Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΠΟΣΟ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ «ΑΙΩΝΙΟΙ» ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ; (ΠΟΣΟ ΜΕΣΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΟΣΟΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ»;)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΠΟΣΟ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ «ΑΙΩΝΙΟΙ» ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ;
(ΠΟΣΟ ΜΕΣΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΟΣΟΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ»;)

Την περίοδο που διανύουμε «κανονικά» δημοσιεύονται οι Ισολογισμοί των Π.Α.Ε. & των Κ.Α.Ε. Μέχρι σήμερα από πλευράς Π.Α.Ε. Ισολογισμό έχουν δημοσιεύσει οι τέσσερις μεγάλοι (αυτοί που κυρίως μας ενδιαφέρουν) τους οποίους και έχουμε παρουσιάσει ξεχωριστά τον καθένα, αλλά και συγκρίνει μεταξύ τους στα βασικά οικονομικά τους μεγέθη (βλέπε εδώ). Για τις Κ.Α.Ε. όμως ο μόνος Ισολογισμός για την περίοδο 2015-2016 που έχει δημοσιευτεί είναι αυτός του Π.Α.Ο. τον οποίο και παρουσιάσαμε μαζί με τ’ αναγκαία για την κατανόηση του σχόλια (βλέπε εδώ).

Από τον Ισολογισμό του Π.Α.Ο. προκύπτει ότι η κερδοφορία δεν είναι ασυμβίβαστη με τον «Επαγγελματικό Αθλητισμό». Ίσα-ίσα που αν η Διοίκηση μιας Αθλητικής Ανώνυμης Εταιρείας έχει κάνει στην πλειοψηφία τους σωστές επιλογές παικτών και προπονητών, τότε η ομάδα (ως εταιρεία) είναι δυνατόν όχι μόνο να είναι αυτάρκης χρηματοδοτικά, αλλά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να έχει εξοφλήσει όλα τα παληά της χρέη (υποχρεώσεις) και να προσπορίζει μέρισμα στον ιδιοκτήτη της.

Από τον Ισολογισμό του Π.Α.Ο. αποδεικνύεται ότι την περίοδο 2015-2016 η Κ.Α.Ε. δεν χρειάστηκε χρηματοδότηση από τον ιδιοκτήτη της ούτε με την μορφή της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, ούτε με την μορφή του δανεισμού. Αν όμως αυτά ισχύουν για το ένα από τους δύο αιώνιους του μπάσκετ, τότε τι ισχύει για τον έτερο των «αιωνίων»; Δυστυχώς δεν είμαστε ακόμη σε θέση να σας λύσουμε την απορία καθώς δεν έχουμε στα χέρια μας τον σχετικό Ισολογισμό.

Ακόμη όμως κι έτσι, έχουμε ωστόσο ένα στοιχείο το οποίο με ασφάλεια μας παρέχει μια ένδειξη για την οικονομική κατάσταση της Κ.Α.Ε. του Γαύρου. Η ένδειξη αυτή είναι το ποσό Α.Μ.Κ. με το οποίο οι αδερφοί Αγγελόπουλοι ενίσχυσαν οικονομικά την Κ.Α.Ε. Η Α.Μ.Κ. πιστοποιήθηκε από το Δ.Σ. τον Οκτώβρη του 2016, δηλαδή μετά την λήξη της περιόδου 2015-2016 στην οποία θ’ αναφέρεται και ο Ισολογισμός.

Όπως προκύπτει από τις δημοσιεύσεις της Κ.Α.Ε. του Γαύρου στο Γ.Ε.ΜΗ. (βλέπε εδώ) τον Οκτώβρη του 2016 (στις 25 συγκεκριμένα) το Δ.Σ. της Κ.Α.Ε. πιστοποίησε την καταβολή της Α.Μ.Κ. ύψους 15 εκ. Ευρώ. Η εν λόγω Α.Μ.Κ. είχε αποφασιστεί από την Γ.Σ. της 30ης Ιούνη, η οποία όλως τυχαίως είναι η μέρα που ολοκληρωνόταν η χρήση 2015-2016.

Τα λεφτά αυτά προορίζονταν προφανώς να καλύψουν τις ταμειακές ανάγκες της εταιρείας, αφού τα δικά της (Ταμείο) δεν επαρκούσαν για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών (πολλές από τις οποίες ήταν καθυστερημένες). Είναι προφανές και από τους προηγούμενους Ισολογισμούς της Κ.Α.Ε. (και θα  γίνει ακόμα καθαρότερο όταν δημοσιευτεί ο τελευταίος) ότι τα χρήματα που οι αδερφοί Αγγελόπουλοι κατέθεσαν στο Ταμείο της Κ.Α.Ε. δεν μπήκαν γιατί «ρίχνουν λεφτά στην ομάδα» καθώς τα Συνολικά Χρέη της τον Ιούνη του 2015 ήταν στα 27.884.201,69 Ευρώ (βλέπε εδώ).   

Είναι απίθανο (για να μην πω ΑΔΥΝΑΤΟ) τα οικονομικά μεγέθη της Κ.Α.Ε. του Γαύρου να έχουν αλλάξει προς το θετικό τόσο δραματικά τα οικονομικά της μεγέθη, ειδικά όταν οι συνθήκες δεν μεταβλήθηκαν ουσιαστικά. Αυτό μένει να επικυρωθεί τυπικά όταν θα δούμε δημοσιευμένο στο Γ.Ε.ΜΗ. τον Ισολογισμό της περσυνής περιόδου.

Συγκρίνοντας τα οικονομικά αποτελέσματα των «αιωνίων» του Ελληνικού μπάσκετ (αφού και οι δύο παίζουν στις ίδιες ακριβώς διοργανώσεις) βλέπουμε ότι ο Γαύρος σ’ αντίθεση με τον Π.Α.Ο. δεν είναι οικονομικά αυτάρκης καθώς για την εξυπηρέτηση των Χρεών που οι Διοικήσεις του επί σειρά ετών συσσώρευσαν έχει ανάγκη την χρηματοδότηση των Ιδιοκτητών του. Η διαπίστωση αυτή (η οποία προκύπτει από τα δεδομένα της ίδιας της Κ.Α.Ε.) είναι ακόμη πιο σημαντική αν συνυπολογίσουμε ότι τ’ αποτελέσματα του Γαύρου δεν είναι ποιοτικά καλύτερα απ’ αυτά του Π.Α.Ο. Επιπρόσθετα δεδομένου ότι και ο Π.Α.Ο. ήταν μέχρι πρόσφατα υπερχρεωμένος η διαφορά στις οικονομικές επιδόσεις των δύο Κ.Α.Ε. οφείλεται στις αποφάσεις των Διοικήσεων τους.

Δεν γεννάται λόγος ότι αν αυτά ισχύουν για τις δύο πιο «πετυχημένες» (ακόμα και από άποψη δικτύωσης) ομάδες για τις υπόλοιπες της Α1 τα οικονομικά μεγέθη είναι χειρότερα. Η φετινή χρονιά με την αλλαγή του συστήματος διεξαγωγής της Ευρωλίγκα είναι καθοριστική τόσο από την άποψη του τι μπορούν να πετύχουν Π.Α.Ο. & Γαύρος, όσο και σε σχέση με τα οικονομικά τους. Η κατάκτηση της κούπας γίνεται όλο και περισσότερο αμφίβολη εξαιτίας της ύπαρξης ομάδων με περισσότερα λεφτά την στιγμή που οι δικές μας ακολουθούν περιοριστική οικονομική πολιτική. Ακόμη, όμως, και η κατάκτηση της κούπας δεν θα φέρει τόσα παραπάνω έσοδα ώστε με 2-3 κατακτήσεις να ισοσκελιστούν έστω τα Έσοδα με τα Έξοδα. Συνεπώς…

Μόλις δημοσιευτούν οι Ισολογισμοί των Γαύρου και Π.Α.Ο.Κ. για την περσυνή περίοδο και της «νέας» Α.Ε.Κ. για τα δύο πρώτα χρόνια της στην Α1, τότε θα μπορούμε να βγάλουμε περισσότερα και χρησιμότερα συμπεράσματα για το παρόν και το μέλλον του Ελληνικού Επαγγελματικού Μπάσκετ.

Κλείνοντας πρέπει να εξηγηθούμε για να μην παρεξηγηθούμε. Επειδή κάποιοι υπέρ το δέον φανατικοί είτε λόγω βλακείας (και αμάθειας) είτε λόγω γλειψίματος ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν επιχειρήματα του τύπου:

«Τι μαλακίες είναι αυτές. Ο Πρόεδρος έχει βάλει και συνεχίζει να βάζει πολλά λεφτά και πληρώνει τα πάντα. Κανείς δεν έχασε (και ούτε θα χάσει) τα λεφτά του. Ασχοληθείτε με τις ομάδες σας και αφήστε μας εμάς.»    

και θα προσπαθήσουν ν’ αποδομήσουν τα παραπάνω έχουμε να σημειώσουμε τα παρακάτω.

Προφανώς και ο Γαύρος στο μπάσκετ δεν μπορεί να συγκριθεί με ομάδες όπως ο Παπάγος, το Παγκράτι, ο Πανελλήνιος και άλλες ιστορικές ομάδες του χώρου οι οποίες   «εξαφανίστηκαν από προσώπου Γης» όταν αποχώρησαν οι χρηματοδότες τους. Επιπλέον και σε σχέση μ’ αυτές τις ομάδες ο Γαύρος (για τον οποίο σήμερα κάνουμε λόγο) έχει περισσότερο κόσμο, δηλαδή ως εταιρεία μπορεί ν’ απευθύνεται σε μεγαλύτερη πελατεία. Άρα όταν ένα επαγγελματικό τμήμα μιας ομάδας με τόσο κόσμο δεν μπορεί να είναι οικονομικά αυτοσυντηρούμενο, τότε αυτό το τμήμα θα είναι μακροπρόθεσμα (όχι πολύ) καταδικασμένο να «φυτοζωεί» (πάντα σε σχέση με την δυναμική του και τις υπόλοιπες άμεσες ανταγωνίστριες του ομάδες). Ακόμα και αν οι Αγγελόπουλοι συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό την χρηματοδότηση της ομάδας ή αν οι επόμενοι ιδιοκτήτες της είναι το ίδιο ή περισσότερο λεφτάδες το πρόβλημα θα παραμένει. Γιατί το πρόβλημα του Γαύρου όπως και των υπολοίπων πλήν Π.Α.Ο. (για την ώρα τουλάχιστον) ομάδων είναι δομικό και όχι συγκυριακό για να μπορεί εύκολα να ξεπεραστεί.

Τέλος πρέπει όλοι μας να χωνέψουμε ότι ακόμη και στην περίπτωση που οι Αγγελόπουλοι μέσω Α.Μ.Κ. ξεχρεώσουν όλα τα υπάρχοντα Χρέη του Γαύρου χωρίς να καταφέρουν τουλάχιστον να ισοσκελίσουν Έσοδα και Έξοδα η Κ.Α.Ε. θα συνεχίσει να είναι προβληματική. Γιατί το ζήτημα δεν είναι μόνο το ύψος των Χρεών αλλά κυρίως το ύψος των Εσόδων (με βάση τα οποία καθορίζεται ο ετήσιος Προϋπολογισμός). Εφ’ όσον μιλάμε για «Επαγγελματικό Αθλητισμό» αυτή (τα Έσοδα σε σχέση με τα Έξοδα) είναι η μοναδική παράμετρος που μετρά. Σε κάθε άλλη περίπτωση δεν έχουμε «Επαγγελματικό Αθλητισμό» αλλά κάποιους λεφτάδες που (πέραν των τυχόν άλλων επιδιώξεων τους) κάνουν το χόμπι τους συντηρώντας οικονομικά ομάδες μπάσκετ και ποδοσφαίρου. Μόνο που στην περίπτωση αυτή όταν αυτοί για οποιοδήποτε λόγο εκλείψουν ή εξαντληθούν οικονομικά οι ομάδες κακοπαθαίνουν, γιατί ο «Επαγγελματικός Αθλητισμός» είναι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ένα πολύ ακριβό χόμπι. 

 (Σημείωση: Η ταιριαστή με το περιεχόμενο του κειμένου μας φωτογραφία προέρχεται απ' αυτή την ανάρτηση.) 

 

01 Μάρτη 2017
πατρατηρητής 1.

Διαβάστηκε 2502 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΠΟΣΟ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ «ΑΙΩΝΙΟΙ» ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ; (ΠΟΣΟ ΜΕΣΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΟΣΟΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ»;)