Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΩΝ (ΣΤΗΜΕΝΩΝ) ΒΡΑΒΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑΣ (ΤΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΜΑΧΩΝ ΤΟΥ 2018 ΜΟΛΙΣ ΑΝΟΙΞΑΝ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΩΝ (ΣΤΗΜΕΝΩΝ) ΒΡΑΒΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑΣ
(ΤΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΜΑΧΩΝ ΤΟΥ 2018 ΜΟΛΙΣ ΑΝΟΙΞΑΝ)

Τόσο η πολιτική όσο και οι μπίζνες ξεκινούν πάντα χαλαρά. Από μια «κοινωνική εκδήλωση» ή από μια «επαφή» μέσω κοινού γνωστού. Κλιμακώνονται με μια-δυό συναντήσεις σ’ επίπεδο ηγεσίας και ενώ το παζάρεμα έχει γίνει από τους στενούς τους συνεργάτες επισφραγίζεται συνήθως με φανφάρες και τυμπανοκρουσίες, απαραίτητο συστατικό των οποίων είναι και η απονομή ενός βραβείου, παρασήμου ή μια τιμητικής διάκρισης βρε αδερφέ. Κοινώς, ότι έχει καθένας δίνει. Άλλωστε οι ισχυροί περισσότερο απ’ όλους τους άλλους αρέσκονται στις χάντρες και τα μπιχλιμπίδια και γενικώς σ’ ότι γυαλίζει. Γνωρίζετε σίγουρα περιπτώσεις πολιτικών οι οποίοι έχουν λάβει κάμποσα παράσημα (Ελληνικά και Διεθνή).

Στην Ελλάδα τυπικά τα παράσημα τ’ απονέμει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά από πρόταση του Συμβουλίου Ταγμάτων Αριστείας το οποίο αποτελούν:

 • Οι Πρόεδροι του ΣτΕ και του Άρειου Πάγου.
 • Δύο Έλληνες πολίτες στους οποίους έχει απονεμηθεί Μεγαλόσταυρος.
 • Ένας από τους αρχαιότερους της Επετηρίδας των Διπλωματών του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβη ή Πληρεξούσιο Υπουργό Α’.
 • Ένας Ανώτατος Αξιωματικός που ορίζεται από το Γ.Ε.ΕΘ.Α.
 • Ένας εκπρόσωπος της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Το ανώτατο Τάγμα Αριστείας στην Ελληνική Επικράτεια είναι αυτό του «Τάγματος του Σωτήρος» και το παράσημο του διακρίνεται σε 5 τάξεις (Μεγαλόσταυρος, Ανώτερος Ταξιάρχης, Ταξιάρχης, Χρυσούς Σταυρός, Αργυρός Σταυρός).

Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι απονέμεται σε πρόσωπα των οποίων την εύνοια επιθυμεί έστω και πρόσκαιρα να έχει η εκάστοτε Κυβέρνηση. Τον πλήρη κατάλογο των προσώπων στα οποία έχει απονεμηθεί μπορείτε να τον βρείτε εδώ. Για να περιοριστούμε στην διακυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - ΑΝ.ΕΛ. σημειώνουμε πως από την άνοδο της στην εξουσία το παράσημο απονεμήθηκε στους:

 • Προκόπη Παυλόπουλο, επειδή απλά εκλέχτηκε ΠτΔ. Θα ήταν οξύμωρο αυτός που το απονέμει στους άλλους να μην έχει κι αυτός ένα για την συλλογή του. Άλλωστε όλοι οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας έχουν από ένα.
 • Νίκο Αναστασιάδη, επειδή ως Πρόεδρος της Κύπρου ήρθε επίσκεψη.
 • Φρανσουά Ολάντ, επειδή θέλαμε να καλοπιάσουμε τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας μπας και μας βοηθήσει στην διαπραγμάτευση για το Χρέος.
 • Σέρτζιο Ματαρέλα, επειδή εκλέχτηκε Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας και βρέθηκε στην γειτονιά.
 • Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’, απλώς και μόνο επειδή είναι Πατριάρχης του «πρεσβυγενούς» Πατριαρχείου. Τώρα γιατί ο διοικών ένα Πατριαρχείο η ίδρυση του οποίου ανάγεται στο 33 Μ.Χ. θα θεωρούσε τιμή τον «Μεγαλόσταυρο του Σωτήρος» αυτό έχει να κάνει με την αγάπη των ανθρώπων για τις χάντρες και τα μπιχλιμπίδια.
 • Εμμανουέλ Μακρόν, για τον ίδιο λόγο με τον Φρανσουά Ολάντ.

Προφανώς μια παρασημοφόρηση (βράβευση στην ξευτίλα) δημιουργεί μια αντίστοιχη υποχρέωση στον παρασημοφορηθέντα/βραβευθέντα. Αυτό, όμως, ΔΕΝ σημαίνει ότι θα υπάρξει πλήρης ανταπόδοση. Αν για παράδειγμα ο Μακρόν έλαβε τον «Μεγαλόσταυρο του Σωτήρος» αυτό ΔΕΝ σημαίνει ότι θα δώσει στον Τσίπρα το «Παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής». Το πολύ-πολύ να κανονίσει δύο βραβεύσεις με βραβεία αντάξια του βραβευόμενου (στην περίπτωση μας του Τσίπρα). Έτσι ο Εμμανουέλ για να «βγάλει την υποχρέωση» κανόνισε ο αρχι-ψεύτης Πρωθυπουργός μας να λάβει από την Πολιτική Επιθεώρηση «Διεθνής Πολιτική» το «Βραβείο Πολιτικού Σθένους». Το δεύτερο βραβείο με τον βαρύγδουπο τίτλο «Βραβείο Δέσμευσης στο Ευρωπαϊκό Ιδεώδες» το έλαβε από τον Δικηγορικό Σύλλογο Παρισίων (βλέπε εδώ).    

Για όσους δεν είναι Πρόεδροι της Δημοκρατίας οπότε λαμβάνουν τον «Μεγαλόσταυρο του Σωτήρος» ή δεν έχουν διατελέσει Πρωθυπουργοί, Πρόεδροι της Βουλής, Αντιπρόεδροι της Κυβέρνησης ή Ορθόδοξοι Πατριάρχες (εκτός του Οικουμενικού και του Αλεξανδρείας που λαμβάνουν τον «Μεγαλόσταυρο») που λαμβάνουν το «διάσημο του Τάγματος της Τιμής», υπάρχει η «παρηγοριά» του «Τάγματος του Φοίνικος» (για τους άντρες) και του «Τάγματος της Ευποιΐας» (για τις γυναίκες).

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος χρειάζεται άμεσα μια βράβευση και δεν μπορεί να περιμένει για το «διάσημο του Τάγματος της Τιμής» (καθ’ ότι Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης) μπορεί ν’ αποτανθεί σ’ ένα Α.Ε.Ι. ή στην ανάγκη Τ.Ε.Ι. Το «αστείο» είναι όταν πρέπει να εφευρεθούν (κατασκευαστούν) οι λόγοι για τους οποίους γίνεται η βράβευση (βλέπε εδώ). Το «αστείο» χειροτερεύει όταν όπως προκύπτει από τις φωτογραφίες ο βραβευθείς καμαρώνει «σαν γύφτικο σκεπάρνι» ντυμένος με την Ακαδημαϊκή τήβενο που του παραχώρησαν για την περίσταση. Το τελειωτικό χτύπημα το δίνει ο βαρύγδουπος τίτλος του «Μεταλλίου Α’ Τάξεως Χρυσούς Αλέξανδρος» (υπονοώντας ότι υπάρχει τουλάχιστον μια κλάση αυτή του Αργυρού;).

Και ενώ κανείς εχέφρων πολίτης ΔΕΝ έχει ψευδαισθήσεις για το προσχηματικό της βράβευσης Καμμένου από το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης και σίγουρα κανείς από τους κυβερνητικούς του εταίρους ΔΕΝ ενοχλήθηκε, μια άλλη βράβευση ξεσήκωσε πολιτική θύελλα (έστω και πολύ μικρής κλίμακας). Αποφάσισε το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ν’ αναγορεύσει Επίτιμο Διδάκτορα του τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο. Αυτή η απόφαση προκάλεσε την μήνι του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση (βλέπε εδώ) με την οποία ζητά ν’ ανακληθεί η σχετική απόφαση (την οποία χαρακτηρίζει ως «ντροπή η οποία προσβάλλει τόσο την πανεπιστημιακή κοινότητα όσο και το δημοκρατικό αίσθημα των πολιτών») γιατί ο Άνθιμος εκφράζει ότι πιο:

 • Συντηρητικό,
 • Σκοταδιστικό και
 • Μισαλλόδοξο.

Προφανώς η επιλεκτική μνήμη των κυβερνητικών εταίρων του Πάνου Καμμένου έχει διαγράψει όλες τις δηλώσεις και ενέργειες του που θα μπορούσαν να την φέρουν σε δύσκολη θέση. Γιατί αν δεν το είχε κάνει ΔΕΝ θα μπορούσαν να διαχωρίσουν τον Πάνο από τον Άνθιμο. Άλλωστε από την ίδια μήτρα προέρχονται και οι δύο. Το ίδιο «Δεξιοί» και «μισαλλόδοξοι» έχουν αποδειχτεί και οι δύο. Όμως πως θα μπορούσε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να κατηγορήσει για «μισαλλοδοξία» τον Πάνο Καμμένο την στιγμή που και η δική του άνοδος στη Εξουσία βασίστηκε στο ψέμα, την μισαλλοδοξία και την εκμετάλλευση των πιο ποταπών αισθημάτων των ψηφοφόρων.

Επιπλέον η ανακοίνωση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Θεσσαλονίκης δείχνει μια αμετροέπεια («ξετσιπωσιά») καθώς επί της ουσίας «αρνείται» το δικαίωμα στο Τμήμα Ποιμαντικής να τιμήσει τον Ιεράρχη της τοπικής Μητρόπολης γιατί δήθεν είναι «συντηρητικός, σκοταδιστής και μισαλλόδοξος». Λες και παραδοσιακά οι Ιεράρχες διακρίνονται για την προοδευτικότητα, τον διαφωτισμό και την ανεκτικότητα τους απέναντι στις διαφορετικές από τις δικές τους απόψεις. Πιθανόν να ελπίζουν πως κάποια μέρα θα καταφέρουν να κάνουν τους Ιεράρχες «σαν τα μούτρα τους». Εκτός και αν προετοιμάζονται για εκλογές (κάτι που είναι και το πιθανότερο).

Όσοι έχετε διαβάσει μέχρι εδώ θα σκέφτεστε πως αυτά γίνονται στην πολιτική είτε μιλάμε για Κυβέρνηση είτε για Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δυστυχώς, όμως, ΔΕΝ γίνονται μόνον εκεί. Λαμβάνουν χώρα και αλλού, όπως για παράδειγμα στις ετήσιες βραβεύσεις συλλόγων καλή ώρα όπως οι Παλαίμαχοι ομάδων. Εκεί, όπως και στην πολιτική οι προσχηματικές βραβεύσεις είναι πολύ συχνές.

Επιλέγονται για βράβευση άτομα προκειμένου είτε να δημιουργηθούν «γέφυρες» (ποτέ δεν ξέρεις πότε θα χρειαστείς τις υπηρεσίες κάποιου γιατρού) είτε για τις «υπηρεσίες» που προσέφεραν (ή θα προσφέρουν στο μέλλον) σε υποθέσεις που αφορούν την Α.Ε.Κ. Αν δεν μας πιστεύετε μια ματιά στους βραβευθέντες από τους Παλαίμαχους της Α.Ε.Κ. το 2015, 2016 & 2017 θα σας πείσει.

Τέλος σας γνωστοποιούμε ότι τα στοιχήματα για τις βραβεύσεις των Παλαιμάχων που θα γίνουν τον Γενάρη του 2018 μόλις άνοιξαν. Βρείτε τι ποσοστό απ’ αυτές θα είναι προσχηματικές και κερδίστε. Αν, δε, βρείτε πόσες απ’ αυτές θα έχουν σχέση με γιατρούς και ειδικότητες χρήσιμες στους Παλαιμάχους και πόσες θα έχουν σχέση με το γήπεδο κερδίζετε ακόμη περισσότερα λεφτά.

 

30 Νοέμβρη 2017
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 1787 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΩΝ (ΣΤΗΜΕΝΩΝ) ΒΡΑΒΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑΣ (ΤΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΜΑΧΩΝ ΤΟΥ 2018 ΜΟΛΙΣ ΑΝΟΙΞΑΝ)