Font Size

SCREEN

Cpanel

ΥΠΑΡΧΕΙ «ΣΥΣΤΗΜΑ» ΣΤΗΝ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ; (ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΕΛΕΓΧΕΙ;)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΥΠΑΡΧΕΙ «ΣΥΣΤΗΜΑ» ΣΤΗΝ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ;
(ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΕΛΕΓΧΕΙ;)

Δεν υπάρχει καλύτερη καταφυγή από την κριτική (και την ανάγκη ανάληψης ευθύνης) στον επαγγελματικό αθλητισμό από την διαιτησία. Η διαιτησία εκτός από το απόλυτο άλλοθι για την αποτυχία έχει μια ακόμη σπάνια ιδιότητα. Με κάποιο παράξενο τρόπο φαίνεται (αν πιστέψουμε όλα όσα λέγονται) πως αδικεί τους πάντες (ακόμα και αυτούς που υποτίθεται ότι ευνοεί). Αυτή την παράξενη ιδιότητα θα προσπαθήσω να φωτίσω λίγο σήμερα.

Στην Ελλάδα από την «περίοδο Κόκκαλη» υπήρχε μια φανερή μονομέρεια στη διαιτητική αντιμετώπιση των ομάδων. Έτσι, η προφανής διαιτητική εύνοια λειτουργούσε σαν μια ψηφιακή κατσίκα που αποδείκνυε και τον δράστη («τον έπιασαν με την κατσίκα στη πλάτη»). Υποτίθεται, όμως, πως με την βοήθεια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. (και των ξένων) και μετά τον εξοστρακισμό (;) του «γνήσιου Γαύρου» από τα «κέντρα αποφάσεων» πως η κατάσταση άλλαξε άρδην. Υποτίθεται ότι αποκαταστάθηκε η ισονομία. Βέβαια, αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από το κλείσιμο των παλιών και εκκρεμών λογαριασμών της «περιόδου Κόκκαλη».

Φέτος, ο πρωτοπόρος για την ώρα, «Πρωταθλητής Χειμώνα» και επίδοξος Πρωταθλητής Π.Α.Ο. έχει πάρα πολύ καλύτερη διαιτητική μεταχείριση από τα προηγούμενα χρόνια. Ακόμη και τα «σπόρια» του δίνουν οι διαιτητές. Ωστόσο, δεν χάνει την ευκαιρία να βγει παραπονούμενος στην αναφορά.

Την πρώτη φορά που θέλησε να βγει και από πάνω ήταν μετά τα δύο πέναλτι (ειδικά το δεύτερο ήταν τόσο αστείο) στο ντέρμπι με την Α.Ε.Κ. όπου και νίκησε με 2-1. Τότε ήταν η ανάγκη να υπερασπιστούν την αδικημένη ως πέρυσι ομάδα τους που έκανε τους «πράσινους» «χατζηαβάτηδες» να κάνουν το μαύρο σε άσπρο. Η επόμενη φορά ήταν μετά τον πάλι εντός έδρας αγώνα με τον Άρη. Τότε οι «ρεπόρτερ» έκαναν λόγο για «σύστημα που πολεμά τον Π.Α.Ο.».

Όπως θυμάστε αρχικά ο Π.Α.Ο. αποτελούσε μέρος της συμμαχίας που εξοστράκισε τον «γνήσιο Γαύρο» από την Ε.Π.Ο. Στη συνέχεια φάνηκε ν’ αποστασιοποιείται και σε συνδυασμό με την αντίστοιχη αποστασιοποίηση του Σαββίδη ο έλεγχος(;) της Ε.Π.Ο. πέρασε στην «Α.Ε.Κ. του Μελισανίδη» με αμφίβολα στην καλύτερη περίπτωση αποτελέσματα. Τουλάχιστον αυτή ήταν η κατάσταση ως τώρα που στην Προεδρία της Ομοσπονδίας εγκαταστάθηκε ο Μπαλτάκος.

Συνεπώς γεννάται το ερώτημα: «Ποιος ελέγχει το «σύστημα» που υποτίθεται ότι υπάρχει;».

Να το ελέγχει ο Μαρινάκης; Μπα…

Να το ελέγχει ο Σαββίδης; Μπα…

Να το ελέγχει ο Αλαφούζος; Δεν ξέρει απ’ αυτά.

Να το ελέγχει ο Μελισανίδης; Θα μπορούσε αν πλήρωνε να λαδώνεται ο μηχανισμός.

Δεδομένης της μεταχείρισης των ομάδων αν υπάρχει «σύστημα» είναι μάλλον ορφανό. Σιγοντάρει το Π.Α.Ο. ως πρωτοπόρο, για να του θυμίζει κάθε τόσο την ύπαρξη του.

Ακούγεται στην πιάτσα πως κάποια επιρροή στο «σύστημα» έχει ο καλός φίλος των δύο Πόντιων, Αχιλλέας. Είναι αυτός που έφερε το φιλαράκι του να σφυρίξει το Π.Α.Ο. - Α.Ε.Κ. με τα γνωστά αποτελέσματα. Το ζήτημα είναι γιατί τον αφήνουν να το κάνει. Πιθανόν να έχει τον περισσότερο χρόνο (και ενδιαφέρον) από τους δυό τους, ενώ και η ομάδα του δεν κυνηγά κάτι. Επιπλέον, ίσως να έχει και τα λιγότερα προβλήματα. Ποιος ξέρει.

Σε κάθε περίπτωση μια διαιτησία όπως αυτή που έχουμε τώρα που χρειάζεται να φέρνουμε ξένους διαιτητές για τα σημαντικά παιχνίδια αφημένη στα χέρια του Αχιλλέα είναι καλύτερη επιλογή (βολεύει περισσότερο) από μια «επαγγελματική διαιτησία»;

15 Νοέμβρη 2022
«πουθενάς 1».

Διαβάστηκε 37 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΥΠΑΡΧΕΙ «ΣΥΣΤΗΜΑ» ΣΤΗΝ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ; (ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΕΛΕΓΧΕΙ;)