Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

«ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ TOY»

(SPORT-FM 02/02/2014, ΓΙΑ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗ)

Τι μπορεί να γράψει ένας αθλητικός συντάκτης σε ιστοσελίδα όταν η ομάδα της οποίας καλύπτει τις δραστηριότητες έπαιζε την προηγούμενη μέρα και έχει ήδη γράψει για το παιχνίδι; Όχι πολλά είναι η αλήθεια. Συνήθως γράφουν είτε για μεταγραφές είτε για τα οργανωτικά-διοικητικά της.

Έτσι και προχθές (02/02/2014) στον ιστότοπο του sport-fm ανέβηκε ένα θέμα για τά οργανωτικά της μέλλουσας να ιδρυθεί ΠΑΕ όταν η Α.Ε.Κ. θα ανέβει ξανά σε επαγγελματική κατηγορία (μην είστε και πολύ σίγουροι ότι αυτό θα γίνει του χρόνου στην Β΄Εθνική, γιατί δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι επαγγελματική κατηγορία). Υπό τον τίτλο: «ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ TOY», και φωτογραφία του χαμογελαστού Μελισσανίδη από την εκδήλωση των παλαιμάχων, ο ανώνυμος συντάκτης γράφει 8 σειρές όλες και όλες για το διοικητικό ρεπορτάζ.

 

Οι 3 πρώτες αποτελούν την εισαγωγή και αναφέρονται στο «ρόστερ» τής FootballLeague, αφού η άνοδος –ακόμα και για την Α.Ε.Κ. που παλαιότερα μας είχε συνηθίσει να χάνει προβαδίσματα στη βαθμολογία όπως το 2002 και το 2008– με 12 βαθμούς διαφορά είναι σιγουρότατη. Οι υπόλοιπες 5 αποτελούν την είδηση, η οποία όμως δεν έχει αποδοθεί όπως πρέπει, είτε λόγω άγνοιας του θέματος από τον συντάκτη, είτε επειδή το «έγραψε όπως του το ‘παν».

Η είδηση είναι ότι ο κος Μελισσανίδης θέλει με το τέλος του Πρωταθλήματος στις 25 Μάη να έχει μπεί η δημιουργία της νέας ΠΑΕ στην τελική ευθεία (7η σειρά). Στην 6η σειρά, ο συντάκτης, μας πληροφορεί ότι η νέα ΠΑΕ θα έχει νέο Α.Φ.Μ., και την ίδια επωνυμία χωρίς μάλιστα κάποιο προσδιοριστικό επίθετο. Το καλό όμως το αφήνει για το κλείσιμο στην 8η σειρά, όπου πληροφορούμαστε ότι: «Αυτό μάλιστα, θα περάσει και από την Ερασιτεχνική σε μια μεγάλη Γ.Σ. στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν τά περισσότερα από τά μέλη».

Ο ανώνυμος συντάκτης του παραπάνω κομματιού καταπιάνεται, όπως θα γίνει σε λίγο φανερό, με θέμα το οποίο δεν κατέχει. Ωστόσο οφείλω να τον ευχαριστήσω γιατί ανοίγει το θέμα αυτό στη σωστή στιγμή. Η διαδικασία δημιουργίας μιάς νέας Αθλητικής Ανώνυμης Εταιρείας (Α.Α.Ε.) περιγράφεται αναλυτικά στον Ν.2725/1999 γνωστό και ως «Αθλητικό Νόμο», και συγκεκριμένα στο άρθρο 68 παρ. 3-12 στις σελίδες 3160-3161.

Νέα Α.Α.Ε. συστήνεται μετά από απόφαση Γ.Σ. του Σωματείου, το οποίο και θα εκπροσωπεί, η οποία αποφασίζει την σύσταση μέσω της αρχικής Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (Α.Μ.Κ.) της νέας Α.Α.Ε. Τούτο μπορεί να γίνει με τη μετατροπή σε Α.Α.Ε. του Τμήματος Αμειβομένων Αθλητών (Τ.Α.Α.), αν τούτο έχει συσταθεί, του οποίου τά φυσικά ή νομικά πρόσωπα έχουν δικαίωμα προτίμησης στην κάλυψη του ιδρυτικού Μετοχικού Κεφαλαίου (Μ.Κ.). Η σύσταση Τ.Α.Α. είναι το αποτέλεσμα της έγκρισης από Γ.Σ. του Σωματείου της σύμβασης μεταξύ του Σωματείου και των προσώπων (φυσικών ή νομικών) που θα το διοικούν (παρ. 3-4). Στην περίπτωση μας κάτι τέτοιο δεν ισχύει για κανένα τμήμα της Α.Ε.Κ. (ποδόσφαιρο, μπάσκετ ή βόλεϊ).

Συνεπώς στην περίπτωση μας αφού δεν έχει συσταθεί Τ.Α.Α. (παρ. 8) ισχύουν οι παρ. 5-7 και 9-12 του άρθρου 68.          

Συγκεκριμένα το Σωματείο μετά από Γ.Σ. αποφασίζει ότι το αρχικό Μ.Κ. πρέπει να καλυφθεί από τά μέλη του μέσα σε μια στενή προθεσμία. (παρ. 5). Προσοχή, αν και δεν αναφέρεται ρητά στην περίπτωση μας αυτού του τύπου η Α.Μ.Κ. είναι πιθανότητα με δημόσια εγγραφή και απαιτείται άδεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (όπως και η «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» αν θυμάστε).

Αν και μετά από αυτή τη διαδικασία δεν έχει καλυφθεί το ελάχιστο Μ.Κ., τότε το Σωματείο προχωρά σε δημόσια εγγραφή προσκαλώντας το κοινό (όλους δηλαδή και τά μη μέλη) να το καλύψουν (παρ. 6).

Στην περίπτωση που και μετά από αυτό το στάδιο δεν έχει καλυφθεί το ελάχιστο Μ.Κ., τότε το Σωματείο καλύπτει το υπόλοιπο ποσό τής Α.Μ.Κ. (παρ. 7).

Μόνο τότε έχετε μια νέα Π.Α.Ε. ή Κ.Α.Ε.

Προσοχή στις παραγράφους 9, 11, 12.

Η παράγραφος 9 ορίζει ότι αν δεν τηρηθεί η πιο πάνω διαδικασία –η οποία ελέγχεται από το Ελεγκτικό Συμβούλιο και όχι Συνέδριο– η ομάδα αποβάλλεται από το Πρωτάθλημα υποβιβαζόμενη στην τελευταία θέση της αμέσως κατώτερης κατηγορίας.

Η παράγραφος 11 ορίζει ότι η ίδρυση της Α.Α.Ε. συντελείται το αργότερο 10 μέρες πρίν την έναρξη του Πρωταθλήματος.

Η παράγραφος 12, τέλος, ορίζει ότι σε κάθε περίπτωση Α.Μ.Κ. ισχύουν όσα ορίζονται στον Κ.Ν.2190/1920.    

Βλέπουμε λοιπόν ότι προκειμένου να τηρηθούν οι στενές προθεσμίες του άρθρου 68, πρέπει η σωστή προεργασία να έχει ήδη αρχίσει για να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος όπως με την «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.».

Αυτά για την ώρα και στη συνέχεια θα επανέλθω στο ζήτημα της δημιουργίας των νέων Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε., προκειμένου να είστε πλήρως και σωστά ενημερωμένοι όταν θα έρθει η ώρα εκείνη.

Υ.Γ.1. Ότι χρειάζεται για την κατανόηση του παραπάνω άρθρου (Κ.Ν.2190/1920, Ν.2725/1999) υπάρχει ήδη στην σελίδα μας Χρήσιμα Αρχεία.

Υ.Γ.2. Ειλικρινά ελπίζω την διαδικασία αυτή να μην την αναλάβουν τά ίδια πρόσωπα (τα οποία αγνοώ ποια είναι) που ανέλαβαν και αυτή της «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» ή σε κάθε περίπτωση να έχουν και κάποιους σχετικούς από δίπλα.

Υ.Γ.3. Αν και το περίμενα δεν παύει ωστόσο να είναι σοκαριστικό. Κανείς δεν ασχολήθηκε με αυτό το θεματάκι, το οποίο είναι από τα πλέον σοβαρά για το μέλλον της ΑΕΚ. Να μη το πρόσεξαν ή να μη του έδωσαν τη σημασία που έπρεπε; Σε κάθε περίπτωση εμείς δεν θα το αφήσουμε έτσι…

 

4 Φλεβάρη 2014,
παρατηρητής 1.

Διαβάστηκε 12276 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ.