Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΥΠΑΡΧΕΙ «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ; (Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΛΕΞΗΣ ΠΟΥ «ΕΧΑΣΕ» ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΥΠΑΡΧΕΙ «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ;
(Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΛΕΞΗΣ ΠΟΥ «ΕΧΑΣΕ» ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ)

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που λέξεις κατέληξαν να έχουν διαφορετική από την αρχική τους σημασία, κάποιες φορές μάλιστα και την ακριβώς αντίθετη. Ωστόσο τις περισσότερες φορές απλά «χάνουν» το περιεχόμενο τους. Επειδή χρησιμοποιούνται άκριτα σε κάθε περίπτωση μιάς και είναι φορτισμένες συναισθηματικά με το νόημα που επιθυμεί ο χρήστης τους να μεταδώσει, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν συννώνυμα που θα περιέγραφαν καλύτερα το ζητούμενο. Μια από τις λέξεις αυτές είναι η «αλληλεγγύη».

Την δεκαετία του ’80 (κυρίως) η «αλληλεγγύη» ήταν συνυφασμένη με τον Λέχ Βαλέσα και το ομώνυμο Πολωνικό εργατικό συνδικάτο, το οποίο με τις «ευλογίες του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’» πρωτοστάτησε στο «ξήλωμα» του Κ.Κ. Πολωνίας και της κυβέρνησης του (του Στρατηγού Γιαρουζέλσκι).

Η «αλληλεγγύη» παραπέμπει ως έννοια σε περιόδους κρίσης, τότε δηλαδή που αυτός ο οποίος βρίσκεται σε κίνδυνο ζητά την αλληλεγγύη όσων μπορούν (και έχουν ενδεχομένως και «ηθική υποχρέωση») να τον βοηθήσουν. Για παράδειγμα ο επαίτης (ζητιάνος) δεν ζητά τα λεφτά μας αλλά την αλληλεγγύη μας, της οποίας εκδήλωση είναι τα λεφτά που του δίνουμε. Συνεπώς στη σημερινή συγκυρία η λέξη αυτή χρησιμοποιείται κατά κόρον και από όλους.

Σήμερα θ’ αναφέρουμε κάποια χτυπητά παραδείγματα τα οποία είναι κατά τη γνώμη μας ενδεικτικά της «κακοποίησης» της λέξης και της υποκριτικής χρήσης της. Ακόμη και αν σε μερικές περιπτώσεις δεν χρησιμοποιείται η ίδια η λέξη είναι προφανές ότι γίνεται αναφορά σ’ αυτήν.

Έτσι όταν διοργανώνονται συγκεντρώσεις έξω από την Βουλή για την «στήριξη» της κυβέρνησης την στιγμή που διαπραγματεύεται στις Βρυξέλλες, αυτό γίνεται για να δηλωθεί η «αλληλεγγύη» του συγκεντρωμένπου πλήθους στην κυβέρνηση του.

Όταν η αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη μας ζητά να κάνουμε το «πατριωτικό καθήκον» μας πληρώνοντας τους φόρους που η προηγούμενη «μνημονιακή» κυβέρνηση (η οποία σύμφωνα με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. υπερφορολόγησε τον κόσμο και κατέστρεψε την χώρα) επέβαλε, μας ζητά να εκδηλώσουμε την «αλληλεγγύη» μας πρός την κυβέρνηση μας. Με την δήλωση αυτή μπαίνει και επίσημα η «ταφόπλακα» στο «Κίνημα δεν πληρώνω» η συνέχιση της δράσης του οποίου θα είναι πλέον «παράνομη» αφού όσοι δεν πληρώσουν τους πρώην «άδικους» φόρους (αλλά και όσους επιβληθούν από δώ και πέρα) θα θεωρούνται φοροφυγάδες. Υπενθυμίζουμε ότι εδώ και καιρό (ειδικά όταν άρχισε να φαίνεται ότι θα ερχόταν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πρώτο κόμμα στις εκλογές) ο νυν Πρωθυπουργός έχει αποκυρήξει το «Κίνημα δεν πληρώνω».

Από την άλλη η κυβέρνηση θα εκδηλώσει την «αλληλεγγύη» της σε όσους βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική θέση παρέχοντας τους δωρεάν ρεύμα το κόστος του οποίου προφανώς θα επιβαρύνει την ίδια την Δ.Ε.Η. και έμμεσα τον κρατικό προϋπολογισμό. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι τα χρέη αυτών των ανθρώπων στην Δ.Ε.Η. (εξαιτίας των οποίων διακόπηκε η περαιτέρω παροχή) θα διαγραφούν. Απλά για μιά περίοδο δεν θα τους ζητηθούν τα λεφτά αυτά (ενδεχομένως να μην τους ζητηθούν και τόκοι υπερημερίας από την επιχείρηση).

Τις τελευταίες μέρες έχουν πληθύνει οι διαφημίσεις των εταιρειών με τις οποίες προσπαθούν να προσελκύσουν τους δικαιούχους του προγράμματος της «ψηφιακής αλληλεγγύης», οι οποίοι ταυτίζονται με τους δικαιούχους του «κοινωνικού μερίσματος». Στην περίπτωση αυτή εκδηλώνεται και ο σουρεαλισμός της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία έδωσε την δυνατότητα δωρεάν σύνδεσης στο διαδίκτυο και απόκτησης φορητού υπολογιστή σε ανθρώπους που λόγω χαμηλού εισοδήματος δεν μπορούν να καλύψουν βασικές βιοτικές ανάγκες τους («Βρακί δεν έχει ο κώλος μας, λουλούδια θέλει ο πούτσος μας»). Φαίνεται ωστόσο εκ του αποτελέσματος πως οι δικαιούχοι και οι οικογένειες τους έλαβαν μεν τα κουπόνια του προγράμματος αλλά δεν εκδήλωσαν (στο σύνολο τους) την δική τους «αλληλεγγύη» στην κυβέρνηση ψηφίζοντας την.

Τέλος οι εταίροι μας στην Ε.Ε. θα εκδηλώσουν την δική τους «αλληλεγγύη» επιτρέποντας μας να συνεχίσουμε να είμαστε μέλη της Ευρωζώνης, αρκεί εμείς να υπογράψουμε πως θα τους επιστρέψουμε όλα τα δανεικά (και τα 325 δις Ευρώ) και να συνεχίσουμε τις «μεταρρυθμίσεις» μέσω των οποίων θα έρθει η «ανάπτυξη» (την οποία και έχει από καιρό δρομολογήσει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου).

Στον χώρο της Α.Ε.Κ. οι οπαδοί της καλούνται να εκδηλώσουν την «αλληλεγγύη» τους μέσω της «συστράτευσης» (διάβαζε στοίχιση) πίσω από τον «Τίγρη». Την ίδια ώρα η διοίκηση της Ερασιτεχνικής ζητά από τα μέλη του Σωματείου να εκδηλώσουν την «αλληλεγγύη» τους σε ομάδες συμπολιτών μας που δοκιμάζονται (π.χ. σεισμοπαθείς της Κεφαλονιάς), ενώ κανείς με «βαρύ πορτοφόλι» δεν εκδηλώνει την «αλληλεγγύη» του στους αθλητές των χρεοκοπημένων τμημάτων του Σωματείου ή στους απλήρωτους και ήδη σε «επίσχεση εργασίας» υπαλλήλους του Σωματείου (προφανώς τα «βαριά πορτοφόλια» κρατούν τα χρήματα τους για να εκδηλώσουν την δική τους «αλληλεγγύη» στον «Τίγρη» συνεισφέροντας στην κατασκευή του γηπέδου).

Μετά από όλα τα παραπάνω αλλά και με βάση αυτά πρέπει ν’ αναρωτηθούμε όλοι μας: «Πόσο αλληλέγγυοι (έναντι οποιουδήποτε) αισθανόμαστε σήμερα;». Αναλόγως της απάντησης που θα δώσει καθένας μας ας πράξει «ότι τον φωτίσει ο Θεός» μπάς και δούμε μια «άσπρη μέρα» χωρίς κατ’ ανάγκη να έχει χιονίσει. Γιατί αν περιμένουμε από την «αλληλεγγύη» των λεφτάδων την «κάναμε λαχείο».

 

16 Φλεβάρη 2015.
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 7134 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΥΠΑΡΧΕΙ «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ; (Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΛΕΞΗΣ ΠΟΥ «ΕΧΑΣΕ» ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ)