Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. «ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε. (ΛΕΦΤΑ ΟΝΤΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΑ MONO ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. «ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε.
(ΛΕΦΤΑ ΟΝΤΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΑ
MONO ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ)

Όταν ανέλαβε η σημερινή Κυβέρνηση υποτίθεται ότι θα καθάριζε την «κόπρο του Αυγεία» και θα συγκρούονταν με τα διαπλεκόμενα πολιτικά και οικονομικά (επιχειρηματικά) συμφέροντα. Μετά, όμως, από το εγκληματικό πρώτο εξάμηνο και την αποτυχία της «διαπραγμάτευσης», η Κυβέρνηση προσγειώθηκε ανώμαλα στην πραγματικότητα και έβαλε από τότε πάρα πολύ νερό στο κρασί της. Αφού το αποτέλεσμα της «διαπραγμάτευσης» ήταν βαθύτερη ύφεση και ενίσχυση της ανεργίας (ή αύξηση της πολύ φθηνής απασχόλησης) ο προσανατολισμός άλλαξε. Από την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (οι οποίες μονίμως τα τελευταία χρόνια έρχονται) επικεντρώθηκε στην «σωτηρία» των «προβληματικών» επιχειρήσεων. Στη παρούσα συγκυρία κάτι τέτοιο είναι εξ’ αιτίας της επιτροπείας των δανειστών αδύνατο. Οπότε κάθε τέτοιο σχέδιο πρέπει να γίνει «έμμεσα», χωρίς την άμεση κρατική χρηματοδότηση αποφεύγοντας έτσι και τον «ηθικό κίνδυνο» που λένε και οι Αγγλοσάξωνες.

Ωστόσο, οι «προβληματικές» επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη «διάσωσης» ανήκουν σε πλούσιους ιδιοκτήτες, οι οποίοι σταμάτησαν να τις χρηματοδοτούν και τις αφήνουν να «σβήνουν» μέχρι να πεθάνουν τελείως. Τις χρησιμοποιούν σαν «όπλο» προκειμένου να εκβιάσουν την εκάστοτε κυβέρνηση, η οποία το τελευταίο που θα ήθελε θα ήταν να κλείσουν κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης της. Γνωρίζουν ότι ο Νόμος δεν τους θεωρεί υπεύθυνους για τα Χρέη των επιχειρήσεων τους (ευθύνονται μόνο οι διοικήσεις) και πως μόνο από ηθικής άποψης και για λόγους υστεροφημίας είναι «αναγκασμένοι» να πληρώσουν.

Υπάρχουν δύο περιπτώσεις «προβληματικών» επιχειρήσεων:

  • Στη μια περίπτωση η μεν επιχείρηση είναι «προβληματική» σ’ αντίθεση με τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται.
  • Στην άλλη τόσο η επιχείρηση όσο και ο κλάδος είναι προβληματικοί.

Ο «χώρος του θεάματος» σε κάθε χώρα βρίσκεται πάντα στην ίδια κατάσταση με την ντόπια οικονομία. Όταν το χρήμα είναι φθηνό και πολύ ο «χώρος του θεάματος» ανθεί. Όταν το χρήμα ακριβαίνει τα πράγματα ζορίζουν. Ο λόγος είναι απλός: ο «χώρος του θεάματος» βασίζει τη λειτουργία του στο παραπανίσιο χρήμα που «περισσεύει» σε συνθήκες ανόδου του Οικονομικού Κύκλου. Κατά συνέπεια ο συνολικός τζίρος των επιχειρήσεων του «χώρου του θεάματος» άλλοτε βρίσκεται στα ουράνια και άλλοτε πέφτει στα τάρταρα.

Στον «χώρο του θεάματος» εκτός από τις επιχειρήσεις που με την πρώτη μας έρχονται στο μυαλό συγκαταλέγονται και οι Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε., αφού «ζουν» από τα έσοδα τόσο των εισιτηρίων όσο και των χορηγών αλλά και από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Ο «χώρος του Επαγγελματικού Αθλητισμού» παρά τον πακτωλό εκατομμυρίων που διακινούνται (τζιράρονται) βρίσκεται σε διαρκή κρίση για πολλά χρόνια, αφού όλες οι Κ.Α.Ε. & Π.Α.Ε. αντιμετωπίζουν μικρότερα ή μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα. Η κρίση στην οποία βρίσκεται ο «Επαγγελματικός Αθλητισμός» φαίνεται και από το ύψος των τηλεοπτικών συμβολαίων, τα οποία είναι το μόνο έσοδο στο οποίο μπορούν να βασίζονται οι ομάδες μ’ εξαίρεση τις Α.Ε.Κ., Π.Α.Ο, και τους δύο Γαύρους Βορρά και Νότου.

Συνεπώς, ένα «σχέδιο (οικονομικής) διάσωσης των προβληματικών Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε.» περιλαμβάνει τόσο την αύξηση των εσόδων όσο και την διευκόλυνση αποπληρωμής των Χρεών τους. Έλα, όμως, που παρά την μεγάλη σημασία τους για μεγάλο μέρος του πληθυσμού κάθε σχέδιο διάσωσης τους από το Κράτος προσκρούει τόσο στον «ηθικό κίνδυνο» όσο και σ’ απαγορεύσεις της Ε.Ε. για κρατικές επιχορηγήσεις. Εκεί, όμως, που υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος. Αν, λοιπόν, μπορούσε μια Κυβέρνηση που θέλει (με το αζημίωτο φυσικά) να βοηθήσει τις Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε. να ξεπεράσει τα παραπάνω προβλήματα τότε ΔΕΝ θα μπορούσε να κάνει τίποτα παραπάνω απ’ αυτά που έκανε η σημερινή Κυβέρνηση.

Από τη μια αύξησε τα τηλεοπτικά έσοδα στο σύνολο του «Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου» προσφέροντας μαζί με τα λεφτά της NOVA σε Α’ & Β’ Εθνική 50 εκ. Ευρώ τον χρόνο. Δηλαδή, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μαζί με τα λεφτά της NOVA κοστολογεί το «Επαγγελματικό Ποδόσφαιρο» σε κάτι περισσότερο από 17 δις. Δραχμές, ποσό που ούτε τις «καλές εποχές» δεν «υπήρχε στην αγορά».

Αυτό, όμως, είναι μόνο το σκέλος των εσόδων και δυστυχώς στην κατάσταση που είναι οι Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε. δεν αρκεί από μόνο του. Για να «πάρουν ανάσα», όμως, οι ιδιοκτήτες τους πρέπει να τους «ελαφρώσει» και από το ταμειακό «βάρος» της πληρωμής των υποχρεώσεων τους. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω της ένταξης τους σε «ρύθμιση». Μια «ρύθμιση» όμως στην οποία δεν μπορούν να υπαχθούν παίκτες, προπονητές, ομάδες και μάνατζερ. Έτσι το μόνο που μένει είναι να υπαχθούν οι κάθε είδους προμηθευτές και το Δημόσιο (Εφορία και Ι.Κ.Α.) στην «ρύθμιση». Προφανώς μια τέτοια «ρύθμιση» στον βαθμό που δεν περιλαμβάνει άλλες κατηγορίες επιχειρήσεων είναι χαριστική και φωτογραφική, δηλαδή καταχρηστική.

Στην υπό Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο (για δεύτερη φορά στην Ιστορία της) Ελλάδα μια τέτοια ρύθμιση πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένους αντικειμενικούς όρους. Όρους όπως αυτοί που περιλαμβάνει ο Ν. 4469/2017. Ο συγκεκριμένος νόμος περιλαμβάνει συγκεκριμένες απαγορεύσεις για επιχειρήσεις που δεν μπορούν να υπαχθούν σ’ αυτόν. Σ’ αυτές ΔΕΝ περιλαμβάνονταν οι Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε., οι οποίες στον βαθμό που πληρούσαν τους όρους του νόμου μπορούσαν να υπαχθούν στις 120 δόσεις. Έτσι, όμως, δεν γινόταν δουλειά. Γι’ αυτό αποφάσισαν στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να τις βάλουν από το «παράθυρο» διευκολύνοντας τους ιδιοκτήτες τους.

Αφού, λοιπόν, σκέφτηκαν κανένα 4μηνο (όσο κορόιδευαν τον κόσμο του Π.Α.Ο.) κατάφεραν να σκαρώσουν μια τροπολογία με την οποία έβαζαν τις Π.Α.Ε & Κ.Α.Ε. στις επιχειρήσεις που απαγορεύεται να υπαχθούν στον νόμο. Το έκαναν μόνο και μόνο για να τις βάλουν στην ρύθμιση από τον παρακαμπτήριο (παρ. 21 άρθρου 15 του ίδιου νόμου). Στην συγκεκριμένη παράγραφο δίνεται η δυνατότητα σ’ όσους δεν μπορούν να υπαχθούν λόγω της απαγόρευσης να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο. Συγκεκριμένα:

«21. Ύστερα από αίτηση οφειλετών τους, οι οποίοι εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου…, το Δημόσιο και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, μπορεί να προτείνουν σ’ αυτούς λύσεις ρύθμισης οφειλών ανάλογες με αυτές που αποδέχονται ή αντιπροτείνουν στο πλαίσιο της διαδικασίας εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών του παρόντος.»      

Μπορεί η συγκεκριμένη παράγραφος να περιλαμβάνει και τα Φυσικά Πρόσωπα των οποίων ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει η προσωπική περιουσία, η υπαγωγή όμως σε ρύθμιση για Χρέη προς το Δημόσιο και τους Ασφαλιστικούς Φορείς και Νομικών Προσώπων που δεν απαγορεύεται να υπαχθούν ή δεν πληρούν τους όρους του νόμου είναι άδικη. Είναι άδικη γιατί ενώ τα Φυσικά Πρόσωπα κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σπίτι για τα Χρέη τους κανένας ιδιοκτήτης Ανώνυμης Εταιρείας ΔΕΝ κινδυνεύει να χάσει την περιουσία του για Χρέη της εταιρείας του (εκτός αν την έχει βάλει ως εγγύηση κάποιου δανείου). Η ουσιαστικά διαφορετική αντιμετώπιση ενός Φυσικού Προσώπου όπως ο ελεύθερος επαγγελματίας ή ο έμπορος από ένα άλλο που είναι ιδιοκτήτης Π.Α.Ε./Κ.Α.Ε. αποτελεί πρόκληση. Γιατί ο ιδιοκτήτης Π.Α.Ε./Κ.Α.Ε. σ’ αντίθεση με τον ελεύθερο επαγγελματία και τον έμπορο ΔΕΝ ρισκάρει τίποτα από την περιουσία του.

Για να ήταν δίκαιη η αντιμετώπιση και στις δύο περιπτώσεις από το Κράτος θα έπρεπε για να δοθεί ρύθμιση για τα Χρέη προς το Δημόσιο και τ’ Ασφαλιστικά Ταμεία να δίνει ο ιδιοκτήτης της Π.Α.Ε./Κ.Α.Ε. (και γενικότερα των Α.Ε.) ισόποση του ρυθμιζόμενου ποσού προσωπική εγγύηση. Κάτι τέτοιο θα ήταν πραγματικά πρωτοποριακό και κοινωνικά δίκαιο. Επιπλέον θα είχε και «ταξικό πρόσημο». Αλλά αυτά είναι «ψιλά γράμματα» για τον Αλέξη, ο οποίος μετά από 17 ώρες διαπραγμάτευσης τον Ιούλη του 2015 «ξύπνησε» και κατανοώντας τις αυταπάτες του άλλαξε «γραμμή πλεύσης» και από επαναστάτης έγινε ρεβιζιονιστής.

Σε κάθε περίπτωση αυτή η σπουδή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να βρει ο ίδιος λύσεις για τους ιδιοκτήτες Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε. δείχνει πόσο πολύ υπολογίζει την δύναμη του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ. Η προθυμία με την οποία διευκολύνει τους ιίδιους ανθρώπους που εκτός του «Επαγγελματικού Αθλητισμού» δραστηριοποιούνται και σε άλλους τομείς της οικονομίας παραείναι ύποπτη. Και θα παραμένει ύποπτη όσο ΔΕΝ αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο αδειοδοτούνται οι ομάδες από την Ε.Ε.Α.

Γιατί είναι αδιανόητο σ’ ένα ελεγχόμενο πεδίο δραστηριότητας τα Χρέη συνεχώς ν’ αυξάνονται και η κατάσταση να επιδεινώνεται χωρίς κανείς να ευθύνεται γι’ αυτό. Οι ευθύνες της σημερινής Κυβέρνησης είναι πολύ μεγάλες όχι μόνο για όσο έχει κάνει, αλλά πολύ περισσότερο για όσα δεν έχει κάνει. Ένα από τα οποία είναι η μη κατάθεση του νέου «Αθλητικού Νόμου» που κάθε τόσο έρχεται αλλά ποτέ δεν φτάνει για συζήτηση στην Βουλή.

Σήμερα, το τραγούδι «Στέλλα» που ερμήνευσε ο Β. Παπακωνσταντίνου είναι περισσότερο από ποτέ επίκαιρο. από το τραγούδι αυτό επιλέξαμε και σας αφιερώνουμε τέσσερις στίχους

Φώτα, μικρά-μεγάλα,

έργα πορνό και μπάλα για τους φτωχούς,

στους τοίχους διαφημίσεις,

παντού και πάντα λύσεις για τυχερούς.

07 Αυγούστου 2018
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 514 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. «ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε. (ΛΕΦΤΑ ΟΝΤΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΑ MONO ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ)