Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΟΙ «ΠΟΥΘΕΝΑΔΕΣ» ΑΝΑΡΩΤΙΟΥΝΤΑΙ: ΠΟΤΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ; (ΑΠΟ ΤΟ ΓΗΠΕΔΙΚΟ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΓΑΥΡΟΥ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΟΙ «ΠΟΥΘΕΝΑΔΕΣ» ΑΝΑΡΩΤΙΟΥΝΤΑΙ: ΠΟΤΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ;
(ΑΠΟ ΤΟ ΓΗΠΕΔΙΚΟ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΓΑΥΡΟΥ)

Στην θεωρία το Κράτος είναι ένας υπερταξικός θεσμός ο οποίος επιδιαιτητεύει και εξισορροπεί την αντιπαλότητα των συμφερόντων των διάφορων κοινωνικών ομάδων και στρωμάτων (μιας και τα όρια των τάξεων έχουν από πολύ καιρό μπασταρδέψει). Για να επιτελέσει το συγκεκριμένο έργο του το Κράτος χρησιμοποιεί μια σειρά από όργανα, σημαντικότερο των οποίων είναι τα δικαστήρια ή όσα εξομοιώνονται μ’ αυτά. Τα τελευταία υποτίθεται ότι εφαρμόζουν σαφείς κανόνες δικαίου, οι οποίοι αν και ισχύουν γενικά χωρίς αλλαγή για δεκαετίες ωστόσο δεν ερμηνεύονται πάντα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Για κάθε απόφαση που θίγει θετικά ή αρνητικά κάποιο οικονομικό συμφέρον δημιουργούνται μια σειρά από αντιδράσεις. Στη σημερινή υφεσιακή συγκυρία αυτή η λειτουργία του Κράτους έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς κάθε αρνητική για τα οικονομικά συμφέροντα απόφαση θεωρητικά στερεί την οικονομική δραστηριότητα από τους απαιτούμενους πόρους που αποτελούν το «καύσιμο» της «ανάπτυξης» (από την οποία προσμένουν όλοι μικρό ή μεγάλο μερτικό).

Από την επένδυση του Ελληνικού και το νέο γήπεδο της Α.Ε.Κ. ως την επιδιαιτησία σε ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί σχετικά. Αναλόγως πολιτικής τοποθέτησης άλλοτε δίνεται έμφαση στο «Δημόσιο Συμφέρον» (όπως το βλέπει κανείς) και άλλοτε στην «ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας». Όπως γίνεται κατανοητό τα προβλήματα ξεκινούν όταν το Κράτος αρνείται να παίξει τον ρόλο του ως επιδιαιτητής και εξισορροπητής. Το τελευταίο διάστημα έχουμε, δυστυχώς, γίνει μάρτυρες πολλαπλών αρνήσεων της Κρατικής Μηχανής να «κάνει την δουλεία της».

Περιοριζόμενοι μόνο στα δικά μας (τα της Α.Ε.Κ.) έχουμε τις εξής περιπτώσεις άρνησης του Κράτους να βγάλει μια απόφαση:

  • Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αν η «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» είναι ο «εργολάβος» ή ο κύριος και εκμεταλλευτής του γηπέδου. Η απόφαση επί του προκειμένου είναι σημαντική μόνο για το ποιος θα συναλλαχθεί με το Δημόσιο (Περιφέρεια) και όχι με την ουσία της υπόθεσης, αφού η Ερασιτεχνική (όπως και κάθε ερασιτέχνης) είναι στην ουσία το «γιουσουφάκι» του εκάστοτε ιδιοκτήτη της Π.Α.Ε. Άσε που αν τελικά ο συναλλασσόμενος με το Δημόσιο είναι η Ερασιτεχνική τότε ο ρόλος του Αλεξίου (στον οποίο κάποιοι κάνουν εδώ και καιρό πλάτες) θα είναι περισσότερο σημαντικός απ’ ότι σήμερα.  
  • Δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιός είναι τελικά ο ρόλος του Μελισσανίδη στην Α.Ε.Κ. Στο ζήτημα αυτό υπάρχει ένα ζήτημα θεωρητικό και ένα πρακτικό τα οποία σ’ ένα «κανονικό» Κράτος θα έπρεπε να συμβιβαστούν με την έκδοση μιας απόφασης. Το πρακτικό είναι ότι ο Μελισσανίδης εκπροσωπεί την Α.Ε.Κ. παντού αν και από πουθενά δεν προκύπτει μια οργανική σχέση του με την Π.Α.Ε. και κανείς δεν φαίνεται να ενοχλείται από αυτό. Το θεωρητικό είναι ότι μια Κρατική Αρχή (Ε.Ε.Α.) έχει εκδώσει απόφαση με την οποία τον κατονομάζει ως «Διοικητικό Ηγέτη» της Α.Ε.Κ. Δυστυχώς, όμως, όσο και αν ψάξει κανείς δεν πρόκειται να βρεί τι σημαίνει από νομικής άποψης «Διοικητικός Ηγέτης». Επιπρόσθετα η Ε.Ε.Α. υπό την παρούσα σύνθεση της δεν ασχολήθηκε με την εκκρεμότητα της προηγούμενης Επιτροπής η οποία σκόπευε να καλέσει την Α.Ε.Κ. και τον Μελισσανίδη για να δώσουν εξηγήσεις με αφορμή την μεταξύ τους σχέση και την σχετική απόφαση της.

Είναι προφανές ότι η άρνηση του Κράτους να κλείσει οριστικά (με την έκδοση των σχετικών αποφάσεων) τα δυο αυτά ζητήματα εκτός από τα πρακτικά ζητήματα που δημιουργεί ως προς την πρόοδο του γηπέδου από τη μια και την εκκαθάριση των ετήσιων (και μετά από κάθε ήττα) καταγγελιών του Γαύρου από την άλλη. Όσο τα ζητήματα αυτά (αλλά και άλλα «μικρότερα») παραμένουν ανοικτά, τόσο η περιρρέουσα ατμόσφαιρα παραμένει όχι μόνο δηλητηριώδης αλλά ταυτόχρονα παρέχεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία (αναλόγως της συγκυρίας) εκατέρωθεν για «φθηνές δικαιολογίες» με τις οποίες επιχειρείται ν’ αποσπαστεί η προσοχή των οπαδών κάθε πλευράς από τα σημαντικά.    

Πιθανότατα στη σημερινή Κυβέρνηση (αλλά όχι μόνο) κάποιοι να σκέφτονται (ή να νομίζουν ότι σκέφτονται) «πονηρά» αποφεύγοντας όσο μπορούν να βγάλουν απόφαση. Από τη μια δεν θέλουν να βγάλουν κάποια απόφαση που να μην προωθεί τα επιχειρηματικά σχέδια των ισχυρών. Από την άλλη δεν θέλουν να βγάλουν απόφαση που να προκαλεί την παραδοσιακή εκλογική της πελατεία (αυτή του 4%) όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά γιατί δεν θέλουν να δείξουν ότι έχουν αποστεί (απομακρυνθεί) από την «Αριστερή» ιδεολογία τους. Ισορροπούν (ή τουλάχιστον προσπαθούν) σε δύο βάρκες.

Πρακτικά το ζήτημα -όπως το βλέπουμε εμείς- είναι ότι όλα τ’ ανοικτά ζητήματα πρέπει να κλείσουν άμεσα με την έκδοση των σχετικών αποφάσεων. Να κλείσουν με τρόπο που να μην αφήνει αμφισβήτηση, έτσι ώστε να μην τίθενται εκ νέου κάθε φορά που ο Γαύρος χάνει από την Α.Ε.Κ. Κάθε περαιτέρω παράταση των εκκρεμοτήτων αυξάνει την πιθανότητα «κάτι να πάει στραβά».

«Κάτι να πάει στραβά» σε μια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου ή στην Ευελπίδων (στη δίκη για το παραχωρητήριο στην «Δικέφαλος»). Στο κάτω-κάτω όπως διατείνεται η «ενιαία Α.Ε.Κ.» όλα από την πλευρά της είναι σύμφωνα με τον νόμο (εκτός του ότι έχει το δίκιο με το μέρος της) οπότε δεν θα έπρεπε ούτε να κωλυσιεργεί ούτε ν’ ανέχεται προπηλακισμούς και «πεσίματα» σ’ όσους ως μάρτυρες απλά θα επαναλάβουν όσα ο οπαδικός τύπος έχει ήδη δημοσιεύσει.   

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η ευθύνη ανήκει τόσο στο Κράτος το οποίο θα έπρεπε να έχει ήδη εκκαθαρίσει τις ανοικτές υποθέσεις όσο και στην «ενιαία Α.Ε.Κ.» η οποία με τη στάση της αν δεν προκαλεί, τουλάχιστον ανέχεται πράξεις και συμπεριφορές που πλήττουν το γόητρο της Α.Ε.Κ. Γιατί όπως εύστοχα(;) δηλώνουν κάποιοι που είναι σε θέση να γνωρίζουν «Με τον Μελισσανίδη στην Α.Ε.Κ. δεν γίνεται τίποτα που να μην το γνωρίζει ή να το έχει εγκρίνει.».

Υ.Γ. Για το ζήτημα του γηπέδου επειδή έχουν μαζευτεί πολλά τα οποία αξίζουν σχολιασμού θα υπάρξει ξεχωριστό κείμενο την ερχόμενη Παρασκευή 3 Μάρτη 2017.

 

28 Φλεβάρη 2017
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 2799 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΟΙ «ΠΟΥΘΕΝΑΔΕΣ» ΑΝΑΡΩΤΙΟΥΝΤΑΙ: ΠΟΤΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ; (ΑΠΟ ΤΟ ΓΗΠΕΔΙΚΟ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΓΑΥΡΟΥ)