Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΚΥΚΛΟΣ... (ΜΕΧΡΙ ΠΕΡΙΣΥ «ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ», ΦΕΤΟΣ «ΕΧΟΥΜΕ ΕΡΘΕΙ»;)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΚΥΚΛΟΣ...
(ΜΕΧΡΙ ΠΕΡΙΣΥ «ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ», ΦΕΤΟΣ «ΕΧΟΥΜΕ ΕΡΘΕΙ»;)

Αυτές τις μέρες κλείνει μέσα σε εκκωφαντική ησυχία ένας κύκλος. Ο κύκλος που άνοιξε με τον οικειοθελή υποβιβασμό στην Γ’ Εθνική και το «ταξίδι» της Α.Ε.Κ. στις από κάτω κατηγορίες. Πέρισυ ήταν η χρονιά της επανόδού στην μεγάλη κατηγορία η οποία συνοδεύτηκε από την έξοδο στο EUROPAκαι την κατάκτηση του Κυπέλλου.

Πέρισυ (ποδοσφαιρικό 2015-2016) είχαμε την συνεχή (και σκόπιμη εκατέρωθεν) αντιπαράθεση με την Ε.Π.Ο. και το ξεκίνημα της προσπάθειας «κάθαρσης» του Ελληνικού ποδοσφαίρου όπως την εννοεί ο κάθε εμπλεκόμενος. Είχαμε επίσης και μερικές ήσσονος (μικρής) σημασίας εξελίξεις στο γηπεδικό οι οποίες το μόνο που απέδειξαν ήταν την κακής ποιότητας προετοιμασία και δουλειά όσων είχαν χρεωθεί το «πρότζεκτ» (τρομάρα τους) του νέου γηπέδου.

Τέλος πέρισυ είχχαμε και την τραυματικά δυσάρεστη εμπειρία μιας εγκληματικής διακυβέρνησης, η οποία είτε από σκοπιμότητα είτε από ανικανότητα επιβάρυνε δραματικά για όλους μας το οικονομικό περιβάλλον. Όπως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις οι επιπτώσεις γίνονται αισθητές τουλάχιστον μετά από ένα εξάμηνο.

Αρκετά όμως με το πέρισυ. Ας έρθουμε στο φέτος (ποδοσφαιρικό 2016-2017). Φέτος υποτίθεται ότι η ομάδα έχει επανέλθει πλήρως στην «φυσική» της θέση και πως στοχεύει ψηλότερα. Φέτος υποτίθεται ότι θα βγεί η άδεια κατασκευής του γηπέδου. Φέτος υποτίθεται ότι «θα γκρεμιστεί το σύστημα του Γαύρου» και μετά όλοι οι εμπλεκόμενοι θα δημιουργήσουν το νέο «καθαρό» Ελληνικό Ποδόσφαιρο.

Παρά τα όσα λέγονται και γράφονται για τις μεταγραφές και το γήπεδο ο «κόσμος της Α.Ε.Κ.» δεν δείχνει να βιάζεται ν’ αγοράσει διαρκείας για την νέα χρονιά. Κάτι όλα όσα έγιναν με τον προπονητή, κάτι η υπόθεση Λαΐφη, κάτι τα κενά της ομάδας που θα κλείσουν παράλληλα (ή και μετά;) την «βασική προετοιμασία» οι πωλήσεις κινούνται πολύ χαμηλά. Χαμηλότερα και από τις «χαμηλές πτήσεις»του Αρκά.

Είμαστε ακόμη στην περίοδο ανανεώσεων των περσυνών διαρκείας, η οποία έκλεισε την πρώτη της εβδομάδα και ολοκληρώνεται το Σάββατο 9 Ιούλη. Είναι η περίοδος που όσοι από τους κατόχους διαρκείας της περσυνής σεζόν είναι αρκούντως ικανοποιημένοι από την ομάδα και την Διοίκηση σπεύδουν να κλείσουν την θέση τους για την νέα χρονιά προκειμένου να μην τρέχουν την τελευταία στιγμή. Δεδομένου ότι ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί ότι είμαστε πάνω από τις 2.000 ανανεώσεις, πως θα πρέπει να ερμηνευτεί η μικρή (ως τώρα) ανταπόκριση των ΑΕΚτζήδων;

Κατά την γνώμη μας υπάρχουν μόνο 3 αιτίες/λόγοι/ερμηνείες:

  • Η οικονομική κατάσταση, η οποία χειροτέρεψε από πέρισυ.
  • Η απογοήτευση από τηην μη εκπλήρωση του χρονοδιαγράμματος για το γήπεδο και για την μίζερη διαχείριση της ομάδας.
  • Ο συνδυασμός και των 2 παραπάνω λόγων.

Για την πρώτη αιτία δεν μπορούν η Διοίκηση και η Ιδιοκτησία της Π.Α.Ε. να κάνουν κάτι.

Για την δεύτερη αιτία -και ειδικά όσον αφορά το γήπεδο- θα μπορούσαν να έχουν κάνει πολλά πράγματα διαφορετικά, αλλά τώρα δεν είναι εύκολο ν’ αλλάξουν ρότα όχι χωρίς κόστος (κυρίως επικοινωνιακό, αφού έχουν πεί πράγματα τα οποία θα έπρεπε ν’ αναιρέσου). Για την διαχείριση της ομάδας μόνο ο «Τίγρης» μπορεί να κάνει κάτι αλλά προφανώς δεν θέλει.

Είναι προφανές ότι ο συνδυασμός και των 2 παραπάνω αιτιών είναι απόλυτα καταστροφικός, καθώς κάθε χρόνο που η ομάδα δεν απογειώνεται ο «κόσμος» της χάνει την πίστη του ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν.

Η φετινή χρονιά και ειδικά το ισοζύγιο αποκτήσεων-αποδεσμεύσεων όπως θα διαμορφωθεί στις αρχές Σεπτέμβρη θ’ αποδείξει και στον πλέον δύσπιστο παρατηρητή αν ο Μελισσανίδης βάζει χρήματα στην Π.Α.Ε. Έχουμε γράψει στο παρελθόν ότι ο Μελισσσνίδης δεν έχει βάλει μέχρι στιγμής Ευρώ στην Π.Α.Ε. (βλέπε εδώ). Διαβάσαμε βέβαια την είδηση ότι ο «Τίγρης» θα καλύψει το άνοιγμα της χρονιάς που λογιστικά μόλις ολοκληρώθηκε (το οποίο και κάποιοι υπολογίζουν σε περίπου 3 εκ.), αλλά αυτό μένει να επιβεβαιωθεί (άσε που θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε με ποιο τρόπο έδωσε τα λεφτά στην Π.Α.Ε.).

Αν το κόστος των παικτών που θα προστεθούν αυτό το καλοκαίρι είναι μικρότερο του περσυνού αυτό θα πρέπει ν’ αποτελεί επαρκή απόδειξη ότι ο Μελισσανίδης και οι άνθρωποι του δεν βάζουν δικά τους λεφτά στην Π.Α.Ε., αλλά διαχειρίζονται (και καλά κάνουν από επιχειρηματική άποψη) τα έσοδα της. Από αυτό το σημείο όμως ως τα copy-paste (δι’ αντιγραφής) «ρεπορτάζ» του Κ.Α.Τ. η διαφορά είναι μεγάλη.    

Προβάλλεται βεβαίως και το επιχείρημα της «κάθαρσης» του Ελληνικού Ποδοσφαίρου. Υποτίθεται ότι όσο δεν «καθαρίζει» ο χώρος δεν έχει νόημα να κάνει κάποιος «επενδύσεις». Άρα δικαιολογείται να «την βγάζει φτηνά». Η αξία αυτού του επιχειρήματος είναι διαφορετική αναλόγως της πλευράς με την οποία τάσσεται κάποιος και σε κάθε περίπτωση δεν είναι απόλυτη. Άλλωστε όσο πιο καλή ομάδα φτιάχνεις τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να κάνεις πορεία στην Ευρώπη και να «τινάξεις το ταμείο στον αέρα».  

Ανεξαρτήτως οπτικής του καθενός μας η εκτίμηση ότι φέτος το Καλοκαίρι κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει ένας άλλος πιστεύουμε ότι είναι σωστή. Πέρυσι έφτανε να επικαλεστούν το Κύπελλο και το γεγονός ότι ήταν η χρονιά της επανόδου για να μπορέσουν να διαχειριστούν την «κοινή γνώμη» της Α.Ε.Κ. Φέτος ακόμη και αν κατακτηθεί ένα ακόμη Κύπελλο είναι προφανές ότι αυτό δεν θα φτάνει. Θα πρέπει η ομάδα να προχωρήσει κάμποσο στην Ευρώπη και το γήπεδο να μπει σε πορεία κατασκευής και όχι έγκρισης μελετών.

Στο χέρι της Ιδιοκτησίας της Π.Α.Ε. είναι ν’ ανταποκριθεί στους παραπάνω στόχους, τους οποίους η ίδια (απευθείας και μέσω αντιπροσώπων) έχει θέσει, κάτι που όμως προϋποθέτει από την πλευρά της την προσαρμογή της στις νέες συνθήκες. Στο κάτω-κάτω το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει από την δεκαετία του '90. Και όπως γνωρίζουμε υπάρχουν μόνο δύο περιπτώσεις: είτε περνάς πάνω, είτε κάτω από τον πήχη…

 

1 Ιούλη 2016
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 3534 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΚΥΚΛΟΣ... (ΜΕΧΡΙ ΠΕΡΙΣΥ «ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ», ΦΕΤΟΣ «ΕΧΟΥΜΕ ΕΡΘΕΙ»;)