Η Διαιτησία ως αρμοδιότητα ανήκει στην Ε.Π.Ο., ωστόσο η διοργάνωση του Πρωταθλήματος γίνεται από τις ομάδες. Αναλαμβάνοντας ο Μαρινάκης Πρόεδρος της Διοργανώτριας ξεκίνησε να στήνει την «Επαγγελματική Διαιτησία» με «πρωτομάστορα» τον Κλάτενμπεργκ με τον οποίο οι σχέσεις της ομάδας του Λιμανιού πέρασαν από την αποδοχή στην απαξίωση και τελικά στην πρόσληψη του ως υπεύθυνου της «Ελληνικής Επαγγελματικής Διαιτησίας». Δυστυχώς, για όλους τους ιδιοκτήτες των ομάδων το project δεν προχώρησε. Έτσι 11 από αυτές έστειλαν επιστολή με την οποία ζητούν το «ζήτημα Κλάτενμπεργκ» να τεθεί στην επόμενη συνεδρίαση της SL (βλέπε εδώ).
Μετά ήρθαν τα επεισόδια στον Βόλο, οι ανακοινώσεις των «ερυθρόλευκων» και οι «απειλές» στον Παπαπέτρου. Αποτέλεσμα όλου αυτού του γαϊτανιού ήταν μια συνάντηση των διαιτητών με την Ομοσπονδία μετά την οποία ακούστηκαν για ακόμη μια φορά γελοιότητες. Για παράδειγμα οι διαιτητές ζήτησαν να μην διεξάγεται αγώνας ομάδας που έχει βγάλει ανακοίνωση σε βάρος του διαιτητή της αναμέτρησης πριν από αυτό (βλέπε εδώ). Όταν το διαβάζεις για πρώτη φορά σου φαίνεται λογικό. Προφανώς αφορά μόνο τους Έλληνες διαιτητές. Ωστόσο, αν το καλοσκεφτείς η πρόταση αυτή είναι τελείως γελοία.
Γιατί δεδομένου ότι η δεξαμενή των Ελλήνων διαιτητών η «απαγόρευση διεξαγωγής αγώνα» να μην αφορά και τους διαιτητές για τους οποίους στο παρελθόν έχει βγάλει μια ομάδα ανακοίνωση σε βάρος τους; Εκτός και αν η Κ.Ε.Δ. εξαιρεί από τους αγώνες των ομάδων αυτούς για τους οποίους έχει εκδοθεί μέχρι τότε ανακοίνωση. Αλλά τότε δεν θα τελειώσουν και αυτοί κάποιοι στιγμή; Τώρα που το σκέφτομαι, γιατί δεν τέθηκε το ζήτημα της συνέχισης ενός αγώνα για τον οποίο μια ομάδα διαμαρτύρεται κατά την διάρκεια του αγώνα ή στο ημίχρονο για τον διαιτητή του;
Τελικά, όλα όσα λέγονται και προτείνονται είναι σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό γραφικά. Το μόνο που δεν είναι γραφικό είναι ο φόβος που αισθάνονται πλέον οι διαιτητές ακόμη και μετά την χρήση του VAR. Το που και πώς θα τοποθετήσει ο VARίστας τις γραμμές καθώς και για ποια ομάδα αποφασίζουν είναι αρκετό να παράξει υπερβολικό άγχος σ’ όλους τους. Καθώς, ακόμη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί «δυναμόμετρο» στο ποδόσφαιρο ο αγχωμένος διαιτητής θα ψάχνει αφορμή ν’ ακυρώσει γκολ όπως αυτό του Βόλου στην Τούμπα στο ματς Κυπέλλου.
Μέχρι να νοιώσουν κάποια ασφάλεια οι διαιτητές (για να συνεχίσουν να κάνουν τα δικά τους) και για να επιτευχθεί αυτό το μόνο που μπορεί και πρέπει να γίνει είναι να τιμωρούνται όσοι εκδίδουν «σκληρές ανακοινώσεις» είτε είναι Π.Α.Ε., είτε «σύνδεσμοι οργανωμένων», είτε στελέχη και των δύο. Αυτό πρέπει να γίνεται πάντα και άμεσα προκειμένου να δοθεί το μήνυμα πως τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές. Επιπλέον, πρέπει να εφαρμοστεί o N. 4326/2015 («Νόμος Κοντονή») όσον αφορά τη συνεισφορά του Αθλητικού Τύπου σ’ αυτό το κλίμα εκφοβισμού.
Όσο δεν γίνονται τα παραπάνω, τόσο δεν θ’ αλλάζει τίποτα και όλα τα ίδια θα μένουν.
11 Δεκέμβρη 2023
«πουθενάδες».






















































































