Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΩΝ «ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ» (ΠΟΣΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ «ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ»;)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΩΝ «ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ»
(ΠΟΣΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ «ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ»;)

Σε προηγούμενο κείμενο μου (βλέπε εδώ) είχα υποσχεθεί να επανέλθω στο ζήτημα της δημοσίευσης των «προσωπικών δεδομένων» του Σιαμπάνη από την ομάδα του Ιβάν Σαββίδη. Σήμερα, ήρθε η ώρα της εκπλήρωσης αυτής της υπόσχεσης. Από μια άποψη το ζήτημα των «προσωπικών δεδομένων» είναι θολό και το ποια δεδομένα είναι «προσωπικά» έχει να κάνει με την εκάστοτε συγκυρία. Για παράδειγμα άλλα είναι τα προσωπικά δεδομένα ενός απλού εργαζόμενου και άλλα ενός μέλους Δ.Σ. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει ένα ελάχιστο δεδομένων τα οποία πρέπει σε κάθε περίπτωση να παραμένουν «προσωπικά» (μυστικά) η δημοσίευση των οποίων θα έπρεπε να είναι εκτός από ανήθικη και βαριά τιμωρούμενο αυτόφωρο αδίκημα.

Στην περίπτωση του Σιαμπάνη έχουμε την δημοσίευση των οικονομικών απολαβών ενός εργαζόμενου. Δημοσιεύοντας ο «Γαύρος του Βορρά» τα δύο συμβόλαια του παίκτη εκτός από το ονοματεπώνυμο μάθαμε την ημερομηνία γέννησης του, την διεύθυνση και το τηλέφωνο του. Μάθαμε επίσης την χρονική διάρκεια του συμβολαίου, το ύψος του (και τις δόσεις εξόφλησης του) όπως και τον μηνιαίο μισθό του (μισθός ανειδίκευτου εργάτη!!!). Επιπλέον, από το συμβόλαιο του με τον Άρη μάθαμε το Α.Φ.Μ., την Δ.Ο.Υ. και τον Α.Δ.Τ. του.

Μετά την αντίδραση των Μ.Μ.Ε. του «γνήσιου Γαύρου» και του ίδιου του παίκτη η ομάδα του Ιβάν Σαββίδη κάλυψε τα εν λόγω στοιχεία στην ανάρτηση της, ωστόσο η ζημιά είχε ήδη γίνει. Τίθεται, έτσι, το ερώτημα ποια από τα παραπάνω προσωπικά στοιχεία είναι «προσωπικά»; Η απάντηση είναι ανάλογη της ιδιότητας του προσώπου.

Για παράδειγμα αν ο Σιαμπάνης ήταν μέλος Δ.Σ. η διεύθυνση (χωρίς το τηλέφωνο), το Α.Φ.Μ., η Δ.Ο.Υ. και ο Α.Δ.Τ. θα περιλαμβάνονταν στο πρακτικό το οποίο θ’ ανέβαινε στο Γ.Ε.ΜΗ. (βλέπε εδώ). Όμως, δεν είναι οπότε για τον ποδοσφαιριστή Σιαμπάνη τα δεδομένα αυτά είναι όντως «προσωπικά» (αν, όμως, ο Σιαπάνης είχε ιδρύσει μια επιχείρηση τότε τα δεδομένα αυτά θα ήταν δημόσια). Συνεπώς, μέχρι εδώ ο «Γαύρος του Βορρά» με την δημοσίευση των δεδομένων αυτών έσφαλε ανεξάρτητα αν αυτό το σφάλμα έγινε με πρόθεση ή από αμέλεια.

Ανεξάρτητα από την κατά περίπτωση δημοσίευση των παραπάνω προσωπικών δεδομένων υπάρχουν κάποια τα οποία ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ και άρα ΜΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΙΜΑ. Τα δεδομένα αυτά αφορούν στις οικονομικές απολαβές καθενός μας, τα οποία σε συνδυασμό με την διεύθυνση κατοικίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε βάρος είτε του ίδιου είτε της οικογενείας του.

Εξηγούμαι:

Από την δημοσίευση του συμβολαίου του με την ομάδα του Βαγγέλη Μαρινάκη προκύπτει πως ο Σιαμπάνης είχε ένα «άλφα» ετήσιο εισόδημα. Γνωρίζοντας κάποιος τόσο το εισόδημα αυτό όσο και την διεύθυνση κατοικίας του θα μπορούσαν να τον εκβιάσουν με την ασφάλεια του ίδιου ή της οικογένειας του, ν’ απαγάγουν τον ίδιο ή κάποιο μέλος της οικογένειας του ζητώντας για λύτρα π.χ. τα μισά από το «άλφα» εισόδημα του.

Από τα προηγούμενα είναι προφανής ο κίνδυνος στον οποίο ο «Γαύρος του Βορρά» εξέθεσε και συνεχίζει να εκθέτει (καθώς τα στοιχεία αυτά είναι ακόμα διαθέσιμα) τον Σιαμπάνη. Αυτό και μόνο θα έπρεπε εκτός από ηθικά να είναι επίσης και νομικά καταδικαστέο. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν είναι. Ακόμα χειρότερα η ευκολία που μια ομάδα/εταιρεία με τόσους νομικούς στην διάθεση της (ο Γκαγκάτσης νομικός δεν δηλώνει;) προβαίνει σε μια τέτοια κίνηση είναι πολύ περισσότερο προβληματική∙ γι’ αυτό και κάτι πρέπει να γίνει και μάλιστα άμεσα.

Συμπερασματικά, όλη η συμπεριφορά του «πρώην Π.Α.Ο.Κ.» με την δημοσίευση των παραπάνω δεδομένων ήταν απολύτως λανθασμένη. Θα μπορούσε να έχει το ίδιο αποτέλεσμα αν απλώς ανέφερε την μεγάλη διαφορά στις απολαβές του χωρίς ν’ αναφερθεί σε συγκεκριμένα ποσά και χωρίς να δημοσιεύσει τα συμβόλαια. Μπορούσε π.χ. να σημειώσει ότι οι αποδοχές του στον Άρη είναι το 15% αυτών που είχε στην ομάδα του Βαγγέλα. Ακόμη περισσότερο αν προχωρούσε σε καταγγελία αυτός που θα την εξέταζε είχε το δικαίωμα να δει τα εν λόγω συμβόλαια και έτσι να σχηματίσει άποψη και να κρίνει. Όλους τους υπόλοιπο μόνο ως «ματάκηδες» μας ενδιαφέρουν αυτά.

Από τα παραπάνω προκύπτει πως ο «πρώην Π.Α.Ο.Κ.» σ’ αυτή την χρονική καμπή είναι εκτός από ανήθικος και επικίνδυνος. Αν το πρώτο είναι εν πολλοίς δικό του θέμα, το δεύτερο δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό και να μείνει ατιμώρητο από τις Αρχές.    

 

23 Γενάρη 2021
«πανταχού παρών 1».

Διαβάστηκε 1725 φορές