Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΖΙΑΝΙ (15 ΔΙΣ ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΗΣ FIFA)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΖΙΑΝΙ
(15 ΔΙΣ ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΗΣ
FIFA)

Δόθηκε στην δημοσιότητα ο οικονομικός απολογισμός του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Σύμφωνα μ’ αυτόν η FIFA την 4ετία 2023-2026 εισέπραξε 15 δις Δολλάρια (13,8 δις Ευρώ). Το νούμερο είναι ιδιαίτερα μεγάλο ειδικά τη στιγμή που η Παγκόσμια Ομοσπονδία είχε προϋπολογίσει 11 δις Δολλάρια ως έσοδα (βλέπε εδώ). Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι η ανάλυση των 15 εκ Δολλαρίων και σε δεύτερο πλάνο τον τρόπο που η FIFA θα τα μοιράσει.

Αντιγράφοντας από το άρθρο η FIFA αποδίδει την αύξηση των εσόδων στην:

  • Αύξηση των αγώνων οι οποίοι από 64 έφτασαν τους 104 εξαιτίας της αύξησης των ομάδων από 32 σε 48. Το νέο φορμάτ έφερε αύξηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων όπως και των εσόδων από τα εισιτήρια.
  • Την είσπραξη διπλής προμήθειας από τις μεταπωλήσεις των εισιτηρίων στην δευτερογενή αγορά. Η FIFAεισέπραξε 15% από τον πωλητή και άλλο 15% από τον αγοραστή.
  • Τα έσοδα των VIPπεριοχών, των σουιτών και των κάθε είδους υπηρεσιών εκτινάχθηκαν.

Εκτιμάται πως παγκοσμίως εταιρείες δαπάνησαν 7,5-8 δις Δολλάρια σε διαφημιστικές καμπάνιες που δεν σχετίζονταν με την FIFA εκμεταλλευόμενες το κλίμα των ημερών. Υπολογίζεται ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο υποστήριξε παγκοσμίως 824.000 θέσεις εργασίας από τις οποίες οι 185.000 στις Η.Π.Α.

Την μοιρασιά των χρημάτων η FIFA θα την κάνει ως εξής:

  • 10% (1,5/1,38 δις) για τα λειτουργικά της έξοδα.
  • 13% (1,9/1,74 δις) για τα έπαθλα των ομάδων.
  • 22% (3,3/3,03 δις) για τα λειτουργικά έξοδα των διοργανώσεων της.
  • 55% (8,2/7,54 δις) για την παγκόσμια ανάπτυξη του αθλήματος.

Είναι προφανές πως η FIFA θέλει να εκμεταλλευτεί εμπορικά στο έπακρο το Παγκόσμιο Κύπελλο ειδικά την ερχόμενη διοργάνωση στην οποία θα συμπληρώνονται τα 100χρονα του.

Αν, όμως, τα έσοδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου αυξήθηκαν πέρα από την πρόβλεψη τι σημαίνει οικονομικά για την Ισπανία η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου;

Σύμφωνα με μελέτη του οικονομολόγου Μάρκο Μέλο από το Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου αυξάνει το Α.Ε.Π. κατά τουλάχιστον 0,48% σε ετήσια βάση για τα δύο πρώτα εξάμηνα μετά την κατάκτηση. Αυτό το ποσοστό στην περίπτωση της Ισπανίας (η οποία έχει Α.Ε.Π. 1,69 τρις Ευρώ) αντιστοιχεί σε 4 δις Ευρώ (βλέπε εδώ).

Αυτά τα 4 δις Ευρώ αφορούν την μεγαλύτερη του μέσου όρου αύξηση των εξαγωγών αλλά και την αύξηση του τουρισμού. Η αύξηση αυτή του Α.Ε.Π. υποτίθεται ότι στη συνέχεια απορροφάται. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί στη συνέχεια η επίδραση της κατάκτησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου όχι μόνο επειδή αλλάζει συνεχώς η οικονομική συγκυρία αλλάζοντας και την σύνθεση του Α.Ε.Π. αλλά και επειδή δεν μπορεί να εκτιμηθεί ποσοτικά η μείωση του ενδιαφέροντος του υπόλοιπου κόσμου για προϊόντα και υπηρεσίες της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας.

Θα είχε ενδιαφέρον να διερευνηθεί αν μια δεύτερη συνεχόμενη κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου προκαλούσε νέα αύξηση του Α.Ε.Π. Ωστόσο, γι’ αυτό το ενδεχόμενο θα χρειαστεί να περιμένουμε άλλα 4 χρόνια και αν…

30 Ιούλη 2026
«πουθενάδες».

Διαβάστηκε 9 φορές