Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ» ΚΑΙ ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΤΗΣ (ΠΟΙΟΣ ΚΑΝΕΙ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΣΤΗΝ Κ.Α.Ε.;)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ» ΚΑΙ ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΤΗΣ
(ΠΟΙΟΣ ΚΑΝΕΙ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΣΤΗΝ Κ.Α.Ε.;)

Εκτός της κατασκευής του γηπέδου και των υποσχέσεων που εν εκπληρώθηκαν όσον αφορά την ποδοσφαιρική ομάδα και το μπάσκετ είναι ένας χώρος στον οποίο έχει πέσει πολύ «δούλεμα» στους ΑΕΚτζήδες. Κάθε μέρα που περνά αποδεικνύεται όλο και περισσότερο η αλήθεια όσων από την πρώτη κιόλας στιγμή είχαμε γράψει σ’ αυτή την ιστοσελίδα σε εποχές που τα προβλήματα ήταν ακόμη πολύ καλά κρυμμένα. Τότε τα κείμενα μας έμοιαζαν κακοήθειες καθώς η «Βασίλισσα» φαινόταν να διοικείται με προσοχή και στιβαρότητα από τον μεγαλομέτοχο της Μάκη Αγγελόπουλο. Ωστόσο στην ζωή και τις επιχειρήσεις τα προβλήματα και οι αποτυχίες αν δεν αντιμετωπιστούν συσσωρεύονται και τελικά σε πνίγουν. Το ζήτημα, πλέον, είναι αν η «Βασίλισσα» έχει φτάσει στο σημείο αυτό.

Από την αρχή του δεύτερου βίου της η «Βασίλισσα» αντιμετωπίζει μια σειρά διοικητικών βασικά προβλημάτων πίσω από τα οποία βρίσκουμε τον Αλεξίου. Αυτό δεν είναι διόλου παράξενο μιας και αυτός είναι ο άνθρωπος που διαχειρίζεται τα πάντα που αφορούν το μπάσκετ εδώ και πολύ καιρό. Από την ίδρυση της «ΝΕΑΣ» (καθώς η εκκαθάριση της πρώην ΔΕΝ μπορεί να ολοκληρωθεί) Κ.Α.Ε. και το κυνήγι για να βρεθεί αυτός που θα έβαζε τα λεφτά για το ιδρυτικό Μ.Κ. μέχρι τις «μαϊμουδιές» με κάτι Κύπριους που θα εκκαθάριζαν την πρώην Κ.Α.Ε. και κάτι «εξυπνάδες» με τις πληρωμές των ξένων της ομάδας από την αρχή κιόλας της ζωής της Κ.Α.Ε. βρίσκουμε τον ίδιο άνθρωπο.

Ο Μάκης Αγγελόπουλος που φέρεται να είναι ο ιδιοκτήτης της ομάδας ήταν η λύση της τελευταίας στιγμής που επιστρατεύτηκε από τον Μελισσανίδη όταν ΔΕΝ βρισκόταν κανείς άλλος με την οικονομική επιφάνεια να βάλει τα πρώτα λεφτά. Όταν ανακοινώθηκε η εμπλοκή του στην Κ.Α.Ε. (ήταν ήδη μέτοχος της Π.Α.Ε. καταβάλλοντας μέρος του αρχικού Μ.Κ.) κάποιοι νόμιζαν ότι επειδή ήταν οικονομικά δυνατός πως θα έριχνε και πολλά λεφτά στην ομάδα. Πολλά λεφτά μεν έβαλε (όχι μόνον αυτός), αλλά αυτά δεν έχουν πιάσει τόπο εξαιτίας των λανθασμένων επιλογών του παρελθόντος οι οποίες πληρώθηκαν δυό και τρείς φορές. Μη ξεχνάμε άλλωστε ότι στα τρία χρόνια της επανόδου της (σε 38 μήνες για την ακρίβεια) η «Βασίλισσα» έχει δεχτεί πολλές «απαγορεύσεις μεταγραφών» και έχει καταδικαστεί από την FIBA να πληρώσει πάνω από 1,75 εκ (βλέπε εδώ).

Από τον τελευταίο δημοσιευμένο Ισολογισμό (2017-2018) και ειδικότερα από την παράγραφο 3.10 (σελ. 28 του pdf) προκύπτει πως από τους μετόχους της έχουν μπει στην Κ.Α.Ε. 7.543.000 Ευρώ. Το ίδιο διάστημα όφειλε συνολικά 3.211.036,64 Ευρώ, ενώ το σύνολο των Απαιτήσεων και του Ταμείου της ήταν 986.344,69 Ευρώ. Ώστε, παρά τα 7,5 εκ. που είχαν πέσει στην Κ.Α.Ε. αν εκείνη έκλεινε στις 30 Ιούνη 2018 θα συνέχιζε να χρωστά 2.264.691,95 (3.211.036,64 – 986.344,69) Ευρώ.

Η οικονομική κακοδαιμονία της «Βασίλισσας» είναι πάγια, γι’ αυτό και έχει σκόπιμα επιλεγεί από την Διοίκηση-Ιδιοκτησία της η τακτική του ν’ αφήνει τους ξένους απλήρωτους και εκείνοι να προσφεύγουν στην FIBA. Μόλις αυτή τους επιδικάσει τα ποσά, τότε η Κ.Α.Ε. προχωρά σε διακανονισμούς οι οποίοι της προσφέρουν μεν μια «ανάσα» υποθηκεύοντας ταυτόχρονα το μέλλον (το οποίο επιβαρύνουν με την ταμιακή εξόφληση των βαρών του παρελθόντος).

Δεδομένης από τη μια της οικονομικής δυσπραγίας όσο και της αύξησης των τιμών των πρωτοκλασάτων παικτών θα περίμενε κανείς ότι η λύση θα ήταν η ανάδειξη νέων Ελλήνων παικτών. Ακόμη περισσότερο για μια ομάδα που στο παρελθόν κτίστηκε με μικρούς και ταλαντούχους παίκτες (Χατζής, Κακιούζης). Ωστόσο, κάτι τέτοιο ΔΕΝ συνέβη. Από τον Δίπλαρο ως τον Ρογκαβόπουλο η διαχείριση των νεαρών παικτών που υπέγραψαν στην «Βασίλισσα» είναι μια σκέτη και συνεχής αποτυχία. Μια αποτυχία τόσο μεγαλύτερη όσο υποτίθεται ότι η πρόσληψη του Παπαθεοδώρου έγινε και γι’ αυτό τον λόγο.

Το σίγουρο (ακόμα και να πάρει η ομάδα το Πρωτάθλημα) είναι πως η «Βασίλισσα» έχει χρεοκοπήσει αγωνιστικά. Δυστυχώς, φαίνεται πως και η οικονομική χρεοκοπία ΔΕΝ είναι μακριά. Το αντίθετο μάλιστα. Και αυτό ανεξάρτητα από το αν αύριο το πρωί ο Μάκης με μια ακόμη γενναία Α.Μ.Κ. καλύψει όλα τα Χρέη. Απλά κάθε μέρα αποδεικνύεται πως μέσω του στημένου παιχνιδιού της Ευρωλίγκα με τα «κλειστά συμβόλαια» υπάρχει μια τεράστια οικονομική ανισότητα. Ακόμη και να ρίξεις πολλά λεφτά και να τερματίσεις ψηλά το πιθανότερο είναι η Ευρωλίγκα να μη σου δώσει την ευκαιρία να παίξεις στο «υψηλότατο επίπεδο» (ειδικά αν δεν βολεύει από άποψη marketing).

Τα μέχρι στιγμής Έσοδα ΔΕΝ είναι τέτοια που να επιτρέπουν από τη μια την αποπληρωμή των Χρεών (περισσότερα όταν θα έχουμε τον Ισολογισμό του 2018-2019) και από την άλλη την δημιουργία μιας υψηλά ανταγωνιστικής ομάδας. Επιπλέον, περιπτώσεις όπως του Λαυρίου και του Προμηθέα αποδεικνύουν σταθερά τα τελευταία χρόνια ότι κάτι γίνεται λάθος όσον αφορά το στήσιμο της ομάδας.

Ακόμα χειρότερα η μη συνειδητοποίηση απ’ όλους τους ενδιαφερόμενους της κρισιμότητας της κατάστασης και το γεγονός ότι ο Μάκης ΔΕΝ βγάζει άχνα για τα οικονομικά (παρά τα όσα έλεγε σε «συνέντευξη» του στο «εφημεριδάκι της ORIGINAL» προσπαθώντας κάποτε να μας διαψεύσει) κάνει την κατάσταση απελπιστική. Η περίπτωση του μπασκετικού Π.Α.Ο.Κ. ο οποίος αποδεχόμενος την οικονομική του αδυναμία βγήκε στη γύρα για 500 χιλ. Ευρώ (τα οποία και μάζεψε και μαζί με τα 500 χιλ. που υποσχέθηκε ο Γ. Σαββίδης θα του δώσουν μια βαθιά ανάσα) δημιουργεί μια μεγάλη και έντονη αντίθεση μεταξύ μιας ομάδας που με επίγνωση της κατάστασης της ζητά την βοήθεια του κόσμου και μιας άλλης που νομίζει ότι θα τα καταφέρει μόνο με τις δυνάμεις του ιδιοκτήτη της.

Προφανώς, όταν μια ζημιογόνα και υπερ-χρεωμένη εταιρεία πουλά μετοχές το μόνο που κάνει είναι να παίρνει λεφτά (για την αποπληρωμή των Χρεών της) και να δίνει στον μέτοχο την ικανοποίηση ότι την βοήθησε να σωθεί οικονομικά. Πουλά, δηλαδή, στους μετόχους τα Χρέη της ζητώντας τους εκτός από τα πολύτιμα για την περίπτωση λεφτά τη συμπαράσταση τους στην προσπάθεια ανάκαμψης της. Και αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο. Γιατί, οτιδήποτε και αν κάνει μια Διοίκηση, όποια προσπάθεια να διορθώσει τα κακώς κείμενα και τα λάθη του παρελθόντος το κάνει ευκολότερα και καλύτερα όταν βλέπει ανταπόκριση από τον κόσμο.

Το ζήτημα για την «Βασίλισσα» είναι διπλό:

  • Μπορεί ο Μάκης Αγγελόπουλος να παραδεχτεί δημοσίως τα λάθη του και το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η «Βασίλισσα»;
  • Είναι έτοιμος να ζητήσει από τους «υπηκόους» της «Βασίλισσας» να τον βοηθήσουν;

Οι απαντήσεις το επόμενο διάστημα στο διπλό αυτό ερώτημα θα κρίνουν το μέλλον της Κ.Α.Ε. και θα καθορίσουν στον μέγιστο βαθμό αν αυτή θα συνεχίσει στην Α1 ή θ’ ακολουθήσει τη μοίρα άλλων ομάδων όπως π.χ. ο Πανιώνιος.

07 Απρίλη 2021
«πουθενάς 1».

Διαβάστηκε 1503 φορές