Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΟΤΑΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΝΟΥΝ «ΜΑΓΚΑ» ΤΟΝ ΓΑΥΡΟ (ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΠΟΤΕ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΟΤΑΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΝΟΥΝ «ΜΑΓΚΑ» ΤΟΝ ΓΑΥΡΟ
(ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΠΟΤΕ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ)

Κανείς σε θέση ευθύνης δεν μπορεί να κάνει κουμάντο αν δεν προκαλεί εκτός των άλλων αισθημάτων σεβασμό και φόβο. Για να τα προκαλεί, όμως, αυτά τα συναισθήματα πρέπει και ο ίδιος να σέβεται τον εαυτό του. Και αυτοσεβασμός σημαίνει ότι ο κάτοχος της «θέσης ισχύος» ασκεί στην πράξη όλες τις δυνατότητες που του δίνει η συγκεκριμένη θέση. Από μια άποψη όλα τα προηγούμενα είναι μονόδρομος γιατί αν δεν εφαρμοστούν στην πράξη τότε η «θέση ισχύος» γίνεται εργαλείο στα χέρια όσων θέλουν και μπορούν να επηρεάσουν προς όφελος τους τα πράγματα. Προβλήματα προκύπτουν όταν η Αρχή (και η Ισχύς) μοιράζονται σε παραπάνω από έναν θεσμούς.

Δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερο «παράδειγμα προς αποφυγή» από τους Ελληνικούς Ποδοσφαιρικούς Θεσμούς. Οι Ελληνικοί Ποδοσφαιρικοί Θεσμοί από την ίδρυση τους κιόλας ήταν αντικείμενο για ενοικίαση από τον εκάστοτε «ισχυρό» (ο οποίος τους χρησιμοποιούσε προς όφελος του). Έτσι, οι συγκεκριμένοι Θεσμοί συνήθισαν να υπολειτουργούν, ή πιο σωστά να λειτουργούν κατ’ εντολή. Δυστυχώς, όμως, κατ’ αυτό τον τρόπο όταν βρουν απέναντι τους κάποιον αποφασισμένο που ξέρει καλά να παίζει το παιχνίδι εκτίθενται ανεπανόρθωτα. Γιατί, μπορεί να είναι υποχείριο του εκάστοτε ισχυρού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τηρούν και τα προσχήματα. Το αντίθετο, μάλιστα.

Το τελευταίο διάστημα ο «γνήσιος Γαύρος» βλέποντας την ανεκδιήγητη ανικανότητα αυτών που κουμαντάρουν το Ελληνικό Ποδόσφαιρο και εκμεταλλευόμενος τα σοβαρά λάθη του «Γαύρου του Βορρά» τούς έχει «ταράξει στη νομιμότητα». Δεδομένης της δυαρχίας στα ζητήματα του Ελληνικού Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου η Ε.Ε.Α. ως Κρατικός Φορέας κινήθηκε άμεσα όσον αφορά την διερεύνηση της καταγγελίας για πολυ-ιδιοκτησία της Ξάνθης και της ομάδας του Ιβάν Σαββίδη. Μένει να δούμε πόσο γρήγορα και πως θα κινηθούν οι Ποδοσφαιρικοί Θεσμοί και ειδικά η Ε.Π.Ο. και τα όργανα της.

Ωστόσο, εκτός από την καταγγελία για πολυ-ιδιοκτησία υπάρχουν πολλές άλλες «μικρότερες» (αλλά όχι λιγότερο σημαντικές) υποθέσεις στη διαχείριση των οποίων οι Ποδοσφαιρικοί Θεσμοί έχουν αποτύχει παταγωδώς. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις η αποτυχία συνίσταται είτε στην μη αντιμετώπιση ενός αδικήματος είτε στην αργοπορημένη παρέμβαση και πολύ λιγότερο στην απόφαση σχετικά μ’ αυτό. Γιατί, η κάθε αντιμαχόμενη πλευρά περιμένει να δει πως οι Ποδοσφαιρικοί Θεσμοί θ’ αντιδράσουν σε αδικήματα στα οποία εμπλέκεται η «άλλη πλευρά».

Η μη κλήση σε απολογία για «εμπρηστικές δηλώσεις» παράγοντα της μιας πλευρά ή η αργοπορημένη αντίδραση των Ποδοσφαιρικών Θεσμών δίνουν το δικαίωμα στους «θιγόμενους» να «ξεθάψουν το τσεκούρι του πολέμου». Την περίοδο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. υπήρξε μια από κάθε άποψη σκανδαλώδης ασυλία του υιού Σαββίδη για προκλητικές και ανάρμοστες για Διοικητικό Στέλεχος Π.Α.Ε. δηλώσεις. Δηλώσεις, οι οποίες αν και δεν είχαν άσχημα αποτελέσματα έμειναν ατιμώρητες.

Κάποιες, όμως, φορές και αναλόγως της κατάστασης υπάρχουν δηλώσεις που θα μπορούσαν πολύ εύκολα να δημιουργήσουν πολύ μεγάλα προβλήματα. Τέτοιες δηλώσεις ήταν αυτές του Διευθύνοντος Συμβούλου του «Γαύρου του Βορρά» Γ. Γκαγκάτση στην «Δίκη» το βράδυ που εξέδωσε η Ε.Ε.Α. το πόρισμα της. Μετά τις δηλώσεις του αυτές ο κ. Γκαγκάτσης θα έπρεπε αν όχι αμέσως τουλάχιστον την επόμενη μέρα να συλληφθεί και να πάει ως κατηγορούμενος να δικαστεί στο αυτόφωρο. Το Κράτος, όμως, είτε γιατί δεν ήθελε να δυναμιτίσει άλλο το κλίμα είτε γιατί ήθελε να εξευμενίσει τον Ιβάν Σαββίδη έκανε ότι δεν άκουσε (τουλάχιστον όσο διαρκούσε το αυτόφωρο).

Την ίδια αντίδραση είχε και η Ποδοσφαιρική Δικαιοσύνη, η οποία τελικώς κινήθηκε μετά από καταγγελία της ομάδας του Πειραιά και όχι αυτοβούλως. Όμως, μ’ αυτό τον τρόπο έδωσαν για άλλη μια φορά το δικαίωμα στον Β. Μαρινάκη να τούς «τα σούρει», δομώντας το επικοινωνιακό κλίμα που επιθυμεί (και τον συμφέρει). Τα μειωμένα αντανακλαστικά στην περίπτωση αυτή μόνο στο συμπέρασμα ότι αυτοί που βρίσκονται στις «θέσεις ευθύνης» δεν θέλουν να μπλέξουν οδηγεί. Και σ’ αυτή την περίπτωση δεν έχει και τόση σημασία αν αυτό συμβαίνει λόγω φόβου του ισχυρού ή επειδή αυτοί έχουν εξαγοραστεί.

Από και πέρα και αφού κατά κύριο λόγο οι Ποδοσφαιρικοί Θεσμοί (κυρίως η Ποδοσφαιρική Δικαιοσύνη) τόσο καιρό δίνουν λαβές για να δυναμιτιστεί το κλίμα κάθε δικαστική διερεύνηση ακόμα και για τα αυτονόητα λαμβάνει άλλες διαστάσεις. Για παράδειγμα η έρευνα σχετικά με τη στιγμή έκδοσης του πορίσματος της Ε.Ε.Α. (σε μέρα και ώρα που ο «Γαύρος του Βορρά» έδινε εντός έδρας αγώνα) καταντά να δαιμονοποιηθεί από τους «γνήσιους Γαύρους».

Είπαμε, αν δεν θες ν’ ασκήσεις ουσιαστικά την εξουσία που έχεις τότε καταντάς «κλωτσοσκούφι» του εκάστοτε ισχυρού και αισχρή καρικατούρα Εξουσίας. Και όταν αυτό γίνεται συστηματικά για σειρά ετών είναι πολύ δύσκολο να το μαζέψεις μετά. Δυστυχώς, για την Κοινωνία μας οι χειρισμοί κυρίως των Ποδοσφαιρικών Θεσμών έχουν δώσει το δικαίωμα στον Β. Μαρινάκη να νοιώθει και να εμφανίζεται δικαιωμένος και είναι αυτοί οι λανθασμένοι χειρισμοί που θα τους δώσουν ξανά τον έλεγχο της «παράγκας της ΕΠ.Ο.» (η οποία ποτέ δεν γκρεμίστηκε, απλά άλλαξε ιδιοκτήτη).

Υ.Γ. Από μια άποψη η έρευνα για το χρονικό σημείο έκδοσης του πορίσματος της Ε.Ε.Α. είναι για τον κατευνασμό των «Γαύρων του Βορρά», γιατί από άποψη ουσίας ΔΕΝ έχει αντικείμενο. Και δεν έχει αντικείμενο γιατί για μια τέτοια ανακοίνωση (την οποία λόγω των συντριπτικών στοιχείων όλοι μπορούσαν να υποθέσουν) ΔΕΝ υπάρχει «κατάλληλη στιγμή». Δηλαδή, αν την εξέδιδαν την επόμενη μέρα δεν θα είχαμε πορεία με μοτοσυκλέτες στα γραφεία της Ν.Δ. στην Θεσσαλονίκη;

Η συζήτηση σχετικά με την «κατάλληλη στιγμή» είναι σαν να λέμε ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται από την ίδρυση της σε μια «κρίσιμη/δύσκολη καμπή». Το ζήτημα για την Δικαιοσύνη (Αθλητική και Κρατική) είναι να επιφυλαχθεί η ίδια αντιμετώπιση και για την «κατάλληλη στιγμή» και για τις δηλώσεις του Γ. Γκαγκάτση.

 

13 Φλεβάρη 2020
«πανταχού παρόντες».

Διαβάστηκε 589 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΟΤΑΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΝΟΥΝ «ΜΑΓΚΑ» ΤΟΝ ΓΑΥΡΟ (ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΠΟΤΕ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ)