνει το χρυσό μετάλλιο στα 1.500μ. με χρόνο 4.21.

Στη ουσιωδέστερη μελέτη του τμήματος κλασικού αθλητισμού της Α.Ε.Κ. αναφέρεται, ότι: «Ο Αιμίλιος Ιωνάς, ψυχή του τμήματος αθλητισμού της Ένωσης, στα αρχικά βήματά του, είχε καταβάλει ιδιαίτερα έντονες προσπάθειες, για να βάλει τις βάσεις και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις προσέλκυσης γυναικών αθλητριών.... Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχουν στοιχεία, για τη δράση του τμήματος, εκείνη την εποχή. Ένα από τα ελάχιστα στοιχεία-τεκμήρια της ύπαρξής του αποτελεί η φωτογραφία, που δημοσιεύθηκε στην εβδομαδιαία αθλητική επιθεώρηση «Αθλητισμός» (του Σταύρου Γιαννουλάτου), την 8-2-1928 και η οποία απεικόνιζε «αθλήτριες της Α.Ε.Κ. προπονούμενες».».

Στα αρχεία του ΣΕΓΑΣ υπάρχει αντίτυπο του περιοδικού «Νίκη» (έτος Θ' T.2 Ιανουάριος 1928), όπου αναφέρεται, ότι η ομάδα μπάσκετ της Α.Ε.Κ. κατέκτησε το πρωτάθλημα (χωρίς ακριβέστερη διευκρίνιση), νικώντας τον Εθνικό, στον ημιτελικό, με 32-16 και, στον τελικό, τον Πανελλήνιο, με 38-10.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου η Α.Ε.Κ., με μια ρηξικέλευθη πρωτοβουλία, που δικαιώνεται, με αξιόλογη απήχηση, δημιουργεί μια «Τεχνική Ποδοσφαιρική Επιτροπή», την οποία απαρτίζουν οι: Στρογγυλός, Πατρικιάδης, Δαλέτζιος, Μαυρόπουλος, Γιαννόπουλος. O στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο προτάσεων, για κάθε ποδοσφαιρικό θέμα, που σχετίζεται με την ομάδα. Γι’ αυτό, καλούνται όσοι φίλαθλοι επιθυμούν να καταθέσουν σχετικές ιδέες και προτάσεις να προσέρχονται στα γραφεία, στην οδό Σταδίου 24, κάθε Πέμπτη, 14.30-16.30. Εκτός από το δημοκρατικό προσανατολισμό, που προσπορίζει αυτή η πρωτοβουλία, υποδηλώνει και την αναγκαία διαλεκτική σχέση, με τους οπαδούς, που πρέπει να υποθάλπει κάθε Σύλλογος.

Η Α.Ε.Κ., με ανακοίνωσή της (8 Νοεμβρίου 1928), καταγγέλλει τον ποδοσφαιριστή της, Βαλσαμάκη, για «επαγγελματισμό», δηλαδή, ότι έφυγε, από την ομάδα και πήγε στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης, δελεαζόμενος, από μια οικονομική προσφορά, μια πρακτική που απαγορευόταν, ρητά, σε εποχές ανόθευτου ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Στο θέμα αυτό, υπήρχε μεγάλη ευαισθησία, από τους ιθύνοντες, γιατί ο επαγγελματισμός λογιζόταν ως αλλοτρίωση του υγιούς φίλαθλου πνεύματος, τον οποίο ο αθλητισμός επιδίωκε να εμπεδώσει, ως νοοτροπία και πρακτική π.χ. στα χρόνια εκείνα, είχε καταγγελθεί αθλητής στίβου της Α.Ε.Κ., ότι έπαιρνε χρήματα, από ιδιώτες, για να τους γυμνάζει (τελικά, η κατηγορία αποδείχθηκε αβάσιμη και ο αθλητής αθωώθηκε).

1929

Ενώ είχε προγραμματιστεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, τελικά, δεν ήταν εφικτή η διεξαγωγή του λόγω ανυπέρβλητων οικονομικών δυσχερειών. Στο πρωτάθλημα Αθηνών, η Α.Ε.Κ. κατέλαβε τη 2η θέση, με 14 βαθμούς, έναντι 16 του πρωταθλητή Π.Α.Ο. και τέρματα 19-9.

Στο μπάσκετ η Α.Ε.Κ. κληρώνεται να αγωνιστεί κατά την 1η αγωνιστική με τον Πανελλήνιο στις 20 Ιανουαρίου 1929 στο γήπεδο του Εθνικού Αθηνών. Η αναγγελία των αγώνων για τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος δεν την αναφέρει, αφού η Α.Ε.Κ. αποχώρησε διαμαρτυρόμενη, επειδή οι ομάδες χωρίστηκαν σε δύο ομίλους (Δελτίον Σ.Ε.Γ.Α.Σ.) και μέχρι το τέλος του έτους δε συμμετείχε, σε αυτή τη διοργάνωση.

Στις 25 Ιανουαρίου, ο Π. Κιοπκάς (ιδρυτικό μέλος της Α.Ε.Κ.) εκλέγεται στο Δ.Σ. της ΕΠΟ, ως μέλος.

Την Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 1929, στην αίθουσα της Εταιρείας Φίλων του Λαού (Ευριπίδου 11) διεξάγεται η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου. Στις αρχαιρεσίες, εκλέγονται 11 παράγοντες, για το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο συγκροτείται σε σώμα, ως εξής: πρόεδρος ο Κ. Σπανούδης, αντιπρόεδροι, ο Β. Καραπαναγιώτης και ο Φ. Σαράντης, Γενικός Γραμματέας ο Ιωάννης Χρυσαφίδης, ταμίας o Κ. Στρογγυλός, ειδικός γραμματέας ο Β. Λαζαρίδης, έφορος αθλητικού τμήματος ο Αιμ. Ιωνάς και σύμβουλοι οι Π. Κιοπκάς - Φ. Φλωρίδης – X. Γρηγοριάδης - Κ. Κωνσταντάρας.

Στο πρωτάθλημα βόλεϊ ανδρών Αθηνών, δηλώνουν συμμετοχή 10 ομάδες και η ΑΕΚ κληρώνεται, στον ίδιο όμιλο, με Παλαιό Φάληρο, Ατρόμητο, Πανιώνιο και Πανελλήνιο. Στην πρώτη αγωνιστική, αναφέρεται, ότι η ΑΕΚ δεν εμφανίστηκε, στο γήπεδο, να αγωνιστεί με τον Πανιώνιο και, μέχρι το τέλος του έτους, δε συμμετείχε σε αυτή τη διοργάνωση. Στο πρωτάθλημα βόλεϊ γυναικών Αθηνών, το οποίο άρχισε τον Μάιο, δεν αναφέρεται συμμετοχή της.

Στους Πανελλήνιους αγώνες στίβου, ο Γεωργακόπουλος πρωτεύει, στα 800μ. με χρόνο 2.07.0 και στα 1500μ. με 4.23.8, ενώ συμμετέχει και στη νικήτρια τετράδα της Α.Ε.Κ., στη σκυταλοδρομία. Υπάρχει διχογνωμία των πηγών, για τον Σταυρινό, αφού αναφέρεται ως 1ος, στα 400μ. με 53.10 και ως 2ος, με 53.40.

Στα αρχεία του Σ.Ε.Γ.Α.Σ., καταγράφεται η Βαλκανιάδα του Σεπτεμβρίου 1929, όπου ο Σταυρινός ήρθε πρώτος, στα 400μ. με 53.20.

Στο εξαίρετο βιβλίο του Σωτήρη Νοτάρη, που έχουμε προαναφέρει, καταγράφεται η συμμετοχή της Α.Ε.Κ., στο πρώτο επίσημο πανελλήνιο αθλητικό Συνέδριο (Αθήνα 31-3, έως 1-4-1929), με τη συμμετοχή 131 Σωματείων. Ο Σπανούδης ήταν εκ των αντιπροέδρων του Συνεδρίου, το οποίο επέδωσε ψήφισμα, στην κυβέρνηση, για να προστατευθεί και να προωθηθεί ο αθλητισμός, με ειδικό νομικό πλαίσιο. Το Νοέμβριο του 1929, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του πρωθυπουργού Ελ.Βενιζέλου, με εκπροσώπους όλων των αθηναϊκών σωματείων.

1930

Μετά την Τακτική Γενική Συνέλευση και τις αρχαιρεσίες, συγκροτείται σε σώμα το νέο Δ.Σ.της Α.Ε.Κ. Πρόεδρος είναι, πάλι, ο Σπανούδης, αντιπρόεδροι οι, Ιωάννης Χρυσάφης και Φίλιππος Φλωρίδης, Γενικός Γραμματέας ο Τιμολέων Ιωάννου, Ειδικός Γραμματέας ο Β.Λαζαρίδης, Ταμίας ο Β.Φρυδάς και Σύμβουλοι οι: Μενέλαος Καροτσιέρης, Μ. Μαυρόπουλος, Χ. Γρηγοριάδης Αιμ. Ιωνάς, Π. Κιοπκάς και Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας.

Ενδεικτική της λαοφιλούς εμβέλειας της ομάδας (στοιχείο που πιστώνεται, ασφαλώς και στη δημάρατη προσωπικότητα του Σπανούδη) είναι και η υποδοχή της Α.Ε.Κ., στη Μυτιλήνη, όπου είχε μεταβεί, για φιλικό αγώνα, η δεύτερη ομάδα, ενισχυμένη από τους, Νεγρεπόντη, Μάλλιο, Μούγγρα και Δεληκάρη. Διαβάζουμε στον «Αθλητικό Τύπο»: «Άμα τη εισόδω του ατμοπλοίου εις τον λιμένα, άνω των 500 λέμβων ατμακάτων και λοιπών περιεκύκλωσαν το σκάφος, επί τη θέα δε των ποδοσφαιριστών εξέσπασαν εις ζητωκραυγάς, ανυψώνοντες λάβαρα με δικεφάλους. Αι εκδηλώσεις έφθασαν εις τοιούτον ενθουσιασμόν, ώστε, πλείστοι ποδοσφαιρισταί κατελήφθησαν υπό τοιαύτης συγκινήσεως, ώστε εδάκρυσαν. Το πλήθος (σημείωση: σε άλλο σημείο του άρθρου προσδιορίζεται ο αριθμός σε 20.000) ήρχιζε από την μίαν άκραν του λιμενοβραχίονος και κατέκλυζε άπασαν την περιφέρειαν της προκυμαίας ήτις σημειωθήτω είνε κατά πολύ μεγαλειτέρα της Καστέλλας του Φαλήρου.».

Στο Πρωτάθλημα Ε.Π.Σ.Α., η Α.Ε.Κ. κατατάσσεται δεύτερη, μετά τον Π.Α.Ο., με 16β. και 36-6 τέρματα, αλλά μόνον ο πρώτος προκρίνεται, για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Συνολικά, για τη δεκαετία του 1920, η Α.Ε.Κ. κατακυρώθηκε μεν, ως η ομάδα, που αμφισβητούσε, με ένταση την πρωτοκαθεδρία του Παναθηναϊκού, στο ποδόσφαιρο της Αθήνας, αλλά δεν μπόρεσε να τον υπερκεράσει, ούτε μία χρονιά. Ως βασική αιτία θεωρούμε, το ότι ο Π.Α.Ο. είχε ιδρυθεί, ήδη, από το 1908, είχε δικό του γήπεδο, είχε ενσωματώσει το κορυφαίο δυναμικό προσωπικοτήτων της Αθήνας και, φυσιολογικά, είχε αρθρώσει ένα ισχυρό δίκτυο εξουσίας, σε θεσμικούς φορείς.

Στις 7 Αυγούστου 1930, κατά την ετήσια Γενική Συνέλευση της ΕΠΣΑ, ανακοινώνονται τα ποσά, που έλαβαν τα Σωματεία Α' κατηγορίας της Αθήνας, από τις εισπράξεις των αγώνων τους, για το πρωτάθλημα. Οι τρεις πρώτοι είναι, ο Π.Α.Ο. (95.921 δραχμές), η Α.Ε.Κ. (86.203) και ο Απόλλων (32.848). Σημειώνεται, ότι τα 2/5 των συνολικών εισπράξεων προέρχονταν από τους δύο αγώνες Α.Ε.Κ. και Παναθηναϊκού (182.185 δραχμές).

Στους Πανελλήνιους αγώνες στίβου του 1930, στα 400μ. ο Σταυρινός κερδίζει το χρυσό μετάλλιο και ο Γιάννης Κορρές το χάλκινο. Στα 800μ. ο Κορρές αναδεικνύεται νικητής, ενώ στα 1.500μ. τις δύο πρώτες θέσεις παίρνουν, ο Γεωργακόπουλος με 4.31.8 και ο Μωρισαίος. Η Α.Ε.Κ. κερδίζει και τη Βαλκανική Σκυταλοδρομία. Ο απολογισμός των δύο πρώτων αγωνιστικών ημερών φέρνει την ΑΕΚ στην τρίτη θέση της γενικής κατάταξης των ομάδων, πίσω από τον Πανελλήνιο και τον Εθνικό.

Στους Βαλκανικούς αγώνες του 1930, ο Σταυρινός και ο Κορρές συμμετέχουν στη νικήτρια ελληνική ομάδα σκυταλοδρομίας, ενώ ο Γεωργακόπουλος έρχεται 2ος, στα 800μ. και στα 1.500μ.

Το τμήμα Ποδηλασίας, αναφέρεται, ότι ιδρύθηκε το 1929. Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του 1930, ο Α. Ταρτσινιάν κατατάσσεται 8ος, στο αγώνισμα αντοχής 100χλμ., ενώ ο Μ. Καλούδης έρχεται 8ος, στον ανώμαλο δρόμο 13,5 χλμ. Στις 22 Νοεμβρίου διεξάγεται αγώνας Ποδηλασίας, απόστασης ενός χιλιομέτρου, στη λεωφόρο Συγγρού, στο ύψος του Ιπποδρόμου, με τη συμμετοχή του Καλούδη, αθλητή της Α.Ε.Κ.

Η Α.Ε.Κ. συμμετέχει στο πρωτάθλημα μπάσκετ Αθηνών, χωρίς να διακριθεί, ενώ, στο Πρωτάθλημα βόλεϊ, δεν καταγράφεται συμμετοχή της, αυτή την αγωνιστική περίοδο.

Στις 14 Δεκεμβρίου, στους αγώνες Σκυταλοδρομίας, που προσμετρώνται στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου, η Α.Ε.Κ. πρωτεύει, στη Βαλκανική Σκυταλοδρομία (800-400-200-100 μέτρα) με τους Κορρέ, Εμίρη, Πανταζή, Πατάλα και έρχεται δεύτερη, στη Σκυταλοδρομία, με τους, Ταμβάκη, Καλιβιεράτο, Μωισσή, Γεωργακόπουλο. Η διοίκηση της ομάδας επιβάλλει ποινή διμήνου αποκλεισμού στον Β. Σταυρινό, για αδικαιολόγητη απουσία, από αυτούς τους αγώνες. Με τον συγκεκριμένο αθλητή, η Α.Ε.Κ. είχε και άλλη προστριβή: το 1931, τού επιβάλλει ποινή 9 μηνών, την οποία ακυρώνει η Πειθαρχική Επιτροπή του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. (21-12-1931), επειδή η Α.Ε.Κ. δεν προσκόμισε έγκαιρα τα δικαιολογούντα έγγραφα.

Μια εντελώς αδικαιολόγητη αβελτηρία του κόσμου της Α,Ε.Κ., σήμερα, είναι η άγνοια ή η υποτίμηση του σπουδαίου κοινωνικού και αθλητικού έργου, που επιτελούν, στο Βυζαντινό Αθλητικό Κέντρο (οδός Μεγάλης του Γένους Σχολής, στον Άλιμο), οι Σύλλογοι, Α.Σ. Πέρα και Α.Ο. Ταταύλα. Με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, όπου ξεχωρίζει το καλαίσθητο κλειστό Γυμναστήριο, μεταλαμπαδεύουν τις προσφυγικές αξίες, σε εκατοντάδες αθλούμενους νέους.

Στις 24 Δεκεμβρίου 1930, το διοικητικό συμβούλιο της Α.Ε.Κ., με υπογραφή του προέδρου Σπανούδη, αποστέλλει έγγραφο (το οποίο υπάρχει κορνιζαρισμένο, σε περίοπτη θέση, στα γραφεία του Α.Σ. Πέρα), προς τον Ι. Χαλκούση. Εξηγεί, στον δημιουργό του ύμνου του Α.Σ. Πέρα, ότι, μετά από επιστάμενη έρευνα, για να συνταχθεί ο Ύμνος της Α.Ε.Κ., επέλεξε αυτόν τον Ύμνο και παρακαλεί: «επειδή τα ενταύθα τέως μέλη του Α.Σ. Πέρα στερούνται εντύπου μελοποιημένου Ύμνου, λαμβάνομεν την τιμήν να σας παρακαλέσωμεν, όπως μας αποστείλητε μερικά αντίτυπα του ανωτέρω Ύμνου, έστω και χειρόγραφα (μελοποιημένα και μη), προς εκτύπωσιν ενταύθα, με την παράκλησιν, όπως μας επιτραπή και όπου αναφέρει την λέξιν ΠΕΡΑΝ ο ανωτέρω Ύμνος αντικατασταθεί διά της τοιαύτης Α.Ε.Κ.». Το έγγραφο, με αριθμό πρωτοκόλλου 1581, αναφέρει την οδό Σταδίου 28, Μέγαρον Εφεσίου, αρ.70, ως διεύθυνση των γραφείων της Α.Ε.Κ.

  17 Σεπτέμβρη 2022
«πουθενάδες».

Διαβάστηκε 503 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΑΝΟΥΔΗΣ – ΜΕΡΟΣ 22ο (ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΗΝΑ)