Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΟΙ «ΠΟΥΘΕΝΑΔΕΣ» ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ -ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟ- ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ (Ο ΠΙΟ ΤΑΙΡΙΑΣΤΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΟΙ «ΠΟΥΘΕΝΑΔΕΣ» ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ -ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟ- ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ
(Ο ΠΙΟ ΤΑΙΡΙΑΣΤΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ)

Ο Τελικός Κυπέλλου του περασμένου Σαββάτου ήταν όπως και να το κάνουμε μοναδικός. Όχι μόνο για όσα προηγήθηκαν μεταξύ των δύο φιναλίστ. Ούτε καν επειδή σε περίπτωση νίκης της Α.Ε.Κ. θα πραγματοποιούνταν το τρίτο της ντάμπλ. Ο προχθεσινός Τελικός ήταν μοναδικός επειδή σ’ αυτόν σφύριξαν ξένοι διαιτητές. Όχι, οι «πουθενάδες» δεν θ’ ακολουθήσουε την ίδια «γραμμή» στο ζήτημα αυτό μ’ όσους προηγήθηκαν. Θα επιλέξουμε μια άλλη «μνημονιακού τύπου» προσέγγιση. Μια προσέγγιση που ταιριάζει «γάντι» στην περίοδο που ζούμε. Μια προσέγγιση ενδεικτική των επιπτώσεων που είχαν οι «επιτυχημένες» κυβερνητικές επιλογές από το 2015 μέχρι και σήμερα στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Για τον Τελικό ως παιχνίδι έχετε ήδη διαβάσει αλλού και σίγουρα δεν χρειάζεστε μια ακόμη ανάλυση του ίδιου τύπου. Ωστόσο, οφείλουμε ένα σχόλιο σχετικά με την αγωνιστική παρουσία της Α.Ε.Κ. Μια Α.Ε.Κ. απολύτως απογοητευτική που με την εμφάνιση της πίκρανε όλους τους οπαδούς της. Παίκτες που δεν κατάλαβαν τι ευκαιρία τους δινόταν προχθές το βράδυ. Ίσως πάλι να είχαν πέσει θύματα της προπαγάνδας του Π.Α.Ο.Κ. νομίζοντας ότι δεν άξιζαν 100% το Πρωτάθλημα. Ίσως πάλι να συνέβη κάτι άλλο… Από την άλλη η ύπαρξη στον πάγκο της ομάδας ενός μέτριου για τ’ όνομα της Α.Ε.Κ. προπονητή, ο οποίος είναι καλός στο να διαχειρίζεται το υλικό που του δίνουν και «βγάζει τον σκασμό» όταν δεν του παίρνουν παίκτες▪ ένας προπονητής που εκτελεί τις εντολές της Ιδιοκτησίας και κάνει τα κέφια της βάζοντας τους αγαπημένους της παίκτες μέσα στην ενδεκάδα σε κρίσιμα παιχνίδια ακόμη και όταν δεν είναι στην απαιτούμενη φόρμα. Ένας προπονητής ο οποίος με τις «εκπλήξεις» του στα ντέρμπι καταφέρνει να μπερδεύει όχι τους αντιπάλους αλλά την ίδια την ομάδα του. Ένας προπονητής που δεν μπορεί και λόγω υλικού και λόγω φιλοσοφίας να παίξει ποδόσφαιρο κατοχής ακόμη και στην έδρα του αν ο αντίπαλος δεν κλειστεί και που ελπίζει στα ντέρμπι να «κλέψει» το παιχνίδι στην αντεπίθεση. Η φετινή πρωταθλήτρια παίζει χειρότερα από τις Πρωταθλήτριες ομάδες της δεκαετίας του ’90 αλλά ακόμη και την ομάδα του Ραβούση. Ωστόσο, αυτός ο προπονητής θα παραμείνει αφού κάνει στην Ιδιοκτησία, η οποία αν τα πράγματα στραβώσουν δεν θα διστάσει στιγμή να του «φορτώσει» το φταίξιμο και να τον διώξει.

Για την επιλογή να διευθύνουν το παιχνίδι ξένοι διαιτητές έχετε διαβάσει πολλά. Ειλικρινά εμάς τους «παρατηρητές» δεν μας ενοχλεί καθόλου μια τέτοια επιλογή. Έτσι και αλλιώς την διεύθυνση της διαιτησίας την έχουμε αναθέσει για δεύτερη χρονιά σε ξένο πρώην διεθνή σιαιτητή, ενώ έχουμε την τύχη να έχουμε στην Χώρα μας και τον πρώην διεθνή διαιτητή Μίχελ ο οποίος βγάζει το παντεσπάνι του ως στέλεχος του Π.Α.Ο.Κ. Το μόνο που έχουμε να σχολιάσουμε γι’ αυτή την επιλογή είναι πως εκτός του ότι αυτή ταιριάζει πλήρως στην «μνημονιακού τύπου» ποδοσφαιρική περίοδο που ζούμε δικαιώνει πλήρως τον Γαύρο, ο οποίος μετά από μια 20ετία ξεσκίσματος ανακάλυψε από πέρυσι μετά την επέμβαση παρθενοραφής την αξία της παρθενίας διαρρηγνύοντας κάθε αγωνιστική τα ιμάτια του.

Το Σάββατο το βράδυ αποδείχτηκε περίτρανα ότι το παρόν μοντέλο της Ελληνικής Διαιτησίας έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του. Όχι μόνο έχει έρθει η ώρα αλλά έχουμε κιόλας αργήσει στο να αλλάξουμε μοντέλο διαιτησίας. Το μοντέλο της ημι-επαγγελματικής διαιτησίας μας έχει αφήσει χρόνους αλλά αρνούμαστε να το συνειδητοποιήσουμε. Η Ελληνική Διαιτησία είναι αναξιόπιστη στα μάτια παικτών και παραγόντων γιατί οι διαιτητές μπορούν να εκβιάζονται με μια βόμβα στο κατάστημα που έχουν ή με την μη σύναψη ή καταγγελία μιας επαγγελματικής συμφωνίας. Αν η διαιτησία στην Ελλάδα δεν γίνει επαγγελματική δεν υπάρχει περίπτωση να βελτιωθεί η κατάσταση στον τομέα αυτό.

Η ποδοσφαιρική περίοδος η οποία οριοθετείται από την διακυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ξεκινά επί Κοντονή με τον αγώνα για την «εξυγίανση» του Ελληνικού ποδοσφαίρου με τον «παραδοσιακό τρόπο». Ο οποίος «παραδοσιακός τρόπος» συνίσταται στην εξαγορά ψήφων για να μευθοδευτεί το επιθυμητό εκλογικό αποτέλεσμα. Άλλωστε θα ήταν παράλογο να περιμένουμε κάτι διαφορετικό από τη στιγμή που στον «αγώνα της εξυγίανσης» πρωτοστάτησαν εργαλεία που είχε χρησιμοποιήσει σε αλησμόνητες απ’ όλους -πλην των Γαύρων- περιόδους ο Κόκκαλης.

Ωστόσο, θέμα του σημερινού σχολίου δεν είναι η ίδια η «εξυγίανση/κάθαρση» αλλά το γεγονός ότι εξ’ αιτίας των κυβερνητικών επιλογών της σημερινής Κυβέρνησης ο πλήρης έλεγχος του Ελληνικού ποδοσφαίρου έχει ανατεθεί στους ξένους. Τους ξένους οι οποίοι εκτός από την οικονομική επιτήρηση της Χώρας έχουν αναλάβει και την ποδοσφαιρική. Και πως θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά όταν με τον τρόπο που μεθόδευσε ο Κοντονής και οι συν αυτώ την αλλαγή του status στην Ε.Π.Ο. έφτασαν σε αδιέξοδο και αναγκάστηκαν να καλέσουν τους απέξω. Οι οποίοι απέξω δεν έχασαν την ευκαιρία ν’ αποδεχτούν αυτή την οικειοθελή εκχώρηση κυριαρχίας και ανέλαβαν τον πλήρη έλεγχο. Γι' αυτό σας λέμε στην «Μνημονιακή Ελλάδα» δεν θα μπορούσε να την γλυτώσει το ποδόσφαιρο. Συνεπώς η επιλογή ξένων διαιτητών ήταν όχι μόνον απολύτως λογική, αλλά και μονόδρομος. Επιπλέον εξ’ αιτίας της συγκεκριμένης επιλογής δώσαμε την ευκαιρία στον Ισπανό διαιτητή να κρεμάσει τη σφυρίχτρα του διευθύνοντας έναν Τελικό Κυπέλλου. Που είναι το κακό λοιπόν;

