Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΔΙ’ ΑΣΗΜΑΝΤΟΝ (;) ΑΦΟΡΜΗΝ (ΜΙΚΡΟΙ – ΜΙΚΡΟΙ ΕΜΦΥΛΙΟΙ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΔΙ’ ΑΣΗΜΑΝΤΟΝ (;) ΑΦΟΡΜΗΝ
(ΜΙΚΡΟΙ – ΜΙΚΡΟΙ ΕΜΦΥΛΙΟΙ)

«ΔΡΥΟΣ ΠΕΣΟΥΣΗΣ ΠΑΣ ΑΝΗΡ ΞΥΛΕΥΕΤΑΙ» έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Δεν θα μπορούσε η ρήση αυτή να βρεί καλύτερη εφαρμογή από την Ελλάδα των τελευταίων 5 χρόνων και την Α.Ε.Κ. ειδικά της τελευταίας 3ετίας. Τόσο στην περίπτωση της Χώρας μας, όσο και της Α.Ε.Κ. έφτασε μια καταστροφή να πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις. Στη μια περίπτωση η οικονομική χρεωκοπία οδήγησε σε κατακερματισμό το πελατειακά δομημένο πολιτικό μας σύστημα (όχι ότι αλλού δεν είναι πελατειακό). Στην άλλη η αδιανόητη –αν και προειλημμένη– απόφαση για τον υποβιβασμό της ομάδας αρχικά στην Β’ Εθνική και μετά στην Γ’ (παλιά Δ’) Κατηγορία, δημιούργησε νέους συσχετισμούς φέρνοντας στο προσκήνιο όσους είχαν την υπομονή να περιμένουν να έρθει η σειρά τους.

Καμία μεταβολή δεν γίνεται χωρίς ρήξη ακόμα και σε εποχές σαν και αυτές που ζούμε (όπου όλα μοιάζουν έτοιμα να καταρρεύσουν με μια μικρή προσπάθεια), γιατί κανείς δεν παραδίδει οικειοθελώς ότι πάσχιζε για χρόνια να κάνει δικό του και να το διατηρήσει. Μόνο όποιοι δεν γνωρίζουν καλά την ανθρώπινη φύση ή ακόμα χειρότερα εθελοτυφλούν αιφνιδιάζονται από αυτές τις «εμφύλιες διαμάχες» με τις οποίες ξεκαθαρίζονται οι λογαριασμοί αυτοί. Μέσα στον φόβο τους μη γίνουν τα πράγματα χειρότερα αρχίζουν τις ευχές «να τα βρούν για το καλό του/της…». Ωστόσο μέχρι να επικρατήσει οριστικά κάποια πλευρά οι αμάχες αυτές δεν σταματούν. Παρατηρείται ακόμη το φαινόμενο να συνεχίζονται τα ξεκαθαρίσματα (σε κάθε ευκαιρία) ακόμη και στο εσωτερικό της παράταξης που έχει επικρατήσει.

Σημαντικό ρόλο σε κάθε ξεκαθάρισμα λογαριασμών παίζει και η στάση των υπολοίπων παραγόντων του συστήματος εξουσίας, καθώς μια λάθος εκτίμηση για την στάση κάποιου από αυτούς μπορεί όχι μόνο να βλάψει τις άμεσες επιδιώξεις κάποιου άλλα και τις μελλοντικές. Στη περίπτωση της Α.Ε.Κ. φαίνεται να συνεχίζεται η πολυδιάσπαση που υπάρχει σε όλα τα επίπεδα η οποία και σηματοδοτεί τα πολλά και διαφορετικά μονοπάτια που βλέπουμε ν’ ακολουθούνται. Η πολυδιάσπαση αυτή διαπερνά όλους τους χώρους από τον Διοικητικό (όπου πάντα κάποιοι θα παίζουν παιχνίδια πρώτα για τον εαυτό τους) ως τον οπαδικό/συνδεσμιακό (όπου υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός για το ποιος θα αποθεώσει περισσότερο τον «Τίγρη» κατακεραυνώνοντας τους περισσότερους «εχθρούς της Α.Ε.Κ.», κάτι σαν το πλήθος των ψυχών των απίστων που «σώζει» κάθε ιεραπόστολος).

Σ’ ένα τέτοιο και τόσο νοσηρό κλίμα κάθε μικροδιαφορά (την οποία οι εμπλεκόμενοι ουδόλως αντιλαμβάνονται ως τέτοια) οδηγεί σε συγκρούσεις, οι οποίες συνεχίζονται είτε μέχρι να επικρατήσει κάποιος οριστικά είτε ένας από τους δύο να εγκαταλείψει τον αγώνα. Ούτε λόγος να γίνεται ότι και οι δύο πλευρές έχουν δίκιο. Αυτό δεν είναι περίεργο, αφού ο καθένας μας «βλέπει» και με διαφορετικό τρόπο ότι αφορά στον φορέα που συμμετέχει και με βάση αυτήν την διαφορετική οπτική ερμηνεύει τα πάντα (π.χ. τον σκοπό, τα μέσα, τις συμμαχίες κ.λπ.).

Καθώς δεν υπάρχει μέτρο ή ζυγαριά για να αποφανθούμε σχετικά με κάθε επιδίωξη, είναι πρακτικά αδύνατο ν’ αξιολογήσουμε πόσο σημαντικό είναι για κάποιον να «κάνει τα χέρια» σε κάθε εντός έδρας αγώνα πρίν την σέντρα, ξεσηκώνοντας έτσι πρόσκαιρα την εξέδρα. Έτσι δεν μπορούμε (και ενδεχομένως δεν θα ‘πρεπε) να πάρουμε θέση ούτε για αυτό το θέμα, ούτε και για πολλά άλλα. Μπορούμε ωστόσο να κρίνουμε από την ένταση της διαμάχης καθώς και από την χρονική της διάρκεια (όπως και από τη σεισμική δραστηριότητα σ’ ένα μέρος) τις εξελίξεις ειδικά στο άμεσο μέλλον, κάτι που είναι περισσότερο σημαντικό από το ποιοί πλακώθηκαν στο «δωματιάκι» τις προάλλες και για ποια (ασήμαντη;) αφορμή (ή μήπως κρύβεται και κάποιος σοβαρότερος λόγος;). Το μόνο σίγουρο είναι ότι όποιος και να επικρατήσει τελικά (εκτός και αν υπάρξει συμβιβασμός) σημάδια εκτός από τα σώματα των εμπλεκομένων, θα μείνουν και στην ίδια την οργάνωση και αυτά ενδέχεται να είναι τα σημαντικότερα αφού στην πορεία μπορεί να οδηγήσουν σε νέες ομαδοποιήσεις και διασπάσεις με απροσδιόριστα για την ώρα αποτελέσματα…

Σε κάθε περίπτωση εμείς θα παρακολουθούμε μ’ ενδιαφέρον τις εξελίξεις, αφού σίγουρα θα επηρεάσουν γενικότερα…

 

Υ.Γ.1. Το ευκολότερο και σίγουρα το πιό "πιασάρικο" θα ήταν να "ξεφωνίζαμε" τους εμπλεκόμενους στο συγκεκριμένο επεισόδιο. Αυτό όμως μακροπρόθεσμα δεν θα ωφελούσε και πολύ. Αντ' αυτού προτιμήσαμε να γράψουμε τις παραπάνω γενικές και αυτονόητες (πόσο δυσεύρετη είναι η λογική ώρες-ώρες) διαπιστώσεις, έτσι ώστε διαβάζοντας τες να ξανάρθουμε στα "γράδα" μας, μπας και πάρουμε καμιά σωστή απόφαση όλοι μας.

Υ.Γ.2. Ο "συμβιβασμός" δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή. Το χειρότερο όμως είναι ότι αυτό αποδεικνύεται εκ των υστέρων...

 

10 Ιούνη 2014.
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 47538 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΔΙ’ ΑΣΗΜΑΝΤΟΝ (;) ΑΦΟΡΜΗΝ (ΜΙΚΡΟΙ – ΜΙΚΡΟΙ ΕΜΦΥΛΙΟΙ)