Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ Α.Ε.Κ. (Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑΣ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ Α.Ε.Κ.
(Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑΣ)

Με αφορμή σχόλιο του πολύ ενδιαφέροντος blog SPORT STRIUNFO σχετικά με τό βιβλίο για την ιστορία της Α.Ε.Κ. (βλέπε εδώ) έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Κατ’ αρχάς δεν μας παραξενεύει η μικρή ζήτηση, καθότι η τιμή τών 50 ευρώ είναι υπερβολική. Άλλα λευκώματα πωλούνται πλέον κατά μέσο όρο στα 35 ευρώ, τιμή η οποία για πολλούς από μας συνεχίζει να είναι απαγορευτική.

Από την άλλη όμως το σχόλιο ότι «Κάποιοι ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν να πάρουν το βιβλίο δύο και τρία χρόνια μετά σε κάποια φεστιβάλ βιβλίου ή εκθέσεις στην Πλατεία δημαρχείου (Κοτζιά). Τι να πούμε δύσκολες εποχές...» είναι λίγο ατυχές, αφού για να φτάσει να πωλείται σε παζάρια του Συνδέσμου Βιβλιοπωλών θα πρέπει να περάσουν πάνω από 2-3 χρόνια. Η ουσία όμως του σχολίου είναι σωστή. Στο κάτω-κάτω σε μια καπιταλιστική οικονομία οι καταναλωτές δεν είναι υποχρεωμένοι ν’ αγοράζουν στήν προσφερόμενη σε αυτούς τιμή. Με την συμπεριφορά τους (αποχή) δίνουν το μήνυμα για τη μείωση της τιμής, μέχρι να διαμορφωθεί μιά νέα τιμή ισορροπίας στην οποία είναι διατεθειμένοι ν’ αγοράσουν, ακόμα και αν μέρος από τα έσοδα διατεθεί για το νέο γήπεδο (βλέπε εδώ). Υποτίθεται ότι αν όλα λειτουργήσουν ορθολογικά (κάτι που σπανίως γίνεται στην πράξη) ο προμηθευτής θα κατεβάσει την τιμή, προκειμένου να μην χάσει άλλα λεφτά (αφού έχει ήδη πληρώσει τα έξοδα και δεν έχει εισπράξει από τις πωλήσεις του βιβλίου).

Το μήνυμα όμως που πρέπει το «επιτελείο Μελισσανίδη» να εξάγει είναι ότι στην παρούσα συγκυρία και χωρίς κανείς από τους «λεφτάδες» και μεγαλοσχήμονες ΑΕΚτζήδες να έχει «ξηλωθεί» για το γήπεδο, ο κόσμος δεν πρόκειται ν’ ανταποκριθεί σε κανένα κάλεσμα.

Το δεύτερο μήνυμα είναι ότι η Α.Ε.Κ. παρά τα όσα περί αντιθέτου λέγονται σε αυτή την συγκυρία δεν έχει το «κύρος» (πρεστίζ το λένε οι Γάλλοι) που είχε παλιά. Πολύ απλά δεν πουλάει. Όταν του χρόνου η Τράπεζα Πειραιώς (για τη διαπλοκή της οποίας με την Α.Ε.Κ. θα γράψουμε προσεχώς) εκδώσει πιστωτική κάρτα ΑΕΚ-VISA με προνόμια όπως αυτής που έχει εκδώσει για τον Ολυμπιακό, πόσοι νομίζετε ότι θ’ ανταποκριθούν σε αυτή την συγκυρία; Σε πόσους η τράπεζα θα εγκρίνει την αίτηση (ακόμα και αν την κάνουν κάποιοι); Ελπίζουμε ειλικρινά να τα σκεφτούν αυτά τα πράγματα καλύτερα και να μην αιθεροβατούν (περπατούν στα σύννεφα).

Σχετικά τώρα με το ουσιαστικό κομμάτι, αυτό που αφορά το ίδιο το βιβλίο, θα επανέλθουμε εν καιρώ. Πάντως η πρώτη εντύπωση είναι μάλλον θετική, αν και "τό μερίδιο του λέοντος" το έχει το ποδοσφαιρικό τμήμα. Σχεδόν 30 σελίδες αφιερώνονται στο μπάσκετ και άλλες τόσες περίπου σε όλα τα υπόλοιπα τμήματα.

Προτού όμως προχωρήσουμε σε περαιτέρω σχολιασμό, κρίνουμε σκόπιμο να δώσουμε δύο σύντομους ορισμούς καθώς και να σημειώσουμε την διαφορά τους.

Ιστορία είναι η συστηματική μελέτη του παρελθόντος που περιλαμβάνει όχι μόνο την καταγραφή τους, αλλά και τα αίτια που οδήγησαν σε αυτά όπως επίσης και τους γενικούς νόμους της ιστορικής εξέλιξης.

Ιστοριογραφία είναι το σύνολο της καταγεγραμμένης Ιστορίας. Επίσης είναι η ερμηνεία (αφήγηση) της Ιστορίας με τρόπο που αντέχει στήν δοκιμασία κριτικών μεθόδων.

Συνεπώς η ιστοριογραφία προϋποθέτει την ιστορία, αλλά μόνο αυτή είναι σε θέση να δώσει στην ιστορία νόημα και ενδιαφέρον για την μελέτη της ιστορίας από τον «μέσο άνθρωπο».

Εφαρμόζοντας τους παραπάνω ορισμούς στα καθ’ ημάς καταλήγουμε στο ότι:

Ιστορία είναι η απλή και αντικειμενική καταγραφή των γεγονότων (παρουσίαση) χωρίς τον σχολιασμό τους από τον ιστορικό (π.χ. η κήρυξη πολέμου από τους Ιταλούς τον Οκτώβρη του 1940), ενώ ιστοριογραφία είναι η ερμηνεία των ιστορικών συμβάντων (π.χ. η απάντηση του Μεταξά ο οποίος υποτίθεται ότι είπε «ΟΧΙ», ενώ απλώς αυτός ξεστόμισε στα Γαλλικά: «Ώστε έχουμε πόλεμο!»). Συνεπώς η ιστοριογραφία είναι το αποτέλεσμα της επεξεργασίας τών ιστορικών συμβάντων μέσα από ιδεολογικά φίλτρα όπως επίσης και με την χρήση των καθιερωμένων οικονομικών και κοινωνιολογικών όρων και μοντέλων.

Δεδομένου ότι το εν λόγω βιβλίο προορίζεται για το ευρύ κοινό και ο εκδότης του αποσκοπεί στήν πραγματοποίηση του μέγιστου δυνατού αριθμού πωλήσεων, δεν πρέπει να περιμένουμε κάτι παραπάνω από μιά απλή παράθεση των γεγονότων μέσω τών δημοσιευμάτων του τύπου και μιάς τυπικής τους παρουσίασης, χωρίς όμως να λείπει εντελώς οποιαδήποτε κριτική ματιά. Αυτή είναι η εντύπωση που αποκομίσαμε από το ξεφυλίσμα του βιβλίου. Ίσως θα έπρεπε να υπάρχει αναφορά στόν τρόπο με τον οποίο η Α.Ε.Κ. μορφοποίησε την κοινωνία αλλά και μορφοποιήθηκε από αυτήν. 

 

Αποφεύγοντας τον πειρασμό να μπούμε σε κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με τη συγγραφή του (δεν το αποκλείουμε όμως στο μέλλον) αλλά και σχετικά με το πως θα έπρεπε να είχε γραφτεί η εν λόγω ιστορία (θα επανέλθουμε σύντομα όπως γράψαμε και παραπάνω) αφιερώνουμε σε όλους μας την παρακάτω φράση του Αρκά Πολύβιου από το Α’ Βιβλίο των «Ιστορικών» κεφάλαιο 14,4, την οποία δεν πειράζει να την έχουμε πάντα υπόψη μας:

«..., ΟΥΤΩΣ ΕΞ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ
ΤΟ ΚΑΤΑΛΙΠΩΜΕΝΟΝ ΑΥΤΗΣ ΑΝΩΦΕΛΕΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΙΗΓΗΜΑ,...».

 

Υ.Γ. Η ανταπόκριση του κόσμου σχετικά με το λεύκωμα της ιστορίας της Α.Ε.Κ. είναι απογοητευτικότατη στα λοιπά πλήν του κεντρικού βιβλιοπωλείου των εκδόσεων "Λιβάνη" βιβλιοπωλεία, όπου μέσα σε μισή ώρα μεταξύ δώδεκα και δώδεκα και μισή σήμερα 12 Μάη πουλήθηκαν 3 αντίτυπα. Ο κόσμος είτε νόμιζε ότι η τιμή κυμαίνεται περίπου στα 30 ευρώ, είτε γνώριζε μεν την τιμή (την οποία ωστόσο θεωρούσε "αλμυρή". Από την άποψη αυτή είναι εξόχως ενδιαφέρον πότε θα εξαντληθεί το αρχικό τιράζ (σύνολο εκτυπωμένων αντιτύπων) της α’ έκδοσης το οποίο ήταν 2.000 μόνο!

 

12 Μάη 2014.
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 11045 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ Α.Ε.Κ. (Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑΣ)