Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΠΟΙΟΣ ΕΛΕΓΧΕΙ (ΚΑΙ ΚΑΡΠΩΝΕΤΑΙ) ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΤΗΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ; (ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΛΕΞΗ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΠΟΙΟΣ ΕΛΕΓΧΕΙ (ΚΑΙ ΚΑΡΠΩΝΕΤΑΙ) ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΤΗΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ;
(ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΛΕΞΗ)

Στην αρχή είχαμε ψιθύρους. Τώρα οι ψίθυροι δυναμώνουν και σε λίγο θα εξελιχθούν σε κραυγές. Όσοι «γνωρίζουν από μέσα» αλλά και όσοι απλά έχουν τα μάτια ανοιχτά είναι σε θέση να μας βεβαιώσουν ότι ακόμα και σήμερα που (σχεδόν) όλα μοιάζουν να καταρρέουν στην Ερασιτεχνική, υπάρχουν τουλάχιστον δύο τμήματα τα οποία ευημερούν από οικονομικής άποψης. Τα τμήματα υποδομής του βόλεϊ και το ποδόσφαιρο σάλας φαίνεται να έχουν πολλά έσοδα και πάντως μεγαλύτερα από τις ανάγκες τους. Ειδικά για το ποδόσφαιρο σάλας δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι φέτος πλήρωνε και δύο Κροάτες ποδοσφαιριστές τους οποίους θα εισηγηθεί στην Διοίκηση την συνεργασία και την επόμενη χρονιά.

Δεν είναι μυστικό ότι τα δύο αυτά τμήματα έχουν νοικιάσει ξεχωριστά γραφεία, ίσως γιατί αυτά της Ερασιτεχνικής είναι μονίμως(;) κλειστά. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι τα έσοδα τους είναι μεγάλα ενώ κάποιοι μιλάνε και για 6ψήφια νούμερα. Υπενθυμίζουμε ότι με βάση το άρθρο 7 του Ν. 2725/1999 τα έσοδα των σωματείων (τα οποία από νομικής άποψης ως σωματεία δεν μπορούν να έχουν επιχειρηματική/εμπορική δραστηριότητα) προέρχονται από:

 • το αντίτιμο που αυτό χρεώνει για τις υπηρεσίες εκμάθησης των αθλημάτων που καλλιεργεί (παρ. 2).
 • Δωρεές (παρ. 3).
 • Συμβάσεις χορηγίας ή διαφήμισης (παρ. 4).

Δεδομένου ότι τα τμήματα του Σωματείου λειτουργούν μεν αυτόνομα αλλά σε κάθε περίπτωση υπό την σκέπη και τον έλεγχο (υποτίθεται) του σωματείου -το οποίο τα δημιούργησε και το οποίο αυτά εκπροσωπούν- είναι προφανές ότι η Διοίκηση θα πρέπει να είναι σε θέση να ενημερώσει ανά πάσα στιγμή τα μέλη της Ερασιτεχνικής για την οικονομική κατάσταση των τμημάτων και ειδικά γι’ αυτά τα δύο προκειμένου να μη μένουν σκιές και υπόνοιες για κανέναν και για τίποτα. Είναι περίεργο και σε κάθε περίπτωση οξύμωρο να έχεις από τη μια ένα χρεοκοπημένο σωματείο και από την άλλη δύο τμήματα τα οποία από οικονομικής άποψης «σκάνε από υγεία».

Προφανώς αυτό είχε (και συνεχίζει να έχει) στο μυαλό του και ο Αλεξίου και γι’ αυτό έκανε λόγο στο παρελθόν (αλλά και τώρα ακόμη όπως πληροφορούμαστε) για «Κεντρική Οικονομική Διαχείριση» και για ένα νέο πρόγραμμα με το οποίο θα λειτουργούσε αυτή. Θεωρούμε αστήρικτα και υποβολιμιαία τα όσα ακούγονται ότι τάχα δήθεν ο Αλεξίου έχει «σκυλιάσει» γιατί «είναι στην απέξω» και ότι αυτός είναι ο λόγος που μιλά για «Κεντρική Οικονομική Διαχείριση».

Κλείνοντας και για να συνεξηγούμαστε δηλώνουμε ότι δεν έχουμε ακόμη κανένα απτό στοιχείο και καμία ατράνταχτη απόδειξη με το οποίο να επιβεβαιώνεται ή ν’ απορρίπτεται η πληροφορία για 6ψήφια ποσά (τα οποία περισσεύουν αν από τα έσοδα αφαιρεθούν τα έξοδα των τμημάτων) και μάλιστα για ένα πολύ συγκεκριμένο ποσό το οποίο μας μεταφέρθηκε. Θεωρούμε υποχρέωση τόσο της «Διοίκησης» της Ερασιτεχνικής όσο και της Εξελεγκτικής Επιτροπής να διενεργήσουν έλεγχο σε όλα τα τμήματα και να ενημερώσουν για την οικονομική κατάσταση του καθενός ξεχωριστά τα μέλη του Σωματείου στην επόμενη Γ.Σ. Σε κάθε άλλη περίπτωση όλοι τους θα είναι υπόλογοι τόσο από ηθικής όσο και από νομικής άποψης. Υποχρέωση τους είναι να ξεδιαλύνουν τα πράγματα έτσι ώστε είτε να μην μείνει ρετσινιά σε κανέναν είτε αν κάποιοι «βούτηξαν το δάχτυλο στο βάζο με το μέλι» να λογοδοτήσουν γι’ αυτή τους την πράξη.

Μιάς όμως και η κουβέντα πήγε στα οικονομικά και διοικητικά της Ερασιτεχνικής και αφού έχουμε μεθαύριο και την Απολογιστική Γ.Σ. για τα έτη 2013-2015 έχουμε να ρωτήσουμε τα παρακάτω στα οποία καλό θα ήταν να υπάρξει απάντηση.

Όπως προκύπτει από τον Οικονομικό Προγραμματισμό της Ερασιτεχνικής της περιόδου 2014-2015 έπρεπε ως σήμερα να υπάρχει:

 • Πραγματική άσκηση Γενικής Διεύθυνσης.
 • Οικονομική Εποπτεία από Ταμία-Οικονομικό Διευθυντή (sic) και καθημερινή ενημέρωση Λογιστηρίου (Κεντρική Διαχείριση, Ενιαίο σύστημα είσσπραξης πόρων, Ενιαίο σύστημα εγγραφών, Ενιαίο σύστημα πληρωμών, Υποχρεωτική έκδοση εισιτηρίων).
 • Κανονισμός Λειτουργίας Εφοριών – καθήκοντα και αρμοδιότητες Εφόρων.
 • Κανονισμός Λειτουργίας Ακαδημιών.
 • Τα «δικαστικά έξόδα» ήταν πάνω ή κάτω από το ποσό των 37.200 Ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί;
 • Με ομάδα ποιού συλλόγου θα δημιουργούνταν μέσω συγχώνευσης τμήμα γυναικείου μπάσκετ;
 • Τα έσοδα από τις Ακαδημίες ήταν για την περίοδο 2014-2015 περισσότερα ή λιγότερα από τα 150.000 Ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί;
 • Αν τα έσοδα από τις Ακαδημίες κινούνταν κοντά στο προϋπολογισμένο ποσό τότε και με δεδομένο ότι το συνολικό κόστος λειτουργίας των Ακαδημιών είχε εκτιμηθεί στα 94.500 Ευρώ τι ανάγκες κάλυψαν τα πάνω από 50.000 Ευρώ που προκύπτουν ως διαφορά (150.000-94.500=55.500);
 • Τα έσοδα από την Π.Α.Ε. ήταν για την περίοδο 2014-2015 περισσότερα ή λιγότερα από τα 500.000 Ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί;

Ερωτάται λοιπόν η απερχόμενη ουσιαστικά Διοίκηση:

 • Ποιές από τις παραπάνω και ως ποιόν βαθμό διοικητικές δράσεις έχει ολοκληρώσει;
 • Τι σημαίνει η διατύπωση «Πραγματική άσκηση Γενικής Διεύθυνσης»; Την περίοδο Ιούνη 2013 - Μάη 2014 δεν ασκούνταν πραγματική Γενική Διεύθυνση; Έκανε ο καθένας ότι του κατέβαινε στο κεφάλι;
 • Αν κάποια απ’ αυτές (ή και όλες) δεν έχει πραγματοποιηθεί για ποιόν λόγο έγινε αυτό;
 • Έχει πλήρη και καθαρή εικόνα για τον αριθμό των αθλητών, τα έσοδα και τα έξοδα των Ακαδημιών όλων των τμημάτων;

Αυτά τα λίγα για την ώρα.

 

Υ.Γ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και το γεγονός των πωλήσεων «καρτών διαρκείας» («οικονομικής ενίσχυσης» σωστότερα), χωρίς αποδείξεις πληρωμής-είσπραξης δημιουργώντας την υπόνοια αν όχι την βεβαιότητα ότι τα ποσά αυτά δεν καταχωρούνται στα βιβλία του Σωματείου. Αυτή όπως φαίνεται είναι ακόμα μια «αμαρτωλή» ιστορία, η οποία πρέπει να εξεταστεί, από ανεξάρτητους της Ερασιτεχνικής «ελεγκτές», δηλαδή, Ορκωτούς Λογιστές ή «αρμόδιους» κρατικούς ελεγκτές.

 

07/04/2016
παρατηρητήριο.

 

 

Διαβάστηκε 5318 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΠΟΙΟΣ ΕΛΕΓΧΕΙ (ΚΑΙ ΚΑΡΠΩΝΕΤΑΙ) ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΤΗΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ; (ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΛΕΞΗ)