Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ FIBA ΚΑΙ ΤΗΝ Α.Ε.Κ. (ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΥΘΜΕΝΗ ΑΝΟΗΣΙΑ ΤΩΝ ΟΠΑΔΩΝ-ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ FIBA ΚΑΙ ΤΗΝ Α.Ε.Κ.
(ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΥΘΜΕΝΗ ΑΝΟΗΣΙΑ ΤΩΝ ΟΠΑΔΩΝ-ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ)

Από μόνη της η είδηση που απετέλεσε αφορμή του σημερινού μας κείμενου είναι ιδιαίτερα σημαντική. Αφορά την ιδιωτικοποίηση (καλύτερα παραχώρηση του «μάνατζμεντ») της FIBA. Σύμφωνα με την ανάρτηση η FIBA συμφώνησε με «όμιλο επενδυτών» από τις Η.Π.Α. ν’ αναλάβουν την αναδιάρθρωση του CL στο οποίο από την ίδρυση του μετέχει η Α.Ε.Κ. (βλέπε εδώ). Προφανώς, η κίνηση αυτή στοχεύει για τους λόγους που αναφέρονται στην ανάρτηση στην υπονόμευση της Ευρωλίγκας. Ωστόσο, για να υπονομεύσεις κάτι πρέπει αυτό που θα δημιουργήσεις να είναι ουσιωδώς διαφορετικό απ’ αυτό που ήδη υπάρχει.

Αν το χαρακτηριστικό της Ευρωλίγκα είναι τα «κλειστά πολυετή συμβόλαια», προφανώς το CL θα πρέπει να πορευτεί στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Μένει να δούμε αμέσως μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση με το κοροναιό (μάλλον το Καλοκαίρι) πως θα εξελιχθεί η κατάσταση, ειδικά τη στιγμή που πολλές ομάδες της Ευρωλίγκας έχουν εδώ και καιρό παράπονα από τον Μπερτομέου. Όλα αυτά, όμως, ΔΕΝ δικαιολογούν την έκρηξη του οπαδισμού του συντάκτη της ανάρτησης (ακόμα και αν δεχτούμε ως δικαιολογία ότι γράφει για οπαδική ιστοσελίδα).

Ο συντάκτης της ανάρτησης ωραιοποιεί την πραγματικότητα εμφανίζοντας ότι η Α.Ε.Κ. στήριξε από την αρχή το CL. Ωστόσο, θυμόμαστε όλοι ότι όπως προέκυπτε από τα τότε δημοσιεύματα η Α.Ε.Κ. ψαχνόταν και για την Ευρωλίγκα και το EURO CUP αλλά δεν της βγήκε. Θυμόμαστε (ή θα έπρεπε) τι παιχνίδι παίχτηκε το Καλοκαίρι του 2016 (βλέπε εδώ). Η απόφαση τότε της Α.Ε.Κ. ήταν αποτέλεσμα και της πίεσης που δέχτηκε από την FIBA.

Αν το εγχείρημα της FIBA πετύχει αυτό θα σημάνει τη μετανάστευση των κορυφαίων ομάδων της Ευρωλίγκας στη νέα λίγκα. Αυτό, σε καμιά περίπτωση δε σημαίνει ότι η Α.Ε.Κ. έχει κάποιο πλεονέκτημα έναντι Π.Α.Ο. & Γαύρου επειδή συμμετέχει στο CL για 4η συνεχή χρονιά. Με δεδομένο ότι η νέα διοργάνωση που θα προκύψει δεν θα έχει «κλειστά συμβόλαια» και πως οι μετέχουσες ομάδες θα προκύπτουν από τα εθνικά πρωταθλήματα, αυτό θα σημάνει πως η Α.Ε.Κ. θα πρέπει ν’ ανταγωνιστεί τους δύο «αιώνιους». Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα θα εκπροσωπείται από 3 ομάδες αυτό θα δημιουργήσει για την Α.Ε.Κ. μεγαλύτερο ανταγωνισμό▪ καθώς θα σημάνει την νεκρανάσταση Άρη και Π.Α.Ο.Κ., οι νέοι ιδιοκτήτες των οποίων θα δουν την ευκαιρία να βγάλουν λεφτά (ρίχνοντας πρώτα αρκετά). Έτσι, εφ’ όσον οι δύο «αιώνιοι» είναι αρκετά μακρυά από άποψη Εσόδων (πόσο μακρυά θα το ξέραμε αν Α.Ε.Κ. και Γαύρος δημοσιοποιούσαν τους 3 τελευταίους Ισολογισμούς τους) όλος ο ανταγωνισμός θα γίνει μεταξύ Α.Ε.Κ., Π.Α.Ο.Κ., Άρη & Προμηθέα (και ίσως και Περιστερίου).

Μια τέτοια προοπτική (συμμετοχής στο νέο CL) που θα υποσχόταν μεγάλα Έσοδα στις ομάδες θα λειτουργούσε σαν «μαγνήτης» για τους «επενδυτές» και σίγουρα θα τόνωνε για κάποια περίοδο (μέχρι να παγιοποιηθεί η κατάσταση) το Πρωτάθλημα. Δεδομένου, όμως, ότι και σ’ αυτή την νέα διοργάνωση θα υπάρχει κάποιου είδους FFP, το οποίο και βασίζεται στη σχέση Εξόδων ως προς τα Έσοδα (άρα τα Έσοδα είναι η πλέον κρίσιμη παράμετρος) θα θέλαμε να μας εξηγήσει ο υπερ-αισιόδοξος οπαδός-δημοσιογράφος πως θ’ αυξήσει η «Βασίλισσα» τα Έσοδα της την νέα περίοδο.

Γιατί, φέτος έπαιξε ήδη δυό φορές την ίδια μέρα η μπασκετική με την ποδοσφαιρική ομάδα. Και επειδή τα δύο γήπεδα είναι δίπλα πολύς κόσμος πήγε από το ένα στο άλλο βοηθώντας και οικονομικά την ομάδα. Από του χρόνου που η ομάδα μετακομίζει στην εξορία των Άνω Λιοσίων (μακρύτερα δεν βρήκαν;) αυτό που έγινε φέτος δυο φορές ΔΕΝ θα μπορεί να επαναληφθεί.

Συνεπώς, με τα μέχρι σήμερα ελλιπή οικονομικά δεδομένα της «Βασίλισσας» ΔΕΝ μπορεί να γίνει καμία βάσιμη εκτίμηση από την οποία να προκύπτει πως με την αλλαγή του status του Ευρωπαϊκού μπάσκετ η «Βασίλισσα» θα βρεθεί «σε θέση οδηγού» μόνο και μόνο επειδή ήδη αγωνίζεται 4 χρόνια στο CL. Πολύ καλή είναι η αισιοδοξία αν και όταν παραμένει μέσα σε κάποια όρια και δεν εξελίσσεται σε αμετροέπεια (που οδηγεί στον παραλογισμό).

Υ.Γ. Ισολογισμούς των Χρήσεων 2016-2017, 2017-2018 & 2018-2019 πότε θα δημοσιεύσετε;

Σημείωση: Η φωτογραφία προέρχεται από την σχετική ανάρτηση του www.enwsi.gr.

 

17 Μάρτη 2020
«πανταχού παρόντες».

Διαβάστηκε 3163 φορές