Font Size

SCREEN

Cpanel

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ «ΘΡΥΛΩΝ» (ΚΟΝΤΟΝΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ «ΘΡΥΛΩΝ»
(ΚΟΝΤΟΝΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ)

Είναι από καιρό φανερό πως η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ. είτε είναι τσακωμένη με την κοινή λογική, είτε ζεί σε ένα παράλληλο χωρο-χρονικό συνεχές (είτε και τα δύο). Είναι τόσα τα παραδείγματα που η απλή και μόνο αναφορά τους θα γέμιζε τις επόμενες 4-5 σελίδες. Δεν θα μπορούσε ο Σταύρος Κοντονής να ξεφύγει από τον παραπάνω κανόνα. Ακόμη και αν δεν μας είχε δώσει άλλες αφορμές αρκεί και μόνο η τελευταία του ενέργεια.

Αναφερόμαστε στην απόφαση του να μετονομαστεί το κλειστό του Ο.Α.Κ.Α. σε Νίκος Γκάλης υποτίθεται για να τιμηθεί για την προσφορά του στο Ελληνικό μπάσκετ. Την πρόταση του Κοντονή αποδέχθηκαν κατά σειρά: το Δ.Σ. του Ο.Α.Κ.Α. (το οποίο διορίζεται από την Κυβέρνηση), δύο μέλη της Ε.Ο.Ε. και του Δήμου Αμαρουσίου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο Βασιλακόπουλος αντέδρασε αρνητικά για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν επί Λιάνη) χωρίς μάλιστα να το κρύβει (βλέπε εδώ για πλήρες ρεπορτάζ).

Διαβάζοντας «πίσω από τις γραμμές» του κειμένου είναι εύκολο να διακρίνει κανείς την απέλπιδα ως τώρα προσπάθεια κάποιων να ξεφορτωθούν τον Βασιλακόπουλο. Δεδομένου ότι δεν μπορούν να περάσουν ρύθμιση για συγκεκριμένο αριθμό θητειών σε Δ.Σ. συλλόγου ή Ομοσπονδίας (εξαιτίας προφανώς τόσο της αντισυνταγματικότητας της όσο και επειδή αν τεθεί ως γενικός κανόνας σε αρκετές Ομοσπονδίες δεν θα υπάρχουν άτομα να στελεχώσουν τα Δ.Σ.) προσπαθούν να δημιουργήσουν «θερμά επεισόδια». Δήθεν τώρα τους έπιασε ο πόνος να τιμήσουν τον Νίκο Γκάλη.

Στην προσπάθεια τους να δείξουν τον Βασιλακόπουλο ως «κακό» και «κομπλεξικό» αναφέρεται στο ρεπορτάζ ότι λίγο μετά την αρνητική αντίδραση του Βασιλακόπουλου, ο ίδιος έδωσε τ’ όνομα του σε κλειστό μπάσκετ στον Πύργο! Αν και δεν μ’ ενδιαφέρει διόλου να «υπερασπιστώ» τον Βασιλακόπουλο (ή και οποιονδήποτε άλλο) έχω να σημειώσω ότι τ’ όνομα τους σε κτίρια δίνουν αυτοί που πρωτοστάτησαν ή είχαν σημαντική συμβολή στο κτίσιμο τους. Έτσι εξ’ αιτίας της χρηματικής προσφοράς του Ν. Γκούμα για το στέγαστρο στην «θύρα των επισήμων» ονομάστηκε το γήπεδο της Α.Ε.Κ. «Ν. ΓΚΟΥΜΑΣ». Για το κλειστό του Πύργου δεν γνωρίζω αν το χρηματοδότησε η Ε.Ο.Κ. ή αν οφείλεται σε προσωπικές ενέργειες του Βασιλακόπουλου. Ακόμη όμως και να μην ισχύει τίποτα από τα παραπάνω ο Βασιλακόπουλος φαίνεται ότι δεν δικαιούται να δώσει τ’ όνομα του ούτε στο μοναδικό κλειστό (πόσο να χωράει άραγε) που βρίσκεται στην μεγαλύτερη πόλη του τόπου καταγωγής του(!), όπως θα μπορούσε να μάθει όποιος διάβαζε το βιογραφικό του (βλέπε εδώ). Εκτός αν με την αναφορά αυτή ο Βασίλης Βέργης εξισώνει το κλειστό του Πύργου μ’ αυτό του Ο.Α.Κ.Α.(!!) κάτι που είναι έτσι κι’ αλλιώς «ανόητο».

Έρχομαι τώρα στο προκείμενο, δηλαδή στην ουσία του ζητήματος. Έστω ότι θέλουμε (και πρέπει) να τιμήσουμε έναν εν ζωή παίκτη. Έχουμε τις παρακάτω επιλογές:

Όλα τα παραπάνω -κανονικά- είναι υπέρ αρκετά για να τιμήσουμε κάποιον για το έργο του. Έλα όμως που αποδεικνύονται ανεπαρκή για την περίσταση, ειδικά όταν μετά «τα μπάνια του Λαού» ανά πάσα στιγμή ενδέχεται να γίνουν εκλογές. Έτσι βρέθηκαν στην ανάγκη να επιστρατεύσουν ένα λογικό μεν αλλά σαθρό και ύπουλο επιχείρημα.

«Τιμούμε, λένε, μ’ αυτό τον τρόπο τον Γκάλη γιατί σ’ αυτόν οφείλουμε την «απογείωση» του Ελληνικού μπάσκετ. Γιατί αυτός μας καθήλωσε στις τηλεοράσεις τις Πέμπτες κ.λ.π.».

Είναι προφανές γιατί το επιχείρημα αυτό είναι σαθρό. Επειδή όμως είναι και λογικό καλό θα ήταν να γράψω δυό πράγματα σχετικά. Είναι σαθρό γιατί για να το υποστηρίξει κανείς πρέπει να κάνει μια λογική ακροβασία, η οποία επειδή είναι προφανής θα πρέπει να δικαιολογηθεί με μια ακόμη λογική ακροβασία. Εξηγούμαι:

«Λογική ακροβασία» Ν.1: Ο Νίκος Γκάλης «απογείωσε» το Ελληνικό μπάσκετ.

Αυτό συνέβη επειδή τις προηγούμενες δεκαετίες και παρά τις αντιξοότητες εκατοντάδες Έλληνες αθλητές είχαν «ματώσει» για να υπάρξει. Συνεπώς αποτελεί «λογική ακροβασία» να προτάσσεται η «απογείωση» της «δημιουργίας» του Ελληνικού μπάσκετ.

«Λογική ακροβασία» Ν.2: Προκειμένου να σταθεί το παραπάνω επιχείρημα είναι αναγκαία η σύγκριση του Νίκου Γκάλη με τους προηγούμενους μπασκετμπολίστες.

Αυτή όμως η σύγκριση είναι βασικά άδικη (κάποιοι θα έλεγαν και ηλίθια), αφού συγκρίνονται μεταξύ τους παίκτες που σταδιοδρόμησαν σε διαφορετικές εποχές (έπαιξαν σε διαφορετικές συνθήκες). Αυτή η σύγκριση είναι τόσο αξιόπιστη όσο να συγκρίνουμε λεμόνια με πορτοκάλια για να καταλήξουμε ότι τα δεύτερα είναι πιο γλυκά από τα πρώτα, γι’ αυτό και αποτελεί «λογική ακροβασία».

Δεν θα υπήρχε μπάσκετ ν’ «απογειώσει» ο Γκάλης αν δεν το είχαν καλλιεργήσει ομάδες όπως ο Β.Α.Ο., η Χ.Α.ΝΘ., ο Πανελλήνιος για να μην αναφέρω τις «μεγάλες» (Π.Α.Ο., Άρη, Α.Ε.Κ., Ηρακλή, Γαύρος).

Δεν θα υπήρχε μπάσκετ ν’ «απογειώσει» ο Γκάλης χωρίς μπασκετμπολίστες όπως ο Βασιλακόπουλος (ναι, ήταν και παίκτης), ο Φαίδων Ματθαίου (ήταν και προπονητής), ο Νίκος Μηλάς (και αυτός ήταν προπονητής) για να μην αναφέρω άλλους γνωστότερους από αυτούς (π.χ. Τρόντζο, Ζούπα, Αμερικάνο).

Συνεπώς, αναλογιζόμενοι τα παραπάνω, η «βάπτιση» του κλειστού του Ο.Α.Κ.Α. σε «Νίκος Γκάλης» αποτελεί «ύβρη». Δεν θα επικαλεστώ το επιχείρημα που κάποιοι ψέλλισαν ότι ο Άρης σαν μοναδικός χρήστης του Αλεξάνδρειου έχει δικαίωμα να το ονομάζει όπως αυτός επιθυμεί και άρα δεν χρειάζεται να δοθεί στο κλειστό του Ο.Α.Κ.Α. τ’ όνομα του Γκάλη. Ούτε θα επικαλεστώ το εύλογο επιχείρημα πως αφού το κλειστό του Ο.Α.Κ.Α. νοικιάζεται προς χρήση σε ομάδες είναι παράλογο να το «βαπτίσει» ο ιδιοκτήτης ερήμην τους.

Εκτός και αν θέλουμε να γίνουμε Ιταλία στην οποία το ίδιο ακριβώς γήπεδο (δημοτικό Στάδιο Μιλάνου) έχει δύο ονόματα. Το μεν αρχικό από την περιοχή που βρίσκεται (Σαν Σίρο) όσο και αυτό που πήρε στις 3 Μάρτη 1980 (Τζουζέπε Μεάτσα) προς τιμήν του ποδοσφαιριστή που έπαιξε τόσο στην Ίντερ όσο και στη Μίλαν (βλέπε εδώ). Έτσι για παράδειγμα όταν θα το χρησιμοποιεί η Α.Ε.Κ. θα είναι το «Κλειστό της Κυπελλούχου Ευρώπης του ‘68» (για να μην το πούμε «Γιώργος Αμερικάνος» και παρεξηγηθεί κανείς) και όταν παίζει ο Π.Α.Ο. μπορεί ν’ αλλάζει σε «Νίκος Γκάλης» (στο κάτω-κάτω ήταν και παίκτης του). Προφανώς γι’ αυτό τον λόγο είναι «αβάπτιστες» οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις σ’ όλο τον κόσμο.    

Είναι προφανής η διπλή πολιτική σκοπιμότητα. Από τη μια κάνουμε δύσκολη την ζωή του Βασιλακόπουλου μπας και απηυδήσει και μας αδειάσει την γωνιά. Από την άλλη κάνουμε δημόσιες σχέσεις (σπέκουλα) γιατί πλησιάζουν όλο και περισσότερο οι εκλογές (σώνεται το λάδι στο καντήλι της Κυβέρνησης).

Επειδή ο Κοντονής δεν φαίνεται να εκλέγεται ξανά στην Ζάκυνθο (καθότι οι μονοεδρικές εξαιρούνται από τις καραμπόλες των κατανομών των εδρών με βάση τα υπόλοιπα των ψήφων στην Επικράτεια) μάλλον θα μετακινηθεί σ’ άλλη εκλογική περιφέρεια. Κάποιοι κάνουν λόγο για την Β’ Αθηνών επειδή -υποτίθεται ότι- εκεί υπάρχουν αρκετοί ΑΕΚτζήδες που σαν τα πρόβατα του Γαύρου θα ψήφιζαν ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σταυρώνοντας παράλληλα τον Κοντονή. Λησμονούν (σκόπιμα;) φαίνεται την εκλογική αποτυχία των Γρανίτσα και Παταβούκα (έπαιζε σε διπλό ταμπλό καθώς αγωνίστηκε και στον Π.Α.Ο.) με το ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά και τις πιο πρόσφατες όταν απέτυχαν οι εκλεκτοί του «Τίγρη» (και της Α.Ε.Κ.;) στην Ν. Φιλαδέλφεια (η Περιφέρεια ήταν διαφορετική περίπτωση). Πιθανότερο είναι ο Κοντονής να μετακινηθεί στην Θεσσαλονίκη (Α’ Θεσσαλονίκης;) οπότε καταλαβαίνετε προς τι η ζέση να τιμηθεί μ’ αυτόν ειδικά τον τρόπο ο Νίκος Γκάλης.

  

Υ.Γ.1. Από μια άποψη καλά κάνατε και δεν κάνατε γραμματόσημο τον Γκάλη όπως κάνατε τους: Στέλιο Ζαμάνο, Βαρδή Β. Βαρδινογιάννη, Μανώλη Γλέζο και Κώστα Μαραγκουδάκη για να τιμήσετε τα 75χρονα του Ε.Α.Μ. ή τους Μίκη Θεοδωράκη, Ανδρέα Λεντάκη, Σωτήρη Πέτρουλα και Χρήστο Ρεκλείτη για να τιμήσετε του αγωνιστές της «Νεολαίας Λαμπράκη» (Νεολαία Ε.Δ.Α.) ή τέλος τους Κώστα Θέο, Ναπολέοντα Σουκατζίδη, Σωτήρη Παρασκευαΐδη και Τάσο Τούση για να τιμήσετε το Εργατικό Κίνημα για ν’ αναφερθώ μόνο στις σειρές γραμματοσήμων του 2016 γιατί σ’ αντίθεση με τους παραπάνω γλύτωσε το φτύσιμο (φτύνουμε ή σαλιώνουμε το γραμματόσημο να κολλήσει εκτός αν είναι από τα αυτοκόλλητα).

Υ.Γ.2. Προς Κοντονή-Τσίπρα: Αν θέλατε να τιμήσετε κάποιον αθλητή δίνοντας τα’ όνομα του στο Ο.Α.Κ.Α. γιατί δεν διαλέξατε τον Γρηγόρη Λαμπράκη; Τόσα προσόντα είχε:

  • Βουλευτής της Ε.Δ.Α. (ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. της εποχής).
  • Αθλητής του μήκους, Πανελληνιονίκης και Βαλκανιονίκης.
  • Επιστήμονας (μαιευτήρας).
  • Ειρηνιστής.

Φαίνεται όμως πως τον Λαμπράκη τον εκμεταλλεύτηκαν όσο πήγαινε οι προηγούμενοι και εσείς δεν μπορείτε να προσδοκάτε σε σοβαρά εκλογικά οφέλη, ενώ με τον Γκάλη…

 

26 Μάη 2016
παρατηρητής 1.

Διαβάστηκε 5265 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ «ΘΡΥΛΩΝ» (ΚΟΝΤΟΝΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ)