Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΠΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ, Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΠΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
(ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ, Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ
)

Πολύς λόγος γίνεται για τα «στημένα παιχνίδια» και τις «αποδείξεις» σχετικά μ’ αυτά. Υποτίθεται ότι για να υπάρξει καταδίκη θα πρέπει οι αποδείξεις να είναι ακλόνητες. Ωστόσο η σχετική συζήτηση είναι μόνο και μόνο για το θεαθήναι. Δεν μπαίνει στην ουσία γιατί δεν θέλει να μπεί, αφού αν συζητήσουμε για την ουσία θ’ αποκαλυφθούν τα δομικά προβλήματα του «συστήματος». Η άλλη παγίδα είναι να θεωρήσουμε πως το «σύστημα» αφορά μόνο τον «επαγγελματικό αθλητισμό». Όσοι είναι τακτικοί αναγνώστες μας θα γνωρίζουν ότι εμείς δεν μένουμε μόνο στο προφανές (τον «επαγγελματικό αθλητισμό») αλλά εξετάζουμε την κατάσταση γενικότερα, μιάς και οοι ιδιοκτήτες των «επαγγελματικών» ομάδων είναι ταυτόχρονα και επιχειρηματίες.

Προτού λοιπόν προχωρήσουμε στο κυρίως θέμα του άρθρου μας να ξεκαθαρίσουμε κάτι (μια και καλή) για τους «στημένους αγώνες» και παράλληλα να δώσουμε μια «απάντηση» σε κείμενα όπως αυτό (βλέπε εδώ). Υπάρχει ένα αλάθητο κριτήριο για να ξεχωρίσουμε τους «στημένους αγώνες» από τους υπόλοιπους. Το κριτήριο αυτό είναι σε ποια στοιχηματική αγορά έγιναν τα πονταρίσματα. Στο σχολείο μάθαμε πως η Ευρωπαϊκή ήπειρος εκτείνεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό ως την οροσειρά των Ουραλίων. Ο ίδιος διαχωρισμός υπάρχει και στην στοιχηματική αγορά. Όσα στοιχήματα παίζονται σε μη Ευρωπαϊκές αγορές -όπου οι προϋποθέσεις είναι πολύ χαλαρές είναι σίγουρα «στημένο». Γι’ αυτό ας αφήσουν το κρυφτούλι και αν έχουν όρχεις ας ξεκαθαρίσουν την κατάσταση. Όλα τα υπόλοιπα είναι «προφάσεις εν αμαρτίαις» και υλικό για την «Δίκη» της Δευτέρας.

Το κυρίως όμως θέμα του άρθρου αυτού είναι η (άμεση) ανάγκη αναμόρφωσης του ρυθμιστικού πλαισίου του «επαγγελματικού αθλητισμού», το οποίο πρέπει ν’ ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες. Παρότι θεωρητικά ο «επαγγελματικός αθλητισμός» είναι αρμοδιότητα του Υφυπουργείου Αθλητισμού, ουσιαστικά πρέπει στο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο να χρησιμοποιηθεί η εμπειρία που υπάρχει σήμερα από τον χώρο των επιχειρήσεων. Ωστόσο η αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου προϋποθέτει την «πολιτική βούληση» τόσο για την θεσμοθέτηση του όσο και για την εφαρμογή/λειτουργία του.    

Έχουμε γράψει σχετικά και δεν πρόκειται να επανέλθουμε σήμερα. Αυτό που έχουμε να πούμε με το σημερινό μας άρθρο είναι περισσότερο μια «προειδοποίηση» προς την αθλητική ηγεσία. Δεν πρέπει κύριε Κοντονή τόσο εσείς όσο και ο Γ.Γ.Α. να παρασυρθείτε από την «κοσμία διαγωγή» που θα επιδείξουν πρός το παρόν οι μεγαλοπαράγοντες του ποδοσφαίρου. Τα προβλήματα (άρα και οι ανάγκες) είναι δεδομένα και ορίζουν την πραγματικότητα στην οποία οφείλει να κινηθεί η ηγεσία του Υφυπουργείου Αθλητισμού. Την πραγματικότητα αυτή πρέπει να την αλλάξει και όχι να την διαχειριστεί (με μικρότερη ή μεγαλύτερη επιτυχία).

Το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί είναι να εγκλωβιστεί σε αντίστοιχες αυταπάτες με αυτές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Οι πρώτες ενδείξεις μετά τις συναντήσεις Κοντονή με τους ποδοσφαιρικούς μεγαλοπαράγοντες μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ηγεσία του Υφυπουργείου Αθλητισμού προσανατολίζεται στον συμβιβασμό με το ποδοσφαιρικό κατεστημένο και στην διαχείριση της σημερινής πραγματικότητας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το άρθρο του πρώην «αποδυτηριάκια» Κ. Καίσαρη (βλέπε εδώ). Αν υπάρχει κάποιος που να νομίζει πως η αναστολή έκδοσης ενός περιοδικού («Παράγκα και Όραμα», Αλαφούζος) και το «κατέβασμα» μιάς ιστοσελίδας («Ολυμπιακός 24», Μαρινάκης) πως σημαίνει κάτι παραπάνω από μια επιφανειακή και για τους τύπους συμμόρφωση, τότε αυτός αυταπατάται οικτρά.

Οι μεγαλοπαράγοντες αποφάσισαν προς στιγμήν να «θάψουν το τσεκούρι του πολέμου» και να «καπνίσουν την πίπα της Ειρήνης» προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να δείξουν την καλή τους πλευρά στον Υφυπουργό, ο οποίος και για λίγο καιρό θα μπορεί να ισχυρίζεται ότι με δυο-τρία ραντεβουδάκια «ηρέμησαν τα πνεύματα».

Επίσης αν νομίζει κάποιος πως ο «επαγγελματικός αθλητισμός» με κανα-δυό μπαλωματάκια όπως την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και τα μέτρα που θέλει να πάρει η SUPER LEAGUE προκειμένου να εξασφαλίσει ότι οι συμμετέχουσες στο Πρωτάθλημα ομάδες θα μπορέσουν να βγάλουν όλη την χρονιά, μπορεί να λειτουργήσει για έναν ακόμη χρόνο πλανάται πλάνην οικτράν.   

 

02 Μάρτη 2015.
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 3083 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΠΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ, Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ)