Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΟΙ «ΠΟΥΘΕΝΑΔΕΣ» ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΤΑ «ΜΑΥΡΑ ΧΑΛΙΑ» ΤΗΣ «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ» (ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΟΙ «ΠΟΥΘΕΝΑΔΕΣ» ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΤΑ «ΜΑΥΡΑ ΧΑΛΙΑ» ΤΗΣ «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ»
(ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ)

Από την στιγμή της αποχώρησης του Φιλίππου από την μπασκετική Α.Ε.Κ. η «Βασίλισσα» δεν είχε ν’ ανέβει ένα βουνό για να επανέλθει στην κορυφή, αλλά κατ’ αναλογία έπρεπε να σκαρφαλώσει τα Ιμαλάια. Γιατί η διαφορά της Α.Ε.Κ. (αλλά και κάθε άλλης ομάδας) με τους Γαύρο και Π.Α.Ο. είναι τα εγγυημένα έσοδα της Ευρωλίγκας. Έσοδα τα οποία δίνουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα στους μοναδικούς ανταγωνιστές για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος. Ενός Πρωταθλήματος του οποίου η κατάκτηση ΔΕΝ φέρνει οποσδήποτε μεγαλύτερα Έσοδα (λόγω της συμμετοχής στην κορυφαία Ευρωπαϊκή διοργάνωση), αλλά που ωστόσο είναι απαραίτητη σ’ επίπεδο κύρους (πρεστίζ). Γιατί η κατάκτηση του περνά μέσα από την επικράτηση και επί των δύο ομάδων που το μονοπωλούν από την δεκαετία του ’90 και μετά.

Έτσι, η προσπάθεια επανόδου της «Βασίλισσας» ήταν από την αρχή κιόλας πολύ δύσκολη. Γιατί δεν είναι μόνο η διαφορά στα Έσοδα που έπρεπε να γεφυρωθεί. Ήταν ότι παράλληλα έπρεπε όλες οι επιλογές (παίκτες και τεχνικό επιτελείο) να είναι οι «σωστές». Δηλαδή, ΔΕΝ έπρεπε να «πετιόνται» λεφτά. Όπως, όμως, αποδείχτηκε στην πράξη αυτό κάθε άλλο παρά έγινε κατορθωτό. Από την επάνοδο της «Βασίλισσας» στην Α1 πέρασαν απ’ αυτή δεκάδες παικτών (κυρίως ξένοι) χωρίς να δημιουργηθεί ένας σταθερός και αποδοτικός «κορμός». Ένας «κορμός»στον οποίο με λίγες και συγκεκριμένες προσθαφαιρέσεις θα μπορούσε κάποιος αρχικά να δημιουργήσει και στη συνέχεια να συντηρήσει μια ομάδα πρωταθλητισμού.

Το επιχείρημα ότι ο Ιδιοκτήτης της ομάδας έχει δώσει γι’ αυτή από την τσέπη του 8 εκ. στη συγκεκριμένη περίπτωση ΔΕΝ σημαίνει ότι αυτά ξοδεύτηκαν σωατά και αποτελεσματικά. Το μόνο που σημαίνει είναι ότι πληρώθηκαν δυό και τρείς φορές λεφτά για το ίδιο πράγμα, είτε γιατί οι επιλογές ΔΕΝ ήταν οι «σωστές», είτε επειδή τα λεφτά δεν επαρκούσαν για κάτι καλύτερο. Αφήνοντας -για την ώρα- στην άκρη τις διοικητικές ευθύνες όσον αφορά τις λανθασμένες επιλογές (για τις οποίες έχουμε μόνο κάποιες σκόρπιες κουβέντες και αρκετά έμεσσα στοιχεία) έχει νόημα ν’ ασχοληθούμε με τα λεφτά στα οποία η ομάδα μπορεί να υπολογίζει για την λειτουργία της, δηλαδή το ύψος του προϋπολογισμού (μπάτζετ) της.

Βέβαια το ύψος του μπάτζετ καθορίζεται και από το πόσα λεφτά πληρώθηκαν αδίκως για να καλύψουν τις λάθος επιλογές. Γιατί είναι προφανές πως αν δεν πρέπει να πληρωθούν τα λάθη των προηγούμενων χρόνων τα χρήματα στα οποία θα μπορούσε να υπολογίζει η ομάδα θα ήταν περισσότερα. Συνεπώς οι λάθος διοικητικές επιλογές (στον βαθμό που ΔΕΝ έγιναν λόγω μειωμένου μπάτζετ) επηρεάζουν (μειώνουν) το ύψος των διαθέσιμων χρημάτων για την σεζόν. Έχοντας αυτά υπ’ όψη καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το αγωνιστικό πρόβλημα της ομάδας είναι στην ουσία του οικονομικό.

Το είχαμε γράψει (όχι τόσο καθαρά όσο θα θέλαμε για να μην κατηγορηθούμε ότι δήθεν υπονομεύουμε την ομάδα) ήδη πριν από την αρχή του φετινού Πρωταθλήματος ότι φέτος η ομάδα θα προσπαθούσε να «την βγάλει φθηνά». Πολύ φθηνά για μια ομάδα όπως η «Βασίλισσα» (και όπως άλλωστε την θεωρούν οι οπαδοί της). Προφανώς η απόφαση αυτή ήταν μονόδρομος για την Ιδιοκτησία δεδομένων και των χρεών τα οποία στις 30 Ιούνη 2016 ήταν 2,3 εκ. Ευρώ. Επιπλέον λεφτά απαιτεί η τροποποίηση του κεντρικού γηπέδου τέννις (όταν της παραχωρηθεί) καθώς λεφτά απαιτούσε και η ταινία αφιέρωμα στην ομάδα του 1968. Όλα αυτά τα λεφτά θα έβγαιναν από την ίδια τσέπη (αυτή του Μ. Αγγελόπουλου).

Ωστόσο, το πρόβλημα της φετινής Α.Ε.Κ. ΔΕΝ είναι μόνο οικονομικό. Είναι πρόβλημα και διοικητικό μα πάνω απ’ όλα ψυχολογικό. Όσον αφορά το οικονομικό σκέλος (για το οποίο θα πούμε περισσότερα μόλις δούμε τον Ισολογισμός που έκλεισε στις 30 Ιούνη 2017) ο Μ. Αγγελόπουλος πρέπει τίμια και ειλικρινά να ενημερώσει του ΑΕΚτζήδες αν τα λεφτά που έχει για το μπάσκετ τελειώνουν. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι εδώ και καιρό δεν θα έλεγε «όχι» σε οποιονδήποτε ήθελε να «μπει» ως «συμπαίκτης» στην Κ.Α.Ε. Μια τέτοια εξέλιξη κάθε άλλο παρά αρνητική θα ήταν. Όσο, δε, αφορά εμάς τους «παρατηρητές» παγίως υποστηρίζουμε ότι οι Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε. ΔΕΝ είναι σαν τις υπόλοιπες επιχειρήσεις και πως οι μεγαλομέτοχοι τους ΔΕΝ είναι (και δεν πρέπει ν’ αντιμετωπίζονται) όπως όλοι οι άλλοι ιδιοκτήτες.    

Το διοικητικό κομμάτι του προβλήματος θα πρέπει αφ’ ενός να εκτεθεί στον «κόσμο της Α.Ε.Κ.» και αφ’ ετέρου να λυθεί με αποκλειστική ευθύνη του μεγαλομέτου/Ιδιοκτήτη της Κ.Α.Ε. Αυτό, όμως, για το οποίο πρέπει να γίνει λόγος είναι η ψυχολογική διάσταση του προβλήματος της μπασκετικής Α.Ε.Κ. Επιπρόσθετα ο συνδυασμός της ψυχολογικής με την οικονομική διάσταση και την ενδεχόμενη διοικητική ανεπάρκεια δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα.

Για να πούμε τα πράγματα ξεκάθαρα και χωρίς πολλά-πολλά:

  • Είναι υποχρέωση μιας ομάδας να «θυμάται» το παρελθόν της.
  • Είναι όμως ακόμη μεγαλύτερη υποχρέωση να το τιμά εμπράκτως, έτσι ώστε επενδύοντας σ’ αυτό να παράγει νέα επιτεύγματα τα οποία κάποτε θ’ αποτελέσουν οδηγό για ακόμη μεγαλύτερα επιτεύγματα. Αλλιώς κινδυνεύει να καθηλωθεί στο «ένδοξο» παρελθόν της και «να διηγήσαι τα περασμένα μεγαλεία σου».
  • ΧΩΡΙΣ λεφτά και με λάθος επιλογές παικτών ή/και προπονητών ΔΕΝ μπορείς να δημιουργήσεις μια επιτυχημένη ομάδα η οποία στο μέλλον θ’ αποτελέσει το αντικείμενο ταινιών και αφιερωμάτων.
  • Ειδικά φέτος που η Α.Ε.Κ. σκόπευε να δημιουργήσει ντόρο στην Ελληνική Κοινωνία με την ταινία για την ομάδα του 1968 έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην επιλογή παικτών και την δημιουργία μιας ισχυρότερης από κάθε άλλη φορά ομάδας.
  • Τελικά, καταφέρνουυν μέχρι στιγμής στη συμπλήρωση της 50ετίας από την κατάκτηση του Κυπέλλου Σαπόρτα να δημιουργήσουν μια ομάδα «παραφωνία», μια ομάδα «φτωχό συγγενή» εκείνης την οποία με κάθε ευκαιρία την τελευταία 3ετία τιμούν.
  • Το χειρότερο, όμως, είναι ότι καταφέρνουν προς το παρόν να υποβαθμίσουν το επίτευγμα αυτής της ομάδας η οποία μετά από καιρό νίκησε το Γαύρο για το Πρωτάθλημα και τον Π.Α.Ο. για το Κύπελλο (και έχει πολύ καλές πιθανότητες να τον κερδίσει και για το Πρωτάθλημα).

Είναι προφανές τι πρέπει να γίνει από ‘δω και πέρα. Όπως επίσης είνια προφανές πως είναι λάθος να πιστώνουμε μόνο τις επιτυχίες στον εκάστοτε μεγαλομέτοχο (γιατί Ιδιοκτήτης της ομάδας είμαστε ΟΛΟΙ μας) και να μην του χρεώνουμε και τις αποτυχίες. Δυστυχώς, ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος και οι ανάγκες επιτακτικές.

 

11 Γενάρη 2018
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 620 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΟΙ «ΠΟΥΘΕΝΑΔΕΣ» ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΤΑ «ΜΑΥΡΑ ΧΑΛΙΑ» ΤΗΣ «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ» (ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ)