Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

Η ORIGINAL, Η ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ «ΤΙ ΜΕΛΛΕΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ» (ΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ, ΑΝ ΤΟ ΘΕΛΗΣΟΥΝ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η ORIGINAL, Η ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ «ΤΙ ΜΕΛΛΕΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ»
(ΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ, ΑΝ ΤΟ ΘΕΛΗΣΟΥΝ)

Η είδηση (βλέπε εδώ) αν και αναμενόμενη ήταν ωστόσο ελπιδοφόρα. Αναμενόμενη γιατί η οργάνωση μας έχει συνηθίσει σε παρεμβάσεις με νόημα και στόχευση, αλλά και γιατί είναι αποδεδειγμένα δεδομένο το ενδιαφέρον της για τα ερασιτεχνικά τμήματα, τα οποία κατά καιρούς έχει ποικιλοτρόπως βοηθήσει.

Από το δημοσίευμα λοιπόν προκύπτει ότι η Original επισκεπτόμενη το Δ.Σ. της Ερασιτεχνικής που συνεδρίαζε το απόγευμα της Πέμπτης 19 Ιούνη ξεκαθάρισε στους παρόντες ότι: «…δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να κάνει τα στραβά μάτια και να μην μιλήσει για όλα αυτά τα περίεργα που ακούγονται και γίνονται το τελευταίο διάστημα στη Μάνα ΑΕΚ με αποκορύφωμα τη διάλυση, με μαθηματική ακρίβεια όπως φαίνεται του Χάντμπολ, του Βόλεϊ Γυναικών και των μικρότερων τμημάτων.»

Τους έστειλε δηλαδή μήνυμα ότι: «Δεν θα επιτρέψουμε τη διάλυση τμημάτων, πολλών εξ’ αυτών ιστορικών και πρωταθληματικών…».

Πριν προχωρήσουμε σε μία σκακιστικού τύπου ανάλυση των κινήσεων που η Original μπορεί να κάνει από δω και πέρα, πρέπει να σχολιάσουμε το μήνυμα που έστειλαν στο Δ.Σ.

Το μήνυμα είναι λάθος. Είναι αδιάφορο αν κινδυνεύουν με διάλυση «ιστορικά και πρωταθληματικά τμήματα» εξίσου με μη ιστορικά και πρωταθληματικά τμήματα. Το Χάντμπολ για παράδειγμα είναι πρωταθληματικό αλλά όχι ιστορικό, το σκάκι έχει διακρίσεις αλλά όχι ιστορία, το βόλλεϋ έχει ιστορία (το ανδρικό πολύ μεγάλη) αλλά όχι τίτλους. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι τα παραπάνω τμήματα μαζί με όσα το Σωματείο διατηρεί και δεν αναφέρονται εδώ αποτελούν τμήματα ενός πολύ ιστορικού Σωματείου και για τον λόγο αυτό πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν. Επίσης αυτό που οφείλουμε να έχουμε συνέχεια στο μυαλό μας είναι ότι τα Σωματεία υπάρχουν εξαιτίας και λειτουργούν προς όφελος όλων των μελών τους και της κοινωνίας. Συνεπώς εκτός της ιστορικότητας του Σωματείου (και των επιμέρους τμημάτων του) οφείλουμε να λάβουμε υπόψη και τον αριθμό των αθλούμενων κάθε τμήματος, δεδομένου ότι στη σημερινή συγκυρία που οι φασιστικές και φασίζουσες λογικές ανακάμπτουν, το κλείσιμο κάθε τμήματος αυξάνει τις πιθανότητες να δούμε πολλά από τα παιδιά που το στελεχώνουν σε «εκπαιδευτικές κατασκηνώσεις της Χρυσής Αυγής» να προσπαθούν μέσω της συμμετοχής τους σ’ αυτές να βρούν διεξόδους.

Μπορεί η παραπάνω θέση να σας φαίνεται ακραία και λάθος, αλλά σκεφτείτε για λίγο ότι για το παιδί –αν και δεν είναι τελείως αδιαμόρφωτο υλικό σαν τον πηλό– είναι σημαντικό να είναι μέλος μιάς μετριοπαθούς ομάδας η οποία μέσω των ανθρώπων που ασχολούνται με τη λειτουργία της (προπονητών, εφόρων κ.α.) του διαμορφώνει τον χαρακτήρα (ως ένα βαθμό). Τα αποτελέσματα από τη συμμετοχή σε μια τέτοια ομάδα είναι διακριτά και στη μετέπειτα ζωή του. Για τον λόγο αυτό και προκειμένου να μεγιστοποιείται ο θετικός αντίκτυπος στις ζωές των παιδιών έχει μεγάλη σημασία η επιλογή του σωστού στελεχιακού δυναμικού, γιατί για τα παιδιά ο προπονητής, ο έφορος και όσοι ασχολούνται με κάθε τμήμα είναι πρώτα και κύρια παιδαγωγοί και μετά όλα τ’ άλλα.  

Έφτασε τώρα η στιγμή που οι περισσότεροι από εσάς καρτερικά αναμένατε. Το «ζουμί» δηλαδή του παρόντος κειμένου. Για να μπορέσουμε να εξετάσουμε όλα τα δυνατά ενδεχόμενα, πρέπει να καταγράψουμε όλα τα δεδομένα.

Δεδομένα:

  • Όλα στον «αστερισμό της Α.Ε.Κ.» υποτίθεται ότι συντονίζονται με τις επιθυμίες του «Τίγρη».
  • Η Διοίκηση του Σωματείου είναι της απολύτου επιλογής του «Τίγρη», και εξαιτίας της συμμετοχής του Ασλανίδη αποκλείεται αυτός να μη γνωρίζει την κατάσταση στις πραγματικές της διαστάσεις.
  • Όλη(;) η προσπάθεια είχε διοχετευθεί στην ίδρυση των νέων Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε. (αλήθεια πόση ενέργεια και προσπάθεια και από πόσους απαιτείτο γι’ αυτές τις δουλειές;).
  • Γνωρίζαμε ότι ο «Τίγρης» δεν θα συνεισφέρει ούτε σέντσι για τη λειτουργία των Ερασιτεχνικών τμημάτων.

Μετά απ’ όλα τα παραπάνω είναι προφανές ότι οι ουσιαστικές κινήσεις που μπορεί να κάνει η Original είναι περιορισμένες:

  • Μπορεί να την «πέσει» στην διοίκηση την οποία και θα έχει κάθε δίκιο να θεωρεί υπεύθυνη για την συνολική κατάσταση. Σ’ αυτή την περίπτωση μπορούν ν’ απαιτήσουν από τους διοικούντες να «βάλουν περισσότερα λεφτά», χωρίς όμως και να έχουν μεγάλες ελπίδες για κάτι καλύτερο.
  • Μπορεί να πάει στον «Τίγρη» απευθείας και να του παραπονεθεί για όσα δεν κάνουν όσοι αυτός επέλεξε και να του ζητήσουν να «κάνει κάτι». Αυτό θα σήμαινε είτε ότι θα χρηματοδοτήσει ο ίδιος την Ερασιτεχνική, είτε ότι θα βρεί άλλους να βάλει στη θέση των αποτυχημένων.
  • Μπορεί επίσης ν’ αρχίσει σειρά επαφών και να ζητήσει να υπάρξει «πανστρατιά» παλαιών παραγόντων για τη σωτηρία του Σωματείου και την ίδια στιγμή να πρωτοστατήσει στο μάζεμα χρημάτων (οικονομική ενίσχυση) είτε μέσω κουπονιών, είτε μέσω μηνυμάτων (όπως είχε κάνει και πρίν από κάποια χρόνια).

Το πρακτικό αποτέλεσμα των δύο πρώτων επιλογών είναι περιορισμένο και η όποια πρωτοβουλία της Original το μόνο που θα καταφέρει είναι απλά να δείξει το ενδιαφέρον της για τα τεκταινόμενα και ότι δεν μένει απαθής σ’ αυτή την περιπέτεια του Σωματείου, αν και κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό. Είναι αμφίβολο αν η παρούσα διοίκηση η οποία αποτελείται από άτομα τα οποία φαίνεται να έχουν και οικονομικές δυσκολίες σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις τους, είναι σε θέση να δώσουν περισσότερα λεφτά για το Σωματείο, ειδικά τη στιγμή που θα προσπαθήσουν να καλύψουν το μετοχικό κεφάλαιο της Κ.Α.Ε. για να συνεχίσουν να έχουν τον πλήρη έλεγχο στο μπάσκετ.

Επίσης λίγα μπορεί να περιμένει από τον ίδιο τον Μελισσανίδη και συγκεκριμένα από πιθανή εμπλοκή του και στο Σωματείο. Συνεπώς μόνο η Τρίτη επιλογή απ’ αυτές που παρουσιάσαμε παραπάνω έχει κάποιες πιθανότητες. Βέβαια η Τρίτη επιλογή είναι πιθανό να γίνει και από την παρούσα Διοίκηση, η οποία άρχισε ήδη «ν’ ανακατεύει την τράπουλα». Άρχισαν ήδη ν’ ακούγονται επαναδραστηριοποιήσεις παλαιών «παραγόντων» (βλέπε εδώ, εδώ & εδώ).

Ευχή μας είναι οι όποιες πρωτοβουλίες-κινήσεις της Originalνα έχουν πραγματικό αποτέλεσμα και να μην καταλήξουν να είναι μέρος του προβλήματος αντί να οδηγούν στην επίλυση του όπως έγινε με την Κατάληψη των Σπάτων.

Κλείνοντας το σημείωμα μας αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μια πολύ συχνή παρανόηση που αφορά τις Εφορίες των Ερασιτεχνικών μας τμημάτων. Έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε τους Εφόρους σαν «ψώνια» (κάτι το οποίο δεν είναι τελείως λάθος) που «κάνουν το κέφι τους» και άρα θα πρέπει να είναι και σε θέση να τα συντηρήσουν οικονομικά. Αν κάποιος δεν είναι έστω λίγο «ψώνιο» δεν ασχολείται με οτιδήποτε σχετίζεται με τον Ερασιτεχνικό Αθλητισμό (ή την διαιτησία για παράδειγμα). Σχεδόν όλοι μας «πάσχουμε» από το σύνδρομο του «εγώ θα το ‘κανα καλύτερα», όμως λίγοι ρισκάρουμε την έκθεση μας στην κριτική μέσω της ανάληψης μιάς θέσης Εφόρου. Σίγουρα κάποιοι όντας φορείς κάποιου «βαριού ονόματος» και ειδικά στην περίπτωση που δεν μπόρεσαν ν’ ακολουθήσουν καριέρα ανάλογη με του πατέρα τους, πιθανόν να βρίσκουν μια διέξοδο (να προσφέρουν κάπου και αυτοί) μέσω της ανάληψης μιάς τέτοιας θέσης. Ένας επιπρόσθετος λόγος είναι και η φήμη αλλά και η αναγνώριση που ανάλογα με την πορεία του τμήματος ενδέχεται να τους συνοδεύει.

Όμως η θέση του Εφόρου οποιουδήποτε Ερασιτεχνικού τμήματος δεν είναι αυτή του ιδιοκτήτη του, αφού κάτι τέτοιο έρχεται σε αντίθεση με τον ερασιτεχνικό χαρακτήρα του Σωματείου. Ο Έφορος «φροντίζει για τη σωστή λειτουργία και τον συντονισμό όλων των παραγόντων του τμήματος, προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα». Σε καμία περίπτωση δεν είναι υπεύθυνος για την οικονομική ενίσχυση του τμήματος, κάτι το οποίο αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της Διοίκησης του Σωματείου.

Για να γίνει καλύτερα κατανοητό αυτό ας σκεφθούμε για μια στιγμή τους Εφόρους των Ερασιτεχνικών τμημάτων του Σωματείου μας σαν στρατιωτικούς (Λοχαγούς & Ταγματάρχες). Οι μεν Λοχαγοί θα ήταν διοικητές Λόχων, οι δε Ταγματάρχες Ταγμάτων. Ποιος από εμάς σ’ αυτή την περίπτωση θα ανέμενε τόσο από τους Λοχαγούς όσο και από τους Ταγματάρχες να συντηρούν οικονομικά τις μονάδες τους; Ποιος από εμάς δεν θα θεωρούσε ότι η οικονομική τους συντήρηση (των μονάδων) είναι αποκλειστική ευθύνη του Κράτους; Βλέπετε λοιπόν γιατί για όλους εμάς τους «παρατηρητές» αποκλειστικός υπεύθυνος είναι (και θα συνεχίσει να είναι) το Δ.Σ. του Σωματείου μας, ακόμη και αν σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να κατονομαστούν σαν «υπεύθυνοι» όσοι είχαν «υπ’ ευθύνη τους» αναλάβει την χρηματοδότηση κάποιων τμημάτων;

 

23 Ιούνη 2014.
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 9919 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο Η ORIGINAL, Η ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ «ΤΙ ΜΕΛΛΕΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ» (ΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ, ΑΝ ΤΟ ΘΕΛΗΣΟΥΝ)