Κάποιος θα μπορούσε βασιζόμενος στην ανακοίνωση της Α.Ε.Κ. για το θέμα να υποστηρίξει ότι αυτή η επιλογ’ή ήταν λανθασμένη γιατί δίνει το λάθος μήνυμα προς τα έξω. Ωστόσο, όπως σωστά σημείωσε σε σχόλιο ο Κυριάκος Θωμαΐδης οι τέτεοιες αιτιάσεις της Α.Ε.Κ. είνια χωρίς νόημα αφού όταν ανατέθηκε η διεύθυνση της διαιτησίας σε ξένο αρχι-διαιτητή εκείνη δεν αντέδρασε. Εμείς, επιπλέον, θα σημειώναμε ότι και σ’ επικοινωνιακό επίπεδο η δήλωση ήταν επιζήμια αφού μπορούσε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η Α.Ε.Κ. φοβόταν αυτήν την εξέλιξη γιατί τα υπολόγιζε αλλιώς.

Επιστρέφοντας, όμως, στο ζήτημα των κυβερνητικών χειρισμών/επιλογών που μας οδήγησαν στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα πρέπει να τονίσουμε πως εκτός της Αθλητικής Ηγεσίας και το Μέγαρο Μαξίμου τα έκανε μαντάρα. Γιατί, όπως, αποδεικνύει και ο Κάρλο Γκολντόνι κανείς δεν μπορεί να είναι «υπηρέτης δύο αφεντάσων» αν δεν πρόκειται για κωμωδία. Όποιος το τολμά καταλήγει να συμμετέχει σε τραγωδία όσον αφορά τον ίδιο την ίδια ώρα που για όσους τον παρακολουθούν πρόκειται για κωμωδία.

Δυστυχώς ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. επειδή γνωρίζει πως δεν έχει τον χρόνο που χρειάζεται για να φτιάξει τα δικά του κόζα στο Κράτος αναγκάζεται να κάνει ταυτόχρονα τα χατήρια σ’ όσους περισσότερους μπορεί. Έλα, όμως, που κάθε επιχειρηματίας που βλέπει να εκπληρώνονται οι επιθυμίες του (και που συνεχίζει να πληρώνει για λογαριασμό της κυβέρνησης) νομίζει ότι έχει δικαίωμα ν’ απαιτεί συνεχώς. Αφού, λοιπόν, προσπαθούσε να συναλλαχθεί ταυτόχρονα με Μαρινάκη, Αλαφούζο, Σαββίδη και Μελισσανίδη (για να μείνουμε μόνο στους εμπλεκόμενους με το ποδόσφαιρο) και να κάνει όσες περισσότερες κολεγιές μπορούσε (ειδικά με τους Πόντιους) δεν μπόρεσε να τους δώσει από ένα Πρωτάθλημα και να τους έχει και τους δύο ευχαριστημένους. Έτσι, αφήνεται να παρασύρεται άλλοτε προς τη μια πλευρά και άλλοτε προς την άλλη κάνοντας κατά περιόδους ότι δεν καταλαβαίνει ή πως δεν ενδίδει σε «συμφέροντα». Γελοιότητες θα πει κανείς.

Γελοιότητες που όμως λόγω της συγκυρίας δεν μένουν στα όρια της γραφικότητας, αλλά γίνονται τραγικότητες που ως τέτοιες ρίχνουν βαριά σκιά προοιωνίζοντας ένα πιο ζοφερό από το ήδη υπάρχον μέλλον. Από την άποψη αυτή θα ήταν βολικότερο για όλους μας αν ο προχθεσινός Τελικός δεν ολοκληρωνόταν παρά που ολοκληρώθηκε σ’ ένα μισοάδειο γήπεδο με Ισπανό διαιτητή. Γιατί στην πρώτη περίπτωση η μη ολοκλήρωση του θα σήμαινε απλά ανικανότητα, ενώ στην δεύτερη σημαίνει πως μόνο οι ξένοι μπορούν «να μας κάνουν καλά». Εμείς ακόμη δεν έχουμε αποφασίσει τι προτιμάμε ανάμεσα στις δύο επιλογές. Εσείς;          

(Σημείωση: Η φωτογραφία προέρχεται από την ιστοσελίδα www.thepressroom.gr).

 

14 Μάη 2018
παρατηρητήριο.

 

Διαβάστηκε 388 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΟΙ «ΠΟΥΘΕΝΑΔΕΣ» ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ -ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟ- ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ (Ο ΠΙΟ ΤΑΙΡΙΑΣΤΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ)