Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ «ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ 1924 Α.Ε.» (ΜΕΡΟΣ Β’)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ «ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ 1924 Α.Ε.»
(ΜΕΡΟΣ Β’)

Το ενδιαφέρον των ΑΕΚτζήδων σχετικά με οτιδήποτε έχει άμεση ή έμμεση σχέση με την ομάδα είναι κάτι παραπάνω από συγκλονιστικό. Το ενδιαφέρον αυτό δεν εξαντλείται με την επιφανειακού τύπου πληροφόρηση αλλά αναζητά αυτό που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια (σ’ επίπεδο γ’ βάθμιων λογαριασμών). Σε πολλά μας κείμενα κάνουμε λόγο για την ανάγκη όσο γίνεται μεγαλύτερης πληροφόρησης σχετικά με τα οικονομικά μεγέθη των Π.Α.Ε. (και όχι μόνο). Θεωρούμε ότι η πληροφόρηση που παρέχεται μέσω του Ισολογισμού των πινάκων και της Έκθεσης του Ορκωτού Ελεγκτή που τον συνοδεύουν, του Προσαρτήματος και της Έκθεσης του Δ.Σ. ως σύνολο είναι λίγο περισσότερο διαφωτιστική σε σχέση με την απλή ανάγνωση του Ισολογισμού όπως δημοσιεύεται στο Γ.Ε.ΜΗ. Και πάλι όμως κατά την γνώμη μας δεν είναι αρκετή. Ωστόσο εδώ ισχύει το «στην αναβροχιά καλό είναι και το χαλάζι». Για τον λόγο αυτό πιέζουμε προς την κατεύθυνση της υποχρεωτικά (από τον Νόμο) ουσιαστικής πληροφόρησης του κοινού σχετικά τόσο με τα οικονομικά μεγέθη μιάς Α.Ε. όσο και την διάρθρωση τους.  

Σχετικά με την «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» που μας ενδιαφέρει άμεσα θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να ολοκληρώσει την ιστοσελίδα της και εκεί ν’ αναρτά όλες τις Οικονομικές Καταστάσεις και τις Εκθέσεις που υποβάλλει στις Αρχές. Καμία Α.Ε. και ειδικότερα η «Δικέφαλος» δεν έχει να φοβηθεί κάτι από τέτοιας έκτασης πληροφόρηση (την οποία μπορεί κάθε μέτοχος της να λάβει μέσω του Γ.Ε.ΜΗ.). Επιπρόσθετα με τον τρόπο αυτό «διασκεδάζονται» και οι εντυπώσεις που κάποια κέντρα προσπαθούν να δημιουργήσουν σχετικά με τα πεπραγμένα της εταιρείας. Επίσης πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μια και καλή ότι η Έκθεση του Ορκωτού Ελεγκτή, το Προσάρτημα ή ακόμα και η Έκθεση του Δ.Σ. προς τους μετόχους της εταιρείας είναι τυποποιημένες όπως επιβάλλει η νομοθεσία και πως η πληροφόρηση που παρέχουν συμπληρώνει και επεξηγεί τον Ισολογισμό. Ωστόσο ακόμη και έτσι η ανάλυση που παρέχουν (και η οποία επιβάλλεται από την νομοθεσία) δεν είναι μεγάλη, κυρίως για να μην προκληθεί σύγχυση από την πολύ πληροφόρηση (ειδικά σε άτομα που δεν είναι εξοικειωμένα μα την Λογιστική). Η Έκθεση του Δ.Σ. προς τους μετόχους και το Προσάρτημα παραδίδονται έτοιμα από τον Ορκωτό Ελεγκτή ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος γι’ αυτά. Στην περίπτωση μας και με βάση τα μεγέθη του Ισολογισμού δεν αναμένουμε παρά μια Έκθεση Δ.Σ. η οποία θα περιέχει πάρα πολύ καλούς αριθμοδείκτες. Όσο δε αφορά το Προσάρτημα αυτό θα μπορούσε να βάλει μια-δυό χρήσιμε πινελιές στην πληροφόρηση που παρέχει ο Ισολογισμός, όπως μια ανάλυση του ποσού των 3.841,74 Ευρώ που έχει καταλογιστεί στα Έκτακτα και Ανόργανα Έξοδα της εταιρείας.    

Από την δημοσίευση του προηγούμενου κείμενου μας (βλέπε εδώ) γίναμε δέκτες πολλών ερωτημάτων, τα περισσότερα από τα οποία εξέφραζαν μια ανησυχία σχετικά με πράγματα που κάποιοι είχαν ακούσει για το τι θα μπορούσε να κρύβει ο Ισολογισμός της «Δικέφαλος». Αυτό που τους απαντήσαμε είναι ότι από Λογιστικής πλευράς δεν υπάρχει τίποτα το «ένοχο» στον Ισολογισμό, κανένας «σκελετός στην ντουλάπα». Εμμένουμε σ’ όσα έχουμε ήδη γράψει. Ενδεχομένως να προσθέταμε δύο σημειώσεις οι οποίες δεν αλλάζουν/τροποποιούν το συμπέρασμα στο οποίο είχαμε καταλήξει πριν από δυο βδομάδες.

  • Το πρώτο σημείο είναι ότι όπως αναφέραμε στο σημείο που αναλύαμε τους λογαριασμούς του Παθητικού και ειδικά τους «Πιστωτές» στο υπόλοιπο τους στις 31/12/2014 θα μπορούσε να υπάρχει και υπόλοιπο προς την Ερασιτεχνική. Από τις πληροφορίες που συλλέξαμε από την δημοσίευση του κειμένου εκείνου μέχρι τώρα δεν προκύπτει ότι στο υπόλοιπο αυτό περιλαμβάνεται ανεξόφλητο υπόλοιπο στην Ερασιτεχνική.
  • Το δεύτερο αφορά στην σύνθεση του υπόλοιπου του λογαριασμού «Χρεώστες διάφοροι» ο οποίος είχε υπόλοιπο στις 31/12/2014 752.031,60 Ευρώ. Από το υπόλοιπο αυτό 6.282,62 Ευρώ είναι η προκαταβολή Φ.Ε.Ν.Π. για την χρήση του 2015 που πληρώθηκε στην Εφορία. Η προκαταβολή φόρου προσδιορίζεται στο 40% επί του Φ.Ε. της χρήσης που έκλεισε (15.706,55 x40%) σύμφωνα με το άρθρο 71 παρ 3 του Ν. 4172/2013 σελ. 2486. Κανονικά η προκαταβολή αφορά στο 80% επί του φόρου για την χρήση που έκλεισε. Ωστόσο για τις νέο-ιδρυόμενες Α.Ε. η προκαταβολή πέφτει στο μισό (40%) για τις πρώτες 3 χρήσεις.

Επίσης και επειδή υπήρξαν ερωτήματα σχετικά με το ύψος των «Πιστωτών» ίσως θα πρέπει να ειπωθούν σχετικά δυό πράγματα παραπάνω:

Στον Ισολογισμό -ως γνωστόν- περιλαμβάνονται τα ανείσπρακτα υπόλοιπα των πελατών (οι Απαιτήσεις του Ενεργητικού) και τ’ απλήρωτα υπόλοιπα των Προμηθευτών/Πιστωτών (οι Υποχρεώσεις του Παθητικού).

Τα 965.413,55 που είναι το υπόλοιπο των «Πιστωτών» είναι όσα οφείλει η «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» είτε σε συνεργάτες της είτε σε κάποιους οι οποίοι σχετίζονται με την εταιρεία. Σ’ αυτούς θα μπορούσε να περιλαμβάνεται και η Ερασιτεχνική (αν και από την πληροφόρηση που έχουμε δεν είναι μέσα). Με βάση τα Γενικό Λογιστικό Σχέδιο (που ίσχυε και το 2014) στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι:

  • Αποδοχές προσωπικού (η «Δικέφαλος» δεν έχει προσωπικό).
  • Δικαιούχοι αμοιβών (Ελεύθεροι Επαγγελματίες).
  • Δικαιούχοι χρηματικών εγγυήσεων.
  • Βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις προς συνδεδεμένες επιχειρήσεις.
  • Βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις προς εταίρους (ταμειακές διευκολύνσεις).

Μπορεί στον Ισολογισμό ν’ αναφέρονται τ’ ανείσπρακτα υπόλοιπα των πελατών και τα απλήρωτα υπόλοιπα των προμηθευτών και πιστωτών, αλλά όμως δεν σημαίνει ότι αυτά εφόσον είναι έξοδα δεν έχουν καταχωρηθεί στους αντίστοιχους λογαριασμούς εξόδων διαμορφώνοντας έτσι το αποτέλεσμα. Τέτοιου είδους ποσό αν αφορούσε έξοδα θ’ αντιστοιχούσε στο «Κόστος Πωλήσεων» το οποίο για την περίοδο που μας ενδιαφέρει σχετίζεται με το κόστος του ποδοσφαιρικού τμήματος. Αν αυτό ήταν όντως έτσι, τότε το υπόλοιπο θ’ αφορούσε την Ερασιτεχνική (κάτι το οποίο δεν επιβεβαιώνεται).     

Το υπόλοιπο θα μπορούσε ν’ αφορά σε ταμειακές διευκολύνσεις των μετόχων της εταιρείας. Όμως με βάση το υπόλοιπο Ταμείου της «Δικέφαλος» δεν προκύπτει ανάγκη για κάτι τέτοιο.

Οπότε μας μένει μόνο μια περίπτωση. Το υπόλοιπο των 965.413,55 Ευρώ αφορά αμοιβές (μαζί με τον Φ.Π.Α.) σχετικά με τις μελέτες του γηπέδου. Μέρος του ποσού των 965.413,55 (στο οποίο περιλαμβάνεται ο Φ.Π.Α. και από το οποίο έχει αφαιρεθεί η παρακράτηση Φ.Ε. για λογαριασμό των πιστωτών ύψους 20%) έχει καταχωρηθεί στα Πάγια του Ενεργητικού και συγκεκριμένα στον λογαριασμό 15: Ακινητοποιήσεις υπό εκτέλεση και προκαταβολές: 1.246.571,90 και δεν επιβαρύνουν (ακόμα) τα έξοδα. Όπως σημειώναμε και στο προηγούμενο κείμενο μας με την ολοκλήρωση του γηπέδου το ποσό του λογαρισμού αυτού (όσο θα έχει φτάσει μέχρι τότε) θα μεταφερθεί στο λογαριασμό 11 «Κτίρια και Εγκαταστάσεις» απ’ όπου και θ’ αποσβένεται (θα επιβαρύνει τα έξοδα) κατά 1/25 (4%) κάθε χρόνο. Φαίνεται λοιπόν ότι παρ’ ότι έχουν ολοκληρωθεί (για να έχουν τιμολογηθεί) κάποιες μελέτες για το γήπεδο, αυτές παρέμεναν την 31/12/2014 απλήρωτες.

Τέλος στα Λειτουργικά Έξοδα όπως τα ξέρουν οι περισσότεροι (Έξοδα Διοικητικής Λειτουργίας στον Ισολογισμό) ύψους 103.932,45 Ευρώ περιλαμβάνονται τα έξοδα της εκδήλωσης της 6ης Νοέμβρη 2013 ύψους 40.234,58 Ευρώ (βλέπε Ενημερωτικό Δελτίο) και τα έξοδα σύνταξης του Ενημερωτικού Δελτίου όπως ενδεχομένως και άλλες δαπάνες κάποιες από τις οποίες τυγχάνουν φορολογικής αναμόρφωσης. Αυτά και ελπίζουμε να βοηθήσαμε να λυθούν τυχόν απορίες.

Εκτός από τα παραπάνω (τα οποία δεν αλλάζουν την εικόνα) δεν υπάρχει κάτι περισσότερο που να μπορεί και να πρέπει να ειπωθεί σχετικά με τον πρώτο Ισολογισμό της «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.». Επίσης θέλουμε να σημειώσουμε πως με βάση τα στοιχεία του Ισολογισμού δεν υπάρχει από Λογιστικής άποψης κανένας λόγος ανησυχίας και για τίποτα. Είμαστε σίγουροι ότι ο «Τίγρης» δεν πρόκειται να θέσει τόσο την Π.Α.Ε. όσο και την «Δικέφαλος» σε αχρείαστους κινδύνους όχι μόνο γιατί νοιάζεται αλλά και γιατί η απόφαση του να εντάξει την Π.Α.Ε. στο πρόγραμμα ELITE (για το οποίο έχουμε ήδη γράψει) βρίσκεται στην κατεύθυνση της διαφανούς επιχειρηματικής λειτουργίας.

Υπάρχει τέλος ένα σημείο το οποίο οφείλει οριστικά ν’ απαντήσει η ίδια η εταιρεία. Το σημείο αυτό είναι η ανάλυση των χρημάτων τα οποία πήγαν στο Μετοχικό της Κεφάλαιο και τα οποία προέρχονται από τα εισιτήρια διαρκείας των προηγούμενων 2 χρόνων. Ο λόγος για τον οποίο δεν αναφερθήκαμε στο σημείο αυτό στο προηγούμενο σημείωμα μας σχετικά με τον Ισολογισμό της «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» είναι ότι δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα περισσότερο απ’ όσα σημειώναμε στις 25 Νοέμβρη 2014 (βλέπε εδώ).

Ωστόσο μπορούμε να ξαναγράψουμε λίγα πράγματα:

  • Το ιδρυτικό Μετοχικό Κεφάλαιο της εταιρείας ήταν 1 εκ. Ευρώ.
  • Το υπόλοιπο 1.802.190 αποτελεί το σύνολο όσων πήγαν στο γκισέ της τράπεζας και κατέθεσαν για την Α.Μ.Κ. όσο και μέρος των χρημάτων που μαζεύτηκαν μέσω της πώλησης διαρκείας.

Προσοχή όμως! Στο σημείο αυτό είναι απαραίτητη η πληροφόρηση από την «Δικέφαλος 1924 Α.Ε» γιατί τα πράγματα μπερδεύονται λίγο. Για τον σκοπό της ανέγερσης του νέου γηπέδου μαζεύτηκε ένα ποσό την περίοδο 2013-2014 που η ομάδα ήταν στην Γ’ Εθνική (το οποίο κατά την γνώμη μας δεν έχει μπεί στο ταμείο της «Δικέφαλος») και ένα άλλο ποσό την περίοδο που μόλις ολοκληρώθηκε (το οποίο και θεωρούμε ότι περιλαμβάνεται στο 1.802.190. Το θέμα πρέπει να ξεκαθαριστεί μια και καλή επειδή όπως γνωρίζουμε πλέον πέρισυ (2014-2015) μέρος των χρημάτων από την πώληση των διαρκείας πήγε στην Ένωση Φίλων Α.Ε.Κ.  

Αυτά για την ώρα και επιφυλασσόμαστε να επανέλθουμε μετά την Γ.Σ. της «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.».

 

29 Ιούνη 2015
παρατηρητήριο.

 

 

Διαβάστηκε 9080 φορές