Font Size

SCREEN

Cpanel

«ΦΤΑΙΩ ΕΓΩ ΠΟΥ ΜΕ ΨΗΦΙΣΑΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ;» (ΤΩΡΑ ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ ΠΕΡΑΣΕ ΣΕ ΑΛΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

«ΦΤΑΙΩ ΕΓΩ ΠΟΥ ΜΕ ΨΗΦΙΣΑΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ;»
(ΤΩΡΑ ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ ΠΕΡΑΣΕ ΣΕ ΑΛΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ)

Όταν το ένα ψέμα και η μια δικαιολογία διαδέχονται την άλλη τότε μπαίνεις σ’ έναν ατέρμονα κύκλο ψεμάτων και δικαιολογιών από τον οποίο δεν βγαίνεις ποτέ πιά. Τότε προσπαθείς κάθε φορά να βρείς ένα καλύτερο (πιο πιστευτό) ψέμα από τα προηγούμενα και μια δικαιολογία που να μην έχει ξαναχρησιμοποιηθεί. Αυτό δεν είναι διόλου εύκολο μιας και τόσες χιλιετίες έχουν πλέον ειπωθεί όλων των ειδών τα ψέματα και οι δικαιολογίες.

Μια από τις πλέον αγαπημένες δικαιολογίες είναι αυτή με την οποία μεταβιβάζεται η ευθύνη στους ώμους των «άλλων». Συνήθως η δικαιολογία είναι του τύπου:

«Ναι μεν εγώ ήμουν… αλλά αν δεν με ψήφιζαν οι άλλοι δεν θα…».

Σ’ ένα πρώτο (και το πιο απλοϊκό) επίπεδο ανάγνωσης υποτίθεται ότι με την επίκληση αυτής της δικαιολογίας μεταβιβάζεται η ευθύνη για ότι έχει πάει στραβά από αυτόν που την επικαλείται στους «άλλους» που είναι οι πραγματικοί φταίχτες. Αυτή η ανάγνωση όμως είναι τελείως λάθος γιατί προκειμένου αυτός που την επικαλείται να γλυτώσει την κατακραυγή και ενδεχομένως την τιμωρία, πρέπει να υποβιβάσει τον εαυτό του στα μάτια των άλλων. Πρέπει μ’ άλλα λόγια να φανεί ότι είναι ένα άβουλο ον, ένα πιόνι το οποίο δεν έχει άλλη επιλογή από το να υποταχτεί στην θέληση των «άλλων». Οι «άλλοι» αποφάσισαν για το καλό όλων τον ρόλο που πρέπει να παίξει και αυτός μη μπορώντας να πεί «όχι» υποτάχτηκε στη θέληση τους.

Πράγματι, οι μεγαλύτερες συμφορές μπορεί να σε βρουν μόνο και μόνο επειδή δεν μπόρεσες (ή δεν μπορείς) να πεις «όχι». Ωστόσο το χειρότερο είναι όταν τέτοιου τύπου δικαιολογίες τις επικαλούνται άνθρωποι που λόγω επαγγέλματος θα έπρεπε να είναι σε θέση να γνωρίζουν καλύτερα (και έτσι να καθοδηγούν σωστά τους άλλους στη λήψη των αποφάσεων) και ταυτόχρονα να είναι σε θέση να λένε «όχι». Τέτοια επαγγέλματα είναι αυτά για τα οποία απαιτείται πιστοποίηση για την άσκηση τους, δηλαδή αυτά του δικηγόρου και του λογιστή. Συνεπώς όταν τέτοιες δικαιολογίες εκστομίζονται είτε από έναν λογιστή είτε από έναν δικηγόρο τα πράγματα είναι μάλλον απογοητευτικά.

Τα τελευταία 3 χρόνια έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στους λόγους για τους οποίους ο Αλέξης Αλεξίου είναι έκπτωτος από την θέση του Προέδρου του Δ.Σ. της Ερασιτεχνικής, ενώ δεν θα έπρεπε να είναι καν μέλος του Σωματείου μας. Αρχικά ο μοναδικός τότε λόγος ήταν ότι συμμετείχε (όχι ως εκπρόσωπος της Ερασιτεχνικής όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, αλλά των SUPPORTERS όπως αποδεικνύουν τα έγγραφα) στο τελευταίο Δ.Σ. που αποφάσισε τη λύση και εκκαθάριση της πρώην Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ. Η διατύπωση του Ν. 3372/2005 ο οποίος τροποποίησε τον Ν. 2725/1999 είναι ξεκάθαρη και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Το μόνο που θα μπορούσε να υποστηριχθεί είναι η άγνοια, κάτι όμως που απαγορεύεται να υποστηρίζει τόσο ο λογιστής αλλά πολύ περισσότερο ο δικηγόρος.

