Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ Α.Ε.Κ. ΣΤΟ CHAMPIONS LEAGUE ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ (ΑΝ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΟΣΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΚΑΛΟ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ Α.Ε.Κ. ΣΤΟ CHAMPIONS LEAGUE ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ
(ΑΝ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΟΣΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΚΑΛΟ)

Η ιστορία με τις διοργανώσεις στο μπάσκετ είναι μάλλον λυπηρή και σε κάθε περίπτωση ενδεικτική της ρήσης: «όπου φτωχός και η μοίρα του». Τα τελευταία χρόνια η προσπάθεια του μπάσκετ να μιμηθεί το ποδόσφαιρο κατέληξε στην δημιουργία της Ευρωλίγκας. Η Ευρωλίγκα είχε μέχρι σχετικά πρόσφατα αρκετά έσοδα, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί. Σε κάθε όμως περίπτωση τα έσοδα δεν είναι τέτοια ώστε οι ομάδες να συντηρούνται μόνο μ’ αυτά. Το πρώτο ζητούμενο σε κάθε διοργάνωση και αυτό που της προσδίδει κύρος είναι ποιες ομάδες έχουν δικαίωμα συμμετοχής (Πρωταθλήτρια, δευτεραθλήτρια κ.λ.π.).

Η ποιότητα των ομάδων καθορίζει και τον βαθμό δυσκολίας της διοργάνωσης, άρα και το ενδιαφέρον των καναλιών και των διαφημιστών γι’ αυτή. Είναι γενικά αποδεκτό ότι η Ευρωλίγκα παρά τα προβλήματα της συγκεντρώνει τις πιο δυνατές ομάδες. Η αμέσως επόμενη σε δυναμικότητα διοργάνωση είναι το EURO CUP στο οποίο μετείχε φέτος η ομάδα μας. Τώρα με την δημιουργία του CHAMPIONS LEAGUE τα πράγματα μπερδεύονται καθώς καμία από τις ομάδες που μετέχουν στην Ευρωλίγκα δεν προτίθεται να μετακινηθεί στην διοργάνωση της FIBA. Έτσι οι ομάδες του CHAMPIONS LEAGUE της FIBA στην καλύτερη περίπτωση θα προέρχονται από το EURO CUP και θα πλαισιώνονται και από ομάδες οι οποίες δεν είχαν την δυνατότητα ν’ αγωνιστούν σε μια από τις δύο ήδη υφιστάμενες διοργανώσεις.

Η τέτοια σύνθεση αποτελεί μειονέκτημα για το ενδιαφέρον των διαφημιστών και της τηλεόρασης, τουλάχιστον στην αρχή. Ωστόσο εξαιτίας της μικρότερης διαφοράς δυναμικότητας οι ελπίδες να είναι πιο ανταγωνιστική η διοργάνωση είναι μεγαλύτερες. Έτσι στην πορεία (μετά την πρώτη χρονιά) ενδέχεται η νέα διοργάνωση να ξεπεράσει σ’ ενδιαφέρον την Ευρωλίγκα δημιουργώντας νέα δεδομένα τα οποία όμως δεν μπορούν να εκτιμηθούν αυτή την στιγμή και γι’ αυτό δεν έχει νόημα να τα λάβουμε υπόψη μας.

Μεταβαίνοντας από τα γενικά στα ειδικά, στα καθ’ ημάς δηλαδή, είναι σκόπιμο να κάνουμε ένα σχόλιο σχετικά με τις τρείς Ελληνικές συμμετοχές. Η Ελλάδα λοιπόν θα εκπροσωπηθεί με τους Π.Α.Ο.Κ., Άρη & Α.Ε.Κ. Και οι τρείς αυτές ομάδες μαζί με τους Π.Α.Ο. και Γαύρο είναι οι πλέον ιστορικές και με την μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή παρουσία. Εκτός όμως της μεγάλης τους Ευρωπαϊκής Ιστορίας και οι τρείς ομάδες έχουν ένα κοινό σημείο: την κακή οικονομική κατάσταση.

Ο μεν Π.Α.Ο.Κ. έχει υπαχθεί στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα και ως αποτέλεσμα φέτος εμφανίστηκε ιδιαίτερα αδύνατος κάνοντας πάρα πολύ κακό ξεκίνημα στο Πρωτάθλημα και δεν έχει πολύ καιρό που ξέφυγε από τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας.

Ο δε Άρης έχει κι αυτός τα χάλια του από οικονομικής άποψης αν λάβουμε ως κριτήριο το μπάτζετ που διατίθεται για την ομάδα. Την οικονομική του στενότητα αντισταθμίζει η «βαριά φανέλα», η δυναμική παρουσία του κόσμου (ο οποίος έχει μόνο το μπάσκετ για να χαίρεται), αλλά κυρίως η παρουσία στο τμήμα ανθρώπων που ξέρουν από μπάσκετ και που αγαπάνε τον σύλλογο καθώς και η βαριά σκιά της εμβληματικής φιγούρας του Νίκου Γκάλη.

Τέλος η Α.Ε.Κ. είναι μια νέα ομάδα που εκκινεί τουλάχιστον από οικονομικής πλευράς από το «μηδέν». Στην ουσία όμως (και παρά την αγωνιστική της παρουσία) δεν έχει ακόμα αποδείξει ότι έχει αφήσει πίσω της τις παθογένειες και τα προβλήματα που την οδήγησαν στην χρεοκοπία.

Με βάση όλα τα παραπάνω είναι ευνόητο πως αν τα πράγματα στο μπάσκετ είναι (έστω και λίγο) ανάλογα του ποδοσφαίρου η συμμετοχή των τριών ομάδων στη νέα διοργάνωση θα λάβει περισσότερο την μορφή της οικονομικής ενίσχυσης τους παρά της Ευρωπαϊκής τους καταξίωσης. Γνωρίζουμε ωστόσο ότι αυτή η συλλογιστική δεν πάει μακρυά και δυστυχώς ή ευτυχώς τα οφέλη που έχει προσφέρει ως σήμερα είναι πενιχρά.

Επειδή η FIBA αλλά και οι εθνικές ομοσπονδίες επιθυμούν από τη μια πλευρά οι συμμετέχουσες ομάδες να είναι οι καλύτερες δυνατές και από την άλλη η συμμετοχή τους ν’ αποτελεί επιβράβευση τόσο της αγωνιστικής προσπάθειας τους όσο και της διοικητικής λειτουργίας τους, υποτίθεται ότι θα επιβάλλουν σύστημα αδειοδότησης παρόμοιο μ’ αυτό της UEFA. Έτσι ο Π.Α.Ο.Κ., ο Άρης και η Α.Ε.Κ. προκειμένου να συμμετέχουν στο CHAMPION SLEAGUE της FIBA θα πρέπει να έχουν τακτοποιημένες όλες τις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Αυτό από μόνο του (και στην περίπτωση που εφαρμοστεί χωρίς παρεκκλίσεις) ενδέχεται να προσφέρει μεγαλύτερες και καλύτερες υπηρεσίες από όποιο σύστημα αδειοδότησης υπάρχει σήμερα. Φυσικά τα προαπαιτούμενα ενός τέτοιου συστήματος είναι εκτός από τα «τυπικά» όπως η δημοσίευση Ισολογισμού και τα «ουσιαστικά» όπως η εξόφληση των παικτών και η απόδοση των αντίστοιχων φόρων στο Δημόσιο.

Ειλικρινά και παρά τις σκέψεις που εκθέσαμε παραπάνω ελπίζουμε όχι μόνο να ευοδωθεί η νέα διοργάνωση, αλλά και να πάει η ομάδα μας ιδιαιτέρως καλά σ’ αυτή και γιατί όχι να σηκώσει και την κούπα. Αν τώρα όλα αυτά τα ωραία (τα οποία μένουν και στην Ιστορία) επιτευχθούν μέσω των αναγκαίων (και αναγκαστικών) προσαρμογών στην οικονομική και διοικητική της λειτουργία ακόμα καλύτερα.       

Σίγουρα η νέα αυτή διοργάνωση αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο επειδή είναι μια νέα προσπάθεια, αλλά και επειδή θ’ αποδείξει αν το μπάσκετ μπορεί να κινηθεί σ’ ανάλογα με το ποδόσφαιρο μονοπάτια ανταγωνιστικότητας και οικονομικών επιδόσεων. Θ’ αποδειχτεί αν οι ομάδες μας θα μπορούν να υπολογίζουν σ’ αυτή για να δυναμώσουν οικονομικά όπως οι ομάδες του ποδοσφαιρικού CHAMPIONS LEAGUE. Δυστυχώς η πρόβλεψη αυτή την στιγμή δεν φαίνεται να είναι η καλύτερη δυνατή κυρίως γιατί η διοργάνωση ξεκινά ως αντίδραση στην ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ και λιγότερο γιατί προκύπτει από μια αδήριτη ανάγκη. Ωστόσο μόνον ο χρόνος θα μας επιβεβαιώσει ή θα μας διαψεύσει.

 

23 Φλεβάρη 2016
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 4332 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ Α.Ε.Κ. ΣΤΟ CHAMPIONS LEAGUE ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ (ΑΝ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΟΣΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΚΑΛΟ)