Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΔΙΑΖΥΓΙΟ AEGEAN-ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗ (ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΣΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

ΔΙΑΖΥΓΙΟ AEGEAN-ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗ
(ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΣΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ)

Δυστυχώς ή ευτυχώς στην Ελλάδα η επιχείρηση ταυτίζεται με τον ιδιοκτήτη ή τον ιδρυτή της. Τα τελευταία 3 χρόνια που επαναδραστηριοποιήθηκε ο Δ. Μελισσανίδης στα διοικητικά της Α.Ε.Κ. τα επιχειρηματικά του προβλήματα αλλά και οι χαρές του έγιναν κομμάτι της καθημερινότητας τόσο των απλών ΑΕΚτζήδων όσο και των ρεπόρτερ της ομάδας. Επειδή δεν είμαστε αθλητικοί συντάκτες για να το γράφουμε όπως μας το υπαγορεύουν και προκειμένου να μην κοροϊδευόμαστε καλό είναι να έχουμε υπ’ όψη μας όσα ακολουθούν.

Η είδηση της αποχώρησης Μελισσανίδη από την AEGEAN εμφανίστηκε σε δύο εκδοχές. Η μια η κατευθυνόμενη μιίλαγε για «μεγάλο επιχειρηματικό deal». Η άλλη η «κανονική» καθότι πιο εξιδεικευμένη έδινε την επιχειρηματική διάσταση του θέματος. Και στις δύο γινόταν λόγος για «επαναγορά των μετοχών Μελισσανίδη από την AEGEAN».

Σήμερα και εν αναμονή της αποκάλυψης του παρασκηνίου που κρύβεται πίσω από αυτή την είδηση θα σας δώσουμε μια καλή γενική ιδέα του τι πράγματι συνέβη.

  • Κατ’ αρχάς έχουμε την μεταβίβαση ΟΛΩΝ των μετοχών της AEGEANτου Δ. Μελισσανίδη στην εταιρεία με την τιμή κλεισίματος του Χρηματιστηρίου της Ν. Υόρκης της 16ης Αυγούστου 2016 (βλέπε εδώ).
  • Η μεταβίβαση αυτή δεν είναι πώληση με την παραδοσιακή έννοια αφού η απόκτηση μετοχών από την ίδια την εταιρεία επιτρέπεται μόνο για περιορισμένο διάστημα και μόνον με συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως ορίζει το άρθρο 16 του Ν. 2190/1920 όπως ισχύει τροποποιημένος (βλέπε εδώ). Υπάρχουν βέβαια πέντε εξαιρέσεις οι οποίες ορίζονται στην παράγραφο 4 του άρθρου, από τις οποίες μας ενδιαφέρει μόνο η μια στην οποία και θ’ αναφερθούμε αργότερα. Το επιχειρηματικό νομικό πλαίσιο στα βασικά του σημεία είναι παγκόσμιο. Συνεπώς αντίστοιχες διατάξεις ισχύουν και στις Η.Π.Α.
  • Την είδηση της «επαναγοράς» των μετοχών Μελισσανίδη από την AEGEAN υποδέχτηκαν με έκδηλη ικανοποίηση και χαρά οι χρηματιστηριακοί αναλυτές της. Για να καταλάβετε πως λειτουργεί το σύστημα θ’ αναφέρω ότι στις εισηγμένες αντιστοιχούν κάποιοι αναλυτές οι οποίοι και σαν τους Ορκωτούς Ελεγκτές ελέγχουν τις οικονομικές τους καταστάσεις και δημοσιοποιούν τα σχόλια και τις προβλέψεις τους για να ενημερώνεται το επενδυτικό (και όχι μόνο) κοινό. Οι προβλέψεις ενός απ’ αυτούς αναθεωρήθηκαν σημαντικά προς τα πάνω αμέσως μετά την ανακοίνωση της είδησης (βλέπε εδώ).
  • Μετά την επαναγορά των μετοχών από την εταιρεία μεταβλήθηκαν τα μετοχικά ποσοστά των υπολοίπων μετόχων (οι οποίοι δεν αγόρασαν κάποιες απ’ αυτές τις μετοχές).

Από το συνδυασμό των παραπάνω προκύπτει ότι η «επαναγορά» (όπως εύηχα αναφέρεται) ήταν στην ουσία μείωση του Μ.Κ. της εταιρείας μέσω της ακύρωσης των μετοχών που κατείχε ο Μελισσανίδης. Για τον λόγο αυτόν και μόνο αναθεωρήθηκαν η «τιμή στόχος» (που αναμένεται χρηματιστηριακά να φτάσει) και οι προβλέψεις ενώ ταυτόχρονα άλλαξαν τα μετοχικά ποσοστά των υπολοίπων μετόχων, αναδεικνύοντας ως μεγαλομέτοχο τον Γεωργιόπουλο με σχεδόν 15% από 10,8 που είχε πριν. Πράγματι όπως ανέφερα και παραπάνω μια από τις πέντε εξαιρέσεις του άρθρου 16 του Ν. 2190/1920 αφορά την απόκτηση μετοχών από την εταιρεία στα πλαίσια της μείωσης του Μ.Κ. της.

Αυτό όμως που έχει πραγματικό ενδιαφέρον και προς το παρόν επιδέχεται κάθε ερμηνείας είναι η ικανοποίηση του αναλυτή της εταιρείας Jefferies, Douglas Mavrinac. Μόνο που δεν ανέβηκε στα κεραμίδια να χορέψει. Τόση και τέτοια ικανοποίηση είναι δικαιολογημένη μόνο αν ο Μελισσανίδης θεωρούνταν εμπόδιο (όπως άλλωστε προκύπτει και απ’ όσα ο ίδιος λέει) ή βαρίδι που «κρατούσε πίσω» την εταιρεία και δεν την άφηνε να εξελιχθεί.

Αυτά προς το παρόν. Μείνετε συντονισμένοι γιατί τα καλύτερα (λεπτομέρειες του παρασκηνίου) έρχονται...

 

Υ.Γ. Ειλικρινά από τον «Αποδυτηριάκια» περίμενα και λόγω της «εσωτερικής πληροφόρησης» του κάτι καλύτερο από αυτό. Ελπίζω μελλοντικά να επανέλθει με κάτι καλύτερο σχετικά.

 

24 Αυγούστου 2016
παρατηρητής 1.

Διαβάστηκε 9419 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΔΙΑΖΥΓΙΟ AEGEAN-ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗ (ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΣΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ)