Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ, ΠΟΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ (ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΘΕΜΑ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ, ΠΟΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
(ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΘΕΜΑ)

Μια από τις πλέον αγαπημένες ενασχολήσεις των επαγγελματιών δημοσιογράφων -ειδικά των αθλητικών- είναι όταν αραδιάζουν νούμερα στο χαρτί. Νούμερα με τα οποία είτε αποδεικνύουν ότι ο Πρόεδρος/Ιδιοκτήτης τα σπρώχνει, είτε ότι τα λεφτά από μόνα τους δεν φέρνουν την επιτυχία. Σήμερα θ’ ασχοληθούμε με την δεύτερη περίπτωση.

Δημοσίευμα της LIVE SPORT (βλέπε εδώ) το οποίο αναπαρήχθη με την μέθοδο του copy-paste χωρίς να μπεί κανείς στον κόπο να ελέγξει ούτε καν το σύνολο της πρόσθεσης συγκρίνει το σύνολο των συμβολαίων όλων των παικτών της Α.Ε.Κ. με τα συμβόλαια των παικτών του Γαύρου και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όλη η Α.Ε.Κ. κοστίζει όσο οι Ρομπέρτο, Ντομίνγκες, Καμπιάσο και Μιλιβόγεβιτς μαζί. Εκτός όμως από αυτή τη σύγκριση προκύπτουν και κάποιες άλλες πληροφορίες για τα οικονομικά της Π.Α.Ε.

Ξεκινώντας τον σχολιασμό από τον πίνακα με την αξία των συμβολαίων των παικτών της Α.Ε.Κ. έχουμε να σημειώσουμε ότι η άθροιση μας δίνει ακριβώς 4 εκ. Ευρώ και όχι 3.910.000 όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ενώ ούτε ο Ανέστης είναι ο πιο χαμηλόμισθος από όσους βρίσκονται στην λίστα. Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους δημοσιεύουμε τον παρακάτω πίνακα στον οποίο έχουμε κατατάξει κατ’ αύξουσα σειρά τους παίκτες.

ΟΝΟΜΑ

ΑΞΙΑ

ΒΑΣΙΛΑΝΤΟΝΩΠΟΥΛΟΣ

30.000

ΒΟΥΡΑΣ

40.000

ΠΛΑΤΕΛΛΑΣ

40.000

ΣΟΪΛΕΔΗΣ

50.000

ΤΖΑΝΕΤΟΠΟΥΛΟΣ

60.000

ΑΡΑΒΙΔΗΣ

75.000

ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

80.000

ΑΝΕΣΤΗΣ

80.000

ΜΠΡΕΣΕΒΙΤΣ

90.000

ΓΚΑΛΟ

120.000

ΜΠΑΡΟΧΑ

120.000

ΜΠΑΚΑΚΗΣ

120.000

ΚΟΛΟΒΕΤΣΙΟΣ

120.000

ΚΟΡΔΕΡΟ

120.000

ΠΕΚΧΑΡΝΤ

150.000

ΚΡΙΣΑΝΤΟΥΣ

180.000

ΣΙΜΟΕΣ

195.000

ΑΡΘΟ

200.000

ΝΤΙΝΤΑΚ

200.000

ΓΙΟΧΑΝΣΟΝ

220.000

ΜΑΝΤΑΛΟΣ

270.000

ΜΠΑΡΜΠΟΣΑ

300.000

ΜΠΟΥΟΝΑΝΟΤΕ

370.000

ΒΑΡΓΚΑΣ

380.000

ΤΖΙΜΠΟΥΡ

390.000

   

ΣΥΝΟΛΟ

4.000.000

Προσπερνάμε τον πειρασμό να σχολιάσουμε αν τα λεφτά που παίρνουν οι: Πλατέλλας, Πέκχαρντ, Κρισάντους, Άρθο, Μπουονανότε και Τζιμπούρ είναι πολλά ή λίγα σχετικά με την προσφορά τους και πηγαίνουμε στο επόμενο άξιο σχολιασμού σημείο του δημοσιεύματος. Το σημείο αυτό το αντιγράφουμε αυτούσιο (τουλάχιστον όπως αναπαράχθηκε στις ιστοσελίδες):

«Στον γενικό συσχετικό εσόδων-εξόδων της ΠΑΕ φέτος, προκύπτει ότι υπάρχει ένα άνοιγμα 3 εκατ. ευρώ. Κι αυτό διότι οι δαπάνες (αμοιβές παικτών συν την εφορία, αγορά ποδοσφαιριστών, μετακινήσεις, ενοίκια, συντήρηση προπονητικού, προσωπικό, πρόστιμα κλπ) υπολογίζονται περίπου στα 17 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισροές στα ταμεία εκτιμώνται στα 14 εκατ. ευρώ.»      

Ο συντάκτης του δημοσιεύματος ως άσχετος με τα οικονομικά αντικαθιστά τον «συμψηφισμό» εσόδων-εξόδων (που θα έβγαζε νόημα) με τον «συσχετισμό» τους. Για να μην τον αδικήσουμε τελείως ο συσχετισμός αφορά την αναγωγή των εσόδων και εξόδων (ως προς την εξαγωγή των Αποτελεσμάτων της Χρήσης) με την χρήση/περίοδο την οποία αφορούν και στην οποία θα πρέπει να περιλαμβάνονται/υπολογίζονται (βλέπε και εδώ).

Εξαιρουμένης αυτής της λανθασμένης διατύπωσης από το δημοσίευμα προκύπτει ότι η Π.Α.Ε. έχει «άνοιγμα» περίπου 3 εκ. Ευρώ, το οποίο όπως πληροφορούμαστε στη συνέχεια θα καλύψει ο ίδιος ο Μελισσανίδης (ευτυχώς) προφανώς ως «Διοικητικός Ηγέτης».

Με δεδομένο ότι υπάρχει «άνοιγμα», δηλαδή τα μετρητά στο Ταμείο υπολείπονται των συνολικών υποχρεώσεων της Χρήσης (Ιούλης 2015-Ιούνης 2016) κατά το ποσό αυτό (περίπου 3 εκ.) μπορούμε να καταλήξουμε στα εξής δύο (χρήσιμα) συμπεράσματα από τα οποία μόνο το ένα τελικά ισχύει:

  • Αν τα ανείσπρακτα υπόλοιπα από τους χορηγούς της Π.Α.Ε. είναι ισόποσα ή μεγαλύτερα από το ποσό αυτό τότε μιλάμε μόνο για «ταμειακό άνοιγμα».
  • Αν όμως τα ανείσπρακτα από τους χορηγούς υπόλοιπα είναι μικρότερα του «ανοίγματος» τότε σημαίνει πως η Π.Α.Ε. για την χρήση που ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες (30 Ιούνη) εμφανίζει Ζημιές.  

Μιας και πιάσαμε τα οικονομικά αναρωτιόμαστε τι έχει απογίνει με τη συμμετοχή της Α.Ε.Κ. στο πρόγραμμα ELITE του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Θα μας ενημερώσει κανείς αρμοδίως ή ήταν απλά μια «φωτοβολίδα» απ’ αυτές που βολεύει να βγάζουν προς τα έξω οι εκάστοτε ιδιοκτησίες προκειμένου να εξαγοράσουν χρόνο; Ειλικρινά ελπίζουμε να μην ήταν μια ακόμη «φωτοβολίδα», αλλά πράγματι ν’ αποτελεί δέσμευση της Α.Ε.Κ. ν’ αλλάξει σελίδα οργανωτικά και διοικητικά.

Κλείνοντας αν κάναμε μια γενική παρατήρηση αυτή θα ήταν ότι το θέμα στο οποίο αναφέρεται το δημοσίευμα είναι πρόχειρα και στο πόδι δουλεμένο, κάτι που ευτυχώς δεν μειώνει πολύ τη σημασία του (αυτό που ήθελε να επικοινωνήσει ο συντάκτης του). Εκτός της λανθασμένης άθροισης και της σημείωσης ότι ο Ανέστης ήταν ο πιο χαμηλά αμειβόμενος (ο οποίος Ανέστης παίρνει τα ίδια με τον Λαμπρόπουλο), η πιο σημαντική πληροφορία ήταν σχετικά με το «άνοιγμα» της φετινής χρονιάς που υπολογίζεται σε περίπου 3 εκ. Ευρώ. Δεδομένου ότι δεν έχουμε ακόμη κάποια σχετικά ακριβή εκτίμηση για το Αποτέλεσμα της Χρήσης (το οποίο πιθανότατα θα είναι Ζημιά) αλλά ούτε και για τα υπόλοιπα μεγέθη δεν χρειάζεται προς το παρόν να γράψουμε κάτι άλλο εδώ για τα οικονομικά της Π.Α.Ε.  

 

14 Ιούνη 2016
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 3940 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ, ΠΟΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ (ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΘΕΜΑ)