Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΠΩΣ Ο ΚΟΝΤΟΝΗΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Π.Ο. (Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΝΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΟΥ Κ. ΘΩΜΑΪΔΗ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΠΩΣ Ο ΚΟΝΤΟΝΗΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Π.Ο.
(Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΝΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΟΥ Κ. ΘΩΜΑΪΔΗ)

Το είχαμε σκεφτεί. Η ιδέα κλωθογύριζε στο μυαλό μας αλλά θεωρήσαμε πως έπρεπε να γράψουμε σχετικά μετά την πρώτη εκ του σύνεγγυς επαφή του Κοντονή με τους ποδοσφαιρικούς «θεσμούς» (FIFA & UEFA). Τελικά μας «πρόλαβε» ο κος Θωμαΐδης ο οποίος με αυτό το λιτό κείμενο του τα είπε όλα όσα είχαν σημασία (βλέπε εδώ). Στην αρχή νοιώσαμε όλοι μας ταυτοχρόνως ένα μούδιασμα (πιο σωστά μηρμύγκιασμα) κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης μας και φοβηθήκαμε για τα χειρότερα. Από το μυαλό μας πέρασε -ούτε συννενοημένοι να είμαστε- το σλόγκαν του Ο.Π.Α.Π. στο οποίο ο αφηγητής αναρωτιέται αν στοιχηματίσαμε σ’ αυτό που θεωρούσαμε πιθανό ή αν χάσαμε τελικά την ευκαιρία («το ‘βλεπες, το ‘παιξες;»). Τελικά όταν ηρεμήσαμε είδαμε ότι ο κος Θωμαΐδης δεν είχε εξαντλήσει το θέμα και πως υπήρχαν ακόμη πράγματα που μπορούσαν (και έπρεπε) να γραφτούν.

Ο κος Θωμαΐδης στο κείμενο του δίνει δύο εναλλακτικές λύσεις για το «ξήλωμα του πουλόβερ της Ε.Π.Ο.». Η δεύτερη εναλλακτική -την οποία αντιγράφουμε αυτούσια παρακάτω- είναι η πλέον απλή και για τον λόγο αυτόν έχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.  

«2) Με την αποκάλυψη των τριών εγκληματικών οργανώσεων, θα μπορούσε ο κύριος Κοντονής να στείλει το πόρισμα Κορέα και την εισαγγελική πρόταση Πούλιου στις υπερεθνικές ομοσπονδίες. Επικαλούμενος τους κώδικες ηθικής και δεοντολογίας της FIFA και της UEFA θα μπορούσε να πετύχει αποβολή των παραγόντων, των προέδρων και των διαιτητών που πλήττουν τη φήμη και την ακεραιότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου.»

Η λογική του κου Θωμαΐδη είναι απλή και για τον λόγο αυτόν αφοπλιστική. Τα συμπεράσματα όμως που προκύπτουν από τη σύγκριση της επιλογής Κοντονή σε σχέση με την εναλλακτική στην οποία αναφέρεται ο Θωμαΐδης είναι ανησυχητικά και δυστυχώς φοβόμαστε ότι είναι ενδεικτικά των δυνατοτήτων του Υφυπουργού. Ας δούμε λίγο αναλυτικότερα πως θα έπρεπε να είχε κινηθεί ο κος Κοντονής αν είχε σκεφτεί (και επιλέξει) την λύση αυτή.

Εδώ και κάμποσα χρόνια εταιρείες (δημόσιες και ιδιωτικές), ενώσεις, ομοσπονδίες, οργανισμοί συντάσσουν και δημοσιεύουν κώδικες ηθικής και δεοντολογίας. Οι κώδικες αυτοί είναι δίκοπο μαχαίρι γιατί από την στιγμή που θα τους δημοσιεύσουν έπεται ότι τους έχουν υιοθετήσει και επίσης ότι δεσμεύονται από αυτούς. Έτσι από την άποψη αυτή δεν μας ενδιαφέρει αν για την εταιρεία, την ένωση, την ομοσπονδία ή τον οργανισμό ο κώδικας ηθικής και δεοντολογίας είναι προσχηματικός και στην ουσία τον «γράφουνε στα παληά τους τα παπούτσια».

Γνωρίζοντας τα αυτά ο κος Κοντονής θα μπορούσε είτε ο ίδιος, είτε οι συνεργάτες του να περιδιαβούν την ιστοσελίδα της Ε.Π.Ο. Επιλέγοντας την κατηγορία Ε.Π.Ο. ο επισκέπτης μπορεί να βρεί το Καταστατικό της Ομοσπονδίας, το οποίο και δεν ασχολείται με ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας. Στην ίδια κατηγορία και στην υποκατηγορία ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ο επισκέπτης μπορεί να βρεί με σειρά εμφάνισης πρώτα τον Πειθαρχικό Κώδικα της Ε.Π.Ο. και μετά τον Κώδικα Δεοντολογίας της FIFA έκδοσης του 2009.

Συνεπώς μέχρι εδώ ο επισκέπτης γνωρίζει ότι η Ε.Π.Ο. (άρα και τα μέλη της και όχι μόνο όπως θα δούμε) δεσμεύεται από το Καταστατικό και τον Πειθαρχικό Κώδικα της όπως επίσης και από τον Κώδικα Δεοντολογίας της FIFA ως υπερκείμενης Αρχής. Σχετικά με τον Κώδικα Δεοντολογίας της FIFA πρέπει να σημειώσουμε ότι δεσμεύει αυτομάτως όλους τους εμπλεκόμενους στο χώρο του ποδοσφαίρου, ανεξάρτητα από την ιδιότητα μέλους της Ομοσπονδίας όπως ακριβώς ο Κώδικας Δεοντολογίας των Λογιστών δεσμεύει όλους τους Λογιστές είτε είναι μέλη του Ο.Ε.Ε. είτε όχι.

Όπως είπαμε στο Καταστατικό δεν υπάρχουν διατάξεις σχετικά με ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας. Στον Πειθαρχικό Κώδικα οι σχετικές διατάξεις εκτείνονται από το άρθρο 17 ως το άρθρο 22. Το περίεργο με τον Πειθαρχικό Κώδικα είναι ότι στο άρθρο 25 (Δυσφήμιση του Αθλήματος) γίνεται λόγος μόνο για «δημόσιες δυσμενείς κρίσεις». Προφανώς όλα τα υπόλοιπα δεν αποτελούν «δυσφήμιση του αθλήματος».

Τέλος για τον Κώδικα Δεοντολογίας της FIFA ως υπερκείμενης Αρχής δεν έχει νόημα να εστιάσουμε περισσότερο σε κάποιο από τα 21 άρθρα του.         

Αφού λοιπόν ο κος Κοντονής (ή οι συνεργάτες του) είχαν τελειώσει με την αρχική αυτή έρευνα έπρεπε ν’ απευθυνθούν στον κύριο ανακριτή της «εγκληματικής οργάνωσης» και να του ζητήσουν τα τμήματα του πορίσματος του τα οποία αφορούν μέλη της Ομοσπονδίας. Αυτά θα τα μετέφραζαν στα Γαλλικά και τ’ Αγγλικά και όταν θα είχαν στα χέρια τους (ο Κοντονής και οι συνεργάτες του) τα έγγραφα αυτά θα ζητούσαν συνάντηση με τον Πλατινί & Σία στην έδρα της UEFA. Αν δε ήθελαν να έχουν πλήρως τεκμηριώσει την υπόθεση τους θα συνέδεαν τις κατηγορίες με συγκεκριμένα άρθρα του Πειθαρχικού Κώδικα και του Κώδικα Δεοντολογίας της FIFA τα οποία και οι κατηγορούμενοι μέλη της Ε.Π.Ο. έχουν παραβιάσει.

Το επόμενο βήμα θα ήταν να ζητήσουν από τις UEFA & FIFA να στείλουν κλιμάκια τα οποία θα προχωρούσαν σε επιτόπου διερεύνηση-εκκαθάριση των κατηγοριών που αφορούν μέλη της Ομοσπονδίας και στην περίπτωση που θεωρηθούν ένοχοι να προχωρήσει στην καθαίρεση τους (ανεξαρτήτως της δικαστικής εξέλιξης των υποθέσεων τους). Τέλος το κλιμάκιο θα τροποποιούσε σε συνεργασία με την κυβέρνηση τον τρόπο εκλογής (διαδικασία) του Δ.Σ. της Ε.Π.Ο. εισάγοντας ενδεχομένως ένα από τα συστήματα που χρησιμοποιούν τα ποδοσφαιρικώς προηγμένα μέλη τους (των UEFA & FIFA). Γίνεται κατανοητό ότι στην περίπτωση μας τα κλιμάκια αυτά θα λειτουργούσαν σαν την Διεθνή η οποία επενέβαινε στέλνοντας κλιμάκιο υπό τον Δημητρόφ όταν υπήρχε πρόβλημα σε κάποιο από τα μέλη της και διέγραφε όλο το καθοδηγητικό όργανο του προβληματικού μέλους, εκλέγοντας παράλληλα νέο της αρεσκείας της.

Προσοχή όμως! Ούτε η καθαίρεση του νυν Δ.Σ. ούτε η εκλογή νέου εξασφαλίζει ότι η κατάσταση θα είναι καλύτερη από πριν. Τα Δ.Σ. της Ε.Π.Ο. είναι διεφθαρμένα όχι γιατί τ’ άτομα είναι διεφθαρμένα, αλλά γιατί το πραγματικό σύστημα διοίκησης της είναι διεφθαρμένο. Και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς όταν αυτό το σύστημα που πράγματι διοικεί την Ομοσπονδία είναι πλήρως αυτονομημένο από οποιονδήποτε έλεγχο. Επειδή δε τόσα χρόνια έχει πλέον θεριέψει είναι στην ουσία σε θέση να διορίζει σε καίριες θέσεις (π.χ. Δ.Σ.) άτομα χωρίς ισχυρή δική τους βούληση τα οποία δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα να γίνουν άβουλα όργανα του. Στο κάτω-κάτω μια χρυσή πιστωτική κάρτα κάνει την σκλαβιά πιο υποφερτή. Ακόμη όμως και να στραβώσει κάτι και ν’ αναδειχθεί κάποιος που δεν ελέγχουν πλήρως έχουν τον τρόπο να τον πολεμήσουν και να τον κάνουν να τα παρατήσει. Γι’ αυτό επιμένουμε ότι σε όλο το οικοδόμημα του Ελληνικού Ποδοσφαίρου θα πρέπει να επιβληθούν (και να λειτουργούν ουσιαστικά) μηχανισμοί ελέγχου, τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού. Ειδικά ο εξωτερικός έλεγχος θα πρέπει ν’ ασκείται με συνέπεια και συνέχεια προκειμένου να είναι αποτελεσματικός αν θέλουμε κάποια στιγμή ν’ αλλάξουμε σελίδα.    

Τώρα σχετικά με τα συμπεράσματα που θα μπορούσαμε (και θα έπρεπε) ν’ αντλήσουμε από τους χειρισμούς του Υφυπουργού, αυτά είναι μάλλον απογοητευτικά, αφού από τους ως τώρα χειρισμούς του σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα που αυτοί έφεραν (δεν έφεραν) αποδεικνύεται ότι έδρασε βιαστικά και πρόχειρα και χωρίς συνεννόηση με τους κυβερνητικούς του εταίρους οι οποίοι με την στάση τους θα μπορούσαν να τον είχαν βοηθήσει στο εγχείρημα του. Επειδή είμαστε καλόπιστοι και θετικοί άνθρωποι (όσο και αν δεν φαίνεται αυτό από την σκληρή κριτική μας) δεν θα προδικάσουμε (παρ’ ότι είναι πολύ πιθανές) μελλοντικές αποτυχίες, μόνο και μόνο γιατί πιστεύουμε ότι ο κος Κοντονής μπορεί να μάθει από τα λάθη του. Την επόμενη φορά πρέπει να είναι μεθοδικός και κατάλληλα προετοιμασμένος αν θέλει να έχει αποτέλεσμα, αλλιώς θα έχει «προσφέρει μια εύκολη νίκη στα λαμόγια» που έγραψε και ο Κ.Κ. (ο κανονικός).    

 

4 Μάη 2015
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 6802 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΠΩΣ Ο ΚΟΝΤΟΝΗΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Π.Ο. (Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΝΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΟΥ Κ. ΘΩΜΑΪΔΗ)