Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ 4 ΛΕΠΤΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΣΑΚΟΥΛΑ (ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΑΙ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ «ΚΡΑΞΕΙΣ»)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ 4 ΛΕΠΤΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΣΑΚΟΥΛΑ
(ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΑΙ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ «ΚΡΑΞΕΙΣ»)

Το «κράξιμο» όση ευχαρίστηση/ηδονή προκαλεί στον «κράζοντα» άλλο τόσο επικίνδυνο είναι γι’ αυτόν. Γιατί όταν αρχίσει να γίνεται συνήθεια, τότε ο «κράζων» πολύ εύκολα ξεφεύγει. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι όταν έχεις από πριν αποφασίσει τι θα γράψεις και είσαι τόσο σίγουρος ότι έχεις δίκιο που ΔΕΝ ψάχνεις καθόλου το θέμα. Το «κράξιμο» (ειδικά αυτό που γίνεται μαζικά με copy-paste επιχειρήματα τα οποία υιοθετούνται αβίαστα) για να είναι πετυχημένο πρέπει στον πυρήνα του να έχει την «υπεράσπιση» ενός «ιδανικού» ή μιας «καλής» έννοιας της οποίας την επικράτηση επιδιώκει ο «κράζων». Συνεπώς το «κράξιμο» αποσκοπεί στην αποκάλυψη «σκοτεινών συμφερόντων» και «αντιδημοκρατικών πρακτικών» που σκοπό έχουν να μας καταστήσουν υποχείρια των ισχυρών. Δηλαδή μ’ άλλα λόγια το «κράξιμο» δομείται στο από καταβολής κόσμου δίπολο «Καλού-Κακού».

Φυσικά, τα παραπάνω ΔΕΝ σημαίνουν ότι όλα τα «κραξίματα» είναι χωρίς επιχειρήματα («προσχηματικά» που θα έλεγε και ο Θωμαΐδης) και πως ΔΕΝ αναδεικνύουν σοβαρά ζητήματα. Αρκετές φορές, ωστόσο, το «κράξιμο» μ’ αφορμή ένα θέμα π.χ. το τέλος των 4 λεπτών του Ευρώ για κάθε πλαστική σακούλα χρησιμοποιείται ως «πάτημα» για να περάσει ο «κράζων» στο θέμα που κυρίως τον ενδιαφέρει π.χ. τον «Καπιταλισμό» ή την προστασία του περιβάλλοντος.

Το τελευταίο χρονικά ζήτημα για το οποίο οι χρήστες των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης έδωσαν τα ρέστα τους ήταν αυτό της χρέωσης 0,04 Ευρώ ως «Περιβαλλοντικό Τέλος» με σκοπό τη μείωση της χρήσης πλαστικών σακουλών. Η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών (αν όχι όλοι) ακολούθησαν την «πεπατημένη» γι’ αυτά τα ζητήματα οδό και «έβγαλαν χολή» κατά πάντων.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή για να βγάλουμε μια άκρη, αλλά και για να δούμε που και πως «χάθηκε η μπάλα».

Το «Περιβαλλοντικό Τέλος» για τις πλαστικές σακούλες μπήκε στη ζωή μας με την 180036/952 Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) των Υπουργών Οικονομίας & Ανάπτυξης, Οικονομικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) της 10ης Αυγούστου 2017. Η Κ.Υ.Α. αυτή δημοσιεύτηκε στο Β’ Τεύχος της Εφημερίδας της Κυβέρνησεως με αριθμό 2812 και ίδια με την απόφαση ημερομηνία (βλέπε εδώ).

Καθώς πρόκειται περί «Τέλους» το οποίο επιβάλλεται με Υπουργική Απόφαση τα 4 λεπτά του Ευρώ εισπράττονται από το Ελληνικό Δημόσιο (γι’ αυτό άλλωστε και την Κ.Υ.Α. συν-υπογράφει και ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε. Όσοι επαγγελματίες παρέχουν, πλέον, στους πελάτες τους πλαστικές σακούλες θα πρέπει ν’ αποδίδουν το συγκεκριμένο Τέλος κάθε τρίμηνο (δηλαδή κάθε Απρίλη, Ιούλη, Οκτώβρη & Γενάρη). Υποτίθεται ότι το «Τέλος» αυτό θ’ αποδίδεται στη συνέχεια στον Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.), ο οποίος μ’ αυτό θα χρηματοδοτεί περιβαλλοντικές δράσεις και θα εκδίδει σχετική Απολογιστική Έκθεση (άρθρο 3).

Συνεπώς κανένας από τους επαγγελματίες ΔΕΝ «παντελονιάζει» τα χρήματα αυτά. Πιθανόν στην πορεία να επιβληθεί στους κατασκευαστές/διακινητές των πλαστικών σακουλών η υποχρέως η να ενημερώνουν την Α.Α.Δ.Ε. για τις ποσότητες των πλαστικών σακουλών που πούλησαν σε κάθε επαγγελματία προκειμένου έτσι να ελέγχεται αποτελεσματικότερα η απόδοση του «Τέλους» εκ μέρους τους. Ο καταναλωτής, όμως, λίγο ενδιαφέρεται για το που πάνε τα παραπάνω λεφτά που θα πρέπει να πληρώνει (εκτός και αν αποφασίσει να επιστρέψει στην «πάνινη τσάντα» και το «δίχτυ» των προηγούμενων δεκαετιών).

Τον νοιάζει ότι επιβαρρύνεται με 0,04 Ευρώ ανά πλαστική σακούλα. Στο σημείο αυτό είναι χρήσιμη μια «λογιστικού τύπου» προσέγγιση του ζητήματος. Γενικά μιλώντας το κόστος αγοράς από τον επαγγελματία της πλαστικής σακούλας αποτελεί Έξοδο το οποίο μειώνει το Κέρδος του (ή μεγαλώνει τη Ζημιά του). Το λεγόμενο από πολλούς ότι: «Το κόστος της πλαστικής σακούλας είναι «μέσα» (έχει υπολογιστεί) στην τιμή πώλησης του προϊόντος» είναι επί της ουσίας μια μεγάλη ανοησία. Είναι μεγάλη ανοησία γιατί δεδομένου του ανταγωνισμού των τιμών στα «Σούπερ Μάρκετ» και των συμφωνιών με τους προμηθευτές για τις τιμές πώλησης ΔΕΝ συμφέρει να συνυπολογίζεται αυτό στην τελική τιμή πώλησης. Μόνον υπό την έννοια ότι μέσω των εκπτώσεων Τζίρου που παρέχουν οι προμηθευτές στα «Σούπερ Μάρκετ» (και όχι στους λιανοπωλητές) συμψηφίζεται η «χασούρα» τους (λόφω της συμφωνίας για χαμηλότερες τιμές) θα είχε νόημα αυτό που πολλοί πιστεύουν. Ακόμη περισσότερο οι επαγγελματίες που εμπορεύονται νωπά προϊόντα (τα οποία έχουν περιορισμένη διάρκεια πώλησης) ΔΕΝ μπορούν λόγω του μεταξύ τους ανταγωνισμού να κάνουν κάτι τέτοιο.

Βέβαια υπάρχει και η περίπτωση της Γερμανικής αλυσίδας «Σούπερ Μάρκετ» LIDL, η οποία από την αρχή της εγκατάστασης της στην Χώρα μας χρεώνει τις πλαστικές σακούλες στον πελάτη. Τις αντιμετωπίζει, δηλαδή, ως «εμπόρευμα» το οποίο πωλεί σε συγκεκριμένη τιμή. Έτσι, τώρα, που είναι υποχρεωμένη από την Κ.Υ.Α. να εισπράττει και το «Περιβαλλοντικό Τέλος» γαι τις πλαστικές σακούλες χρεώνει διπλά τον θαρραλέο πελάτη που θα ζητήσει μια-δυό σακούλες για τα ψώνια του.

Πολλοί συνδύασαν τα «βιτριολικά» σχόλια για τα 0,04 Ευρώ με την προστασία από τη ρύπανση του Περιβάλλοντος. Προφανώς και έχουν δίκιο υποστηρίζοντας ότι τα 4 λεπτά ανά πλαστική σακούλα ΔΕΝ θ’ αποτρέψουν την περαιτέρω μόλυνση του Περιβάλλοντος από τις πλαστικές σακούλες. Αυτό, όμως, ΔΕΝ θα συμβεί επειδή κατ’ αυτούς η επιβολή του «Τέλους» έγινε πανευρωπαΪκά για εισπρακτικούς λόγους. Αυτό θα συμβεί (ή δεν θα συμβεί) εξ’ αιτίας της αναισθησίας (ή της ευαισθησίας) μας απέναντι στο Περιβάλλον. Δυστυχώς (και αυτό ισχύει για τα πάντα), ο τρόπος με τον οποίο η συντριπτική πλειοψηφία όσων «κράζουν» (και όσων τους υποστηρίζουν) διαπραγματεύονται το εκάστοτε ζήτημα της επικαιρότητας δείχνει ότι αρκούμαστε στην επιδερμική/επιφανειακή αντιμετώπιση του μόνο και μόνο για να πούμε ότι είπαμε κάτι.

Ακόμα και τότε αυτό που λέμε είναι οποσδήποτε «ευθυγραμμισμένο» όχι με τα δεδομένα του ζητήματος, αλλά με την «ιδεολογική» μας τοποθέτηση. Προσπαθούμε, δηλαδή, να φέρουμε την πραγματικότητα στα μέτρα μας και όχι το αντίστροφο, γιατί το αντίστροφο θα μας «ξεβόλευε». Με τον τρόπο αυτό ποτέ ΔΕΝ ευθυνόμαστε για τίποτα στραβό αφού από τη μιά ευθύνονται αυτοί που μας κορόιδεψαν και τους οποίους θα «τιμωρήσουμε στην κάλπη» και από την άλλη επειδή ήδη τους «κράξαμε» στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Άσε που τελικά για όλα φταίνε οι «μεγάλοι» και ο «Καπιταλισμός». Συνεπώς, ακόμα και αν ο αέρας μας πάρει μια πλαστική σακούλα των 4 λεπτών του Ευρώ σιγά μη τρέξουμε να την μαζέψουμε για να μην επιβαρρυνθεί περισσότερο το Περιβάλλον.

Υ.Γ. Για όποιον ΔΕΝ το κατάλαβε ακόμα μόνο το «κράξιμο» από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ΧΩΡΙΣ την διεκδίκηση συγκεκριμένων αλλαγών βοηθά μεν στο ξεκάβλωμα του χρήστη, αλλά την ίδια στιγμή τον μετατρέπει σε ακόμη παθητικότερο παρατηρητή της πραγματικότητας. Αυτό ακριβώς που τελικά επιθυμούν αυτοί που ο χρήστης «κράζει».

 

12 Γενάρη 2018
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 619 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ 4 ΛΕΠΤΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΣΑΚΟΥΛΑ (ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΑΙ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ «ΚΡΑΞΕΙΣ»)