Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΑΠΟΤΙΣΗ ΤΙΜΗΣ Ή ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ; (ΤΙΜΗΣΑΝ ΛΕΕΙ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΚΟΝΤΟΥΛΗ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

ΑΠΟΤΙΣΗ ΤΙΜΗΣ Ή ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ;
(ΤΙΜΗΣΑΝ ΛΕΕΙ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΚΟΝΤΟΥΛΗ)

Είναι βαθιά ψυχολογική μας ανάγκη ν’ αναζητούμε κάθε τόσο την αναβάπτιση μας διαμέσου της Ιστορίας (ειδικά της Νεότερης). Ψάχνουμε να βρούμε (κυρίως) πρόσωπα και καταστάσεις για να ταυτιστούμε μαζί τους. Το κακό είναι όταν θέλουμε τόσο να «μεθύσουμε» από το νάμα κάποιων που χάνουμε το μέτρο και τελικά μαζί μ’ εμάς υποβαθμίζουμε κι αυτούς. Πραγματικά είναι δύσκολο να οργανώσεις μια εκδήλωση μνήμης που να μην εξελιχθεί σε κακόγουστο (κιτς) μνημόσυνο.

Όπως προκύπτει και από τον υπότιτλο αφορμή για το σημερινό κείμενο ήταν η εκδήλωση μνήμης για τον ποδοσφαιριστή της Α.Ε.Κ. Σπύρο Κοντούλη ο οποίος εκτελέστηκε στην διάρκεια της Κατοχής από τους Γερμανούς. Η «εκδήλωση μνήμης» αφορούσε μια σειρά ομιλιών στην αίθουσα γυμναστικής του 1ου Γυμνασίου - Λυκείου και στη συνέχεια τον εντοιχισμό μιας πλακέτας αφιερωμένης σ’ αυτόν. Η πλακέτα όπως βλέπετε και στη φωτογραφία του κειμένου είχε την υπογραφή του Κ.Κ.Ε. παρά το γεγονός ότι ο Σπύρος ΔΕΝ ήταν μέλος του, παρά ήταν μέλος του Ε.Α.Μ. (Είναι σ’ όλους μας γνωστό ότι το Ε.Α.Μ. ήταν όπως έλεγε και ο Γεώργιος Παπανδρέου «Μετωπική Οργάνωση», δηλαδή «βιτρίνα» του Κ.Κ.Ε. παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα το αρνούνται πεισματικά. Ωστόσο, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να το «καπελώσουν» όταν τους συμφέρει).

Πίσω από αυτή την εκδήλωση υπάρχει κάμποσο ρεπορτάζ που αξίζει να το σχολιάσουμε:

  • Ο χώρος στο οποίο αναρτήθηκε η αναμνηστική πλακέτα είναι μεν στον περιβάλλοντα του γηπέδου, αλλά δεν ανήκει σ’ αυτό. Ανήκει στον Δήμο οπότε και ο εντοιχισμός της χρειαζόταν την άδεια του Βούρου. Όμως, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ΔΕΝ ζητήθηκε και δεν δόθηκε άδεια γι’ αυτό. Η μόνη άδεια που ζητήθηκε (και δόθηκε) αφορούσε τη χρήση της αίθουσας γυμναστικής του 1ου Γυμνασίου. Ο εντοιχισμός, λοιπόν, της πλακέτας έγινε ετσιθελικά γι’ αυτό και ΔΕΝ παρέστη ο Δήμαρχος.
  • Δεδομένου ότι η Π.Α.Ε. είναι εταιρεία και ζει από την πώληση εισιτηρίων σε όλους και όχι μόνο τους Κ.Κ.Εδες έπρεπε να διαχωρίσει με κάποιο τρόπο την θέση της χωρίς να «καρφωθεί». Τώρα πόσο έπεισε η επίκληση από μέρους της αντίστοιχης (χωρίς όμως πλακέτα) εκδήλωσης της «Λέσχης Πολιτισμού» (υπό τον φιλόλογο Κυριάκο Χήνα που έχει τέτοιες ευαισθησίες, γιατί αν περιμέναμε από άλλους…) δεν το ξέρω. Όπως και στο twitterστην διαρροή της Π.Α.Ε. προστέθηκε με ετικέτα (tag) και ο Αλεξίου με την Ερασιτεχνική (άλλωστε τότε το τμήμα ποδοσφαίρου ήταν ερασιτεχνικό, οπότε…).
  • Στην σεμνή εκδήλωση παρευρέθηκε και ο σύμβουλος επικοινωνίας της Π.Α.Ε. Γιάννης Καραλής. Ο Γιάννης εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ήταν όπως μας πληροφορεί και το www.eksegersi.gr (βλέπε εδώ) υποψήφιος του Κ.Κ.Ε. στην Παιανία στις προηγούμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές. Έτσι, με τις δύο αυτές ιδιότητες η παρουσία του βόλεψε πρώτα και κύρια την Π.Α.Ε.

Η επιτυχία (με ή χωρίς «») της εκδήλωσης (βλέπε εδώ) είναι ζήτημα ερμηνείας. Δηλαδή, σε ποιο σημείο (θετικό ή αρνητικό) θα εστιάσει κανείς. Από την πλευρά του Κ.Κ.Ε. ήταν μια σχετικά επιτυχημένη εκδήλωση. Από την πλευρά των «εξεγερμένων» όχι. Προφανώς, ελάχιστοι θα περίμεναν περισσότερο κόσμο και ακόμη λιγότεροι (από τους ελάχιστους) θα περίμεναν περισσότερους ΑΕΚτζήδες απ’ όσους παρευρέθηκαν. Ωστόσο, κάποιες αναφορές όπως αυτές έχουν γενικότερο ενδιαφέρον (πέρα από τις «ενδοοικογενειακές φαγωμάρες»). Το ζήτημα είναι πόσοι τσιμπάνε μ’ αυτούς τους σχεδιασμούς και ψηφίζουν τους μεν ή τους δε.

Εντύπωση προκάλεσε το 5-6μ. πανό των «Πειρατών του Ονείρου» (βλέπε εδώ & εδώ). Αλγεινή, όμως, εντύπωση προξένησαν οι φωτογραφίες του Κουτσούμπα με το καπελάκι των «Πειρατών» (βλέπε εδώ, εδώ & εδώ). Μια τέτοια κίνηση ΔΕΝ την κάνουν οι «αστοί» πολιτικοί πόσο μάλλον ένας Κομμουνιστής. Ο οποίος σύμφωνα με το www.sdna.gr είναι Γαύρος (βλέπε εδώ). Προφανώς, όμως, σκέφτηκε ψηφοθηρικά και για χατίρι του «Διοικητικού Ηγέτη» των «Πειρατών του Ονείρου» φόρεσε το καπελάκι του club. Α, ρε Captain Morgan πάλι τα κατάφερες.

Δεν ξέρω σ’ εσένα αναγνώστη μου τι εντύπωση άφησε αυτή η φιέστα. Είτε ήσουν εκεί είτε την πληροφορήθηκες απ’ όσα γράφτηκαν εκ των υστέρων το ζητούμενο είναι κατά πόσο όλο αυτό στήθηκε για να τιμηθεί ο Σπ. Κοντούλης και κατά πόσο για να μαζευτούν κάποιοι που θα φωτογραφηθούν για δημόσιες σχέσεις▪ την ίδια ώρα που κάποιοι άλλοι (ή και οι ίδιοι) θα «φανούν» μέσω της διοργάνωσης της και θα προσπαθήσουν να την πιστωθούν στο ενεργητικό τους.

Πάντως, μετά την πλακέτα για τον Σπύρο Κοντούλη περιμένω με την ίδια πάντα ευαισθησία από το Κ.Κ.Ε. και μια δεύτερη πλακέτα τούτη τη φορά για τον Koco Capollari. Είμαι περίεργος να δω αν θα το τολμήσουν. Ή μήπως αυτή η περίπτωση κάνει «τζιζ»;

01 Δεκέμβρη 2022
«πουθενάς 1».

Διαβάστηκε 62 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΑΠΟΤΙΣΗ ΤΙΜΗΣ Ή ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ; (ΤΙΜΗΣΑΝ ΛΕΕΙ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΚΟΝΤΟΥΛΗ)