Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΜΠΟΥΟΝΑΝΟΤΕ ΟΠΩΣ ΤΣΙΡΙΤΣ; (ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΜΠΟΥΟΝΑΝΟΤΕ ΟΠΩΣ ΤΣΙΡΙΤΣ;
(ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ)

Είναι δεδομένο ότι ιστορικά οι μεγάλες ομάδες ταυτίζονται (από την άποψη των οπαδών) με τ’ όνομα του «ηγέτη» τους. Για παράδειγμα οι Μαδριλένοι μιλάνε για την Ρεάλ του Μπουνταγκένιο, Ραούλ κ.λ.π., οι Γαύροι για την ομάδα του Τζόρτζεβιτς. Ακόμα και εμείς που δίνουμε έμφαση στο σύνολο (δηλαδή στον προπονητή) μιλάμε για την Α.Ε.Κ. των Τσάρτα και Νικολαΐδη. Συνήθως ο «ηγέτης» είναι δημιουργικός παίκτης ο οποίος σκοράρει συχνά (ενώ σπανιότερα είναι αμυντικός ή/και τερματοφύλακας).

Στην Α.Ε.Κ. από την οποία έχουν περάσει μεγάλοι μπαλαδόροι υπήρξε η ανάγκη (όχι μόνο η ψυχολογική) να βρεί νέους ηγέτες με τους οποίους να μπορεί να ταυτιστεί ο κόσμος (και ν’ αγοράζει τις φανέλες τους) και οι οποίοι να είναι σε θέση «να πάρουν την ομάδα στις πλάτες τους». Ένας από αυτούς (ο οποίος δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες) ήταν και ο Ντράγκαν Τσίριτς ο οποίος ήρθε την περίοδο 1999-2000 για έναν χρόνο δανεικός από την Μπαρτσελόνα.

Μπορεί οι εμφανίσεις του να μην έπεισαν για τα ηγετικά του προσόντα, αλλά από στατιστικής άποψης ήταν κορυφαίος. Δεν τα λές και λίγα τα 20 γκόλ (10 στο Πρωτάθλημα, 7 στο Κύπελλο και 3 στην Ευρώπη) σε 40 αγώνες. Τελικά η Α.Ε.Κ. δεν ενεργοποίησε το δικαίωμα αγοράς του καταβάλλοντας τότε 800 εκ. Δρχ. και ο Τσίριτς γύρισε στην Ισπανία.

Από τότε η Α.Ε.Κ. προσπαθούσε να βρεί τον ηγέτη της άλλοτε στο πρόσωπο του Ριβάλντο (για μια χρονιά), άλλοτε στο πρόσωπο του «υδραυλικού» Σκόκο. Εσχάτως επιχειρήθηκε τη φανέλα του «ηγέτη» να πάρει ο Ντιέγκο Μπουονανότε.

Ο Μπουονανότε (όπως προκύπτει από την ιστοσελίδα της Π.Α.Ε.) μέχρι τώρα έχει σκοράρει σε 35 εμφανίσεις 11 γκόλ (6 στο Πρωτάθλημα και 5 στο Κύπελλο). Έχουν αμφισβητηθεί τα ηγετικά του προσόντα αν και αποκτήθηκε στο κλείσιμο της μεταγραφικής περιόδου κάτι που σημαίνει ότι δεν προοριζόταν για «ηγέτης» της ομάδας (αν προορίζονταν για «ηγέτης» της η Α.Ε.Κ. θα έπρεπε να τον είχε από την αρχή της προετοιμασίας για να «χτίσει» την ομάδα γύρω από αυτόν). Είναι προφανές ότι η μεταγραφή του προοριζόταν να δημιουργήσει την (ψευδ)αίσθηση μιάς «μεταγραφής αεροδρομίου» ενισχύοντας έτσι το ηθικό των οπαδών και την πώληση διαρκείας και φανελών (με τ’ όνομα του) της ομάδας.        

Συνεπώς είναι άδικο να του χρεώνεται ότι δεν ανταποκρίνεται στον ρόλο του ηγέτη. Στο κάτω-κάτω για να συμβεί αυτό θα πρέπει τόσο οι συνθήκες στην ομάδα να είναι σταθερές (να ξεκινά και να τελειώνει η χρονιά με τον ίδιο προπονητή) όσο και να πλαισιώνεται με τους κατάλληλους παίκτες (εφ’ όσον ο προπονητής κρίνει ότι του κάνει ως παίκτης). Έτσι κι αλλιώς από μια ηλικία και μετά οι παίκτες δεν είναι σε θέση ν’ αφομοιώσουν εύκολα νέα πράγματα στο παιχνίδι τους και έτσι είναι στο χέρι των προπονητών τους να τους πλαισιώσουν με τους απαραίτητους παίκτες προκειμένου ν’ αξιοποιούν τα δυνατά τους σημεία όσο γίνεται περισσότερο.

Από πλευράς στατιστικής ο Μπουονανότε βάζει λιγότερο από μισό γκόλ ανά αγώνα (0,31) με βάση τις συμμετοχές ή για να είμαστε πιο ακριβείς 11 γκόλ σε 1.722’ (1.197’ στο Πρωτάθλημα & 525’ στο Κύπελλο) στα οποία έχει αγωνιστεί. Ωστόσο όπως θυμόμαστε κάποιες από τις συνολικά 35 συμμετοχές ήταν ολιγόλεπτες οπότε περισσότερο αντικειμενικό κριτήριο είναι η αναλογία με τα λεπτά συμμετοχής (1 γκόλ ανά 156,5’).

Και οι δυό τους (Τσίριτς, Μπουονανότε) διαφημίστηκαν σαν μεταγραφές αεροδρομίου. Δηλαδή σαν παίκτες στους οποίους θα μπορούσε να στηριχτεί (βασιστεί) ολόκληρη η Α.Ε.Κ. Και οι δυό έφυγαν ως αποτυχημένοι, δηλαδή ότι δεν κατάφεραν ν' ανταποκριθούν στον ρόλο που είχαν (υποτίθεται) χρεωθεί. 

Δεν ξέρω αν ο Μπουονανότε θα παραμείνει τελικά στην Α.Ε.Κ. Πιθανότατα αυτό να μην συμβεί. Αυτό όμως που ξέρω είναι πως οι σοβαρές ομάδες επιλέγουν εγκαίρως (ακόμα και όταν η επιλογή αποδεικνύεται «λάθος») τον προπονητή που θα εμπιστευθούν για να τους φτιάξει μια πλήρως ανταγωνιστική ομάδα και μετά αποφασίζουν ποιοι από τους παίκτες δεν τους κάνουν. Το ζήτημα λοιπόν είναι αν ο εκ Γεωργίας ορμώμενος Τιμούρ Κετσπάγια θα βρεί γι’ αυτόν κάποιον ρόλο στην ομάδα (εφ’ όσον τελικά παραμείνει). Εκτός αν καταφέρει η Α.Ε.Κ. να βρεί ομάδα να τον ξεφορτωθεί οπότε το ζήτημα είναι ποιόν θα επιλέξει ο Κετσπάγια για αντικαταστάτη του.

Κλείνοντας ευχόμαστε τα καλύτερα και για τους δυό τους ελπίζοντας έτσι να βγεί κερδισμένη και η ΑΕΚάρα μας.  

 

29 Ιούνη 2016
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 4258 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΜΠΟΥΟΝΑΝΟΤΕ ΟΠΩΣ ΤΣΙΡΙΤΣ; (ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ)