Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΠΩΛΗΣΗ NOVA: ΕΥΤΥΧΩΣ ΣΩΘΗΚΕ Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΩΝ Π.Α.Ε. (ΓΙΑ ΤΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ ΧΡΕΩΝ» ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΝΕΙΣ;)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΠΩΛΗΣΗ NOVA: ΕΥΤΥΧΩΣ ΣΩΘΗΚΕ Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΩΝ Π.Α.Ε.
(ΓΙΑ ΤΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ ΧΡΕΩΝ» ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΝΕΙΣ;)

Εδώ και κάμποσο καιρό ο όμιλος της NOVA φαίνεται πως οριστικά οδεύει στην BC PARTNERS μέσω της θυγατρικής της UNITED GROUP (βλέπε εδώ & εδώ). Για να φτάσουμε στην εξέλιξη αυτή έπρεπε να προηγηθεί η αποχώρηση του Βαγγέλη Μαρινάκη. Μια αποχώρηση, η οποία αν πιστέψουμε το ρεπορτάζ είχε σαν βασικό της αίτιο την αντίδραση ομάδων της SUPER LEAGUE στο ενδεχόμενο να είναι αυτός ο ιδιοκτήτης της. Όλα τα υπόλοιπα που γράφονταν σχετικά με θέματα ανταγωνισμού επειδή ο Μαρινάκης είναι ιδιοκτήτης και άλλων Μ.Μ.Ε. ήταν για να έχουμε να λέμε. Από πολιτικής άποψης (σπέκουλας) το ζήτημα ήταν για την Αντιπολίτευση το κούρεμα χρεών της NOVA. Οπότε, και στην περίπτωση της BC PARTNERS το ζήτημα παραμένει το ίδιο. Γι’ αυτό σήμερα θα δούμε την οικονομική παράμετρο της πώλησης.

Κατ’ αρχάς υπάρχει στα δημοσιεύματα μια διαφορά όσον αφορά το ύψος των Χρεών της NOVA. Σε ανάρτηση της dailymedia τα συνολικά Χρέη στις τράπεζες είναι 325 εκ., ενώ σε αντίστοιχη ανάρτηση της «Ναυτεμπορικής» είναι 297,8 εκ. Ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το ποσό που απομένει για «κούρεμα» και εξόφληση από τον νέο ιδιοκτήτη είναι το ίδιο. Για την ώρα θα επιλέξω το μικρότερο συνολικό ποσό.

Από τα 297,8 εκ. τα 42,8 εκ. αφορά μετατρέψιμο σε μετοχές ομολογιακό δάνειο, το οποίο οι τράπεζες θα μετατρέψουν σε μετοχές τις οποίες και θα πουλήσουν στην BC PARTNERS. Οι συγκεκριμένες μετοχές αντιπροσωπεύουν το 32% του Μ.Κ. Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι βολικό για όλους καθώς ο αγοραστής ΔΕΝ έχει υποχρέωση υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης.

Άρα, η BC PARTNERS πληρώνει 45 εκ. για μετοχές αξίας 42,8 εκ. (βλέπε εδώ). Επιπλέον όπως διαβάζουμε και αυτή η συμφωνία προβλέπει «γενναίο κούρεμα» των υποχρεώσεων της εταιρείας:

«Η συμφωνία προβλέπει γενναίο «κούρεμα» των δανειακών της υποχρεώσεων  συνολικού ύψους 297,8 εκατ. ευρώ (42,8 εκατ. το μετατρέψιμο ομολογιακό και 255 τα λοιπά ομολογιακά) καθώς και μια μικρή ενδιάμεση χρηματοδότηση (έως να αναλάβει τη διοίκηση ο νέος μέτοχος) της τάξεως των 5 εκατ. ευρώ.»

Πρακτικά ΔΕΝ υπάρχει μεγάλη διαφορά στις δύο συμφωνίες με Μαρινάκη και BC PARTNERS οπότε και η αντίδραση της Αντιπολίτευσης θα πρέπει να είναι η ίδια. Με βάση το ρεπορτάζ η διαφορά στο τίμημα είναι της τάξης των 5 εκ. (βλέπε εδώ). Μείωση η οποία θα μπορούσε να συμψηφιστεί με μικρότερο «κούρεμα χρεών». Αυτή είναι η καθαρά οικονομική παράμετρος της πώλησης της NOVA.

Γιατί υπάρχει και η πολιτική, αλλά και η επιχειρηματική από την άποψη των τραπεζών▪ με την δεύτερη να έχει ιδιαίτερη σημασία. Από ανάρτηση της ηλεκτρονικής έκδοσης του «ΦΩΤΟΣ» προκύπτει ότι υπεύθυνη για την ματαίωση της πώλησης στον Μαρινάκη ήταν η ALPHA. Η συμπεριφορά της συγκεκριμένης τράπεζας πρέπει να διερευνηθεί καθώς εμπλέκεται τόσο στην περίπτωση του MEGA όσο και της «Ελευθεροτυπίας».  

Απομένει να δούμε τώρα που η NOVA δεν θα καταλήξει στον Μαρινάκη (αν και) πόσο ντόρο θα κάνει η Αντιπολίτευση για την νέα συμφωνία. Μια συμφωνία η οποία ΔΕΝ διαφέρει ουσιωδώς από την προηγούμενη την οποία κατακεραύνωναν. Να δούμε αν θα ξαναθυμηθούν την ανακεφαλαίωση των τραπεζών και αν θ’ αναζητήσουν σ’ αυτές ποινικές ευθύνες για την απόφαση τους να «κουρέψουν» τα χρέη της NOVA προκειμένου να την καταστήσουν ελκυστική για τον νέο αγοραστή. Εκτός και αν αποδεχτούν ότι «αυτά έχουν οι επιχειρήσεις», οπότε όλος ο προηγούμενος ντόρος οφειλόταν είτε σε πλάνη της, είτε σε πόλεμο για να χαλάσει η συμφωνία. Αν είναι το δεύτερο φαίνεται πως ο θόρυβος που ξεσήκωσαν έδωσε στην ALPHA το «σωστό μήνυμα».

20 Ιούνη 2020
«πανταχού παρών 1».

Διαβάστηκε 560 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΠΩΛΗΣΗ NOVA: ΕΥΤΥΧΩΣ ΣΩΘΗΚΕ Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΩΝ Π.Α.Ε. (ΓΙΑ ΤΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ ΧΡΕΩΝ» ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΝΕΙΣ;)