Μετά τις τελευταίες παράνομες εκλογές-παρωδία στο Σωματείο προέκυψε και άλλος λόγος για τον οποίο ο Αλεξίου είναι ομοίως έκπτωτος από την θέση του Προέδρου του Δ.Σ. της Ερασιτεχνικής. Τώρα εκτός από τον λόγο που αναφέραμε παραπάνω ο Αλεξίου είναι έκπτωτος επειδή απαγορεύεται ως μέλος Διοίκησης Α.Α.Ε. (Π.Α.Ε. ή Κ.Α.Ε.) να μετέχει και στην Διοίκηση ερασιτεχνικού σωματείου ακόμα και να είναι μέλος του.

Ο λόγος θα έπρεπε να είναι απλός και προφανής ακόμα και για τον τελευταίο φοιτητή της Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και είναι:

Η σύγκρουση συμφερόντων, η οποία προκύπτει όταν στο ίδιο άτομο συνενώνονται εξουσίες τις οποίες ο νομοθέτης θέλησε να διαχωρίσει.

Προφανώς όποιος φοιτητής Νομικής οποιασδήποτε Σχολής δεν είναι σε θέση να κατανοήσει τα παραπάνω δεν θα έπρεπε να πάρει πτυχίο. Γιατί όντως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αν δεν είναι σε θέση να το καταλάβει. Εκτός και αν κάνει ότι δεν καταλαβαίνει.    

Εμείς προσωπικά θεωρούμε περισσότερο έξυπνο τον Αλεξίου για να πιστέψουμε ότι τόλμησε να ψελλίσει την παραπάνω δικαιολογία. Όχι για τίποτα άλλο, αλλά είναι πολύ εύκολη η αντίκρουση αυτής της τόσο σαθρής δικαιολογίας. Ακόμη και αν θα ήθελαν τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. της Κ.Α.Ε. να τον εκλέξουν στη θέση του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου αυτός θα έπρεπε να τους ενημερώσει ότι αυτό απαγορεύεται και ν’ αρνηθεί να καταλάβει την προτεινόμενη θέση.

Στο κάτω-κάτω το κάθε ερασιτεχνικό σωματείο διορίζει εκπρόσωπο του στα Δ.Σ. των Α.Α.Ε. & Κ.Α.Ε. ως παρατηρητή και προκειμένου αυτό να κρατείται ενήμερο για ότι συμβαίνει στα επαγγελματικά του τμήματα. Από τη στιγμή που ο αντιπρόσωπος του αποδεχθεί θέση εκτελεστικού μέλους στην ουσία παύει να το εκπροσωπεί και αντίθετα γίνεται εκπρόσωπος του επαγγελματικού τμήματος.

Ακόμη και αν όμως υποθέσουμε ότι αυτό δεν απαγορευόταν ρητά από τον Νόμο και συγκεκριμένα τον «Αθλητικό» τη λύση μας δίνουν οι Κώδικες Εταιρικής Διακυβέρνησης όπου προβλέπεται η συμμετοχή εκπροσώπων της μετοχικής μειοψηφίας μόνο σε μη εκτελεστικές θέσεις προκειμένου να μην μπορούν οι αετονύχηδες να τους φορτώσουν μ’ ευθύνες για οτιδήποτε πάει στραβά.

Γι’ αυτό σας λέμε δεν πιστεύουμε (αλλά και δεν μπορούμε ν’ αποκλείσουμε) ότι ο Αλεξίου τόλμησε να δικαιολογηθεί μ’ αυτό τον τρόπο. Εκτός και αν νομίζει ότι όλοι όσοι μιλούν μαζί του είναι «χαχόλοι».

 

31 Αυγούστου 2016
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 6212 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου «ΦΤΑΙΩ ΕΓΩ ΠΟΥ ΜΕ ΨΗΦΙΣΑΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ;» (ΤΩΡΑ ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ ΠΕΡΑΣΕ ΣΕ ΑΛΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ)