Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΣΤΑ ΚΡΥΦΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ Η Α.Μ.Κ. ΤΗΣ Κ.Α.Ε. (ΑΦΟΥ ΠΑΤΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΣΩΣΤΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΞΕΥΤΙΛΙΖΕΤΕ;)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΣΤΑ ΚΡΥΦΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ Η Α.Μ.Κ. ΤΗΣ Κ.Α.Ε.
(ΑΦΟΥ ΠΑΤΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΣΩΣΤΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΞΕΥΤΙΛΙΖΕΤΕ;)

Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται τα ζητήματα που κατά καιρούς αναλαμβάνει ο Α. Αλεξίου είναι μάλλον τραγικός (βλέπε την εκπροσώπηση του Χάντμπολ στον αθλητικό δικαστή σε σχέση με την τιμωρία που επιβλήθηκε). Ακόμη και όταν τα κάνει σωστά η προσπάθεια του «χάνεται» στην πορεία και το παραγόμενο αποτέλεσμα είναι πενιχρό. Έτσι συνέβη και με την Α.Μ.Κ. η οποία και θα έπρεπε να καλύψει το ελάχιστο ιδρυτικό μετοχικό κεφάλαιο της Κ.Α.Ε. Έχουμε γράψει σχετικά αρκετά κομμάτια για να γνωρίζουν, όσοι μας διαβάζουν τακτικά, την διαδικασία (βλέπε εδώ) και μάλιστα από καιρό τώρα.

Έχουμε επίσης σε προηγούμενα άρθρα μας αναφερθεί στις περιπέτειες της Κ.Α.Ε. (νέας και παληάς), η οποία πάντα ήταν «χαμένη στα γρανάζια της γραφειοκρατίας» από τα οποία μόνον πρόσφατα ξέμπλεξε.

Η πλέον σημαντική αλλά και συμβολική πράξη που λαμβάνει χώρα μετά την σύσταση μιάς Π.Α.Ε. είναι η κατάθεση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Η διαδικασία είναι δεδομένη από καιρό και σαν πρώτο βήμα της προβλέπει την ολοσχερή κάλυψη του αρχικού ιδρυτικού κεφαλαίου από τα μέλη του ιδρυτικού Σωματείου. Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει στα χρονικά όρια που θέτει τό άρθρο 68 παρ. 5 του Ν. 2725/1999, τότε το ιδρυτικό Σωματείο προχωρά υποχρεωτικά σε αύξηση με δημόσια εγγραφή και απαιτείται άδεια της Επιτροπής Κεφαλαιγοράς (για περισσότερα βλέπε το παραπάνω μνημονευόμενο άρθρο μας).

Σήμερα θ’ ασχοληθούμε με το τι έπραξε ο Α. Αλεξίου για λογαριασμό της Κ.Α.Ε. σχετικά με την προβλεπόμενη από τους νόμους (Ν. 2725/1999 & Ν. 2190/1920) διαδικασία. Εισαγωγικά και μόνο θα πρέπει να σχολιάσουμε ότι δυστυχώς για μιά ακόμη φορά ο Πρόεδρος της Ερασιτεχνικής κινήθηκε στα μουλοχτά και στα κρυφά, κάτι το οποίο ειδικά για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν μπορούμε να καταλάβουμε το «γιατί».

 Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά.

  •  Η δεύτερη Γ.Σ. της Ερασιτεχνικής Α.Ε.Κ. με την οποία συστάθηκε (για δεύτερη φορά η Κ.Α.Ε.) έλαβε χώρα στις 31 Ιούλη 2014.
  • Η συμβολαιογραφική πράξη με την οποία συστάθηκε η εταιρεία έγινε την 1η Αυγούστου 2014.
  • Η ανακοίνωση της σύστασης στο Γ.Ε.ΜΗ. του Υπουργείου Ανάπτυξης έγινε στις 27 Αυγούστου 2014.

Μέχρι και την ανακοίνωση της σύστασης της Κ.Α.Ε. στο Γ.Ε.ΜΗ. αυτή δεν μπορούσε να κάνει και πολλά πράγματα, όπως για παράδειγμα να πάρει Α.Φ.Μ. από την εφορία. Έπρεπε όμως να τηρηθούν (τουλάχιστον τυπικά) οι προθεσμίες του άρθρου 68 του Ν. 2725/1999.

Για τον λόγο αυτό ο Αλεξίου όπως αποκάλυψε στις 23 Σεπτέμβρη το ΑΕΚ 24 HOURS.GR (βλέπε εδώ) δημοσίευσε στην οικονομική εφημερίδα «Ημερησία» στο φύλλο της 5ης Αυγούστου 2014 (βλέπε εδώ) πρόσκληση με την οποία καλούσε τα ταμειακώς εντάξει μέλη της Ερασιτεχνικής να καλύψουν το ιδρυτικό ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο της Κ.Α.Ε.! Τυπικά τήρησε την προθεσμία της παραγράφου 5 του άρθρου 64, αλλά ουσιαστικά έκανε μιά τρύπα στο νερό, αφού η πρόσκληση αυτή ούτε στην ιστοσελίδα της Ερασιτεχνικής δεν ανέβηκε, ούτε όμως και την έδωσε στον ΑΕΚτζήδικο τύπο για να ενημερωθούμε όλοι μας!! Γιατί άραγε;;;

Στο σημείο αυτό πρέπει να κάνουμε κάποιες παρατηρήσεις:

Η 5η Αυγούστου 2014 ήταν ημέρα Τρίτη. Η πρόσκληση δόθηκε το αργότερο την Δευτέρα (4 Αυγούστου) ή το νωρίτερο την Παρασκευή 1η Αυγούστου ταυτόχρονα με την συμβολαιογραφική πράξη σύστασης και πάντως τρείς βδομάδες πριν πάρει αριθμό Γ.Ε.ΜΗ. η Κ.Α.Ε. Συνεπώς εκείνη την στιγμή η μόλις συσταθείσα Κ.Α.Ε. δεν είχε δικό της τραπεζικό λογαριασμό. Προκειμένου να ξεπεράσει και αυτό το ζήτημα ο Αλέξης έδωσε σαν αριθμό τραπεζικού λογαριασμού για την κατάθεση του μετοχικού κεφαλαίου έναν προσωπικό του λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς όπως πάλι αποκάλυψε στις 25 Σεπτέμβρη το ΑΕΚ24 HOURS.GR (βλέπε εδώ). Αυτό το «τέχνασμα» (δηλαδή την κατάθεση αρχικά σε λογαριασμό φυσικού προσώπου και στη συνέχεια την μεταφορά του ποσού σε λογαριασμό της εταιρείας) στο οποίο καταφεύγουν πολλοί σε αντίστοιχες καταστάσεις, απαγορεύεται ρητά από τον Ν. 2190/1920 και ειδικότερα από το άρθρο 11 παρ. 6.        

Προφανώς η προθεσμία των δεκαπέντε ημερών, μέσα στην οποία έπρεπε εμείς (τα ταμειακώς εντάξει μέλη της Ερασιτεχνικής) να καλύψουμε το μετοχικό κεφάλαιο, και η οποία έληγε στις 20 Αυγούστου είναι η προβλεπόμενη από τον νόμο. Από την εξέλιξη των γεγονότων και ειδικότερα όσα έμμεσα συνάγονται από το ρεπορτάζ (γιατί κανείς δεν ενημερώνει αρμοδίως) εξάγεται το συμπέρασμα ότι στο διάστημα 5-20 Αυγούστου δεν καλύφθηκε το αρχικό ιδρυτικό μετοχικό κεφάλαιο των 245 χιλιάδων Ευρώ.

Άρα σύμφωνα με την παράγραφο 6 του Ν. 2725/1999 πρέπει το ιδρυτικό Σωματείο να προχωρήσει σε κάλυψη με δημόσια εγγραφή (αφού λάβει τη σχετική άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς), κάτι το οποίο ως σήμερα δεν το έχει πράξει.

Προκειμένου να μην παίζουμε την «κολοκυθιά» και το «χαλασμένο τηλέφωνο», θέτουμε τα παρακάτω ερωτήματα στα οποία απαιτούμε απαντήσεις και μάλιστα άμεσα:

  •  Έχει καλυφθεί το αρχικό ιδρυτικό μετοχικό κεφάλαιο;
  • Αν ναι γιατί δεν μας ενημερώνουν;
  • Ποιός ή ποιοί το κάλυψαν και τι ποσοστό κατέχει καθένας τους;
  • Αν όχι τι περιμένουν για να ξεκινήσουν την διαδικασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς;
  • Είναι ευκολότερο να βρεθούν τα λεφτά για τα έξοδα που απαιτούνται για τη σύνταξη του φακέλου στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (πάνω από το μισό ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο) ή το ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο;
  • Γιατί δεν έδωσαν στην δημοσιότητα την πρόσκληση για την κάλυψη του μετοχικού κεφαλαίου;
  • Ποιός αναλαμβάνει την ευθύνη για τις συνέπειες που προβλέπει για την περίσταση ο Ν. 2190/1920 ή ακόμη χειρότερα ο Ν. 2725/1999;

 

Κλείνοντας και εν αναμονή των απαντήσεων της Κ.Α.Ε. (δηλαδή του Αλεξίου) επειδή θέλουμε να τους βοηθήσουμε ξαναδημοσιεύπυμε το υστερόγραφο που ακολουθεί και το οποίο περιλαμβάνεται στο άρθρο μας «ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΡΑΕΙ...» (Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ Κ.Α.Ε. ΚΑΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΜΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ)  της 16ης Σεπτέμβρη:

«Υ.Γ. Είναι εξαιρετικά σημαντικό το μετοχικό κεφάλαιο να έχει καταβληθεί εντός διμήνου από την σύσταση (η οποία έγινε την 1η Αυγούστου 2014) οπότε και θα πρέπει να πιστοποιηθεί η καταβολή του από το Δ.Σ. Αν δεν έχει καταβληθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της Κ.Α.Ε. η μόνη περίπτωση για να μην θεωρηθεί άκυρη η σύσταση είναι: «...εάν αποδεικνύεται ότι το σχετικό ποσό υπάρχει και ότι κατατέθηκε εκ των υστέρων σε λογαριασμό της εταιρείας ή ότι δαπανήθηκε για τους σκοπούς της εταιρείας.». Όπως καταλαβαίνετε πρέπει ν’ αποδειχθεί ότι «λεφτά υπάρχουν», αλλιώς «μαύρο φίδι που τους έφαγε»...»

Ενδέχεται όμως αυτό να είναι το μικρότερο από όλα τα προβλήματα που θ’ αντιμετωπίσουν αν όλα δεν έχουν γίνει μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο Ν. 2725/1999 (άρθρο 68) με τον οποίο θα ελεγχθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης η διαδικασία της καταβολής του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου (αφού ως ειδικότερος νόμος εφαρμόζεται αντί του Ν. 2190/1920. Είδωμεν…

 

Υ.Γ.1. Γιατί Αλέξη τα μεθόδευσες έτσι;

Υ.Γ.2. Γιατί Πρόεδρε της Ερασιτεχνικής τα έκανες «εν κρυπτώ»;

Υ.Γ.3. Γιατί μέλος της προσωρινής επιτροπής για την Κ.Α.Ε. τα «θαλάσσωσες»;

Υ.Γ.4. Γιατί μέλος του προσωρινού Δ.Σ. της Κ.Α.Ε. μας έκρυψες την πρόσκληση;

Υ.Γ.5. Αλέξη διόρθωσε το Καταστατικό της Κ.Α.Ε. και πες το να το διορθώσουν και σ’ αυτό της Π.Α.Ε. Το σχετικό άρθρο για την καταβολή του μετοχικού κεφαλαίου του Ν. 2725/1999 είναι το 68 και όχι το 66 όπως λανθασμένα γράφεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης. Την επόμενη φορά μην αντιγράφεις από άλλον γιατί μπορεί και αυτός να είναι αδιάβαστος. Η σωστή διατύπωση θα ήταν: «…σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 68 παρ. 2 και έπειτα και 71 παρ. 1 όπως ισχύουν.»

Τεχνική παρατήρηση: Αν πρόσεχε λίγο θα θυμόταν ότι όταν η Π.Α.Ε. έκανε Α.Μ.Κ. με 1 Ευρώ τιμή για να βγούν σωστά τα ποσά ο καταθέτης έπρεπε να πληρώσει 1,12 Ευρώ. Δεδομένου ότι για την Κ.Α.Ε. η τιμή κάθε μετοχής είναι 10 Ευρώ τα 245.000 Ευρώ αντιστοιχούν σε 24.500 μετοχές. Όμως οι 2.450 είναι δωρεάν και δίνονται στην Ερασιτεχνική. Συνεπώς οι υπόλοιπες 22.050 (24.500-2.450) πρέπει να διατεθούν με τέτοια τιμή ώστε να καλύψουν τα 245.000 Ευρώ. Η διαίρεση του 245.000 / 22.050 μας δίνει 11,111, αλλά αυτό τα πηλίκο δημιουργεί προβλήματα. Αν όμως στρογγυλοποιηθεί σε 1,12 όλα αυτά λύνονται. Έτσι τελικά έχουμε 22.050 Χ 1,12 = 245.196 Ευρώ. Δεδομένου ότι θέλαμε μόνο 245.000 για το μετοχικό κεφάλαιο τα 196 Ευρώ καταλογίζονται λογιστικά σαν «έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο». Αυτά…

 

30 Σεπτέμβρη 2014.
παρατηρητήριο

 

Διαβάστηκε 11260 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΣΤΑ ΚΡΥΦΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ Η Α.Μ.Κ. ΤΗΣ Κ.Α.Ε. (ΑΦΟΥ ΠΑΤΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΣΩΣΤΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΞΕΥΤΙΛΙΖΕΤΕ;)