Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΘΕΙΣΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ Α.Α.Ε.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΘΕΙΣΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ Α.Α.Ε.

Η φορολόγηση των εισοδημάτων λειτουργεί προς τρείς κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορά την συλλογή φόρων (εσόδων) για το Κράτος. Η δεύτερη αφορά την αφαίρεση ενός «δίκαιου» ποσοστού, τέτοιου που να μην κάνει τον επιχειρηματία να σκέφτεται είτε να διακόψει την δραστηριότητα του είτε να την μεταφέρει σε άλλο Κράτος. Η τρίτη αφορά την αναδιανομή των εισοδημάτων μέσα στην Κοινωνία με βάση την οποία το Κράτος ως μηχανισμός επιχειρεί να εξομαλύνει τις οικονομικές (κοινωνικές) ανισότητες και να διατηρήσει την Κοινωνική Ειρήνη, Σταθερότητα, Ασφάλεια και Ηρεμία. Δηλαδή, την μακροημέρευση της δικής του κυριαρχίας. Τα παραπάνω στην πράξη μπορεί να είναι από εύκολα ως πολύ δύσκολα. Σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τα διδάγματα της Ιστορίας για κάθε Κράτος και την κουλτούρα κάθε Λαού.

Προφανώς ο χαμηλότερος φορολογικός συντελεστής που ιστορικά υπήρξε είναι το 10%. Η «δεκάτη» η οποία όταν δεν είχε ακόμη ανακαλυφθεί το χρήμα ως φετίχ εμπόρευμα και «μέσο συναλλαγών» αντιπροσώπευε την φορολόγηση σε παραγόμενο προϊόν. Από την άλλη ο ανώτερος συντελεστής φορολόγησης είναι το 100% όπως στις περιπτώσεις των Σοσιαλιστικών/Κομμουνιστικών καθεστώτων που τα μέσα παραγωγής (άρα και το παραγόμενο προϊόν) ανήκουν στο Κράτος.

Από πρακτικής άποψης προτιμώμενοι είναι οι φορολογικοί συντελεστές που είναι ακέραια πολλαπλάσια του 10. Άρα μιλάμε για ποσοστά 20, 30 & 40% (παραπάνω κάνει «τζιζ»). Επειδή, όμως, πρέπει τα σύγχρονα κράτη να είναι «ευέλικτα» δεν πρέπει να παραβλέπουμε την «γοητεία» (και χρησιμότητα) των συντελεστών 15, 25, 35 και τελικά του 45%. Όταν δε το Κράτος θέλει να δείξει ότι μεταρρυθμίζει την φορολογία σε σχέση με το παρελθόν και ταυτόχρονα οι νέοι συντελεστές δεν έχουν σχέση με το παρελθόν, τότε και οι υπόλοιποι (21, 22 κ.ο.κ.) μας κάνουν.

Σε κάθε περίπτωση όλα τα παραπάνω δεν είναι μόνο μια περίπτωση αριθμολαγνείας. Μπορούν να είναι το μέτρο σύγκρισης μιας «φορολογικής μεταρρύθμισης», ειδικά αν την συγκρίνουμε με όσα ίσχυαν στο παρελθόν. Γιατί η σύγκριση με μια κατάσταση που λειτουργούσε απαράλλακτη για χρόνια είναι πάντα πολύ χρήσιμη, γιατί μας δίνει την αίσθηση «που το πάει» κάθε «μεταρρυθμιστική κυβέρνηση» (η οποία ως ένοικος της Κρατικής Μηχανής προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη λειτουργία της για την δική της μακροημέρευση).

Αφορμή για το κείμενο αυτό αποτέλεσε η σχεδιαζόμενη φορολογική μεταρρύθμιση σχετικά με τις Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες. Προκειμένου ν’ αποφύγουμε τη σύγχυση και όσα αυτή προκαλεί να ξεκαθαρίσουμε πως με βάση όσα η ίδια η Κυβέρνηση της Ν.Δ. (σκόπιμα) έχει διαρρεύσει οι δύο προτεινόμενες αλλαγές ΔΕΝ αφορούν ΑΜΕΣΑ την φορολόγηση της δραστηριότητας των Α.Α.Ε. ως Νομικά Πρόσωπα. Αφορούν τον συντελεστή Φ.Π.Α. στα εισιτήρια και την φορολόγηση των συμβολαίων των αθλητών.

Ο συντελεστής Φ.Π.Α. στα εισιτήρια.      

Αν υποθέσουμε ότι ο Αθλητισμός είναι «κοινωνικό αγαθό» και ότι ο «Επαγγελματικός Αθλητισμός» είναι επί της ουσίας «θέαμα», τότε συμπεραίνουμε εύκολα πως το Φ.Π.Α. στα εισιτήρια ΔΕΝ θα έπρεπε να είναι 24%. Από την άλλη ευκολότερα θα μπορούσαμε να επιχειρηματολογήσουμε αν θα πρέπει τα εισιτήρια των αγώνων να μεταταχθούν στο 13 ή στον χαμηλότερο 6,5% όσον αφορά τους ήδη υπάρχοντες συντελεστές (και τους αντίστοιχους μελλοντικούς που θα προκύψουν από την μείωση που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση).

Το αποτέλεσμα της μείωσης του Φ.Π.Α. στα εισιτήρια είναι πολύ αμφίβολο αν θα προκαλέσει αύξηση της προσέλευσης μιας και σ’ αντίθεση με τις αλυσίδες super market η μείωση του συντελεστή ΔΕΝ θα «περάσει» στην τελική τιμή. Γιατί η προσέλευση εξαρτάται περισσότερο από άλλους παράγοντες και όχι αποκλειστικά από την τιμή. Το εισιτήριο τω 5 Ευρώ θα συνεχίσει να πωλείται 5. Αυτό που αλλάζει είναι η «καθαρή τιμή» όπως προκύπτει και από τον πίνακα που ακολουθεί.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ Φ.Π.Α. ΚΑΘΑΡΗ ΤΙΜΗ ΠΟΣΟ Φ.Π.Α. ΔΙΑΦΟΡΑ
24% Φ.Π.Α. 4,03 0,97 0,00
13% Φ.Π.Α. 4,42 0,58 -0,39
6,5% ΦΠ.Α. 4,69 0,31 -0,66

Από τον παραπάνω πίνακα προκύπτει πως ο μόνος χαμένος είναι το Δημόσιο Ταμείο (Κράτος) το οποίο συλλέγει σημαντικά λιγότερα έσοδα από την μείωση του Φ.Π.Α. Το ζήτημα είναι αν το Κράτος μπορεί ν’ αντισταθμίσει την απώλεια των 0,66 Ευρώ ανά εισιτήριο των 5 Ευρώ που θα προκύψει από την μετάταξη του Φ.Π.Α. των εισιτηρίων στον μικρότερο σημερινό συντελεστή. Υπό προϋποθέσεις (που θ’ αναλυθούν παρακάτω) και εφ’ όσον η μείωση του συντελεστή ΔΕΝ μειώσει ισόποσα και τις τιμές πώλησης των εισιτηρίων (απλών και διαρκείας) μπορεί.

Η μείωση της φορολόγησης των συμβολαίων και η επαναφορά της αυτοτελούς φορολόγησης.

Καμία μείωση της φορολογίας δεν πρέπει να κρίνεται βιαστικά, πριν να σκεφτούμε συνολικά το ζήτημα και να πάρουμε χαρτί και μολύβι για να κάνουμε τους απαραίτητους υπολογισμούς. Γιατί αν δεν πάρουμε τον απαραίτητο χρόνο να το σκεφτούμε θα καταλήξουμε πιθανώς σ’ άστοχα συμπεράσματα που το μόνο που θα κάνουν θα είναι να ενισχύσουν όσους διαμαρτύρονται για να φτιάξουν κλίμα. Μέχρι και την Παγκόσμια Οικονομική Κρίση και την προ-Μνημονίων περίοδο οι αποδοχές των συμβολαίων των παικτών φορολογούνταν αυτοτελώς με συντελεστή 20%.

«Αυτοτελής φορολόγηση» είναι αυτή που εξαντλεί στο συγκεκριμένο ποσό το σύνολο της «φορολογικής υποχρέωσης» του φορολογούμενου. Με άλλα λόγια οφείλεις ΜΟΝΟ το συγκεκριμένο ποσό που σου παρακρατήθηκε (και υποτίθεται ότι αποδόθηκε για λογαριασμό σου) στην «πηγή» (Α.Α.Ε.) και τίποτα περισσότερο. Κατά την διάρκεια των Μνημονίων η ανάγκη για αύξηση των Δημοσίων Εσόδων οδήγησε στην αντικατάσταση της «αυτοτελούς φορολόγησης» με την φορολόγηση με την κλίμακα των μισθωτών-συνταξιούχων. Καθώς, πλέον, η φορολόγηση γινόταν κλιμακωτά προέκυψε πολύ μεγαλύτερη επιβάρυνση των Α.Α.Ε. (οι οποίες αναλαμβάνουν έναντι των παικτών την υποχρέωση να τους αποδίδουν «καθαρά» ένα συγκεκριμένο ποσό).

Με την εξαγγελθείσα «φορολογική μεταρρύθμιση» επανέρχεται η αυτοτελής φορολόγηση (γιατί αλλιώς δεν έχει νόημα η αλλαγή για τις Α.Α.Ε.). Μόνο που τώρα επανέρχεται με ακόμη χαμηλότερο συντελεστή. Δεδομένου ότι ο προτεινόμενος συντελεστής του 15% θα ισχύει για ποσά πάνω από 100.000 Ευρώ μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο δώρο στους υψηλά αμειβόμενους παίκτες. Για να είμαστε «κοινωνικά δίκαιοι» αν δεν αυξηθεί ο συντελεστής στο 25%, τουλάχιστο να επανέλθει στο 20%.

Ωστόσο, όπως σημείωσα και παραπάνω δεν πρέπει να καταλήγουμε σε συμπέρασμα αν δεν σκεφτούμε συνολικά το κάθε ζήτημα. Μπορεί να φαίνεται πως το Δημόσιο Ταμείο θα εισπράττει λιγότερα από την μείωση της φορολόγησης των συμβολαίων των Α.Α.Ε., αλλά όπως και με την μείωση του συντελεστή του Φ.Π.Α. των εισιτηρίων και με την προϋπόθεση ότι αυτή ΔΕΝ θα περάσει στην τιμή πώλησης τους υπάρχει και η άλλη όψη.

Η μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α. στα εισιτήρια θ’ αυξήσει ισόποσα τα Έσοδα των Α.Α.Ε. Ομοίως και η μείωση στην φορολόγηση των συμβολαίων τους θα οδηγήσει σ’ αύξηση των Κερδών (ή μείωση των Ζημιών) τους, μιας και το ποσό του φόρου των συμβολαίων καταλογίζεται στα Έξοδα. Συνεπώς (και ανάλογα με μια σειρά άλλων παραμέτρων κατά περίπτωση που δεν είναι δυνατόν να εξετασθούν εδώ), προκύπτει ενδεχομένως ένα φορολογικό όφελος από την ύπαρξη Κερδών και την φορολόγηση τους με 24% για το 2020 και 20% από το 2021 (σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες). Δεν πρέπει επιπλέον να λησμονούμε και την «προκαταβολή φόρου» για την επόμενη Χρήση, η οποία επιβαρύνει ταμειακά τα Νομικά Πρόσωπα (και τους Ελεύθερους Επαγγελματίες) και θα υπολογίζεται στα αυξημένα Κέρδη (μετά την «φορολογική μεταρρύθμιση»).

Προφανώς τα μεγαλύτερα φορολογικά οφέλη θα προέλθουν από τις ομάδες με υψηλά συμβόλαια. Η μείωση της φορολογίας στα συμβόλαια με συντελεστή μικρότερο του 20% που ίσχυε πριν πρέπει να συνδυαστεί με έναν διεξοδικότατο έλεγχο σ’ όλες τις Α.Α.Ε. για τα πέντε προηγούμενα φορολογικά έτη (όταν και παραγράφεται το δικαίωμα του Δημοσίου). Είναι γνωστό από πολλές περιπτώσεις διεθνώς, αλλά και από «νομίμως υποκλαπείσες» τηλεφωνικές συνομιλίες ότι για να γλυτώσουν την καταβολή φόρου «μεγάλες Α.Α.Ε.» δημιουργούσαν υπεράκτιες εταιρείες οι οποίες τιμολογούσαν σ’ αυτές ποσά για «δικαιώματα στην εικόνα» των παικτών με τους οποίους είχαν συμβληθεί. Έτσι αυτές οι υπεράκτιες εταιρείες φορολογούνταν γι’ αυτά τα ποσά (τα οποία κατέληγαν τελικά στους παίκτες) με τον ιδιαίτερα χαμηλό συντελεστή του «φορολογικού παράδεισου» στον οποίο είναι εγκατεστημένες. Δεδομένου ότι πρόκειται για καραμπινάτες περιπτώσεις φορολογικής απάτης θα πρέπει ΑΜΕΣΑ οι ελεγκτικές υπηρεσίες να προβούν στους σχετικούς ελέγχους και να δημοσιοποιήσουν τ’ αποτελέσματα τους. Μόνον έτσι θα μπορούσε να δικαιολογηθεί αρχικά και να γίνει ανεκτή στη συνέχεια η επιχειρούμενη (και ήδη εξαγγελθείσα) «φορολογική μεταρρύθμιση» στις Α.Α.Ε.

30 Αυγούστου 2019
«πανταχού παρών 1».

Διαβάστηκε 269 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΘΕΙΣΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ Α.Α.Ε.